2010. 07. 19.

Levelet várunk Svédországból, avagy komolyan veszi-e a kormány az elszámoltatást?

A mai ülésnapon napirend előtti felszólalásként hangzott el.

fotó:index.hu

 Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak!      

A kormánypártok azért kértek kétharmados felhatalmazást, hogy belevághassanak az elmúlt húsz év zavaros ügyeinek kivizsgálásába. A támogatást a Fidesz-KDNP meg is kapta, az elszámoltatási hevület viszont egyelőre szelektív. Márpedig az LMP csak akkor tud azonosulni ezzel a szándékkal, ha a kormány az ügyek súlyossága, és nem leszámolási tervei alapján rendezi sorba a vizsgálni kívánt ügyeket. Ha súlyosan korrupciógyanús esetek maradnak megmagyarázatlanul, az aláássa a közbizalmat - márpedig a magyar vadászgép-beszerzés esetleges korrupciós hátterének megnyugtató tisztázása máig elmaradt. A kormány 2001-ben döntött a katonai vadászgép-beszerzésről egy olyan ülésen, amelyről nincs hozzáférhető emlékeztető. A sajtó arról írt, hogy Orbán Viktor egyszemélyes döntést hozott, amivel saját minisztereit is meglepte. A katonai szakértők nem a Gripen mellett voksoltak: idézem: „amennyiben azonnali döntést kívánnak hozni, 24 amerikai F-16A/B MLU repülőgép bérlését javasolja a kormánynak a szakértői bizottság". A kormány viszont a brit-svéd ajánlatot választotta, máig ismeretlen szempontok alapján. Azt sem tudjuk, hogy az eredetileg 100-120 milliárdos beszerzést indokoltan hizlalták-e a duplájára a Medgyessy-kabinet idején. Az adófizetők azóta sem kaptak érdemi tájékoztatást, ami egy ekkora jelentőségű - az ellentételezési beruházások révén összesen mintegy 500 milliárd forintnyi közpénzt, a nemzetbiztonságot és az ország nemzetközi tekintélyét közvetlenül érintő - esetben elfogadhatatlan.
A brit korrupcióellenes hivatal 2008 július 25-én feljegyzést küldött az osztrák belügyminisztériumnak, azt állítva, hogy a British Aerospace egy lobbista segítségével korrumpálta a beszerzési eljárásokat Ausztriában, Magyarországon és Csehországban. A BAE a dokumentum szerint 107,6 millió eurót bocsátott Mensdorff-Pouilly gróf rendelkezésére, a politikai célú kifizetésekre vonatkozó utalások Magyarország esetében voltak a legegyértelműbbek.
Magyarországon a Legfőbb Ügyészség vizsgálta az ügyet, ám nem bukkantak bűncselekményre. Az érdeklődésük azonban korlátozott volt: nem éltek svéd kollégájuk felajánlásával, és nem kérték ki az ottani nyomozás során keletkezett, Magyarországra vonatkozó iratokat.
Svédországban és Nagy-Britanniában egy vádalku nyomán a nyomozás még azelőtt lezárult, hogy az eredményét nyilvánosságra hozták volna. Ám az ügy iratai ma is megvannak. Amikor az egyik magyar napilap megkérdezte a svéd nyomozó ügyészt, Christer van der Kwast-t: lehetséges-e, hogy borítékba teszik a Gripen ügy magyar vonatkozású  iratait, és elküldik Magyarországra, az ügyész azt válaszolta: – Csak abban az esetben, ha a magyar hatóságok ezt hivatalosan kérik.
2009 június 18. óta tudható, hogy létezik ilyen dosszié. Ezért kérdezem, hogy a kormány, amely deklarálta, hogy leszámol a korrupt és átláthatatlan közpénzköltési gyakorlattal, felkutatja a felelősöket - Navracsics Tibor és Pokorni Zoltán szerint akár a saját soraikban is -, felvette-e már a kapcsolatot a svéd ügyészséggel. Azt ugyanis feltételezni sem merem, hogy fontosabbnak tartja mondjuk a nemzeti bank elnökének fizetéscsökkentésétől remélt milliókat azoknál a milliárdoknál, amelyek a vadászgépbeszerzésnél elfolyhattak.
Ha nem tudják beilleszteni a zsúfolt munkarendjükbe ezt a feladatot, az LMP frakciója kész rá, hogy - élve a svéd nyilvánosság-törvény adta lehetőségekkel - hivatalosan megkeresi az ottani ügyészséget, és kikéri a magyar repülőgépbeszerzésre vonatkozó nyomozati dokumentumokat.
A kormánytól várjuk viszont a 2001-es beszerzési döntés érdemi indoklását, illetve azokat a lépéseket, amelyek a hasonló kormányzati vásárlásoknál a teljes átláthatóságot garantálják, biztosítva, hogy a parlament és a közvélemény ne csak egy másik ország nyomozó hatóságának a jóvoltából szerezhessen tudomást egy ilyen horderejű lépés valódi indokairól és hátteréről.

 

Jávor Benedek

az LMP országgyűlési képviselője

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr432161408

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jávor: Adják ki a Gripen-aktákat! 2010.07.20. 13:54:01

Az LMP frakcióvezető-helyettese szerint a kormánynak ki kell kérni a korrupciógyanús Gripen-beszerzés svéd nyomozati anyagait. Navracsics Tibor válaszában közölte, az iratokat ki fogják kérni, eddig azonban nem jutott rá idő.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiselefánt 2010.07.19. 19:04:14

Valóban kiadnák az iratokat egy nem kormányon lévő parlamenti pártnak?

jávor benedek 2010.07.19. 19:58:56

Igen, a svéd nyilvánosság-törvény megkapóan széleskörűen határozza meg a jogosultak körét. Szakértőnk értelmezése szerint egyértelműen jogosult az érintett ország bármely parlamenti pártja. De Navracsics szerint kikéri úgyis a kormány a dossziét... :)

kiselefánt 2010.07.19. 22:17:40

Kíváncsian várom a fejleményeket! Ne hagyjátok, hogy elsikkadjon a dolog!

kiselefánt 2010.07.20. 14:06:18

Elolvastam. Az Orbán-kormány idején nem volt korrupció, mi? Hehe!
Ha a kormány kikéri, akkor ti is belenézhettek?

jávor benedek 2010.07.20. 14:08:17

Megnézzük, mennyire teszi nyilvánossá az anyagot a kormány. Ha az a gyanú, hogy szelektáltak, akkor mi is kikérjük, és szembesítjük őket a valósággal.

kiselefánt 2010.07.20. 14:43:45

Helyes! Résen kell lenni!
Drukkolok ősszel! :)
süti beállítások módosítása