2014. 07. 02.

Zöld kilábalás a válságból

green.jpg

A 2007-2008-as válság sokkhatásaira az európai zöldek a „Zöld fordulat” (Green New Deal) programját kínálták fel orvosságként. A javaslat lényege: megelőlegezve a következő évek, évtizedek várható gazdasági, társadalmi és politikai átalakulásait, olyan szektorok fejlesztésével lendületet adni az uniós gazdaságoknak, amelyek várhatóan a jövőben felemelkedő, nem pedig hanyatló ágazatok. Amelyek a piaci átalakulásoknak és a szabályozási változásoknak várhatóan nyertesei, nem pedig vesztesei lesznek. Amelyek bővülnek és munkahelyeket tudnak teremteni a válság évei alatt is. És amelyek csökkentik az erőforrás-felhasználást és a káros anyagok kibocsátását, így alkalmazkodva a környezeti krízis jelentette kényszerekhez.

A recept politikailag sikeresnek bizonyult. A 2009-es EP-választáson - gazdasági válságidőszakokban szokatlan módon -, a zöldek történetük legjobb eredményét érték el. Más dolog azonban a választási erősödés, és más az elképzelések megvalósítása.

Az Európai Bizottság viszont – rácáfolva a magyar kormánypárti berkekben szuperdomináns nézetre, amely szerint a környezetvédelem a gazdasági fejlődés kerékkötője és a gazdag országok hobbija -, meglátta a lehetőséget a zöld gazdaságfejlesztésben. 

Ma mutatta be Andor László foglalkoztatási, és Janez Potočnik környezetvédelmi biztos a Bizottság "zöld foglalkoztatásról" szóló dokumentumát. Az anyag lényegében átveszi a zöldek érveit: a zöld ipar és szolgáltatások területén olyan új munkahelyek sokasága jöhet létre, amelyek száma a válság éveiben is 20 százalékos növekedést tudott mutatni, és a várhatóan szigorodó környezeti szabályozások, valamint a nyersanyagok és kibocsátások növekvő költségei mellett versenyelőnyük fokozódni fog. Európa foglalkoztatási válságának megoldásában a zöld munkahelyeknek meghatározó szerepe lesz. A Bizottság ráadásul átveszi a zöld álláspontot abban is, hogy a gazdasági változások értékelését a puszta GDP-mutatónál sokkal összetettebb, azok társadalmi és környezeti hatásait is megmutató indexek és elemzések révén tartja szükségesnek.

sorgenia_green_economy_lavoro.jpg

     Forrás: ideegreen.it

Mindez persze nem fog menni magától. A zöld gazdaságra áttérés a zöld foglalkoztatási dokumentum szerint átfogó változásokat kíván az energiapolitikában (a források elterelése a jobb foglalkoztatási hatású energiahatékonyság és a megújulók irányába), a közlekedésben (közösségi közlekedés és az elektrifikáció felé), a mezőgazdaságban (új munkahelyeket létrehozva az ökológiai gazdálkodás területén), vagy az építőiparban (energiahatékony épületek, takarékos épületgépészet, szigetelések).

Ahhoz, hogy mindez valóban zöldgalléros munkahelyek sokaságát jelentse, további lépésekre van szükség. Az oktatásban és a munkaerőképzésben az új ágazatok igényeit is figyelembe véve kell fejleszteni a készségeket és a tudást. Segíteni kell, hogy a magas munkanélküliséggel sújtott válságövezetek (a múlt gazdaságának hanyatló ipari központjainak) állástalanjai elsajátíthassák a szükséges új képességeket, és megtalálják az új munkahelyeket. Támogatni kell a gazdasági szereplőket, hogy a felívelő új ágazatokba fektessenek, erősíteni kell a kutatás-fejlesztést, hogy Európa sikeres lehessen ezekben az ágazatokban, az adóztatást a munkaerőtől a környezetterhelés felé kell mozdítani, zöld közbeszerzésekre van szükség, és a várható gazdasági változások jobb előrejelzésére.

És mindezt nem a „majd mi azt jobban tudjuk” orbáni tempójával. A dokumentum a „kemény” célokkal (a „mit csináljunk?” kérdésével) azonos súllyal kezeli a „puha” célokat, hogy mindezt hogyan vigyük végbe? A lehető legnagyobb átláthatóság és ellenőrizhetőség mellet, intenzív társadalmi párbeszédet folytatva az érintett állampolgárokkal, szakmai és civil szervezetekkel vagy piaci szereplőkkel.

Ez Európa zöld jövője. Magyarországé a szétvert környezetvédelem, az akác- és pálinka-szabadságharc, a paksi bővítés, a hoffmannrózsai közoktatási rendszer, a pénzügyileg kiszárított és állami felügyelet alá vont egyetemek, a norvég-magyar civilháború, a földmutyik és Kishantos szétverése, a megalázó közmunkarendszer.

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr976467459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása