2013. 04. 17.

Péterfalvi tegyen rendet az OKTVF-en - Rémálom a zöldhatóságnál IV.

 

 

Tolnainé, negyedik menet.

A Nemzeti Adatvédelmi Hatósághoz fordultam beadvánnyal  az országos zöldhatóság tájékoztatási gyakorlatának törvénysértő gyakorlata miatt. Annak kivizsgálását kérem Péterfalvi Attilától, hogy a hatóság eleget tesz-e törvényi kötelezettségeinek a közérdekű adatok nyilvánosságra hozatala kapcsán.

Rövid tanulmányozás után is az a nehezen megingatható véleményem alakult ki, hogy  az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség honlapja nem tartalmazza az információs törvény alapján kötelezően közzé teendő közérdekű adatok jelentős részét. Különösen feltűnő a gazdálkodásra illetve a külső szerződésekre vonatkozó adatok szinte teljes hiánya 2010 óta. Azóta nem tettek közzé az üvegzseb-törvény rendelkezései alapján kötelező információkat sem. Hozzám eljutott állampolgári panaszok alapján az is felmerül,  hogy a közérdekű adatokat kérőkkel való kapcsolattartás gyakorlata nem felel meg a törvényi előírásoknak, illetve a számukra felszámított díjak meghaladják a törvényben meghatározott mértéket, ezért ezek kivizsgálását is kérem Péterfalvi Attilától.

Nagyon úgy néz ki, hogy a hatóságnál sérül a közérdekű adatok megismerhetőségéhez fűződő jog, az OKTVF titokban tart számos olyan információt, amelyeket a közvéleménynek törvényi joga megismerni. Ezek a jogsértések beleillenek azok közé a törvényes működéssel kapcsolatos aggodalmak közé, amelyek a hatóságról a közelmúltban a sajtóban napvilágot láttak, és amelyekről itt a blogomon is folyamatosan írok. Izgatottan várom, hogy Péterfalvi indít-e vizsgálatot egyáltalán (a jogsértések annyira nyilvánvalóak, hogy ha nem teszi, az is fontos információ!), és ha igen, mit állapít majd meg. Annyi biztos, hogy a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó kezdeményezés csak az első lépés, más területeken is a végére fogok járni, hogy a botrányok övezte zöldhatóság működése jogszerű, és szakmailag megfelelő színvonalú-e. 

A beadványom a képre kattintva olvasható.

Péterfalvi_kicsi.jpg

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr285231022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása