2012. 11. 26.

Ki fizeti Orbán Viktor atom-álmait?

napirendelőtt0712.jpgA kép illusztráció

Azonali kérdésem ma a parlamentben.

"A kormány kész tényként kezeli a Paksi Atomerőmű bővítését: bár eddig csak egy elvi jóváhagyás született az előkészületekről, még az idén ki szeretnék írni a tendert a beruházásra. A sietséget semmi sem indokolja, hiszen a jelenlegi blokkok a 2030-as évek közepéig üzemelni fognak. A tervezett új reaktorok üzembehelyezése a régi blokkok élettartamának lejárta előtt következne be, és egyszerre hat reaktorblokk termelné az energiát. Ennyi áramra az országnak nincs szüksége, és kimondottan káros lesz, ha a villamos energia 70%-át atomerőműből nyerjük: ez az Európában szinte példátlanul magas részarány akadályozni fogja a megújuló energia hálózati integrációját, és önmagában is rendszerirányítási problémák forrása lesz.

A beruházás tőkeszükséglete a tavalyi 2000 milliárdról mára 4000 milliárdra inflálódott, ami az ország gazdasági össztermékének 10 százaléka. Most, amikor a GDP ismét csökkent, és a kormány egy hónap alatt a harmadik megszorító csomagját nyújtja be, kérdés, hogy miből lesz erre forrás. Kölcsönhöz csak magas kamatfelárral juthatnánk, egy 4000 milliárdos hitel éves kamatterhe meghaladja Paks összbevételét. Ma Európában csak Francia- és Finnországban épül atomerőmű, mindkét helyen többéves csúszással. Magyarország - ahogy a Margit-híd példája mutatja - még egy egyszerű hídfelújítást sem tud jelentős idő- és költségtúllépés nélkül befejezni. Egy reaktorépítés esetében egy egyéves késés akár a beruházás értékének 20%-át is felemésztheti.

Amikor az ország épp a jövőjét éli fel, és a környezetvédelemtől az oktatáson át az egészségügyig mindenhol zajlik a forráscsökkentés, honnan fog a kormány még pénzt elvonni? Ki és miből fogja fogja kifizetni Orbán Viktor atomálmait?"


Fónagy válaszának lényege: kell Paks, egy csomó épül máshol is (Kínában - a szerk.), nem tudjuk még, hogy miből finanszírozzuk (sőt, Kovács Pál államtitkár legutóbb azt sem tudta megmondani, hogy mennyibe fog kerülni - a szerk.), de a tendert azért kiírjuk, aztán majd erre is választ találunk. Még a mongúzok és a kobrák is felbukkantak a válaszában, ezt még értelmezzük.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr774926688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kerti Fóka 2012.11.26. 17:10:00

Ha megkérdezhetem, van magának valami fogalma a villamos rendszerirányítás működéséről? Mert ez így a soraiból és beszédjeiből nem tűnik ki... nem arra gondolok,hogy elment egy fél napos bemutatóra a MAVIRba és meghallgatta a laikusoknak elmondott nagy vonalakban történő magyarázatot, hanem hogy pontos egzakt definíciókra épülő értelmezés, kialakult műszaki kép van a tudástárában.

pandava 2012.11.26. 19:11:12

"Ennyi áramra az országnak nincs szüksége, és kimondottan káros lesz, ha a villamos energia 70%-át atomerőműből nyerjük: ez az Európában szinte példátlanul magas részarány akadályozni fogja a megújuló energia hálózati integrációját, és"

Én azt gondolnám, hogy a 70% co2 semleges áram klíma- és környezetvédelmi szempontból üdvös dolog.
De nem, mert akadályozza a megújulókat.

Sok zöld szervezetnél mint ha nem is a környezetvédelem, hanem a megújulók terjesztése lenne a fontos.

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2012.11.26. 20:17:59

Az atomenergia meg a széndioxid-semlegesség... Kicsit el vagy tévedves, husom.

pandava 2012.11.26. 20:59:24

@Will-O-The-Wisp: kedves "tévedves husom" nyugodtan világosítsd fel sötét elmémet, ha már olyan nagyon okosnak gondolod magad.

Addig sajnos ez a "tegnap elraboltak az ufók" kijelentés rovat.

Permian 2012.12.03. 12:35:04

Kedves Jávor Benedek!

Én igazán kíváncsi lennék, hogy honnan lett véve ez a 4000 milliárd.
Mert nem olyan régen még csak 3000 volt.

Egyébként akár bele is mehetnénk abba is, hogy szerintem a 3000 milliárd is túlzás, valódi nemzetközi összehasonlítás alapján. (Még az olkiluoto-i erőművet is beleszámítva, pláne a kínai EPR-eket, és gyakorlatilag az összes Oroszország építette új erőművet).

Abba is, hogy még 4000 milliárdból is csak az új atomerőmű várható áramtermelésének töredékét lehet "megújulókkal" (értsd: széllel-nappal) összehozni. (Érdemes néhány megvalósult magyar szél- és naperőmű teljesítmény/költség arányát kiszámolni.)
Abba is, hogy ez nem "Orbán Viktor atomálma", hanem minden nem zöld szemellenzős, és a klímaváltozásért _valóban_ aggódó magyar ember feltett szándéka.

Abba is, hogy ha nem százszor, akkor egyszer sem volt már elmondva (ne tessék úgy tenni, mintha új lenne ez, az egyik olyan eseményen, ahol ez elhangzott, én is ott voltam), hogy az új atomerőmű elsősorban nem a most működő blokkok kiváltására kell, hanem az azoknál sokkal hamarabb (és nagyon is helyes módon) leálló elöregedett egyéb kapacitások, főleg rossz hatásfokú szénerőműveink kiváltására. Aki ez utóbbi kiváltási folyamat ellen kapálódzik, az szerintem ne üljön olyan bizottságban, aminek nevében a fenntartható fejlődés kifejezés szerepel.
süti beállítások módosítása