2012. 05. 05.

Egy meghiúsult tárgyalás és a Vad Ló esete

Kilátásaink Pécsett (a városháza tornyában)

Csütörtökön Pécsett voltam, részben a környezetvédelmi hatóságok és nemzeti parkok vezetőivel a Fenntartható fejlődés bizottság elnökeként folytatott rendszeres konzultációk újabb epizódjaként, részben az utóbbi időben egyre inkább aktivizálódó WildHorse nevű ausztrál cég uránbánya újranyitási tervei ügyében, végül pedig azért, hogy a baranyai és pécsi LMP tagjaival és vezetőivel találkozzam.

A felügyelőség vezetőjével sajnos nem jött össze a leegyeztetett találkozó, mert bár reggel 9-kor a telefonban még visszaigazolta, hogy minden rendben, vár 11-re, Szekszárd magasságában hívást kaptunk, amelyben szabadkoztak, hogy az igazgató urat "váratlanul Pestre, a Főfelügyelőségre rendelték". Az alapján a kisstílű és gagyi üldözési kényszer alapján, amit Illés államtitkár úr mindenki ellen folytat, akit ellenségének vél, nem lennék meglepődve, ha ezt a hirtelen felrendelést inkább a velem való kitolás szándéka, semmint valóban halaszthatatlan egyeztetési kényszer indokolta volna. (Államtitkár urunk a minisztériumból és a zöld közigazgatásból általa eltávolítottak tömegeinek sorsát is sokáig szívén viseli, ragaszkodva hozzá, hogy kirúgásuk után se tudjanak sehol elhelyezkedni, idővel, energiával és telefonhívásokkal nem takarékoskodva a cél elérése érdekében. Van olyan közszolga, akit Angliáig sikerült űznie, a magyar természetvédelem nagyobb dicsőségére.)  

Nem bánnám ezt a szorgalmat és kitartást, ha abban a Nagyberek-Fehérvíz ügyben tapasztalnánk az államtitkárságtól, amiről többek közt tárgyalni szerettem volna a felügyelőség igazgatójával. Itt viszont a nagy mellénnyel elkövetett nyilatkozatokon túl konkrétan zéró eredményt ért el, ha csak azt nem tekintjük eredménynek, hogy itt is sikerült kirúgnia egy kitűnő természetvédelmi szakembert, a nemzeti park igazgatóját. Jóllehet még Budai "Wunderwaffe" Gyulát is bevetették, a helyzet pontosan ugyanott tart, mint egy évvel ezelőtt: a Hubertus Bt. röhejes áron bérli a területet, a természetvédelmileg indokolt 104,6-os vízszintnél közel 2 méterrel alacsonyabbra csapolta le a területet, mindezt a lassan új "láthatatlan alkotmányként" funkcionáló vadászati érdekek érvényesítése miatt (megérne egy utánajárást az is, vajon vadászatügyi miniszterelnök-helyettesünk nem fordult-e meg a területen a magyar nép érdekében végzett áldozatos munkája keretében?)

A Fehérvízi-láp a Nagyberekben (kép: index.hu)

 Sikerült viszont tájékozódnom a felhagyott pécsi uránbánya rekultivációs munkáinak finanszírozása, és a WildHorse bánya újranyitási tervei ügyében. Az önkormányzat Természeti és Emberi Erőforrás Fejlesztési valamint Városfejlesztési és Kommunális Bizottságának együttes ülésén kértem információt, hogy igaz-e a hír, miszerint jelentősen lecsökkentették a rekultiváció finanszírozási keretét, és rövidesen le kell állni a munkával. Kővári János szerint valóban felülvizsgálják a beütemezett munkák szükségszerűségét, és a nem elengedhetetlen beavatkozások kikerülnek a programból, így remélik olcsóbban elvégezni a rekultivációt. Kíváncsi vagyok, mik is lesznek azok a lépések, amiket feleslegesnek ítélnek, félő, hogy a spórolás jegyében szakmailag indokolt munkafázisok maradnak majd el.

A WildHorse ügyében az önkormányzat sem rendelkezik pontos információkkal a jelek szerint, az egész beruházás nagyon homályos, a korábbi bátaszéki helyszín helyett most a volt uránbánya területére koncentrálnak, de hogy milyen technológiával, hogyan minimalizálják a kockázatokat, milyen pénzügyi biztosítékok lesznek arra, hogy a kárelhárítás vagy egy esetleges környezetszennyezés költségei ne az adófizetőkre háruljanak, ma nagyon keveset tudni. Kóbor József pécsi LMP-s képviselővel tartott sajtótájékoztatónk összefoglalója itt és itt.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr914490175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása