2012. 07. 05.

Döbröginek libát vinni, avagy Sikorski lengyel külügyminiszter esete a lengyel-magyar barátsággal

lengyel_kulugymin_bp_mti_soos_0705.jpg

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter mai beszéde az MTA-n, gondolom a rendíthetetlen lengyel-magyar összetartás bizonyítéka kívánt lenni. Az ötlet jó volt, csak elfelejtettek szólni Sikorskinak, hogy Orbánék szerint mik is azok az értékek, amelyek mentén ez az összetartás megvalósul. Az első torokköszörülés-hullám a külügy és más minisztériumok munkatársai által megtöltött teremben akkor kezdődött, amikor a közép-európai eszme képviselőit sorolva Vaclav Havel, Leszek Kolakowsi, Milan Kundera, Antall József, és II. János Pál között Konrád György neve hangzott el. Ez még kisebb baki lett volna, de utána Sikorski lendületesen belevágott azon történelmi leckék felsorolásába, amelyek közös közép-európai tapasztalatainkat alkotják. Köztük, hogy az állami gazdaságirányítás megbukott, és az államnak nem szabad a gazdaság működésébe oktalanul beleavatkozni. "A kormány szerepe az, hogy létrehozzon egy értelmes keretet, és hagyja a gazdasági szereplőket és a piacokat, hogy ebben boldoguljanak." Még ez is elment volna, ha az Unió szerepe és jövője nem került volna terítékre. Sikorski itt feledkezett meg a leginkább arról, hogy melyik országban van. "...legyünk igazságosak, európai uniós partnereink jelentős szerepet játszanak sikerünkben." - mondta, ami azért nem egy Brüsszel = Moszkva, vállaposok vs. öltönyösök jellegű felfogása Európának.

Az igazi félrenézegetés azonban akkor uralkodott el, amikor arról kezdett beszélni a lengyel külügyminiszter, hogy bajainkra az orvosság az ő megközelítésnek alapján az, hogy van bátorságunk, és mindenekelőtt „több Európát” akarunk. Lengyelország abban érdekelt, hogy több legyen a közösségi módszer, és kevesebb a kormányközi megoldás. Vagyis inkább egy delors-i (intézményesült), mint egy de Gaulle-i (nemzetállami) Európában gondolkoznak. Hogy a kohéziót jobban szolgáló közösségi alapú intézményi keretre van szükség, ideértve a bankuniót és a fiskális uniót. Hogy olyan megoldásokat kell keresnünk, amelyek EU-szinten elkölthető, a nemzeti befizetésektől független forrásokat teremtenek, példaként említve a pénzügyi tranzakciós adót, mint jó eszközt ennek elérésére. (Mielőtt valaki arra a meggyőződésre jutna, hogy Sikorski a magyar sárgacsekk-adót ajnározta, szögezzük le, hogy itt uniós szintű, spekulációt megfékező tranzakciós adóról, az ún. Tobin-adóról van szó, amit az LMP megalakulása óta követel, és az utóbbi hónapokban az Európai Bizottság és az Európai Parlament is kiállt mellette, és aminek semmi, de semmi köze a magyar sárgacsekk-adóhoz.)

Sok mindenről beszélt még Sikorski, ezek egy jó részével messzemenően nem lehet egyetérteni, (pl. az atomenergia, vagy a környezetvédelmi standardok fellazításának kérdése). Annál az Európa-álláspontnál viszont, amit a baráti találkozó keretében elmondott, aligha lehet kínosabb kritikáját adni Orbánék ez irányú tevékenységének. Tanulság: legközelebb szóljanak a kedves vendégnek, hogy melyik országba utazik, és hogy Döbröginek libát vinni, Aradon Ferenc József emléknapot szervezni, nem sok jót jegyez az álmoskönyvek szerint.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr404631923

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sikorski esete a lengyel-magyar barátsággal 2012.07.06. 11:24:01

Annál az Európa-álláspontnál viszont, amit a baráti találkozó keretében elmondott, aligha lehet kínosabb kritikáját adni Orbánék ez irányú tevékenységének.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása