2011. 10. 31.

"...ez egy katasztrófa-költségvetés" - a költségvetési törvény vitája a Fenntartható fejlődés bizottságban

Részletek az általam elmondottakból. A teljes jegyzőkönyv az október 18-i miniszteri meghallgatásról és a költségvetés vitájáról (egyelőre munkaanyag formájában) itt.

"(...) Visszatérve egy pillanatra a hatóságokra. Karsai Lászlóné említette - ne haragudjon, asszonyom, ez nem önnek szól, kapott egy szöveget, hogy itt ismertesse a bizottsággal -, és én egy végtelenül béketűrő ember vagyok, de azért van a cinizmusnak egy határa, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül, amikor azt halljuk, hogy milyen jó, hogy a bírságok központosításra kerülnek, mert nem kényszerülnek az intézmények, hogy a bírságokból finanszírozzák magukat.

 

Az amnézia lassan Magyarországon nemzeti sportként tartható nyilván, de azért én még emlékszem a tavalyi költségvetés vitájára, amikor a központi támogatások elvonását azzal indokolta az NGM, hogy majd a bírságokból meg a saját bevételekből finanszírozzák magukat az intézmények, és hogy nem kell nekünk aggódni ezeknek az intézményeknek a túlélése miatt, mert ők majd önfinanszírozóak lesznek. Eltelik egy év, és ezekről az intézményekről most kiderül, hogy nem kényszerülnek rá, hogy ebből finanszírozzák magukat, miközben nem kapják meg a visszapótlást a költségvetésből. Szerepel ugyan valami ilyen megjegyzés, hogy itt a saját bevételek visszapótlása, de a fő számok azt mutatják, hogy 1,5 milliárdos elvonás van mondjuk a felügyelőségeknél.

Tehát én azért azt szeretném jelezni, (...), hogy a Fenntartható fejlődés bizottságában (...) nekünk azért elsősorban a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok érvényesülését kell ellenőrizni a költségvetésben. Ebből a szempontból ez egy katasztrófa-költségvetés, és nem kérdéses, hogy 2012-ben a környezetvédelmi intézményrendszer gyakorlatilag működésképtelenné fog válni.

Ez nem azért rossz, mert most sajnálom a természetvédelmi őrszolgálatot vagy a környezetvédelmi felügyelőségek munkatársait. Azért rossz, mert ők azok, akik érvényesíteni tudnák a hatályos magyar és európai uniós jogszabályokat. Ha nincs meg a forrás a működésükhöz, akkor ezek a jogszabályok nem lesznek érvényesítve. Ez fáj, és ez az, ami katasztrofális, nem pedig az, hogy most száz embert innen elküldenek vagy ötvennek nem tudják kifizetni a prémiumát, hanem az, hogy tulajdonképpen az egész környezetvédelmi jogalkotás már-már fölöslegessé válik, hiszen nincs olyan intézményrendszer, amely ennek az érvényesülését ki tudná kényszeríteni a magyar gazdaság szereplőiből.

Ebben a tekintetben egyáltalán nem biztató, amit miniszter úr korábban itt a meghallgatása során mondott, hogy majd hozzáigazítják a jogszabályokat az alacsonyabb kapacitású felügyelőségekhez és hatósági rendszerhez, hogy azok ezzel az alacsonyabb létszámmal is el tudják látni a feladatokat. Ez egy ördögi kör, amiben benne vagyunk: csökkentjük a kapacitást, aztán hozzáigazítjuk a jogszabályokat, aztán tovább csökkentjük a kapacitást. Ez nem vezet sehova. Meggyőződésem, hogy ha a gazdaság és a társadalom működésének a természeti alapjait felszámoljuk, amire ez a költségvetés kifut, akkor hosszú távon az államadósságot se fogjuk rendezni, az egészségügyet se fogjuk rendezni, és egyáltalán ez a társadalom elveszti a működésének az alapjait és a többi területet sem fogjuk tudni kielégítően rendezni Magyarországon (...)."

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr253343079

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyarország a Világ legnagyobb lúzere 2011.11.01. 14:55:07

Ignacio Munyo és Ernesto Talvi közgazdászok a Washington Postban megjelent írásából az derül ki, hogy Magyarország a legnagyobb vesztese a pénzügyi válságnak. Érdekes, hogy a szomszédos Lengyelország kimondottan jól jött ki a krízisből....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása