2011. 11. 20.

Viharos vizeken a vízügy

(fotó: fh)

Vannak politikusok, akik árvízkor előszeretettel fotózkodnak a gátakon. Nekik mondom, hátha maguktól nem jöttek még rá: ha gumicsizmában csetlenek-botlanak a homokzsákok tetején, azzal csak akadályozzák a védekezést. A politika feladata az, hogy biztosítsa a szakma számára a feltételeket a munkához. A kormány a pénzügyi megszorításokkal, egy most alakuló agyatlan átalakítással felszámolta ezeket a feltételeket. Kíváncsi vagyok, ezek után lesz-e elég arcátlanság  bármelyik érintett politikusban Illés államtitkár úrtól Orbán Viktor miniszterelnökig, hogy a következő árvízkor egyszer használatos gumicsizmát húzva odaálljon fényképeztetni magát, ahol az általuk romba döntött intézményrendszer megmaradt dolgozói  próbálják megmenteni azokat, akiket ők politikusként cserben hagytak. Ma erről tájékoztattam a sajtót - egy csónakból:

Magyarország árvízi biztonságát veszélyeztető átalakításra készül a kormány

 

Az LMP szerint Magyarország árvízi biztonságát veszélyeztetik a kormány vízügyet érintő átalakítási tervei – mondta Jávor Benedek LMP-s képviselő vasárnap sajtótájékoztatón, Budapesten. 

    Kifejtette: a kormányzat a közigazgatási eljárásról szóló törvénybe csomagolva, “mintegy elrejtve” a vízügy jelentős átalakítását valósítja meg. Ennek keretében a vízügy területi szerveit, a vízügyi igazgatóságokat a Belügyminisztérium fennhatósága alá rendelik, miközben a szakmai irányítás a vízügy magasabb szintű szervezetei maradnak a Vidékfejlesztési Minisztériumban. 
    Jávor Benedek szerint azáltal, hogy a vízügyet gyakorlatilag kettévágják, és a szakmai irányítás, valamint a gyakorlati kivitelezés két különböző minisztériumban lesz, a minőségi, szakmai munkát, a vízügyi szervek gyors reagálási képességét akadályozzák majd. 
    Az LMP ezért azt követeli a kormányzattól: azonnali hatállyal állítsák le az átalakítást, és tartsák egyben a vízügy szervezetét.
    Jávor Benedek, aki egyébként, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke, azt is elmondta: bizottsága jövő csütörtöki ülésére meghívták Illés Zoltánt, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkárát, hogy számoljon be a tervezett átalakítás okairól és várható következményeiről.
    Jávor Benedek kifejtette: számos, a területen érintett szakmai szervezet – például a Környezetvédelmi és Vízügyi Országos Szakszervezet és az Országos Környezetvédelmi Tanács – is megszólalt már az ügyben, és az érintett döntéshozókhoz fordulva azt kérték, hogy ezt az átalakítást ne hajtsák végre. “Ez teljesen abszurd, szakmailag megalapozatlan intézkedés” – fogalmazott Jávor Benedek, hangsúlyozva: “a teljes vízügyi szakma értetlenül áll a döntés előtt”. 
    Az LMP-s képviselő szerint ez az átalakítás már egyébként is a “kegyelemdöfés” volna a magyar vízügynek, miután az elmúlt évek jelentős pénzügyi megszorításai miatt már így is lehetetlen helyzetbe sodorták ezt a területet. 
    Kiemelte: a 2010-es árvizek egyik nagy tanulsága éppen az volt, hogy az árvízi védekezésben érintett szervek, a katasztrófavédelem, a vízügyi szervek és az önkormányzatok közötti együttműködésen sokat kell még javítani. Mindenképpen szükség van egy új, átfogó, fenntartható vízgazdálkodási stratégiára, márpedig ennek kialakítására csak egy a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) alá tartozó egységes vízügy képes – hangsúlyozta.
    Jávor Benedek vasárnapi sajtótájékoztatóját Budapesten, a Duna-parton egy csónakban tartotta. A képviselő elmondása szerint ezzel arra kívánt utalni, hogy ha a kormány tervei szerint “szétdarabolja” a vízügyet, és Magyarországot egy a tavalyihoz hasonló árvíz sújtaná, akkor az árvíz által veszélyeztettet területeken élőknek nem lesz más esélyük az árvíz ellen, minthogy “csónakba pattanjanak”.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr533397985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása