2010. 07. 09.

Jávor Benedek: az őszi választás fordulópont lesz az LMP életében

shambhala: 11BPfőpolgsajttáj

(fotó: fh)

Az LMP számára az elkövetkező önkormányzati választás és annak budapesti része fordulópont lehet - mondta pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján a párt főpolgármester-jelöltje. 

Jávor Benedeket csütörtökön az LMP Budapesti Regionális Kongresszusa választotta jelöltté és a döntést a párt országos választmánya ellenszavazat nélkül hagyta jóvá.

Az országgyűlési képviselő azt mondta, ősszel meg tudják mutatni, hogy olyan alternatívát kínálnak, amely lényegileg különbözik az elmúlt húsz év "megcsontosodott politikájától".
A főpolgármester-jelölt közölte, programja öt hangsúlyos elemet tartalmaz. Ezek között említette a közlekedés, a városstruktúra és a városirányítás átalakítását, a szociális programot és a helyi kulturális kezdeményezések segítését.

Ezeket részletezve Budapestet "közlekedés sújtotta városnak" nevezte. Kijelentette, hogy egy új közlekedési programot kínálnak, amely tehermentesíti a belvárost az autóforgalomtól, forgalomkorlátozó intézkedéseket és behajtási díjat kínál. Ezzel párhuzamosan fejlesztenék a közösségi közlekedést, P+R parkolókat alakítanának ki, javítanák a kerékpáros és gyalogos közlekedés feltételeit.

A városépítészet védelme kapcsán megjegyezte, a közlekedési problémák abból is fakadnak, hogy a városstruktúra az elmúlt húsz évben rossz irányba mozdult el. Véleménye szerint a városvezetésnek a kerületekkel és az agglomerációs településekkel együtt kell a problémára megoldást találni. Hozzátette, hogy az épített örökség védelmére is komolyan koncentrálni kell.

A városirányításról azt mondta, hogy a jelenlegi önkormányzati szerkezet nem képes hatékonyan irányítani Budapestet, mert a kompetenciák elosztása a főváros és a kerületek közötti alkalmatlan arra, hogy megvalósítsanak egy távlatos stratégiai modellt. Közölte, hogy a döntések sokszor elakadnak a kerületi önkormányzatok részérdekein.

Kitért a szociális kérdésekre, ezen belül a lakhatásra. Kijelentette, hogy a fővárosban gyakorlatilag nem ismerik a bérlakások, a szociális bérlakások intézményét. Elképzelése szerint ezért egy széles körű szociális bérlakás programot valósítanának meg. A politikus úgy látja, hogy ez a hajléktalanok problémájára is megoldást adhatna.

A kultúráról úgy nyilatkozott: az LMP nem kívánja megmondani, hogy a városlakóknak mit kell szeretniük, de segíteni szeretnének abban, hogy saját kezdeményezéseiket meg tudják valósítani.

Jávor Benedek úgy látja, hogy az LMP által kínált alternatíva képes megszólítani a városlakókat és képessé teheti a pártot arra, hogy ők adhassanak főpolgármestert Budapestnek. Hozzátette, hogy a fővárosi közgyűlésben szerzett pozíciókat ugyanolyan fontosnak tartják, mint a főpolgármesteri posztot és az LMP arra készül, hogy a lehető legerősebb frakciót hozhassák létre a közgyűlésben.

forrás: Hírextra/MTI

A sajtótájékoztató képei

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr792141645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.