2013. 11. 09.

Hétfőn dönt a román parlament Verespatak-bizottsága!

rosia-montana-protest-facebook.jpgA bányaterv ellen tiltakozók Bukarestben(kép: Romania-Insider.com)

A tervek szerint hétfőn hozza meg döntését a román parlament Verespatak-bizottsága arról a törvényjavaslatról, amely egy tucatnyi törvény módosításával megnyitná az utat az elmúlt hónapokban széleskörű tiltakozást kiváltó aranybánya-beruházás előtt. A bizottságban a törvényt ellenzők és az azt támogatók között elég kiegyensúlyozottak az erőviszonyok. A Traian Basescu-féle, aranybánya-párti PD-L nem delegált tagot, Crin Antonescu Nemzeti Liberális Pártja (ahogyan azt a házelnök hetekkel ezelőtt egyértelművé tette), nem támogatja a javaslatot, ahogy ellen van az RMDSZ is (az őket képviselő Korodi Attila a legelkötelezettebb és legaktívabb ellenzéke a projektnek). Victor Ponta követhetetlen hajtűkanyarokat leírva (melyek során volt olyan időszak, amikor miniszterelnökként támogatta, képviselőként ellenezte a tervezetet) a beruházás támogatására sorakoztatta fel a szociáldemokratákat. A mérleg nyelve a bizottságban két hellyel rendelkező populistának mondott Dan Diaconescu Néppártja, amely eddig inkább elutasította a projektet, de nehezen csitulnak a pletykák, hogy a beruházó Rosia Montana Gold Corporation alaposan megkörnyékezte a pártot. Elutasítás esetén a végső döntés még a Képviselőházra és a Szenátusra marad, de a bizottság negatív döntése esetén kevés esély látszik a nagyon komoly társadalmi ellenállást kiváltó tervezet megszavazására.

Magyarországnak sem mindegy, hogy megépülhet-e a Maros vízgyűjtőjén a környezetileg kockázatos létesítmény, amely egy 185 méter magas föld és kőgát mögött halmozna fel több millió köbméter ciános zagyot. Izgatottan várjuk a hétfői döntést!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr845622012

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: LMP: A verespataki cianidos bánya rengeteg kárt okozna 2013.12.04. 15:39:03

Románia budapesti nagykövetével találkoztak az LMP politikusai, akik szót emeltek a Verespatakra tervezett cianidos technológiájú aranybánya megnyitása és a rétyi fakivágások ellen. Szóba került Székelyföld autonómiája is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása