Utolsó kommentek:

xclusiv 2018.06.17. 19:09:56

@Quas!: Értsd jól. Nyilván nagyon sok dolog titkosítva lenne alapban, de akkor sem úgy kellene intézni, hogy a orbánovics elrepül moszkvába, aztán hazajön egy erőművel, amivel kapcsolatban mindent 100 évre titkosítanak...

Bejegyzés: Roszatom a nagyvilágban III: belorusz bakiparádé

Gleccsertetű 2018.06.17. 19:03:48

@Iván Gábor IGe: ezzel már kurvára beégtél a másik nickeden az előző posztok valamelyikében.

@Brix: jaja, a "különleges tapasztalatokkal rendelkező szakértő" úr :))))

Bejegyzés: Roszatom a nagyvilágban III: belorusz bakiparádé

Brix 2018.06.17. 11:30:09

@Gleccsertetű: @Quas!:

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/oriasi_veszteseg_varhat_magyarorszagra.664427.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Ugyanazt mondja a szakértő , amit én: az az ország, amelyik az atomenergia bővítésére tesz, borítékolhatóan a vesztesek közzé fog tartozni...

Bejegyzés: Roszatom a nagyvilágban III: belorusz bakiparádé

Iván Gábor IGe · http://egely-wheel-egely-kerek.blog.hu/ 2018.06.17. 11:05:32

kb 100 közepes nagyságú geotermikus erőművel sokkal olcsóbban lenne előállítható az áram és lenne egy rakás hulladékhő iskolák, sportcsarnokok, uszodák, üvegházak fűtésére is. Nagyon sok embernek adna munkát. Nem lenne veszélyes, decentralizált lenne, kisebb nemzetbiztonsági kockázattal.

Egyedül a nagy mélységű fúrásnak van némi kockázata, de ilyen mennyiségnél az is minimális és eloszlana 100 felé. Az elmúlt 10 évben nagyot fejlődött ez a technológia és sokkal olcsóbb is lett.

Bejegyzés: Roszatom a nagyvilágban III: belorusz bakiparádé

Iván Gábor IGe · http://egely-wheel-egely-kerek.blog.hu/ 2018.06.17. 11:04:23

Paksi atomerőmű egy elavult gőzgép
2013. augusztus 23. - IGe • Szerkesztés...

Paksi atomerőmű azért alapjaiban véve egy nagyon elavult technológia. Nem is lehet már ésszerű, csak kamu érvekkel lobbizni a bővítéséért. Gondolj csak bele! Gyakorlatilag egy gőzgép. Nem ártana fejlődni. Jobb és okosabb lenne az arra szánt pénzt és energiát más korszerűbb energiatermelő berendezésekre költeni. Már csak azért is, mert a szakemberek becslései szerint az sohasem fog megtérülni. Még az se tévesszen meg senkit, hogy Paksra nem mennek szén szállító vonatkaravánok, mint a szénerőművekbe, és nem okád fekete füstöt a kéménye. A trükk csak annyi, hogy nem ott helyben az atomerőműnél, hanem korábban az urán kitermelésénél és dúsításánál kellett megmozgatni hatalmas tömegeket, és akkor keletkezik a környezet szennyezés nagy része is. Gondolom az eléggé közismert tény, hogy egy uránbányában dolgozni, nem éppen a hosszú élet titka.

bővebben:
vilagnezet.blog.hu/2013/08/23/paski_atomeromu_egy_elavult_gozgep

Bejegyzés: Roszatom a nagyvilágban III: belorusz bakiparádé

röf 2018.06.17. 07:30:37

Akkor konkrétan milyen problémák okozója volta a ROSZATOM?
Mert ebben a hablatyban semmi ilyen nem olvasható.

Bejegyzés: Roszatom a nagyvilágban III: belorusz bakiparádé

Quas! 2018.06.17. 05:39:59

@xclusiv: Nukleáris technológiai beruházás nyíltan és átláthatóan? Na arra nem csak én lennék kíváncsi.

Bejegyzés: Roszatom a nagyvilágban III: belorusz bakiparádé

xclusiv 2018.06.16. 23:59:32

Kedves Benedek,

Az itt a probléma, hogy te alapban atomellenes vagy, és sajnos a sötétzöld hozzáállás nagyon látszik ezen az egész sorozaton. Mert ugye az atom az fúj, az ún. realitás pedig nem érdekel, oldják meg.

Reagálok a másik 2 post-ra is, ha nem haragszol meg:
1. Lengyelek: "Mert helyette inkább off-shore szélerőművekbe fektet" - hát igen, akinek van tengerpartja ahol folyton fúj a szél, az megteheti. De _mi_ ezt nem tehetjük meg, mert nincs tengerpartunk
2. Törökök: Erdogan egy gyökér, és az egész project büdös, de tengerpartjuk nekik is van, lásd 1-es pont. Valamint: "Törökország már most lényegesen olcsóbban jut áramhoz a saját naperőműveiből – tavaly a beépített naperőmű-kapacitás már megközelítette a 2,7 GW-t - mint a tervezett atomerőműből"

És a napelemet kifejtem. Szóval a napelemmel két szívás van:
1. akkor termel ha süt a nap, és ez nappal van, bár akkor is kiszámíthatatlan. Szóval ha egy atomerővet (alaperőművet) akarsz kiváltani napelemmel, akkor az éjszakai fogyasztást el kell tárolnod, ami baromi drága. Itt idézem magamat máshonnan: "amit a Tesla épített Ausztráliában, az kb. 130 MWh-s és 50 millió dodó körüli összegbe került, mai árfolyamon 12,7 milliárd Ft, Paks2 árának a 4 ezreléke. Nem tudom hogy ez "bruttó vagy nettó" kapacitás, azaz a 130 MWh úgy értendő-e, hogy 80% körülre töltve tud-e ennyit, tegyük fel hogy igen (mert ha nem, akkor 3 év múlva cserélhető). Itthon a völgyidőszakban a fogyasztás kb. 4000 MWh körüli, azaz egy ilyen powerpack - csak az energiamennyiséggel számolva - szűk 2 percet lenne képes ellátni. Ha 1 órát akarsz áthidalni, akkor Paks2 árának a 12%-áról beszélünk, ha 10 órát akkor a 120%-áról."
Szóval áramot gazdaságosan nem tudsz tárolni, esetleg kiválthatod más erőművel, ami szintén baromi drága, és jellemzően baromira szennyező

2. Magyarországon jelentősen kisebb a télen megtermelhető "napáram", mint a nyári, a téli kb. 10-20 százaléka a nyárinak. Nem az ujjamból szoptam: www.met.hu/eghajlat/magyarorszag_eghajlata/altalanos_eghajlati_jellemzes/sugarzas/
Szóval a 2a. ábra szerint a nyári J/cm2 bő hatszorosa a télinek - szóval ezt hogyan hidalod át? És itt is idézem magamat: "szóval neked nem 10 órát, hanem legalább 3 hónapot kellene eltárolnod, a fent számolt 10 óra 220x-osát. Itt már 800 ezer milliárd Ft-os nagyságrendű beruházásról beszélünk, és ez csak a tárolókapacitás kiépítése, nincsenek benne a napelemek, nem számoltam veszteséggel, semmi ilyesmi."

Illetve hát van még a "német út", ahol leállítják az atomot és nyomják a megújulót, már látszik is az eredménye. Egyrészt a lakossági áramár baromira megdrágul (mert a német kormány nem olyan hülye, hogy az iparral fizettesse ezt meg).
Az északon megtermelt széláramot rátolják az egységes EU-s hálózatra, amivel kinyírják a keleti államok árampiacát, néha negatív áramárakat is produkálva. Értsd: a német áramfogyasztó lakosság által kifizetett pénzből fizetnek annak, aki ezt átveszi. Egységes EU hálózat nélkül pedig már borult volna a mutatvány.
Közben délen bőszen importálják a francia atomáramot, mert az olcsó.
Ezen kívül szénerőműben égetnek el mindent amit tudnak, lignitbánya (baromi szennyező!) miatt templomot rombolnak le, és Schumacher gyerekkori gokartpályáját is.

És van még egy apróság, a másik zöld álom, az elektromos autó. Ezeknek a töltését is az erőművi kapacitással kell megoldani, és ha ezek elterjednek, akkor baromira meg fog nőni a kereslet.

Szóval Paks2 gáz az orbán-putyin paktum miatt, ezzel egyetértek. Nyílt pályázat kellene, átláthatóan és satöbbi.
De az atom az kell, mert jelenleg nem tudunk jobbat alaperőműnek. Az alternatíva pedig katasztrófa, mert azt szénerőműnek hívják...

Bejegyzés: Roszatom a nagyvilágban III: belorusz bakiparádé

xclusiv 2018.06.16. 23:22:55

@Gleccsertetű: "a tc-n divat fikázni a ladát"

A motorját speciel dícsérték, a többit pedig szerintem nem ok nélkül fikázták.

Bejegyzés: Roszatom a nagyvilágban III: belorusz bakiparádé

Gleccsertetű 2018.06.16. 22:57:58

@Brix: azért nem cáfolta meg, mert nem tényeket írtál

Bejegyzés: Roszatom a nagyvilágban III: belorusz bakiparádé

LebensraumamOsten 2018.06.16. 20:55:35

Hol van a sok "műszaki végzettségű" illisi atomtudós, akik Aladeen admirális-generáls rakétáját hegyesítették? Most mondják a tutit! Olvasni akarom, hogy a reaktor a barátom és a kékes zölden vibráló emberi test a legcsodálatosabb dolog, mert nem kell a sötétben zseblámpa!
Seggfej, hazudozó faszkalapok!

Bejegyzés: Roszatom a nagyvilágban III: belorusz bakiparádé

Khonsu 2018.06.16. 20:37:50

Egy-két projekt megvalósítása esetén felmerülnek ugyan problémák, de ettől függetlenül az atomenergiát azért nem kéne démonizálni.

Bejegyzés: Roszatom a nagyvilágban III: belorusz bakiparádé

Brix 2018.06.16. 20:17:10

@Quas!: Hadd lássuk akkor azokat a megtèrülèsi számításokat! Eddig nem cáfolta meg senki, amit Paks 2 kockázataival kapcsolatban írtam.

Bejegyzés: Roszatom a nagyvilágban III: belorusz bakiparádé

Quas! 2018.06.16. 19:35:52

@Brix: Veled beszélni, olyan, mint lóval imádkozni. Qrvasoxor elmagyarázták már neked, hogy amit írsz az egyszerűen nem igaz. De azért te minden egyes cikk alá beteszed ugyan azt a marhaságot.

Bejegyzés: Roszatom a nagyvilágban III: belorusz bakiparádé

Brix 2018.06.16. 19:24:29

@European citizen: Mit számít az, hogy Nèmetországnak mennyibe fog ez kerülni, ha egyáltalán el lehet hinni, egy ilyen sajtóban megjelent prekoncepciót...Mindig azt èrdemes figyelembe venni , amit már biztosan tudunk: Paks 2 egy olyan, az ország teherbírókèpessègèt jócskán meghaladó beruházás lesz, aminek megèpèsi költsègeit mèg unokáink is nyögni fogják. Az előzetesen kalkulált 4000 milliárd forint, èpítèsi költsèg könnyen lehet a duplája is, ahogy más atomerőmű pojektek esetèben is hatalmas keret- túllèpèsek törtèntek. Könnyen lehet, hogy a vègèn 20-25 milliárd euro lesz a bekerülèsi költsèg, mire megvalósul a beruházás. Ebbe bele fogunk rokkanni, mert az emberektől veszik el a pènzt a soha meg nem tèrülő, közgazdaságilag èrtelmezhetetlen vállalkozásukra... Akik Magyarországra erőltettèk Paks 2- őt , közönsèges hazaárulók, akiknek felelniük kell tetteikèrt a jövőben!

Bejegyzés: Roszatom a nagyvilágban III: belorusz bakiparádé

lobaszopiatej 2018.06.16. 19:19:41

@Shish Yakoo: a korszerűség (azaz hitech) meg a minőség (avagy megbízhatóság) 2 külön fogalom.
Minőség pl a japán autók, noha a konstrukciójuk elavult (de pont ezért soha nem romlanak el).
Ellentétük a francia szoborautó, amik qrva bonyolultak meg kísérleti hightech-et képviselik, de 10 év múlva rejtett bombák ketyegnek bennük, szervizelhetetlenek lesznek mert nyugatra mennek az ilyen bonyolult technikákhoz értő szerelők.

Oroszok egy külön állatfaj: náluk a minőségellenőrzés hiányzik, egyszerűen ilyen az alap hozzáállásuk, ami baj lesz úgyis elsikálják / megjavítják, vagy engednek az árból.

A szankcióknak ehhez semmi köze.

Bejegyzés: Roszatom a nagyvilágban III: belorusz bakiparádé

Shish Yakoo 2018.06.16. 19:04:18

@European citizen: "Tovább azt hiszem kár is olvasni" Bizony, így van ez, ha a szerző összetéveszti a megawattokat a megawattórákkal.

Bejegyzés: Roszatom a nagyvilágban III: belorusz bakiparádé