2013. 11. 28.

Egyedül az Audi ellen, avagy Zsák Ferenc megmenti a Normafát

zsak_feri_brusszelben.jpgZsák Ferenc Brüsszelben (forrás: vedegylet.hu, Fekete Hajni)


Hétfőn, Zsák Ferenc magyar természetvédő brüsszeli meghallgatásának napján megjelent egy cikk a Berliner Zeitung című, 400 ezer olvasóhoz eljutó német napilapban. Az Einer gegen Audi (Egyedül az Audi ellen, magyarul itt) című riport meglepő empátiával és tárgyilagossággal idézi fel a törvényességért és a természeti értékekért bátran fellépő civil aktivista megpróbáltatásait. Négy hónapra zár mögé került, tizenhatodmagával (köztük egy négyszeres gyilkossal) osztozott egy 30 négyzetméteres cellán, a legfontosabb gyógyszereihez sem jutott hozzá. Az értelmetlen fogvatartás (hisz a bűnismétlés veszélye nem állt fenn, Zsák együttműködött a hatóságokkal) embertelen körülményeiről magam is meggyőződhettem, amikor - kis trükközéssel - sikerült felkeresnem őt a debreceni börtönben, és 15 zárkatárs és egy őr jelenlétében beszélni is tudtunk. Mindezt azért, mert ki merte mondani, ami egyébként az ügyet ismerő szakértők számára kezdettől valószínűsíthető volt: hogy tudniillik az Audi győri gyárbővítéséhez felajánlott, a Natura 2000 hálózathoz tartozó telek átminősítése nem felelt meg a magyar és az uniós jogszabályoknak.Mindez négy hónap börtönt ért Magyarországon, mire Szabó Tímeával közös közbenjárásunkra, nyomásgyakorlásunkra és a Védegylet tiltakozásának hatására szabadlábra helyezték.

Most, hogy a meghallgatás az EP petíciós bizottsága előtt megtörtént, úgy tűnik, ezt a véleményt az Unió befolyásos testületeiben mások is osztják. A Parlament szakbizottsága, a környezetvédelmi bizottság alaposan meg fogja vizsgálni az átminősítés körülményeit, és az sem kizárt, hogy a dolognak kötelezettségszegési eljárás lesz a vége - formailag Magyarország ellen, de a valóságban mindenkit - a telek felajánlásáról döntő előző kormányt, az átminősítést végrehajtó Európai Bizottságot, az aktushoz adatokat szolgáltató jelenlegi kabinetet, a politikai akaratot aggályok nélkül kiszolgáló magyar hatóságokat - a képzeletbeli vádlottak padjára ültetve. A szereplők közül egyvalaki tűnik teljesen ártatlannak (ma még sokkal inkább, mint a történet elején): Zsák Ferenc. Mégis ő az egyetlen, aki ellen eljárás folyik.

Az ügyészség azzal vádolja, hogy egy peren kívüli egyezségben "rákényszerítette" az Audit: fordítson 200 millió forintot az elpusztuló természeti értékek kompenzációjára, ő pedig cserébe visszavonja az engedélyezéshez beadott fellebbezését. Ezt a a vádhatóság kezdetben vesztegetésnek minősítette, majd - miután rájöttek, hogy megvesztegetni csak hivatalos személyt lehet, ráadásul Zsák nem adta, hanem kapta volna itt a pénzt, azaz a vesztegetés elég mulatságos vádnak tűnik - újabban már jogtalan előnyszerzésként említik a vádban. Annak ellenére, hogy a magyar természetvédő semmilyen személyes anyagi vagy egyéb előnyhöz nem jutott volna az ügy kapcsán. A 200 millió forint a bővítés természeti kárait kompenzáló, a Tiszántúli Természetvédők Társasága által kivitelezett természetvédelmi rehabilitációs munkák fedezetéül szolgált volna. A furcsa vád alapja, hogy Zsák Ferenc állítólag túlságosan sok pénz elköltésére beszélte rá az Audit - mármint az élőhelyrehabilitáció valós költségeihez képest. Hogy ez mennyire légből kapott vád, annak bizonyítására kikértük a hivatalos adatokat a munkát jelenleg végző egyetemi konzorciumtól, és kiderült, hogy - azon a 250 millió forinton felül, amit az állam fordított a csatlakozó beruházások természetvédelmi kiegyenlítésére - több mint egymilliárd forintba fog kerülni a kompenzáció. Az összesen 1,4 milliárd forinthoz képest a kiegészítő kompenzációra szánt 200 milliós összeget "'túlzónak", "valóságtól elrugaszkodottnak" nevezni, finoman szólva koncepciós vádnak tűnik.

Az egész jogi hercehurca végtelenül abszurd, koncepciózus és szemmel láthatóan csupán két célja van: demonstrálni, hogy így járhat mindenki, aki beleköp a multikkal üzletelő Orbán-kormány levesébe, és elvenni a zöld civilszervezetek kedvét bármilyen későbbi hasonló fellépéstől. A megfélemlítési szándék - a fideszes ügymenetre jellemző módon - egyszerre van jelen a tökéletes dilettantizmussal: jelenleg úgy fest, hogy Zsák Ferenc meghurcolva, némiképp megrokkant egészséggel, de folttalan becsülettel fog kikerülni az ügyből, a kormánynak viszont kinéz egy uniós elmarasztalás és egy jelentősebb botrány. Ráadásul az eset mellékhatásaként valószínűleg a Normafa beépítésének is búcsút mondhatnak: az is Natura 2000-es terület, és a Bizottság garantáltan nem fogja még egyszer égetni magát egy ilyen nyilvánvalóan kamu átminősítéssel - sőt, alighanem a Natura 2000 hatástanulmányra (amelyben azt kellene bebizonyítani, hogy a sportkomplexum kifejezetten használ majd a csíkos boglárkának és a többi értékes ritkaságnak) is az eddigieknél sokkal jobban odafigyel majd.

Így lesz Zsák Ferenc gyanúsítottból hős, az Orbán-kormány pedig sikeres gazdaságfejlesztőből az évtized lúzere ebben a jellegzetesen kelet-európai tanmesében.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr955662059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.12.06. 18:57:57

Zsák Ferit kérdezzétek má' meg..hány lakéást szerzett lakóparkokban a familiának anno?
süti beállítások módosítása