2010. 07. 16.

Klímavédelem és demográfiai kihívások a magyar EU-elnökség városi témakörének kiemelt témái

 spanyol-belga-magyar uniós trió elnökség városfejlesztési témái

Spanyolország, Belgium és Magyarország alkotta trió 2010. január 1. és 2011. június 30. között „elnökségi trióban”, szorosan együttműködve látja el féléves periódusokban az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Magyarország az elnökségi trió harmadik tagjaként 2011 első félévében tölti be ezt a fontos szerepet, melyre – többek között a városfejlesztést érintő témákban is – közel két éve készül. A városfejlesztés tekintetében a trió elnökség célkitűzései között szerepel a Lipcsei Chartavégrehajtása érdekében végzett munka folytatása; kiemeltkérdések közé tartozik az integrált városrehabilitáció, valamint az éghajlatváltozás, a gazdasági válság és a demográfiai kihívások városi dimenziója. Az elnökség a – különösen a városi területekre vonatkozó – lakáspolitika tekintetében a társadalmi kohézió, a lakásminőség, az energiahatékonyság kérdésére, különösen pedig a városfelújítási programokra összpontosít.

 

A magyar EU-elnökség két kiemelt városi témaköre a klímavédelem és a demográfiai kihívások városi vonatkozásai lesznek. A 2011 első félévében esedékes magyar EU elnökség részeként megrendezésre kerül egy magas szintű politikai döntéshozóknak szóló konferencia “Várospolitikai válaszok az európai demográfiai trendekre” címmel, melyhez kapcsolódva “Az európai demográfiai folyamatok regionális és várospolitikai hatásai” címmel készül tanulmány. Klímaváltozás témakörben angol nyelvű kézikönyv jelenik meg „Klímabarát városok” címmel elsősorban az európai városok vezetése, gyakorlati szakemberek számára, amelynek célja a klímavédelmi és klímaadaptációs intézkedések integrált városfejlesztés keretében való megtervezésének és megvalósításának elősegítése. A kézikönyv Interneten hozzáférhető háttér-adatbázisát a megújuló www.eukn.org képezi, amelynek tartalma a klímaváltozással kapcsolatos sikeresesettanulmányok bemutatásával bővül.

 

forrás: EUKN Hírlevél 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr652155138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása