2011. 07. 08.

Megalakult a bizottság mellett a Fenntarthatóságra nevelés kerekasztal

Bő fél év előkészítés, és az áprilisi parlamenti workshop (jegyzőkönyve itt) után a héten hivatalosan is létrejött a környezeti és globális nevelés fókuszba állítását célzó konzultatív testület.

Az MTI-hír:

2011. július 4-én megalakult az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának munkáját segítő Fenntarthatóságra nevelési kerekasztal. E fórum keretében a civil szféra és a közigazgatás szakértői dolgoznak együtt a bizottság tagjaival a fenntarthatóságra nevelés témájában.
A Kerekasztal feladatai között szerepel többek között javaslatok kidolgozása a Magyar Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága számára; a közfigyelem, a döntéshozók figyelmének felkeltése a fenntarthatóságra nevelés ügye iránt; a szakma jelenlegi helyzetének áttekintése; kapcsolatépítés, az információáramlás segítése a döntéshozók valamint a szakmai és civil szervezetek között; illetve a területet érintő jogszabálytervezetek véleményezése. Emellett konzultációk, szakmai fórumok megszervezése is szerepel a célkitűzések között.
Az alakuló ülésen a Kerekasztal tagjai határoztak az év hátralévő részében elvégzendő feladatokról. Ezek közül a legfontosabbak: a civilekről szóló, valamint az oktatást érintő törvényjavaslatok véleményezése, ezekhez javaslatok megfogalmazása, valamint a fenntarthatóságra nevelés fogalomkörének pontosítása, a környezeti nevelés területén az elmúlt évtizedekben összegyűlt  jó gyakorlatok   összegyűjtése, továbbfejlesztése. Az év végéig külön szeretne a Kerekasztal foglalkozni, a környezeti nevelés finanszírozásának kérdésével, továbbá az egészségfejlesztéssel, valamint a média feladataival és lehetőségeivel a szemléletformálás-nevelés területén.
A Kerekasztal létrehozóinak szándéka szerint segítséget tud nyújtani abban, hogy az érintettek könnyebben meg tudják osztani egymással tapasztalataikat, erősíteni tudja a környezeti nevelés szempontjainak megjelenését a jogalkotásban, és hozzá fog járulni ahhoz, hogy a szektorra a jelenleginél nagyobb figyelem irányuljon a döntéshozók és a társadalom részéről.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr253049553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása