2013. 04. 10.

A kormány tanul a szocializmus hibáiból: szóról szóra megismétli őket

Egy kis szakmázás következik - a geotermális energia illetve a termálvízkincs sorsa iránt érdeklődőknek ajánlott. Tegnap folyt le a vízgazdálkodási törvény módosításának vitája, amely egy bekezdésben megszünteti a termálvíz-kitermelés esetén a felszínre hozott víz visszasajtolásának kötelezettségét. Ez belátható módon rövid úton ennek a termálvízkincsnek a lerablásához fog vezetni, ahogy az az egész vonatkozó szakma látja, és nyílt levélben is elmagyarázza a kormánynak. Az alaptörvényben foglalt nagyszerű és a kormány által a legmagasabbról leszart elvek nagyobb dicsőségére.

hom.png

Geotermális potenciál Magyarországon - A felszín alatti hőmérséklet eloszlás 2000 méteres mélységben (forrás: miskolci-geotermia.hu)

Hab a tortán: a magyar Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága a kormánypárti szavazatokkal támogatta a javaslatot.

Itt a Népszabadság cikke a témáról, alant pedig a felszólalásom, amiben a bizottsági kisebbségi véleményemet ismertettem:

"Tisztelt Ház! A bizottsági vitában kisebbségi vélemény fogalmazódott meg. Ennek a lényege, hogy ahogy Bartos Mónika is említette és most államtitkár úr expozéjában is hangsúlyosan előkerült, a bizottsági vitában is felmerült a termálvízkincs fontossága, mivel ez az egyik legfontosabb természeti erőforrásunk. Megítélésem szerint a parlament most ennek a törvénynek a vitájával, és ha megtörténik, az elfogadásával teszi tönkre ezt a természeti erőforrást. (Moraj és közbeszólások a Fidesz soraiból: Ó, Istenem!)

A termálenergia akkor megújuló erőforrás, ha olyan módon használjuk, hogy annak az utánpótlódása nem sérül, ha az olyan módon kerül felhasználásra, hogy hosszú távon, nemcsak most néhány évig, hanem évtizedekig a jövő nemzedékek számára is rendelkezésre áll. Az a törvényjavaslat, amelyik a visszasajtolási kötelezettséget egy tollvonással megszünteti, nem vizsgálatok esetén lehetőséget ad a felmentésre, hanem megszünteti a visszasajtolási kötelezettséget, nyilvánvalóan és egyértelműen rövid távon ennek a termálvízkincsnek a túltermeléséhez fog vezetni, és ezzel a hosszú távú megmaradását veszélybe sodorja.

Emlegették sokan a mezőgazdasági hasznosítás fontosságát, hogy nem lehet a mezőgazdasági termelőket ezzel a költséggel terhelni. Itt jelzem a tisztelt Országgyűlésnek, hogy tavaly nyáron elfogadtunk egy olyan törvénymódosítást, amely 2015. június 30-áig felmentést adott a mezőgazdasági hasznosítás esetén a visszasajtolási kötelezettség alól azzal, hogy a minisztérium hozzon vissza 2015 júniusáig egy olyan szabályozást, amely megfelelő vizsgálatokkal alátámasztja, hogy milyen esetekben szükséges és milyen esetekben nem szükséges a visszasajtolás kötelezővé tétele, mikor lehet felmentést adni megfelelően szigorú feltételek érvényesülése esetén. Ennek mind a felszín alatti vízkincsre vonatkozó, mind a felszíni terhelésre vonatkozó környezeti kritériumokat tartalmaznia kell.

Ilyen tanulmányt a minisztérium nem készített, ilyen tanulmányból két sort sem a bizottság, sem a parlament a mai napig nem látott, ebben a helyzetben ennek a kötelezettségnek az egyetlen mozdulattal való megszüntetése olyan bűn, amit azoknak kell a vállukra venni, akik ezt a törvényt meg fogják szavazni.

Tisztelt Kormánypárti Képviselők! Önök az elmúlt években megkapó vonzalmat mutattak a szocialista rendszer hibáinak a megismétlésére. Ezt a hibát Magyarország egyszer már elkövette, amikor a bauxitbányászat érdekeit mindenek elé sorolva, a bakonyi karsztvízbázisokat tönkretéve a Hévízi-tó vízhozamát lecsökkentették, a Tapolcai-tavasbarlangot kiszárították. Most egy hasonló bűnre készül a Magyar Országgyűlés: a magyar termálvízkincs tönkretételére, anélkül hogy megvizsgálnánk, mik azok a környezeti, jogszabályi és egyéb kritériumok, amelyek mentén 2015-ig - mert eddig van ideje a mezőgazdasági hasznosítóknak - egy olyan szabályozást el tudnánk fogadni, amely valóban megőrzi a termálvízkincset a jövő nemzedékek számára, és amely alkalmas arra, hogy egy hosszú távon működő szabályozást fogadjunk el erre a területre.

Egyébként ezt a szabályozást maguk a termálvíz-hasznosítók elítélik, valamennyi szakmai szervezet és valamennyi egyetemi szakmai műhely tiltakozik ez ellen a szabályozás ellen. Nem tudom, milyen üzleti érdek motiválja a kormányt, a kormánypártot annak érdekében, hogy elfogadjon egy szakmaiatlan, cinikus, hazug és megítélésem szerint alkotmányellenes törvényjavaslatot. 

Tisztelt Ház! Annyit szeretnék zárásként hozzátenni: én kérek elnézést, hogy a fenntartható fejlődés bizottsága ezt a törvényjavaslatot támogatta, és úgy nyújtotta be a parlament elé.

Köszönöm szépen."

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr715215357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furbe · http://matits.hu 2013.04.10. 23:31:26

Barbarizmus a köbön. Én azt nem értem, hogy a fenében kaphattak föciből az ilyenek kettest. Ennyire nem lehet szűk látókörű valaki. Mikor fogják már fel az emberek, hogy kis hazánk egy ritkán lakott metropolisz. Minden kincsünkre vigyázni kell, mint ahogy Hongkongban van Taiwanon teszik...

Wekerlei 2013.04.15. 00:45:31

A termálvizet nem csak azért kell visszasajtolni, mert elfogyhat, hanem azért is mert ha a felszíni vizek élővilágát károsítja (mérgezi).
süti beállítások módosítása