2013. 08. 15.

Ciánkatasztrófa újratöltve?

Semmit sem tanultak, és mindent elfelejtettek: így dolgozta fel az Orbán-kabinet a 2000-es ciánkatasztrófa tanulságát. A nagybányai szennyezés helyszínén hamarosan újra aranykitermelés indulhat, a magyar kormány hallgatása mellett. Írásbeli kérdést nyújtottam be Fazekas miniszternek, hogy megpróbáljam felébreszteni a nyári sziesztán lévő kormánytagokat: itt az alkalom, hogy a gyakorlatban is tegyenek valamit a magyar érdekek képviseletéért.

 

cianszenny.jpgTiszai ciánszennyezés, 2000

 

Akár hónapokon belül megkezdődhet a termelés a Magyarország és a térség egyik legnagyobb környezeti katasztrófáját okozó, korszerűtlen és környezetszennyező ciános technológiával üzemelő nagybányai aranybányában. Ez a fejlemény különösen érzékenyen érintheti az Orbán-kabinetet, hiszen Orbán Viktor első kormányfősége idején történt a tragikus ciánszennyezés, amelyekért a máig hiába vár kártérítést Magyarország.

 

Elemi érdekünk lenne, hogy hasonló ökológiai krízis ne történhessen a magyarországi folyók vízgyűjtőjén. Emiatt választ várok a környezetvédelemért felelős kormánytagtól: milyen lépéseket tesz a kormány a lehetséges katasztrófa megelőzése érdekében, milyen garanciákat kapunk egy újabb ciánkatasztrófa elkerülésére illetve az esetlegesen bekövetkező környezeti károk rendezésére, valamint részt vesz-e a magyar kormány a bányanyitás engedélyezési folyamatában.

romaltyn2.jpgA jogutód Romaltyn ma

 

A nemzeti érdekeket nem politikai haknikon, hanem a mindennapok munkájában, az együttműködés alkalmait kihasználva és szükség esetén konfrontációkat is felvállalva kell képviselni. Az Orbán-kormány legalább most megtehetné mindezt Nagybánya kapcsán, de úgy tűnik, semmit sem tanultak a 13 évvel ezelőtti hibákból.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr205462062

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ciánkatasztrófa újratöltve? 2013.08.15. 16:00:01

Semmit sem tanultak, és mindent elfelejtettek: így dolgozta fel az Orbán-kabinet a 2000-es ciánkatasztrófa tanulságát.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása