2010. 07. 08.

Jávor Benedek: az újjáépítési keretet a bontási munkákra is lehessen használni!

 

 

 A Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke a helyszínen tájékozódott az újjáépítésről és arról, hogy a segélyek hogyan jutnak el a rászorultakhoz. Az árvíz által sújtott településen találkozott a polgármesterrel, az önkormányzat segélyosztással foglalkozó munkatársával és a segélyszervezetek képviselőivel.

Egyúttal arról is tájékozódott, hogy az LMP-sek hogyan tudják a leghatékonyabban segíteni a felsőzsolcaiakat. Véleménye szerint jelenleg a beérkezett adományok feldolgozása a legégetőbb probléma, ugyanis azokat ömlesztve helyezték el a település több raktárában. Ezért a hétvégétől a párt 25-30 önkéntese segít az adományok szortírozásban és így hétfőtől el lehet kezdeni a ruhák és a bútorok kiosztást.

A képviselő a helyszínen más nehézségekkel is szembesült: az állam által elkülönített hárommilliárd forintos keretből 1,7 milliárd forint jut Felsőzsolcára, de ez az összeg kizárólag újjáépítésre használható; amíg azonban a bontási munkákat nem végzik el, nem lehet elkezdeni az újjáépítést, ugyanakkor a "bontási munkák elvégzésére egy fillér nincs".  Ezért a képviselő javasolni fogja a kormánynak, hogy vizsgálja felül a döntést és nyissa meg az újjáépítési keretet a bontási munkák számára is. Egyúttal azt javasolja az adománygyűjtőknek, hogy működjenek együtt a helyiekkel, hogy ezeket a forrásokat is a bontásra fordíthassák.

Jávor Benedek szerint az árvízkárosultaknak - hosszú távon - a megsemmisült ingóságaik pótlására is szükség lesz. Ezért fel kell mérni, hogy mire  van igény a településen. Bejelentette, hogy az LMP aktivistái már a hét végén is segíteni fognak az árvízi segélyadományok szétválogatásában.

Tapasztalatait összegezve hangsúlyozta: a jövőben az árvízi védekezés rendszere is újragondolásra szorul és a vízgazdálkodás reformjára is szükség van.

(MTI)

forrás: LMP honlap 

 

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

Címkék: ffb

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr182138900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása