2015. 11. 24.

Paks2: ne adják ki a környezeti engedélyt!

 

 

Rossz hete volt a kormányzatnak és a paksi bővítés egyéb erőltetőinek. Az elmúlt hét napban három vizsgálatot jelentett be az Európai Bizottság az új erőmű terveivel kapcsolatban. Először a belső piaci biztos indított kötelezettségszegési eljárást a közbeszerzési szabályok megsértése miatt. Aztán a környezetvédelmi főigazgatóság döntött úgy, hogy a környezeti információk nyilvánosságával kapcsolatos szabályok megsértésének veszélye miatt tovább vizsgálja a paksi információk titkosítását – ezt a két vizsgálatot az én panaszaim alapján folytatják. Végül tegnap Margrethe Vestager versenyügyi biztos jutott arra a következtetésre, hogy nem megalapozott a magyar kormány állítása, miszerint nincs állami támogatás a bővítési projektben, így a kérdést egy részletes vizsgálat keretében óhajtja körüljárni.

De félreértés ne essék: a paksi bővítéssel nem az a legnagyobb baj, hogy sérti az uniós közbeszerzési vagy versenyjogot. Hanem az, hogy egy Magyarország, a magyar adófizetők és áramfogyasztók számára súlyosan káros, hazánk természeti örökségét tönkretevő beruházásról van szó. Amiről ráadásul folytatólagosan hazudnak a magyar társadalomnak, így próbálva eladni ezt a korrupciós eldorádót azoknak, akik valamiért nem akarják látni a tényeket.

Mindez nem csupán feltételezés. Ma hoztam nyilvánosságra azt a 80 oldalas szakmai elemzést, amit az új erőmű környezeti hatástanulmányáról általam megbízott szakértők készítettek. A szakmai anyag következtetései lesújtóak. Az derül ki belőlük, hogy a paksi bővítés hatástanulmánya rendkívül gyenge minőségű, valótlan adatokon és valótlan előfeltevéseken alapul, így vajmi kevés köze van a valósághoz. Nem a tényleges erőművet engedélyezik, hanem valami irreális vágyálmot, és rendszeresen torzítják a valóságot annak érdekében, hogy álmodozásaikat valahogy alátámasszák.

 borito_20151123_webre-1050x1490.jpg

                         A tanulmány a képre kattintva letölthető

 

Jöjj, hazudj valami elfogadhatót!

Már a két új blokk rendszerbe lépésének időpontja is téves az engedélykérelemben: 2025-re és 2030-ra engedélyeztetik a rendszerbe lépést, miközben tudjuk, hogy az orosz-magyar megvalósítási szerződésben a céldátumok 2025 és 2026. A négy év különbség jelentősége pedig igen nagy: ezen múlik, hogy pontosan meddig fog párhuzamosan működni a négy jelenlegi, és a két új blokk. Márpedig a régi és az új erőmű átfedése környezeti szempontból kritikus, hiszen ez idő alatt például összesen 232 m3 (a régi blokkok 100, plusz az új blokkok 132 m3-es kibocsátása) felmelegített hűtővize terheli majd a Dunát. A hatástanulmány nagyvonalúan lecsal 4 évet, a kérdéses időszak nagyjából felét ebből a kritikus állapotból.

De ezen túl nem valóságos a létesítmény terve sem, amit engedélyeztetnek. A hatástanulmányból és a hiánypótlásokból egyértelmű, hogy miközben a kiégett fűtőelemek tárolását majd egy, az erőmű területén építendő átmeneti tárolóban kívánják megoldani, addig ez a létesítmény sehol nem szerepel sem az engedélykérelemben, sem a hatástanulmányban. Ugyanígy hiányzik annak a „csúcshűtőnek” az engedélyezése, leírása az anyagból, amit pedig maga a hatástanulmány szükségesnek tart annak érdekében, hogy ne fűtsék túl a Dunát, azaz ne lépjék túl rendszeresen a dunai vízhőmérsékletekre vonatkozó határértékeket. Teljesen fals a várható villamosenergia-igényekre vonatkozó becslés, gyakorlatilag évek óta fenntartják azt az 1,3 %-os éves igénynövekedésre vonatkozó becslést, amely a 2007-2008-as pénzügyi válság óta rég nem teljesül, helyette a valóságban stagnálás, vagy időnként visszaesés tapasztalható. Hamisak az árkalkulációk, a villamosenergia várható árára vonatkozó becslések.

Durván csúsztatnak a várható dunai vízhozamokat és vízhőmérsékleteket illető feltételezések. Elsőre a hatástanulmány készítői megpróbálkoztak egy teljesen nevetséges, 1500 m3/s vízhozammal, mint referenciaértékkel számolni. De ez még az amúgy igen hajlékony hatóságnak is sok volt, és jelezték, hogy a melegvíz kibocsátás nyilván nem közepes vízhozamoknál okozhat gondot, hanem amikor kevés a víz a Dunában, és az alapból is meleg – mondjuk forró, aszályos nyári időszakokban. Hatóság előírta, hogy 950 m3/s vízhozamra is meg kell csinálni a hőterhelési modelleket (itt jegyzem meg, hogy a Duna legalacsonyabb vízállásai egyébként 750 m3 körül vannak). A hiánypótlás formailag ennek eleget tett, a trükközést azonban itt sem tudták elfelejteni. Egyetlen év, 2014 adataiból indulnak ki, és ez alapján elhanyagolható valószínűséget adtak annak, hogy a Duna egyszerre alacsony vízhozamú és magas háttérhőmérsékletű legyen. Csakhogy ha visszanéztek volna legalább 30-40 évnyi adatsort, akkor ezt nem mondhatták volna ki, mivel ezek alapján évi több ilyen kritikus hét is előfordulhat, amikor várhatóan nem fogják tudni tartani a hőmérsékleti határértékeket. Ekkor vagy leállítják az erőművet – tovább rontva annak amúgy is rémisztően rossz megtérülését –, vagy túllépik a határértéket, befizetik a várhatóan nem túl acélos büntetést, oszt’ jónapot. Vajon melyiket fogják választani Önök szerint?

De még egy ilyen hosszabb adatsorra alapozott modell sem tükrözné a valóságot, mert számolnunk kell a klímaváltozás hatásaival – a csökkenő vízhozamokkal és a növekvő hőmérséklettel. 2015-ben az éghajlatváltozást teljesen figyelmen kívül hagyni már ők sem merték, az alkalmazott klímamodelljük azonban – hát, az, hogy hurráoptimista, az enyhe kifejezés. A 2100-ig 1,8 fokos globális átlaghőmérséklet emelkedés, amelyet Pakson becsülnek, konkrétan a legalacsonyabb érték, amivel a hónap végi párizsi klímacsúcsra készülés során egyáltalán találkoztam. Ennél még a klímamegállapodás célkitűzése – 2 ̊C, aminek elérésétől pedig pillanatnyilag fényévekre vagyunk – is magasabb.

Hamisak mindemellett a kihasználtsággal kapcsolatos becslések. Járulékos beruházások nélkül – amelyekről pedig hallgat a hatástanulmány, mint a sír – a két új blokk, különösen abban az időszakban, amikor párhuzamosan működnek a négy régivel, inkább menetrendkövető üzemmódban lesz csak használható, ami pedig kihasználtságukat mélyen a tervezett 95% alá löki – ahogy arra egyébként egy közelmúltbeli MAVIR tanulmány is felhívta a figyelmet. Az alacsonyabb kihasználtság pedig növekvő termelési áramárat eredményez, az utolsó néhány fogpiszkálót is kirántva a paksiak amúgy is teljesen megalapozatlan árkalkulációi alól. A termelt villany tehát drága lesz, és hogy mégis eladják, és ne csődöljön be az egész erőmű, azt kedves adófizetők, Önök fogják finanszírozni. Ugye, hogy megéri?!

 

Nem ezeket a droidokat keresik

A hatástanulmány tehát egy sor hamis adaton és feltételezésen nyugszik, de arra is érdemes egy pillantást vetni, ami egyáltalán nincs benne. Semmilyen formában nem foglalkoznak azzal a ténnyel, hogy a Pakson építendő új erőmű egy olyan új orosz típus, ami még sehol sem működik a világon. Nem is tudjuk pontosan, hogy mit fog tartalmazni, az „alapvasat”, vagy kértünk-e hozzá kiegészítő, például biztonságnövelő módosításokat? A Fehéroroszországban épülő blokkokhoz, vagy a finnországiakhoz áll majd közelebb a magyar atomerőmű? Egy ilyen prototípus esetében mindig nagyobb a bizonytalanság, vannak itt először kipróbálásra kerülő megoldások, amelyek gyakorlati működőképességéről, megbízhatóságáról kevés információ áll rendelkezésre. Ilyen fajta kockázatok, bizonytalanságok elemzésétől a tanulmány nagyvonalúan eltekint. Tíz év alatt pikk-pakk megépítjük az erőművet, és az 95%-on fog üzemelni, állítják. Miközben az orosz atomerőműépítők az elmúlt tíz évben összesen három erőművet adtak át, ezek építési ideje 19-27 év között változott. És mi van, ha nem épül meg tíz év alatt Paks2? Bukta, köszönhetően annak, hogy a kormány aláírt egy olyan hitelszerződést Oroszországgal, amelyben köteleztük magunkat, hogy 2026. március 15-től akkor is elkezdjük visszafizetni a kölcsönt, ha az erőmű addigra nem készül el. Évi 2-300 milliárd forintot kell kitermelni, úgy hogy az épülő erőmű ebben a szakaszban csak viszi a pénzt, de nem termel semmit. Összehasonlításul: a jelenlegi Paksi Atomerőmű teljes éves árbevétele (nem profitja, árbevétele!) 170-200 milliárd forint körül mozog! Ebből kéne kiizzadni akár 300 milliárd forint hiteltörlesztést!

Nem foglalkozik a hatástanulmány a lehetséges hűtési alternatívákkal. A környezetileg előnyösebb, de drágább zárt rendszerek, például a hűtőtornyos megoldás a korábbi elemzésekben (a Lévai-projekt dokumentumaiban) még az erősebben támogatott megoldások közt szerepelt. Ezeket most nagyvonalúan figyelmen kívül hagyta a hatástanulmány, és egyedül a friss vizes (Dunából a hideg víz ki, a meleg víz vissza) hűtést vizsgálták. Alig ejtenek szót a szükséges járulékos beruházásokról. Megemlítik, hogy kell majd egy 400 kilovoltos vezeték a megtermelt áram elvezetésére, de ennek költségeiről semmit nem tudunk. Szintén hiányzik a biztonsági tartalék létesítésének kérdése. Röviden arról van szó, hogy minden villamosenergia rendszerben a rendszer legnagyobb termelő egységének megfelelő biztonsági tartalékot kell kiépíteni, hogy az adott egység kiesése esetén az pillanatok alatt a helyére tudjon lépni, a fél országra kiterjedő áramszünet nélkül. Ma a legnagyobb egység a jelenlegi atomerőmű 500 MW-os blokkjai. Ilyen tartalékkapacitásunk van. Az új erőmű blokkjai azonban 1200 MW-osak lesznek, tehát további 700 MW tartalékkapacitást (másfél jelenlegi paksi blokkot) kell még létesíteni, hogy megfeleljünk a rendszerbiztonság követelményeinek! Hallott erről valaki kormányzati kommunikátorokat csiripelni? Hogy hol, milyen technológiával és mennyiért fog ez kiépülni? Nos, a hatástanulmány is mélyen hallgat. Mint ahogy a szükséges rendszerszabályozási elemekről is. Pedig a párhuzamos működés során – ha csak nem akarják fél gőzön járatni az erőművet, például az éjszakai túlkapacitást (a hat paksi blokk önmagában több energiát fog termelni, mint amennyit az ország elfogyaszt) valahogy kezelni kell. Eddig erre egyetlen szakmai javaslat érkezett: egy szivattyús energiatározó, aminek azonban szintén 3-400 milliárdos költsége lehet, továbbá csodálatos vitáknak nézünk elébe, hogy az ország melyik hegyét romboljuk szét ezért!

 

Valóság nevű nagybátyám

De ami nem hazug, és nem hiányzik a hatástanulmányból, tehát többé-kevésbé valóságosnak tekinthető, az is komoly aggodalmakra ad okot. Bár a hőterhelési modellek hamis alapadatokból indulnak ki, de még így is az jön ki, hogy rendszeresen nehézségek lehetnek a Duna hőmérsékletére előírt határértékek betartásával. Erre az esetre vagy az erőmű időleges leállítását, vagy ún. „csúcshűtő” létesítését javasolják. Megtaláljuk a nyomát az anyagban bármilyen efféle „csúcshűtő” (pl. egy hűtőtó) engedélyezésének? Naná, hogy nem.

Biztonsági kérdéseket vet fel, hogy miközben az atomerőművek esetében a többszörös biztonság alapelvét illik érvényesíteni, addig épp a hűtővízellátás esetében, ami pedig az atomerőművek Achilles-sarka, Pakson egyszeres biztonság lesz. Egy hidegvíz csatorna van, amin érkezik a hűtővíz az erőműbe, ha ezzel történik valami, akkor nincs hűtővíz. Azaz tulajdonképpen nem is egyszeres, hanem „félszeres” biztonság lesz, mert erre az egyetlen hűtővízcsatornára telepítik rá az új blokkokat is, végső soron két erőművet üzemeltetve egyetlen hűtővízellátási létesítményről. Amelynek kapacitása egyébként jelen formájában nem kielégítő a hat blokk (4 régi + 2 új) párhuzamos ellátásához, úgyhogy két méterrel mélyíteni kell. Ezt úgy fogják kivitelezni, hogy közben a Paks1 folyamatosan működik. Ismétlem: úgy fogják széttúrni a hűtővízcsatornát, hogy közben Paks1 teljes kapacitással pörög. Ez elfogadhatatlan biztonsági kockázatokat hordoz – mit gondolnának egy autószerelőről, aki azt javasolná, hogy majd az M1-esen, 130-nál áll neki megszerelni az autójuk hűtőjét?

Hosszan lehetne még sorolni a problémákat. Akit részletesebben is érdekel, az elolvashatja szakmai elemzésünket.

Mindezek alapján azonban egy dolog biztos. Erre a hatástanulmányra alapozva nem lehet környezetvédelmi engedélyt adni a paksi bővítésre.

Követeljük, hogy az engedélykérelmet valótlan adatszolgáltatás miatt utasítsa vissza a hatóság!

Követeljük, hogy készüljön új, valós adatokon és modelleken alapuló hatástanulmány, amely ténylegesen elemzi a fellépő problémákat!

Követeljük, hogy a kritikus pontokon írjanak elő a környezeti követelmények teljesítése érdekében teljesen új koncepcionális megközelítést, pl. a hűtés megoldására (hűtőtorony, hűtőtó, etc.)

És mindenekelőtt követeljük, hogy fejezzék be a sunyi hazudozást!

Nem hagyjuk, hogy pitiáner politikai érdekek miatt elviselhetetlen anyagi terheket varrjanak a ma élő és a jövő nemzedékek nyakába, hogy 60 évre előre állandósítsák a Duna rendszeres túlfűtését és olyan biztonsági kockázatokat teremtsenek, amelyekre semmilyen felhatalmazást nem kaptak!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

2015. 10. 07.

Mi baja az EU-nak a magyar menekültüggyel? - itt az EB levele

Az Európai Parlament plenáris ülésén tegnap jelentette be Frans Timmermans, hogy levelet küldött a magyar kormánynak, amelyben tájékoztatást kért a menekültügyi intézkedésekről. A Népszabadság már tegnap kiszivárogtatta a levél főbb pontjait, köztük a szeptember 15-én hatályba lépett jogszabályi módosításokról, a menekültügyi ellátórendszer működéséről, a gyermekekre vonatkozó különleges szabályok hiányáról szóló kérdéseket. Most azonban birtokomba került a Várhelyi Olivérnek, a brüsszeli magyar állandó képviselet vezetőjének küldött teljes levél, és a hozzá kapcsolódó 10 oldalas melléklet a részletes indoklásokkal.

Ez alapján a Bizottság szerint a magyar intézkedések rendszerszinten sérthetnek egy sor irányelvet (köztük a menekültügyi eljárásokról szóló 2013/32/EU, a befogadás körülményeiről szóló 2013/33/EU, a bevándorlók visszatéréséről szóló 2008/115/EU, az illegális tartózkodóknak nyújtott segítségről szóló 2002/90/EC, a büntetőeljárásokban való információhoz jutásról szóló 2012/13/EU direktívákat), valamint az Alapjogi Kartát.  

A Bizottság szerint mindmáig nem történt meg a magyar jogszabályok uniós notifikációja, ezért végleges álláspontot csak akkor tudnak kialakítani, ha ebben az eljárásban megkapják a jogszabályok hivatalos fordítását. Ugyanakkor már előzetes elemzésük alapján is problémák vannak a menekültkérelmek mérlegelés nélküli, automatikus visszautasításával, a megfelelő jogorvoslat, az anyanyelvi lehetőségek és a gyermekekre vonatkozó specifikus rendelkezések hiányával, a határátkelők lezárásával és a hadseregnek nyújtott széleskörű jogosítványokkal. Nagyjából azokkal, amelyeket Szabó Tímea, a PM társelnöke már korábban is EU-s jogba ütközőnek tartott (itt, itt és itt).

De merülnek fel problémák a személyek szabad mozgásával kapcsolatos szabályok, valamint a rendőrség és a menekültek közti összecsapások kapcsán is a Bizottság szerint. Ha valakinek van ideje, az itt olvasható dokumentum alapján megpróbálhatja megkeresni, hogy van-e olyan pontja a magyar menekültügyi intézkedéseknek, amely nem problémás az Európai Bizottság véleménye alapján.

A teljes dokumentum a képre kattintva nyílik meg.

menekult_varhelyi_eblevel_jo.jpg

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

2015. 09. 30.

Vörösiszap-évforduló: ahelyett, hogy tanulnánk, várunk a következő katasztrófára

 

Öt éve tanulta meg az ország a saját kárán, hogy olyan környezeti katasztrófák árnyékában élünk, amelyek emberéleteket követelhetnek, és öt éve nem sok minden történt annak érdekében, hogy a hasonló krízisek bekövetkezésének esélyét mérsékeljük. Egyetlen apró lépést tett a kormány a kockázatcsökkentés irányába – a bányászati törvény módosítása nyomán egyértelműbbé vált, hogy melyik hatóságok feladata a vörösiszaptározókhoz hasonló létesítmények műszaki ellenőrzése –, de közben fénysebességgel haladt az ellenkező irányba, a veszély növelése felé: felszámolta a bányakapitányságok és a környezetvédelmi hatóságok önállóságát (mindkettőt a politikai irányítás alatt álló kormányhivatalokba olvasztotta – a bányászat azóta a fogyasztóvédelmi főosztályhoz tartozik), az ellenőrzési kapacitást elvonásokkal és leépítésekkel tovább szűkítette.

Hogy ez a hatósági szisztéma mennyire működőképes, azt éppen mostanában mutatja meg országnak-világnak a budapesti Illatos úti méregbotrány félrekezelése.

 

Ezúttal azonban nem a fővárosról, hanem Kolontárról, Devecserről, Ajkáról és a vörösiszap-katasztrófa sújtotta térség többi településéről van szó. A Kolontár és Ajka közötti vörösiszap-tároló gátja öt éve, 2010. október 4-én szakadt át, és a sűrű, lúgos zagy szinte felmérhetetlen, de mindenképpen példátlan károkat okozott: tíz ember meghalt, több százan sérültek meg fizikailag vagy pszichésen, ezrek élete változott meg visszavonhatatlanul, 40 négyzetkilométernyi területet öntött el a szennyes ár, és eddig közel 40 milliárdot költöttek a helyreállításra – mint utóbb kiderült, jórészt az akkor még fontos udvari szállítónak számító Simicska-Nyerges érdekkörben, de jutott a pénzből az Orbán-család kőbányájába is.

 kolontar1.jpg

 

A házakat azóta nagyrészt felújították vagy újjáépítették, a földeket többé-kevésbé megtisztították, a megrongálódott gátat és a tározóban maradt iszapot stabilizálták. Sokkal kevesebb energiát fordítottak a régió szétszakadt szociális szövetének összevarrására (sokan végleg elköltöztek, új településrészek jöttek létre, a hagyományos emberi kapcsolatok fellazultak), a pszichológiai károk mérséklésére, illetve a hosszú távú egészségügyi hatások monitorozására, ami egy ilyen sokkszerű esemény után egyébként indokolt lett volna. Amit pedig egyáltalán nem sikerült megoldani, az a hasonló haváriák megelőzése. Pedig szakmai szempontból korántsem megoldhatatlan a feladvány: annak idején a környezetvédő civil szervezetekkel és a tudományos műhelyekkel együttműködve összeállítottunk egy javaslatcsomagot, amelynek – annak ellenére, hogy a releváns szakértők között szinte teljes egyetértést élvezett – a rövid távra szóló, tűzoltó jellegű beavatkozásokon kívül egyetlen pontja sem teljesült.

  • Kezdeményeztük, hogy az EU (a tiszai ciánszennyezés kivizsgálásának mintáját követve) küldjön a helyszínre egy széleskörű felhatalmazással rendelkező, pártatlan bizottságot, amely segíti a magyar hatóságokat a környezeti károk felmérésében, a baleset okainak feltárásában – erről az Orbán-kormány hallani sem akart.
  • Nem sikerült megtalálnia baleset hatósági, államigazgatási felelőseit sem, igaz, olyan nagyon nem is keresték.
  • Kértük, hogy történjen meg a hazai veszélyes ipari üzemek, bányák, lerakók havária-terveinek felülvizsgálata, hogy azok megfelelnek-e a valóságnak, megfelelően modellezik-e a baleset esetén várhatóan bekövetkező eseményeket – ez máig nem történt meg, annak ellenére, hogy bebizonyosodott: Kolontáron is a hibás tervezés miatt volt ilyen pusztító a katasztrófa hatása.
  • Javaslatot tettünk a veszélyes üzemek kötelező biztosítékadási és megfelelő biztosítási összegű felelősségbiztosítási rendszerének kidolgozására, amelyet egyébként a környezetvédelmi törvény már húsz éve előír (a biztosíték az üzemek tulajdonosait érdekeltté tenné a balesetek megelőzésében, a biztosítás pedig fedezetet biztosítana az esetlegesen bekövetkező károk rendezésére, hogy ne mindig az adófizetőket terhelje a kárenyhítés) –, de a kormányoldalt ez sem érdekelte.
  • Szorgalmaztuk egy uniós szintű veszélyes üzemi biztonsági alap létrehozatalát, amely a nagy környezeti kockázatú üzemek befizetéseiből töltődik, és anyagilag helytáll a máshogyan nem fedezhető vagy „felelős nélküli” károkozások esetén – az Orbán-kabinet ebben sem volt partner, de a javaslat hárompárti támogatással a napokban végre az Európai Parlament elé került.

 

A kormányzat a legtöbb energiát az ajkai timföldgyár tulajdonosa, a Mal Zrt. vagyonának és termelőkapacitásának Fidesz-közelbe terelésére fordította, nyilván nem függetlenül attól a ténytől, hogy ez a vállalat a legnagyobb munkaadó Ajkán és a környező településeken, ahol eddig nem sok babér termett a Fidesznek a választásokon. Arra az alapkérdésre viszont továbbra sincs válasz, hogyan adhatott ki a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség engedélyt a MAL-nak normál hulladéklerakásra, amikor a vörösiszap pH-ja 13-13,5-es, erősen lúgos – azaz már az akkori szabályok szerint is egyértelműen veszélyes hulladéknak minősülő zagy elhelyezéséről volt szó.

 

iszap.jpg

 

Valódi felelőst eddig egyáltalán nem találtak, és „természetesen” mindent a költségvetésből, vagyis az adóbefizetésekből kellett finanszírozni. Továbbra sincs olyan szabályozás hatályban, amely eredményesen előzné meg a hasonló katasztrófákat, és biztosítaná, hogy azok cégek, amelyek sokszor zavartalanul termelik a profitot amíg nincs baj, ne háríthassák  át a költségeket az adófizetőkre, amikor - esetleg pont a "költséghatékony" működés okán - bekövetkezik a baj. Pedig Magyarország nem öt éve tapasztalta meg először ezt a problémát. Tizenöt éve a nagybányai Aurul aranybánya zagytározója szakadt át Romániában, ciánnal mérgezve meg a Tisza szinte teljes magyarországi szakaszát - a magyar állam sem a céggel, sem Romániával szemben nem tudott egy fillér kárigényt sem érvényesíteni a 29 milliárd forintos kárral kapcsolatban. Azt is mi, magyar adófizetők fedeztük.

 

Az európai környezetpolitika alapja a "szennyező fizet" elve. Nos, a valóságban az ipari katasztrófáknál ez kicsit módosított formában érvényes: a szennyezett fizet. A kárt társadalmaink, közösségeink szenvedik el. És ők is fizetik ki aztán saját megmérgezésük számláját. Ez elfogadhatatlan. Változtatni kell rajta, és épp ezen dolgozunk a tragikus kolontári katasztrófa öt éves évfordulóján az Európai Parlamentben.

 

kolontar_plakat2.jpg

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

· 1 trackback
2015. 07. 16.

Budapest Szíve Program: hány milliárdot kell visszafizetni?

Giovanni Kesslerhez, az Európai Csaláselleni Hivatal főigazgatójához fordultam a Budapest Szíve Program körüli visszaélések nyomán indult vizsgálat ügyében. Válasza megerősítette: az OLAF az uniós támogatást visszafizettetését javasolta a projektet finanszírozó Regionális politikai főigazgatóságnak. Hogy a 15 milliárdos projektből ez mekkora összeget érinthet, azt pontosan nem tudjuk. De vajon hány milliárd forintot kell még visszafizetnünk csak azért, mert Lázár, Rogán meg a többiek nem tudnak, és nem is akarnak leszokni a lopkodásról?

Íme az OLAF válasza:

kessler_bpszive.jpg

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

2015. 07. 08.

Pakson vagy teljesen hülyék, vagy teljesen hülyének néznek

Az elmúlt hónapok egyik leglátványosabb közéleti Benny Hill-bemutatóját feltétlenül az MVM Paks II. projektcég tartotta, amelynek egyik vezetője egyszerűen az autójában hagyta az erőmű építésére vonatkozó, egyébként a nyilvánosság elől gondosan eltitkolt dokumentumokat, amelyeket onnan aztán ismeretlenek annak rendje és módja szerint el is loptak. De úgy látszik, az illetékesek nem érezték eléggé humorosnak a helyzetet, mert tovább csavartak a poénon: a nyilvánosság előtt kifejtették, hogy az ellopott adathordozókon nem voltak titkos adatok. Joggal merült fel a kérdés, hogy ha a Pakssal kapcsolatban 30 évre általánosan szinte mindent titkosító törvény az erőmű terveire nem vonatkozik, akkor vajon mire? De emellett azt is észre kell venni, hogy ha a kérdéses adatok nem titkosak, akkor vajon miért nem ismerjük őket? Abból az állításból ugyanis, hogy az ellopott adatok nem voltak titkosak, két közvetlen logikai következtetés adódik:

1. Pontosan tudják, hogy milyen adatok voltak az adathordozókon (különben honnan tudnánk, hogy vannak-e köztük titkosak, vagy sem);

2. Ha nem titkosak, akkor semmi akadálya, hogy a nyilvánosság megismerje őket.

 

Ennek fényében korábban adatkéréssel fordultam a projektcéghez, amiben az eltűnt adatok megküldését kértem. És a börleszk-jelenet most ér a csúcspontjára! A napokban megkaptam az MVM Paks II. Zrt. válaszát az adatkérésre:

paks2_valasz.jpg

Ha valakinek nincs kedve képfájlokat olvasgatni, annak összegzem a mondanivalójukat:

1. Meghatározhatatlanul tág a köre az általam kért adatoknak, nem tudják mit kérek. Nos, az általam kért adatok köre pontosan lehatárolható, azokról van szó, amelyek az ellopott adathordozókon voltak. Ezt vagy pontosan tudják, hogy mi volt, és akkor pontosan le van határolva a kért adatok köre, vagy számukra meghatározhatatlanul tág a kért adatok köre, azaz fogalmuk sincs róla, hogy mi is volt a kérdéses adathordozókon. Ezesetben azonban arról sem lehet fogalmuk, hogy voltak-e köztük titkosak, vagy sem, azaz a cég nettó hazudott, amikor azt állította, hogy nem tűntek el titkos adatok.

2. Az általam kért adatokat amúgy sem áll módjukban kiadni, mert azok titkosak. Ebben a levélben tehát az MVM Paks II. projektcég konkrétan megcáfolja a BM állítását, miszerint nem voltak titkos adatok az ellopottak között.

Ezek után az alábbi levéllel fordultam a céghez, amelyben kérem, hogy vagy adják írásba, hogy fogalmuk sincs róla, hogy mit loptak el a munkatárs autójából, vagy vallják be, hogy a BM hazudott, amikor azt állította, hogy nincsenek titkos adatok az adathordozókon, vagy azonnal adják ki az adatokat.paks2_level.jpg

 

paks2_level2.jpg

Konklúzióként annyit jegyeznék meg, hogy egy olyan társaságra, amelyik a fenti mutatványt bemutatta, a kerti sufnim építését sem bíznám rá jó szívvel, nemhogy 2400 MW-nyi nukleáris kapacitás építését.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

· 1 trackback
2015. 06. 26.

Én írok Önnek - Orbán levele Junckernek

Érdekes levél került birtokomba - Orbán Viktor Jean-Claude Junckernek június 24-én, tehát szerdán küldött kérése.

Csak emlékeztetőül, az előzmények: Június 23-n a Belügyminisztérium bejelentette, hogy "Magyarország egyoldalúan felfüggeszti a Dublin III. rendelet alkalmazását, azaz nem fogadjuk vissza a Nyugat-Európából hozzánk visszaküldött menekülteket, mivel nincs kapacitásunk több menekült fogadására. A döntés ideiglenes, ha javulnak a feltételek, újra fogadunk menekülteket".

Trócsányi László szerdán igazságügyi miniszter levélben tájékoztatta Frans Timmermanst, az Európai Bizottság első alelnökét arról, hogy Magyarország június 23-i hatállyal ideiglenesen, határozatlan ideig nem tudja fogadni a nemzetközi védelem iránti kérelmet előterjesztő embereket. Vagyis nem hajtja végre a Dublin III rendeletben előírt kötelezettségét.

Korábban Orbán Viktor nemzeti konzultációt kezdeményezett a közös határvédelmi politika ellen, lásd nemzeti konzultációt kísérő levél, melyben kifejti, hogy döntést kell hoznunk arról, hogyan kell védekeznie Magyarországnak a törvénytelen határátlépésekkel szemben. Ezt követően Orbán Viktor a Kossuth Rádióban június 5-n úgy fogalmazott: a magyar kormány arra készül, hogy “lerúgja” az Európai Unió szabályait az illegális bevándorlás visszaszorítása érdekében A következő héten pedig Orbán az Európai Parlamentben kifejtette: "mi, magyarok magunk akarunk dönteni arról, hogy akarunk-e bevándorlókat".

Ezek után írt Orbán Viktor Jean-Claude Junckernek június 24-én szerdán, amelyben biztosította, hogy Magyarország határozott szándékában áll eleget tenni minden uniós kötelezettségének a közös schengeni határőrizet tekintetében és a közös európai megoldás mellett érvel néhány nappal később. Orbán 180 fokos fordulatot vett és levelében jelenlegi rendszert közösen európai rendszerszintű és földrajzilag átfogó megoldást szeretne.

Nem tudjuk, mi van szerdai sasszé hátterében, de talán az is szerepet játszhatott, hogy a bizottság szóvivője szintén szerdán kijelentette: "a dublini rendelet (az EU egyik menekültügyi jogszabálya) nem tartalmaz olyan lehetőséget, amely szerint a fogadó tagállamok felfüggeszthetnék a menekültek átvételét, a bizottság azonnali magyarázatot kért Magyarországtól arra, hogy milyen természetű és kiterjedésű technikai akadályról van szó, és milyen intézkedések történtek ennek kezelésére".

A kormánykommunikáció ezen a ponton teljesen követhetetlené vált, az azonban nyilvánvaló, hogy miközben Orbán a saját táborát uszítva arról beszél, hogy az EU menekültpolitikája megbukott, és Magyarország a saját kezébe veszi a probléma kezelését, aközben a valóságban a folyamatosan simfelt EU azonnali segítségéért rimánkodik. Amúgy okkal, valóban nem tudunk külön megbirkózni a menekültválsággal, és joggal tartunk igényt az EU segítségére. Csak akkor kisebb mellénnyel kéne szapulni az EU-t.

És egy apró megjegyzés: a levél utolsó  (valószínűleg copy paste-elt) mondata alapján feltételezhető, hogy Donald Tusknak is küldött Orbán ilyen tárgyú levelet, mivel a Junckernek címzett levél utolsó mondatában tájékoztatta Orbán "az Elnököt" arról, hogy Juncker is kapott hasonló levelet...

 

 

 

juncker_jean-claude_2015_06_24_pdf-page-001.jpg

juncker_jean-claude_2015_06_24_pdf-page-002.jpg

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!