2015. 01. 16.

Elkent műszaki probléma Pakson - dokumentumok

Ahogy arról ma sajtótájékoztatón beszámoltam, forrásaim szerint 2013 májusában 60.000 liter bóros víz elszivárgásával járó műszaki probléma lépett fel a paksi atpmerőmű 3-as blokkjában. A hiba lényege: olyan csővezetékek, amelyek elvileg korróziómentesek, mégiscsak súlyosan korrodálódtak - erősítve hitünket a kiváló szovjet technológiában, amit beépítettek 30 évvel ezelőtt. Nagyobb baj, hogy mint kiderült, ez a hiba - ha kisebb mértékben, szivárgást nem eredményező módon is, de az 1-es, 2-es és 4-es blokkban is fellépett. Az 1-es blokk üzemidőhosszabbítása során, ami másfél évvel korábban történt, ez senkinek nem tűnt fel. Mint kiderült, ők úgy tudták, ezek nem korrodálódnak, úgyhogy meg sem nézték. Ennyire alapos vizsgálatokra épül az, hogy a 30 éves szovjet technológiát továbbműködtetjük még 20 évvel. Ráadásul a csöveket a 3-as blokkban kicserélték, de az ugyancsak korróziós jeleket mutató 1-es és 2-es blokkban nem - miközben ezek engedélyt kaptak további 20 év működésre. A forrásom által adott információkról december elején hivatalosan is megkérdeztem az Országos Atomenergia Hivatalt és a Paksi Atomerőművet - a napokban végre az atomerőmű s válaszolt. A válaszok a képekre kattintva olvashatók.

Paksi Atomerőmű Zrt.:

paks_3_blokk_valasz.jpg

Országos Atomenergia Hivatal:

oah_3_blokk_valasz.jpg

Ja, minderről elfelejtettek szólni a nyilvánosságnak! Sőt, az atomerőmű eleinte az OAH-nak is - kb. egy héttel a hiba észlelése után napi ellenőrzései során az OAH-nak magának tűnt fel, hogy valami gubanc lehet Pakson, érdeklődésükre ezután kaptak szóbeli tájékoztatást, és csak egy hónap(!) után írásosat. Az atomerőmű közben nem szűnt meg folyamatosan hírekkel bombázni a nyilvánosságot. Jaj, dehogy az eseményekről! "Jelentős összeggel támogatja az erőmű térségfejlesztési alapítványa a környező településeket". Vagy: "Orfűi fesztiválon várja a fiatalokat az erőmű kiállító kamionja". Aztán: "Első helyen végeztek az erőmű tűzoltói". Csupa ínycsiklandó hír, ami nélkül nem tudnánk, mi folyik az erőműben. Egyszerűen nem fért bele, hogy a meghibásodásról informáljanak, ami érthető, hiszen ugyanekkor volt "Női Sportnap az ASE sporttelepén"! Mutassam?

  -->

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr137079629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beerhead 2015.01.19. 07:23:33

A mai lecke: hogyan csináljunk hisztériát egy INES -1 es üzemzavarról. Részletek: www.atomeromu.hu/download/15420/Sajt%C3%B3k%C3%B6zlem%C3%A9ny.pdf
Illetve még egy fontos dolog: a cikkben úgy szerepel, hogy "műszaki probléma lépett fel a paksi atpmerőmű 3-as blokkjában" ez ebben a formában nem teljesen igaz. A 3-as blokkhoz tartozó pihentető medencében történt egy nem jelentős, szivárgás, ami miatt nukleáris szennyezés nem jutott ki. A jelenség a primer kört, aktív zónát nem érintette, de persze ez nem szerepel a postban.
A szovjet technológiáról annyit, hogy ez a reaktor típus nagyon biztonságos, komoly üzemzavar nem fordult elő vele, és a konstrukció miatt nem is fordulhat elő, de ez megint nem hangzik jól, ellentétben egy jó kis - természetesen hivatalosan elhallgatott - "csernobilozás"
süti beállítások módosítása