2012. 10. 08.

Gyilkos megszorítások a semmiért

napirendelőtt_20121008.jpg

(Kép: index.hu)

Mai napirend előtti felszólalásom:

Tisztelt Ház, tisztelt Államtitkár úr!

Önök júniusban elkezdek költségvetést készíteni. Az LMP is elmondta, mindenki elmondta, hogy ez így kóklerség, ráadásul, ami rosszabb, ezt a költségvetést vágyálmokra alapozták: 1,6%-os növekedést álmodtak, miközben már látszott az idei recesszió. Államtitkár úr, Önök tényleg azt gondolták, hogy a valóság az tök mindegy, hogy ha valamiről sokszor elmondjuk, hogy márpedig ez úgy lesz, akkor az meg is valósul? Mint a mesében?! Nos, lehet, hogy ez a kormányüléseken így megy, de sem a GDP változására, sem a nyári költségvetésen tátongó 600 milliárdos lyukra nem hatott a szómágia.

Most itt állunk megint, és nézegethetjük az Orbán-kormány sokadik megszorító csomagját. Találó, amit az egyik blogon írtak: lassan már csomagolóüzemet nyithatna a kormány. Hiszen érdemi gazdasági tervezés helyett jóformán csak a csomagok összeállításával vannak elfoglalva.

Ez a csomag, mint cseppben a tengert mutatja meg az Orbán-kormány alapjaiban elhibázott gazdaságpolitikáját. Azt, hogy semmit sem tanultak. Hogy ugyanazt a matolcsyzmust folytatják, ami gazdaságot recesszióba, a társadalmat lecsúszásba és reménytelenségbe taszította. Virtuális bevételekkel és megtakarításokkal számolnak, sakkozgatnak, ügyeskednek a számokkal, miközben érintetlenül hagyják a gondok gyökerét jelentő tételeket: az igazságtalan egykulcsos adót, a tőkejövedelmek számára fenntartott adóparadicsomokat, a felülárazott közbeszerzéseket vagy a hivalkodó stadion beruházásokat.

A kormány hibáinak árát most jelentős részben a tanárok, a szegények és a közért dolgozók fizetik meg. Azok a tanárok, akik számára az utóbbi évek egyetlen pozitív kormányzati intézkedése az lett volna, ha az életpálya-modell részeként megemelik a bérüket. Ennek most búcsút mondhatnak, maradnak a terhek: óraszám növekedés, leépítések, összevonások, káosz és bizonytalanság. A pedagógusok fizetése 2010 óta reálértéken 15%-kal csökkent. A kormány, úgy tűnik, nem képes felfogni, hogy az oktatás, a közoktatás az ország jövője, és ha ezt lerombolja, akkor bármit tehet más területeken, adhat százmilliárdos támogatást autógyáraknak, nem fogunk tudni felemelkedni.

A szegényeket sújtó segélyplafon a cinikus hatalmi gőg újabb megnyilvánulása. Miután a közmunkabért levitték a nyomorszintre, most a segélyeket úgymond "hozzáigazítják". Már most tudjuk, hogy ez olyanokat fog sújtani, akik betegeket ápolnak, akik nem azért élnek segélyen, mert lusták, hanem mert élethelyzetük miatt nem tehetnek mást. Mindebből ráadásul még jelentős bevétel sem származik.

A közszféra leépítése, a közért dolgozók kirugdosása minden kormány mániája. Ahelyett, hogy a mindenkinek hasznos közszolgáltatások megerősítésén, színvonalának emelésén dolgoznának, a kormány most kizárólag a kényszernyugdíjazásban látja a megoldást.

Pedig lenne másik, kézenfekvő út. Csak fel kellene hagyni a gőggel, azzal az elképzeléssel, hogy egyes társadalmi rétegeknek és a haveroknak akkor is kedvezünk, ha az ország belerokkan.

Első és legnyilvánvalóbb intézkedés az kellene, hogy legyen, hogy nem vezetik ki a második adósávként működő félszuperbruttót, s egyszer mindenkorra felhagynak a tisztán egykulcsos jövedelemadó erőltetésével. Ez nekifutás nélkül 100 milliárddal javítja az egyenleget. Így megőrizhető lenne a pedagógus-életpályamodell bevezetése, az ára mindössze annyi, hogy Giró-Szász András nem fog 21 000 Ft-tal többet keresni, és kénytelen lesz kicsivel kevesebb konyakot fogyasztani. A magasabb jövedelműek jövedelmét tovább növelni, miközben megszorítanak, ez több mint igazságtalan, ez az alacsony jövedelműek arcul csapása, ez aljasság!

Nyilvánvalóan még jobb hatása lenne, és még igazságosabb lenne, ha visszahoznák a progresszív jövedelemadó rendszert, ahogy azt az LMP alternatív költségvetési programjában javasolja.

Tisztelt Miniszter úr, tisztelt képviselőtársaim? Tényleg azt hiszik, hogy az ország nagy része nem tudja, hogy amit most be akarnak vezetni, azok újabb megszorítások?! Tényleg azt hiszik, hogy az ország nagy része nem tudja, hogy azért kell ezt megfizetniük, mert a kormány gazdaságpolitikája egy rakás szerencsétlenség?! Tényleg azt hiszik, hogy az ország nagy része ezt el fogja tűrni?!

A 24. órában vagyunk, most tán még van lehetőség egy radikális fordulatra. Tisztelt Államtitkár úr, ha az Ön minisztere nem képes kilátni az improvizációkra épülő unortdodox gazdaságpolitikából, szívesen felajánljuk a segítségünket - Az LMP szerdán 13:30-kor mutatja be az alternatív költségvetését, ahol minden tanácstalan kormánytagok szeretettel várunk – így Önt is.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr744826653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása