2012. 06. 15.

Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap

 

Tegnap délelőtt az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága a Magyar Allergiaszövetséggel és a Magyar Növényvédelmi Társasággal közös szervezésben társadalmi célú rendezvényét tartott a Parlamentben.

A megtisztelő felkérésnek eleget téve, az eseményt mint bizottsági elnök én nyitottamparlagfu1.jpeg meg, és az egész szakmai nap védnöke voltam. Köszöntőmben a súlyos károkat okozó gyomnövény visszaszorításához szükséges társadalmi összefogás fontosságát hangsúlyoztam, ami mellett egy átfogó stratégia szükséges, a különböző szakterületek közös fellépésével. Sajnos az utóbbi az idei évtől a küzdelem forrásai is beszűkültek, korábban a felajánlott személyi jövedelemadó 1%-okból több mint egymilliárd forint folyt be a mentesítésre, de ez a lehetőség megszűnt.

Fotó: Szolnoki Napló

A Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap résztvevőit Áder János köztársasági elnök levélben köszöntötte.
Oláh Lajos képviselőtársam a hazai parlagfűhelyzetet vázolta fel. Előadásában a probléma összetettségét hangsúlyozta, és azonnali lépések megtételét sürgette a parlagfű elleni küzdelem eredményessége érdekében.

 

A Vidékfejlesztési Minisztérium képviseletében Futó Zsolt szakreferens ismertette a parlagfű-mentesítés kormányzati programját és célkitűzéseit.
Nékám Kristóf professzor, a Magyar Allergiaszövetség elnöke az allergia mindenütt növekvő problémájára hívta fel a figyelmet előadásában az allergiás megbetegedésekből fakadó, világméretekben több ezer milliárd eurós költségeket hangsúlyozta, melyeknek az allergénterheléshez kapcsolódó ugrásszerű növekedése a „pollenszezon” alatt Magyarországra is jellemző.
Reisinger Péter professzorral közös előadásában Kőmíves Tamás akadémikus, a Magyar Növényvédelmi Társaság elnöke a parlagfű elleni védekezés gyenge pontjait értékelte és javaslatokat fogalmazott meg azok erősítésére.
 
Az esemény zárásaként közös állásfoglalásban fogalmazták meg a résztvevők az allergén gyom elleni küzdelmet segíteni hivatott ajánlásokat, melyet itt olvashatnak el.



 

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr964591066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása