2013. 12. 20.

Paksi bővítés: tiszta vizet a pohárba!

get_item.php.jpgPaks: a parlament ne csak a távolból szemlélje a döntést!

Bár a kormánynak nincs rá országgyűlési felhatalmazása, a kiszivárgott hírek alapján előrehaladott tárgyalásokat folytat Oroszországgal a  paksi atomerőmű tervezett bővítéséről. Ennek ellenére még mindig nem késő visszairányítani a 3000 milliárd forint sorsát és az ország pénzügyi állóképességét befolyásoló ügyet a törvényes mederbe: az atomtörvényt módosító javaslatot és országgyűlési határozat-tervezetet nyújtottam be a legszorosabb társadalmi és parlamenti ellenőrzés érdekében, hogy a bővítési projekt ne az Orbán-kabinet és a Fidesz-közeli üzleti körök magánbiznisze legyen.

Fölösleges, pénzügyileg finanszírozhatatlan, gazdaságilag és külpolitikai szempontból pedig káros - a független (vagyis nem az atomenergia-iparnak elkötelezett) szakértőknek ez az egybehangzó véleménye a paksi atomerőmű tervezett bővítéséről. Az évszázad legnagyobb pénzügyi bukása körvonalazódik, ami csak az államadósságot és az Oroszországtól való függésünket fogja növelni. 

A nagyobb baj megelőzése, a társadalmi és a parlamenti kontroll megteremtése végett olyan módosító törvényjavaslatot nyújtottam be az atomtörvényhez, amely rögzíti, hogy Magyarországon atomerőmű csak állami tulajdonban működhet, (amivel a tulajdonjog átjátszását kívánjuk megakadályozni), és egyértelműen kimondja, hogy  új nukleáris reaktor létesítését célzó tender kiírásához, szerződés megkötéséhez, pénzügyi kötelezettség vállalásához egyértelmű, a várható költségeket is rögzítő előzetes országgyűlési felhatalmazásra van szükség.

4rosatom-nuclear.jpgAz oroszok már házon belül vannak. A Tisztelt Ház meg csak néz.

A törvénymódosítással párhuzamosan beterjesztett határozati javaslatom pedig arra szólítja föl a kormányt, hogy a tervezett bővítés részleteit, fő számait (mindenekelőtt a közvetlen és közvetett költségeket, az új blokkokból származó áram költség-alapon kalkulált árát, a bővítés szükségességét alátámasztó információkat, a képződő nukleáris hulladék kezelésével kapcsolatos elképzeléseket, illetve a külföldi beruházókkal folytatott tárgyalások tartalmát) tárja az Országgyűlés elé. Továbbá ismertesse meg a közvéleményt a bővítéssel kapcsolatos érvekkel és ellenérvekkel, a várható gazdasági és politikai kockázatokkal is.

A beruházást megvalósító konkrét lépéseket pedig csak akkor tegyen, ha erre a parlament a fenti ismeretek birtokában egyértelmű felhatalmazást ad. 

Egy 3000 milliárd forintról szóló döntést nem lehet titkos kormányülésen vagy a közvélemény elől elhallgatott magyar-orosz tárgyalásokon meghozni. Ha a kormánynak és a parlamenti többségnek nincs takargatnivalója a paksi bővítéssel kapcsolatban, akkor támogatniuk kell javaslataimat.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr525701196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása