2010. 08. 25.

Félelem-beruházás a Városmajorban

 

A városmajori park csillagászati összegbe kerülő körbekerítését a XII. kerület Fidesz vezette önkormányzata a rossz közbiztonsággal magyarázta. Az LMP kikérte a kerület bűnügyi statisztikáit a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól, amiből az derül ki, hogy a kerület közbiztonsága kétszer, háromszor jobb, mint Budapest átlaga.

Lehet Más a Politika korábban már felhívta a figyelmet, a városmajori parkot 300 millió forintból körbe kívánja keríteni a XII. kerületi önkormányzat Fideszes vezetése. A kerítés megépítése érdekében több mint 60 fa kivágását is tervezi az önkormányzat, míg a park szolgáltatásai nagyon rosszak. A 11 hektáros parkban egyetlen –gyakran nem működő - nyilvános WC található, ugyancsak egy ivókút, a játszótér mellett nincsen pelenkázó, és a park növényzete, sétaútjai is felújításra szorulnának.

A beruházással kapcsolatos kételyeinkre Váczi János, Pokorni Zoltán polgármester kabinetfőnöke érdemben nem reagált. Válaszában arra hivatkozott, hogy a rossz közbiztonság miatt szükséges a park körbekerítése, és kijelentette, hogy hazudik az, aki azt mondja, hogy nem rossz a közbiztonság.

A BRFK-tól kapott adatok viszont azt bizonyítják, hogy kétszer-háromszor jobb a közbiztonság a XII. kerületben (sokkal kevesebb erőszakos bűncselekmény történt az utóbbi tíz évben, mint Budapest egyéb területein – lásd a mellékletet). Ezek szerint vagy a BRFK hazudik, vagy az önkormányzat annyira ragaszkodik ahhoz, hogy méterenként 230 ezer forintért körbekerítse a Városmajort, hogy ezért képes még az emberek félelmére is apellálni. Korrupciós ügyekben eddig leginkább csak a zárt üléseken meghozott döntések, az elhallgatás taktikáját alkalmazták. AZ LMP mélyen elítéli, hogy egyes esetekben az emberek biztonságérzetét kihasználva próbálnak nyerészkedni egyesek.

Ezen az alapon az egész várost körbe lehetne keríteni és éjszakára kijárási tilalmat elrendelni.

Az LMP rámutatott arra is, hogy az emberek tízezreit érintő kérdésben elfelejtették megkérdezni a parkot használó lakosok véleményét. Hiába hivatkoznak most arra, hogy a park fővárosi kezelésben van: a park bekerítésért Pokorni Zoltán Fideszes polgármester kezdeményezte a fővárosnál, és a beruházás lebonyolítását is a kerület végzi.

A közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény lehetővé teszi minden magyar állampolgár számára, hogy maga is megismerhesse mire, és hogyan költik el az állampolgárok pénzét. Éppen ezért Sipos Péter a XII. kerület polgármester-jelöltje magánszemélyként adta be közérdekű adatigénylését. Ebben kérte, hogy a hivatal adja ki a Városmajori Park bekerítési munkáival kapcsolatban a XII. kerületi képviselői testület döntéseit, és az azokhoz kapcsolódó anyagokat. Kíváncsiak vagyunk arra, kötöttek-e bármilyen kivitelezési vagy beruházási szerződést. Amennyiben igen, a szerződés szövegét hozzák nyilvánosságra! Az LMP alapvető fontosságúnak tartja a köztestületek átlátható működését, mivel csak így szerezhető vissza az emberek bizalma a politika iránt.

A sajtótájékoztatón Jávor Benedek, az LMP főpolgármester-jelöltje arról beszélt, hogy az LMP Budapest programja kiemelt fontosságot tulajdonít annak, hogy megőrizzék, gyarapítsák és minőségükben javítsák a fővárosi zöldterületeket, amelyek nagysága az elmúlt két évtizedben folyamatosan csökkent, miközben állapotuk romlott.

A politikus hangsúlyozta: a fővárosnak sürgős lépéseket kell tennie az ügyben. Az LMP úgy látja, hogy meg kell változtatni a szabályozási környezetet, ugyanis a jelenlegi, a fák és zöldterületek megóvására vonatkozó kormányrendelet nem alkalmas feladata ellátására. Hozzátette, hogy az önkormányzatok viszont hozhatnak az országosnál szigorúbb szabályozást is.

forrás: LMP

fotó: Járdány Bence

Kapcsolódó hír: 

Nem kell háromszázmillió forintos kerítés 

 „Sok esetben nem átláthatóak a fővárosi zöldterületek karbantartását végző cégekkel kötött szerződések, a meghirdetett pályázatok lebonyolítása, ráadásul az ezek tartalmát megismerni kívánó állampolgárok több esetben nem jutottak hozzá a  kért adatokhoz” – mondta a 12. kerületi ügy kapcsán Jávor Benedek. – „Márpedig a zöldterületek fejlesztése, karbantartása, az ehhez szükséges források elkülönítése az önkormányzatok feladata lenne,  de a közpénzeket gyakran e szempontok kihagyásával költik, így a fasorok, értékes fák elhanyagolása sokszor ahhoz vezet, hogy egy idő után nincs más lehetőség, mint a fák kivágása, teljes fasorok kicserélése sokkal kisebb aktív biológiai felülettel rendelkező facsemetékre” – hangsúlyozta a főpolgármester-jelölt.

A fővárosnak sürgősen lépéseket kell tennie a zöldterületek megóvása, fejlesztése, gyarapítása érdekében. Ennek egyik módja a szabályozási környezet megváltoztatása lehetne: a jelenleg hatályban levő, fák és zöldterületek védelmére vonatkozó kormányrendelet elégtelen, alkalmatlan ezeknek a területeknek a védelmére, az önkormányzatoknak viszont joga van az országos szabályozásnál szigorúbb szabályozást megállapítani. „Azt szorgalmazzuk, hogy a fővárosi és a kerületi önkormányzatok hozzanak olyan helyi rendeleteket (magán- és közterületekre egyaránt vonatkozva), amelyek szigorúbban szabályozzák a zöldterületek védelmét, a fák kivágását komolyabb bejelentési kötelezettséghez, engedélyeztetéshez kötik” – jelentette ki Jávor Benedek."

teljes cikk: LMP honlap

 

Az LMP inkább kolbászból építene kerítést a városmajori park köré 

Az LMP érthetetlennek nevezte, hogy miért kerülne 300 millió forintba a lábazat nélküli kerítés, Sipos Péter szerint még kolbászból is olcsóbb lenne. 

teljes cikk: Híradó.hu 

 

Rács mögött a Városmajor 

"A témában a kerületet jelenleg irányító Fidesz és a Budapest maradék zöldfelületeinek megóvását az önkormányzati választási kampány egyik kulcsmomentumának tartó LMP feszült egymásnak. Bár egyik párt "hivatalos" kommunikációjában sem szerepel hangsúlyosan, a városmajori konfliktus valójában a parkot a sajátjukként tekintő, az év nagyobbik részében napköziként és alvóhelyként használó otthontalanokról (is) szól. Őket a Fidesz a választási programja szerint kiszorítaná (lehetőleg a fővárosból is, de a közterekről mindenképpen), az LMP inkább a szociális bérlakás-kínálat növelésével, a hajléktalanokat ellátó és a társadalomba visszaintegráló rendszer alapos reformjával kezelné a kérdést."

teljes cikk: NOL

 

Korábbi LMP akció: Nyitott park piknik a Városmajorért

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr762247060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.