2010. 07. 27.

Lehet más a város – ha Te is teszel érte!

Országos kérdőív-kampányt indít az LMP

Országos kérdőív-kampányt indít a Lehet Más a Politika, amellyel lehetőséget kíván biztosítani a polgároknak, hogy elmondhassák véleményüket az őket foglalkoztató helyi ügyekben, településük, kerületük problémáival kapcsolatban.

 Az LMP fontos demokratikus alapértéknek tekinti az állampolgárok részvételét az országos, és még inkább a helyi politikában, közéletben. A demokratikus intézményrendszer elmúlt húsz évben történt kialakulásának egyik legnagyobb deficitje a közbizalom megingása a politikai intézményekben: az országgyűlésben, a pártokban és az önkormányzati testületekben.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a demokratikus hagyományok hiánya és a politika erkölcsi hitelvesztése miatt az állampolgárok döntő többsége nem motivált arra, hogy a közéletben részt vegyen.

Az LMP vissza kívánja állítani a közvetlen demokrácia hagyományos intézményeinek komolyságát.

Különösen fontos, hogy az állampolgárok tudatosan vegyenek részt a helyi ügyek alakításában, lakóhelyük fejlesztési terveinek kidolgozásában, és beleszólásuk legyen abban, hogy az önkormányzatok mire költik el a rendelkezésükre álló pénzeket.

A Lehet Más a Politika önkormányzati programjának végső változatában is fontos szerepet szán a helyben élők véleményének – mi fontos nekik lakóhelyükön, melyek a megoldandó problémák vagy mire büszkék, melyek azok a jó tapasztalatok, amit szívesen megosztanának másokkal –, melyeket beépít programjába. Az LMP országossá teszi a Budapest XI-XXII. kerületben már nagy sikerrel végzett kérdőív-kampányát. Ezzel bátorítani kívánja az állampolgári részvételt, akár a válaszadással, akár önkéntes munkavégzéssel – hiszen nem csak országos, hanem helyi szinten is lehet másképpen politizálni, azaz tenni közös ügyeinkért.

A Moszkva téren tartott sajtótájékoztatón Jávor Benedek az LMP budapesti főpolgármester-jelöltje hangsúlyozta, hogy az LMP politikájának középpontjában áll az állampolgári részvétel erősítése a közügyekben. Az LMP parlamenti frakciója már több olyan önálló indítványt, vagy módosító javaslatot nyújtott be az országgyűlésben, amelyek célja a társadalmi részvétel erősítése volt. A kérdőív-kampány XI. kerületi nagy sikere is azt mutatja, hogy az emberek elmondják véleményüket, ha valaki hajlandó meghallgatni őket. A leggyakrabban említett ügyek között szerepelt az önkormányzati gazdálkodás nyilvánosságának növelése, a közlekedési gondok, és az olyan szociális ügyek, mint a bölcsődei és óvodai férőhelyek száma.

A kérdőív az LMP helyi szervezeteinél és internetes oldalán (www.lehetmas.hu/velemeny) is megtalálható.

 

 

videó a sajtótájékoztatóról

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr532181007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mezítlábasfellebbezés 2010.07.29. 12:05:25

Sziasztok! Engem az érdekelne, hogy mit szeretnétek tenni a BKV-val. Tegnapelőtt írtam erről, kinn is volt címlapon, és sok komment érkezett tele ötletekkel. Ez aztán a közösségi részvétel! budapestkave.blog.hu/2010/07/27/tippek_a_bkv_racionalizalasara
Érdekelne a tervetek erről.

2010.08.03. 23:29:22

@mezítlábasfellebbezés: A zónás bérlet szerepel az LMP programjában is, a chipkártyát meg már régen be akarják (és kellett volna) vezetni. Az LMP egy olyan megrendelő szervezetet szeretne, ami koordinálná és megrendelőként mozgatná nemcsak a BKV-t, hanem az agglomerációs közlekedést is. A vasutat is jobban bevonnák az elővárosi közlekedésbe.

A legfontosabb elképzelés a szennyezéstől függő behajtási díjak kialakítása, parkolási rendszer "társadalmasítása" és egységesítése, kerékpárközlekedés fejlesztése, stb.
süti beállítások módosítása