2012. 10. 29.

Egy bukott költségvetésről

napirendelőtt121029.jpg

Mai napirend előtti felszólalásom:

Tisztelt képviselőtársaim!

A 2013-as költségvetés megalkotásának ötödik hónapjába lépve ismét fel kell hívni a figyelmüket arra, hogy ez a költségvetés megbukott.

Megbukott, mert kapkodva, egy álomvilágból, kontármunkával készült. Az első pillanattól nyilvánvaló volt, hogy számos tervezett bevételnek nincs realitása, a kiadási oldal tele van pazarló és felesleges tételekkel, miközben a munkahelyvédelmi akciótervnek nincs fedezete.

Megbukott, mert egy ostoba ideológiára épült. Nem fogadható el, hogy a gyengék terheit növeljék, az erőseket jutalmazzák, és nem fogadható el a közösségi szolgáltatások, ellátások brutális leépítése. Ez a költségvetés a megszorítások költségvetése, a leszakadás, a kilátástalanság és az önzés költségvetése. Egy buta neoliberális költségvetés, unortodox szósszal nyakon öntve.

 Önök júliusban elégedetten dőltek hátra, de aztán valami mégis belopózott a valóságból és Matolcsy úr október elején előállt egy 397 milliárdos megszorítással. Nem volt rossz érzés, Hölgyeim és Uraim, hogy miután égre-földre esküdöztek, hogy ez a költségvetés rendben van, akkor már október elején a gazdasági miniszter azt mondja, hogy 397 milliárd hiányzik? És az milyen érzés volt, tisztelt Hölgyeim és Uraim, amikor újabb 10 nap elteltével miniszterük azzal állt elő, hogy ezen felül kell még 367 milliárd?! Önöknek nem fájt? A lakosságnak és a vállalkozóknak, higgyék el, nagyon is fájdalmasak ezek a megszorítások.

Mit tartalmaz a legújabb csomag?

A banki különadót félig sem vezetik ki. Ez főképp a hiteltelenséget erősíti, ha ez az Orbán-kormány kapcsán egyáltalán még lehetséges.

Matolcsy úr csavart egyet a csekkadóprésen, ha az egy ezrelék bejön, akkor miért ne kettő?!. Hogy több ezer forint lesz, amit egy átlagfizetésből élő család havonta fizetni fog? Ez Önöknek nem fáj, ez Önöket nem érdekli!

Csökken az iparűzési adóból levonható költséghányad. Újabb vállalatok mehetnek tönkre és munkahelyek szűnhetnek meg? Kapnak majd árokszéli közmunkát, örüljenek, hogy egyáltalán dolgozhatnak! Önöknek nem fáj!

Akinek megmarad a munkahelye, az dolgozzon kevesebbért, hiszen jövőre nem fog kapni Erzsébet–utalványt sem, hála a megemelt adónak. Ez se Önöknek fáj, akkor meg kit érdekel, ugye?

A közműadó a következő bravúros ötlet. Hogy nincsenek pontos nyilvántartások? Hogy az adóalanyok önkormányzati tulajdonban lévő közművek? Nem baj, majd csak lesz valahogy! Ha másképpen nem, akkor növekszik a víz- és csatornadíj, a villany- és a telefonszámla – de ez sem Önöknek fáj.

 A számok nagy része persze most is blöff. Kovács Árpád 453 milliárd forintos egyenlegjavító hatást mond, miközben az NGM 764 milliárdról beszél. Ja, hogy a fele sem igaz, miniszter úr? És Orbán Viktor még csodálkozik, amikor Brüsszelben gyanakvóan néznek rá…

 Mi a mi ajánlatunk a megszorítások helyett? Az LMP megfogalmazta saját költségvetési javaslatát, amely kiutat mutat a jelenlegi válságból.

 Először is valódi munkahelyteremtésre van szükség. Erre mi 383 milliárd forintot fordítanánk. 200 milliárdból épületenergetikai beruházásokat támogatva javítanánk a foglalkoztatást, és támogatnánk a vállalatok energiahatékonysági beruházásait. 67 milliárdból a vidéki közösségek számára biztosítanánk forrást gazdaságfejlesztési programok megvalósításához.

Másodszor, kiemelten fontos a tudás növelése. Javaslatunk egyik fő eleme az oktatás 310 milliárdos fejlesztése. A legkisebbeket ellátó intézmények támogatását 20 milliárd forinttal növelnénk, 45 milliárdot fektetnénk a közoktatásba, 40 milliárdot a szakképzésbe és felnőttoktatásba, 30 milliárddal adnánk többet a felsőoktatásnak.

Harmadszor, ennek az országnak egészséges emberekre és tiszta, élhető környezetre van szükség. Ezekre a területekre 242 milliárd forintos pluszt szánunk. 110 milliárdos azonnali juttatás lehetővé tenné az egészségügy fejlesztését és megállítaná az orvos-elvándorlást. 30 milliárd forinttal növelnénk a szűrővizsgálatokra és védőoltásokra jutó pénzt. Jelentős forrásokat fordítanánk a környezetvédelemre, javítandó a természeti környezet állapotát.

Ezek azok a lépések, amelyekkel elindulhatunk egy jobb, igazságosabb, élhetőbb Magyarország felé. Erre van szükség ahhoz, hogy Magyarország talpra álljon, nem pedig újabb és újabb észnélküli megszorításokra!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr904877880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása