2010. 08. 20.

Élhető Budapestet? - Ön dönt!

 Átlátható és részvételi Budapestet - Az LMP Budapest programjának első fejezete

 

A múlt héten adta ki az LMP Élhető Budapestcímű programját. A több szakértő és várospolitikus közreműködésével létrejött program a fővárosaik életét döntően befolyásoló problémákra kíván megoldást nyújtani.

Az egyik legfontosabb kérdéskör éppen a fővárosi közélet kereteit érinti, hiszen Budapest irányításának jelenlegi felépítése nem teszi lehetővé azt, hogy a helyben lakók beleszólhassanak a négyévenkénti választásokon túl az életüket leginkább meghatározó helyi ügyekbe. Sem a döntésekről, a tervekről való tájékoztatásuk, sem pedig a szervezett szinten történő véleménynyilvánításuk nem biztosított, így a megválasztott képviselők és polgármesterek az emberek feje fölött hozzák meg döntéseiket.

Éppen ezért szerepel kiemelt céljaink között a főváros átlátható működésének megteremtése. Ehhez tisztázni kell a főváros és a kerületek hatásköreit és feladataik hatókörét, hogy az átfedések és a hézagok eltűnjenek a rendszerből. Az utóbbi években a városházán elharapódzott a korrupció; ez ellen a transzparens könyvelés (vagyis egy, az interneten mindenki által lekövethető felület) megteremtésével lehet a legtöbbet tenni, amely lehetővé teszi, hogy minden közforint útja ismert legyen a választópolgárok előtt is.

A Brazíliában nagy sikerrel működő részvételi költségvetés intézményének bevezetését is kezdeményezi az LMP az önkormányzati költségvetés egészére nézve. A döntések előkészítésébe bevont lakosság maga határozhatja meg, hogy mely helyi beruházások és felújítások élvezzenek elsőbbséget. Hogy valóban a helyiek határozhassák meg jövőjüket, az LMP kezdeményezi a városrészi önkormányzatok kialakítását a Nyugat-Európában már sikeresen működő szomszédsági kerekasztal mintájára. Ezek 4-10 ezer fős, kisebb városrészek (mint például a Víziváros, Istvánmező stb.) lakosságát tömörítő tanácskozások, amelyek a részvételi költségvetés helyi témái vagy akár egy helyi népszavazás ügyében megfelelő fórumot biztosít a helyben lakóknak.

Lakóhelyünk ügyeinek intézése tőlünk is függ! Az LMP mindent megtesz azért, hogy az állampolgári aktivitást lehetővé tevő lépésekkel tegye élhetőbbé a fővárost.

 
Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

Címkék: budapest

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr372235346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása