2015. 06. 26.

Én írok Önnek - Orbán levele Junckernek

Érdekes levél került birtokomba - Orbán Viktor Jean-Claude Junckernek június 24-én, tehát szerdán küldött kérése.

Csak emlékeztetőül, az előzmények: Június 23-n a Belügyminisztérium bejelentette, hogy "Magyarország egyoldalúan felfüggeszti a Dublin III. rendelet alkalmazását, azaz nem fogadjuk vissza a Nyugat-Európából hozzánk visszaküldött menekülteket, mivel nincs kapacitásunk több menekült fogadására. A döntés ideiglenes, ha javulnak a feltételek, újra fogadunk menekülteket".

Trócsányi László szerdán igazságügyi miniszter levélben tájékoztatta Frans Timmermanst, az Európai Bizottság első alelnökét arról, hogy Magyarország június 23-i hatállyal ideiglenesen, határozatlan ideig nem tudja fogadni a nemzetközi védelem iránti kérelmet előterjesztő embereket. Vagyis nem hajtja végre a Dublin III rendeletben előírt kötelezettségét.

Korábban Orbán Viktor nemzeti konzultációt kezdeményezett a közös határvédelmi politika ellen, lásd nemzeti konzultációt kísérő levél, melyben kifejti, hogy döntést kell hoznunk arról, hogyan kell védekeznie Magyarországnak a törvénytelen határátlépésekkel szemben. Ezt követően Orbán Viktor a Kossuth Rádióban június 5-n úgy fogalmazott: a magyar kormány arra készül, hogy “lerúgja” az Európai Unió szabályait az illegális bevándorlás visszaszorítása érdekében A következő héten pedig Orbán az Európai Parlamentben kifejtette: "mi, magyarok magunk akarunk dönteni arról, hogy akarunk-e bevándorlókat".

Ezek után írt Orbán Viktor Jean-Claude Junckernek június 24-én szerdán, amelyben biztosította, hogy Magyarország határozott szándékában áll eleget tenni minden uniós kötelezettségének a közös schengeni határőrizet tekintetében és a közös európai megoldás mellett érvel néhány nappal később. Orbán 180 fokos fordulatot vett és levelében jelenlegi rendszert közösen európai rendszerszintű és földrajzilag átfogó megoldást szeretne.

Nem tudjuk, mi van szerdai sasszé hátterében, de talán az is szerepet játszhatott, hogy a bizottság szóvivője szintén szerdán kijelentette: "a dublini rendelet (az EU egyik menekültügyi jogszabálya) nem tartalmaz olyan lehetőséget, amely szerint a fogadó tagállamok felfüggeszthetnék a menekültek átvételét, a bizottság azonnali magyarázatot kért Magyarországtól arra, hogy milyen természetű és kiterjedésű technikai akadályról van szó, és milyen intézkedések történtek ennek kezelésére".

A kormánykommunikáció ezen a ponton teljesen követhetetlené vált, az azonban nyilvánvaló, hogy miközben Orbán a saját táborát uszítva arról beszél, hogy az EU menekültpolitikája megbukott, és Magyarország a saját kezébe veszi a probléma kezelését, aközben a valóságban a folyamatosan simfelt EU azonnali segítségéért rimánkodik. Amúgy okkal, valóban nem tudunk külön megbirkózni a menekültválsággal, és joggal tartunk igényt az EU segítségére. Csak akkor kisebb mellénnyel kéne szapulni az EU-t.

És egy apró megjegyzés: a levél utolsó  (valószínűleg copy paste-elt) mondata alapján feltételezhető, hogy Donald Tusknak is küldött Orbán ilyen tárgyú levelet, mivel a Junckernek címzett levél utolsó mondatában tájékoztatta Orbán "az Elnököt" arról, hogy Juncker is kapott hasonló levelet...

 

 

 

juncker_jean-claude_2015_06_24_pdf-page-001.jpg

juncker_jean-claude_2015_06_24_pdf-page-002.jpg

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr337574758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andráska8 2015.06.27. 12:08:04

Mi az új motívum? Eddig is így volt, ott nyaliztak, itt uszítottak. Az eredmény beválni látszik a taktika, itthon növekedik a Fidesz (a kormány) népszerűsége, ott lovét kapott. :(
süti beállítások módosítása