2019. 05. 21.

Paks II.: még el sem kezdték, már válságmenedzselés folyik!

stoppaks2_gp.jpg

Még annál is nagyobb a baj a paksi bővítéssel, mint gondoltuk! Azzal eddig is tisztában voltunk, hogy az évszázad legsúlyosabbnak kinéző üzleti buktája ezer sebtől vérzik. Fenntarthatatlanul drága, még a kormány által is módosítani kívánt orosz hitelszerződés, öt év alatt összehozott három év késés, az orosz tervek alkalmatlansága az engedélyezésre, vagy a hűtővíz dunai környezeti hatásainak elfogadhatatlanul gyatra, és ezért már most, az építkezés előtt újratervezést igénylő előrejelzése, hogy csak néhányat említsünk a súlyos problémák közül. Azt is sejtettük, hogy a magyar részről alapvető gondok vannak a projektmenedzsmenttel. Pletykák keringenek a Paks1 és Paks2 közötti konfliktusokról, Paks2 teljesítmény nélküli kifizetőhellyé válásáról. Most azonban a kormány nyíltan is beismeri, hogy a bővítés irányítása vállalhatatlanul kaotikussá, pazarlóvá, alkalmatlanná vált.

 

Közbeszerzést írtak ki ugyanis, papíron a beruházás 2., építési fázisához köthető szervezetfejlesztési tevékenységről. Ami jól is hangzik, amíg meg nem nézzük közelebbről, hogy mik a most közbeszereztetett projekt célkitűzései. Idézem, hogy ne lehessen senkit „másodkézből dolgozással” vádolni:

„A projekt célkitűzései továbbá:

— Működési modell és a folyamatok hatékonyságának felülvizsgálata,

— Funkciók teljeskörűségének, átfedésének vizsgálata, javaslattétel esetlegesen felmerülő módosításokra,

— Felelősségi és hatáskör viszonyok vizsgálata, javaslattétel esetlegesen felmerülő módosításokra,

— Javaslat(ok) kidolgozása egységes, komplex szervezeti struktúra kialakítására, ami lehetővé teszi az egyes szakterületek tekintetében az egységes és egymásra épülő folyamatok alkalmazását,

— A Paks II. Zrt. erősségeinek és fejlődési pontjainak mélyebb megértése,

— A munkaerő hatékony kihasználása,

— A szervezeti egységek közötti együttműködés javítása, az egyes projektfeladatokra vonatkozó átfutási idő csökkentése a hatékonyabb munkavégzés révén, a költségek potenciális csökkentése,

— Döntési alternatívák kidolgozása a Paks II. Zrt. további működéséről, optimalizációs és fejlődési lehetőségeiről,

— Akcióterv javaslat kialakítása a következő lépésekről, azok hatását és fontosságát figyelembe véve."

Ebből a kiírásból leginkább az derül ki, hogy jelenleg egy alacsony hatékonyságú, átfedésekkel teli, a felelősségi és hatásköri viszonyokat illetően zavaros, munkaerőpazarló, egymással vitázó és ezért időhúzó szervezeti rendszer menedzseli az ország legnagyobb, a GDP több mint 10 százalékára rúgó, az országot 30 évre eladósító 21. századi beruházását. Mára világossá vált, hogy a paksi bővítés nagyon nehézkesen zörög előre, gyakorlatilag semmi sem igaz már abból, amit erről a projektről 2014-ben, a megállapodás aláírásakor a kormány állított. És ezt a bukdácsoló beruházást egy bukdácsoló menedzsmentszervezet próbálja összefogni. Nem ezt szokták a siker zálogaként emlegetni.

Ennek fényben különösen figyelemre méltó az utolsó előtti pont: Döntési alternatívák kidolgozása a Paks II. Zrt. további működéséről. Itt volna egy határozott javaslatom: az egyetlen alternatíva a Paks II. Zrt. további működésére a szerződés felbontásának előkészítése és végrehajtása, és a bővítés lefújása akkor, amikor még nem késő. Előzzük meg még most, amikor lehet azt az érvelést, amit majd 4-5 év múlva fogunk hallani, miszerint ez egy elhibázott beruházás, de már annyi pénzt elköltöttünk rá, hogy most már csináljuk meg. Mindig ez a végső érv. Pedig már 2014. januárjában Moszkvában lehetett tudni, hogy ez egy zsákutca. Azoknak, akik belevittek minket, és erőltették a továbbvitelét éveken át, vállalni kell a felelősséget!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr3214842270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ostvan2 2019.05.22. 20:12:55

@Baribaszo: Köszönöm a linket. Természetesen elolvastam. Mivel optimista ember vagyok (atomenergia téren is), azt olvastam ki belőle, hogy a probléma - műszakilag - jól megoldható.
Nézem a sötétzöldek riogatását a 240.000 (sőt még annál is több) évről. Ha valaki csak a felezési időről beszél (mert azzal jól lehet riogatni), az vagy tudatosan rosszindulatú, vagy nem ért a témához. Jó lenne egy ilyen kiégett urán-kazetta kisugárzásának csökkenését látni az idő múlásának a függvényében. Mert tudjuk, hogy kezdetben magas sugárzást produkál, de az is nyilvánvaló, hogy aztán egyre kevesebbet. Szóval miért azt az időtartamot keressük, amikor már mérhetetlenül alacsony lesz a radioaktiv kisugárzás, hanem azt az időpontot, amikor a sugárzása kb annyi lesz, mint a környezetünkben elfogadott mértékű anyagoké (pl. építőanyagok, Komló környéki talajok, stb). Mert ez a határérték már kezelhető közelségben lehet.

Khonsu 2019.05.23. 01:26:02

@Iván Gábor IGe:

Nem értesz hozzá, szerencsére esélyed sincs beleszólni.

Pipas 2019.05.23. 06:07:15

@Baribaszo: "Nem fogod elolvasni, ezért a lényeg:
a megújuló és gázos erőművek kombinációja reális és gazdaságosabb alternatívának tűnik."

Butaság. A megújuló+gázos erőmű nagyon rossz kombináció. Gázüzemű erőművet azért szokás használni, mert igen gyors reagálásúak, percek alatt felpörgethető a termelésük. A napelemes rendszerek, amik magyarorságon mint megújuló szóba jöhetnek, viszont sokszor heteken keresztül nem termelnek, de minden nap hosszú órákon keresztül kiesnek a sötét miatt.

Ebból következik, hogy a megújuló+gázos azt jelentené, hogy az energia körülbelül 50%-át gázzal termelnénk, ami igen drága. És igen sok co2-t bocsájt ki. A megújuló+gázos mellé alaperőművekre is szükség van, a gáz nem jó alaperőműnek. Vagy olcsó szén, ahogyan azt németországban és pl. lengyelországban csinálják, vagy atomerőmű, ahogyan azt pl. franciországban csinálják, de a napelem+gáz kevés.

Gondolj bele, ha ezt a kombinációt használnánk, a napi csúcs ideje alatt (este 6-8 körül) gyakorlatilag a teljes vilamosenergia termelésünk gázról menne. Másnap reggelig.

Nem, nem tűnik jó megoldásnak, egyszerűen csak nem néztél utána.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.23. 06:07:58

A beruházás megy szépen, halad zavartalanul, ez van, tessék beletörődni.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.05.23. 06:11:55

drágaszágom....azon gondllkodtak mar, mit fog "dllgozni...muhahhhahhhaaa" a bukas utan?
mert ezert a nullaert amit muveltel....mashol nem fizetnek.
a másik, szerencsere ezt nem te es az elvbarataid dontik el kell e paks2...

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.05.23. 06:14:13

@Pipas: Vagy olcsó szén, ahogyan azt németországban és pl. lengyelországban csinálják,"
gazkibocsajtas ilyenkor nemszamit.amikor a nemetek a kinabol idehordott occo szenet egetik..az csak akkor fontos, ha egy agazatot kell padloztatni mashol....amit privatizalni akarnak...

Pipas 2019.05.23. 06:14:15

@Baribaszo: "Egyébbként egy fórumon azt mondták, hogy az áramhálózat átalakításával tökéletesen megoldható lenne a megújulókkal, persze ez is költséges."

Sok butaságot beszélnek az emberek. Ilyen "tökéletesen megoldható megújulóval" sehol a világon nem működik. Persze, aki nem ismeri a mérnöki problémákat az mond ilyeneket, hiszen azt a problémát, amiről nem is tudsz igen könnyű ellátni a "megoldható" címkével.

Pipas 2019.05.23. 06:20:28

@FILTOL: "gazkibocsajtas ilyenkor nemszamit."

Igen, a képlet egyszerű. Bizonyos problémákat figyelembe veszünk, másokat meg nem, mert elfogultak vagyunk. A nepelemnek nincs co2 kibocsájtása, figyelembe vesszük. Az atomerőmánek sincs, azt nem vesszük figyelembe. A napelemek mellé kell szén, azt nem vesszük figyelembe. A szén a melléktermékeit kidobja a légkörbe, azt nem vesszük figyelembe, az atomerőmű az összes melléktermékét összegyűjti és tárolja, azt figyelembe vesszük.

Vannak hosszú felezési idejű melléktermékek, azt figyelembe vesszük, ezek sugárzása alacsony, azt nem vesszük figyelembe. Az erősensugárzó anyagok felezési ideje rövid, azt nem vesszük figyelembe. A nagy erőmű drága, ezt figyelembe vesszük, de fajlagosan olcsóbb, mint a sok kicsi, ezt nem vesszük figyelembe.

A magyar kormány pénzt akar tolni az atomerőműbe, ezt figyelembe vesszük, a németek meg az osztrákok folyamatosan tolják a pénzt a megújulókba, ezt nem vesszük figyelembe.

Napestig lehetne sorolni.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.05.23. 06:20:29

@Pipas: szerintrm azt szertnek h minden masodik faluban legyen gazeromu es lehetoleg amerikai palagazzal hajtsak....
kb.

Pipas 2019.05.23. 06:24:50

@Baribaszo: "Nem látom be, hogy miért van szükség Paks II-re."

Az mszp kabinet úgy döntött, hogy szükség van rá, a fidesz kabinet ezzel a döntéssel egyetértett. Talán nézd meg, hogy mivel indokolták a döntéseiket.

Amúgy egyszerű. Magyarország folyamatosan villamosenergia behozatalra szorul, a paksi blokkok, amiket nem lehet már többször meghosszabbítani, pedig leállnak. Már most igen nagy kapacitás hiányzik az orzágból, még sokkal több fog hiányozni.

A rövid válasz az, hogy azért kell paks, mert kell a villany.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.05.23. 06:27:47

@Pipas: nézd...en a nemet hozzaallast a legaljasabb es leg képmutatóbbnak tartom. magunkat fenyezve a hiszterozöld cirkuszra bezarom az atomeromuvet...
majd kinabol hajon ideszallitott koszenet egetve oktatom azt aki atomot hasznal. (persze kozben amikor kell, importalom a francia atom áramot is) annak nincs szaga ugye...
szoval tkbb ezer ember hal meg kinaban a banyaszat soran, az osszes tarsadalmi kornyezeti teher marad kinaban, majd pakuraval hajtoo hajon atszeljuk a vilagot, nyilván az a kibocsajtas sem szamit...spongya rá...
majd sötétzöld arccal fujom a habot, iioktatva masokat hogy amit csinal, az szar, kornyezetszennyezo, amugy meg ugyis mindenki barbar aki nem a nemetet koveti. ehhez hozzakapcsllodnak a benedenkfele, megélhetési źődek....es elvannak.
jo penzert varmit ugye...

Pipas 2019.05.23. 06:34:09

@ostvan2: "Energiaellátás ügyben valóban javulna a helyzet, ha pl. Egyesült Európai Energiaellátó Rendszert hoznánk létre (Ezt - valószínűleg - nem támogatná a mostani politikai vezetés). "

Van ilyen rendszer, már sok-sok évtized óta üzemel. Európában az összes generátor szinkronban forog egymással. Magyarországon 400kV-os távvezetékek mennek át, belép az energia Ausztria felől, kimegy Románia felé. A pillanatnyi energiairányokat és mennyiségeket az interneten percről-percre követheted.

Persze ezeknek a vezetékeknek az átviteli kapacitása nem végtelen. Ha kiesik paks át kell szervezni az energiaátvitelt, új távvezetékeket kell telepíteni, újabb szerződéseket kell kötni, valahol új erőművet kell építeni. Megkérhetjük a szolovákokat, az osztrákokat vagy pl. a románokat, hogy építsenek új erőművet és adjanak el nekünk vilamos energiát vagy építhetünk magunk. Ha mi építünk, akkor az nálunk fog adózni, nálunk fog munkahelyeket teremteni és az mindig fog villanyt adni nekünk. Ha a szlovákok építenek erőművet, akkor az náluk adózik, náluk teremt villanyt és annak ad el áramot, aki többet fizet. Meg persze át kell struktúrálni a hálózatot, aminek a költségét megint csak nem szokás figyelembe venni annak, aki azt akarja bebizonyítani, hogy paks nem jó ötlet.

Itt sarkosodik ki a probléma: ha nem megismerni akarod, hogy mi a valóság, hanem be akarod bizonyítani, hogy neked van igazad, akkor könnyen félrevezetheted magad.

Pipas 2019.05.23. 06:39:54

@FILTOL: "ehhez hozzakapcsllodnak a benedenkfele"

Politikai kérdést csinálnak egy szakmai kérdésből és azt követelik, hogy a laikusok dönthessenek. A kálmánolgák, akik sajnos még az általános iskolai tananyagot sem tudják, összekeverik a teljesítményt és az energiát, öt-hat nagyságrendet tévednek, "aksival" üzelemő erőműveket vizionálnak. Komolyan, nem vicc, amikor a Kálmán Olgának azt mondták, hogy a napelemek nem termelnek éjszaka, akkor azt mondta, hogy "de hát az aksik..."

Hetekig tartana elmondani nekik azt is, hogy mi a különbség a W, a VA és a VAr közt. :D

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.05.23. 07:23:26

@Pipas: es arrol is megfeledkeznek...itt az utobbi 30 evben akkor volt komoly baleset/meghibasodas amikor Kovacs komcsi elvtars es bandaja uzemeltette az eromuvet.

Benbe · http://www.benbe.hu 2019.05.23. 07:59:41

Én atompárti vagyok, ez viszont tényleg baj.

CCnick 2019.05.23. 08:18:49

@Baribaszo: "Egyébbként egy fórumon azt mondták" Egy másik fórumon meg azt mondták, hogy a Föld lapos, a harmadikon meg azt, hogy a repülökről mérgezik az emberiséget. Szólásszabadság van, mindenki annyi hülyeséget elmodhat bármilyen fórumon amennyit nem szégyell.

pioneer2016 2019.05.23. 08:25:47

Paks-2 fizetség volt Orbánnak az oroszok felé, hogy hatalmon maradjon, hogy ne kerüljön a nyilvánosságra a végét jelentő botrányvideó, vagy dokumentum. Orbán azt mondja mindig, hogy üzlettel nem foglalkozik. Ehhez képest egyedül, sunyin ment az oroszokhoz az üzletet megkötni a megkérdezésünk nélkül.

CCnick 2019.05.23. 08:35:38

@pioneer2016: "Paks-2 fizetség volt Orbánnak az oroszok felé" Ha ezt Gyurcsány tudta volna amikor megszavaztatta a parlamenttel a paksi bővítést mindenki által evidenciaként kezelve, hogy az oroszok fogják csinálni :)

Pipas 2019.05.23. 08:37:36

@pioneer2016: "Paks-2 fizetség volt Orbánnak az oroszok felé, hogy hatalmon maradjon, "

Hinni azt jelenti, hogy úgy tenni, mintha tudnánk valamit, miközben fogalmunk sincs. Az a helyzet, hogy ezt te hiszed. Mások meg mást hisznek. Én pedig megpróbálok olyan dolgokat elfogadni valóságnak, amikre vannak észérveim, bizonyítékaim.

pioneer2016 2019.05.23. 09:00:06

@CCnick: "megszavaztatta a parlamenttel a paksi bővítést"

Orbán leszavaztathatta volna a 2/3-val. Vajon miért nem tette? Annyi mindent megváltoztatott a közel 10 év alatt.

Medgar 2019.05.23. 09:05:45

@pioneer2016: Meg Gyurcsánnak, meg a Mikulásnak sőt talán még a hútvéti nyuszinak is. Mielőtt hülyét csinálsz magadból tájékozódj.

CCnick 2019.05.23. 09:06:40

@pioneer2016: Ez most olyan mellébeszélősnek tűnt miután besült az orbánozásod. A fidesz végig támogatta a paksi bővítést, miért szavazta volna később le? Az "európai" "értékrendű" "liberális" "demokraták" is csak azóta ellenzik, hogy kiderült nem ők építtethetik fel.

Kivlov 2019.05.23. 09:34:06

Benőőő! Cipőre fussa-e mán?

Pipas 2019.05.23. 09:34:18

@pioneer2016: "Vajon miért nem tette? Annyi mindent megváltoztatott a közel 10 év alatt."

Mert ebben a kérdésben nem változott semmi. Most is kell villany, a meglévő blokkokat tényleg le kell állítani nemsoká, a napelemek most is leállnak éjszakára, magyarországnak még most sincs rengeteg bővízű és gyors folyó a területén, a fúziós erőművet sem találták még fel...

CCnick 2019.05.23. 09:41:39

@Pipas: ...és szélerőműerdőnek való tengerpartunk se sok van

teéjesenmindegy 2019.05.23. 10:27:10

Egy komoly kérdést vet fel ez a blog.
Hogy mikor járunk jobban, ha ezt a Jávort kiküldjük a francba Brüsszelbe, vagy ha itt marad a nyakunkon, és beszél baromságokat tovább.

CCnick 2019.05.23. 10:34:11

Most dobtam ki az lmp szórólapját a postaládából.

0% atom - 100% megújuló

ezeknek is féldisznóért lett meg a kettes érettségi reáltárgyakból.

paaj 2019.05.23. 10:38:10

@Pipas: Kell a villany valóban. De biztosan így kell? Paks2 egyelőre egy előkészítetlen, elhamarkodott, előnytelen, kibaszott szar szerződés szerint épülne fel. Igaz, csak így lehet belőle irgalmatlanul sokat lopni bárki is van éppen helyzetben.
Hogy aztán mikorra és hogyan lesz kész? Az senkit sem érdekel...
Azon sem lepődnék meg ha egyszercsak kitalálnák, hogy Paks1 üzemidejét meghosszabbítják 20 évvel.
Egyébként már működik naperőmű a világban amelyik éjszaka is termel áramot :)
Azt meg Nagymaros óta tudjuk, a gyors és bővizű folyó egy erősen relatív fogalom :D

CCnick 2019.05.23. 10:51:34

@paaj: "Azon sem lepődnék meg ha egyszercsak kitalálnák, hogy Paks1 üzemidejét meghosszabbítják 20 évvel." Akik értenek hozzá azok meglepődnének nagyon. Az atomerőmű az nem olyan mint a zopelasztra, hogy kicsit már rozsdás mindenhol meg nem fog úgy a fék és 100km-en egy liter olajat eszik de lekenjünk festékkel meg teszünk egy 5ezrest a forgalmiba oszt átmegy a műszakin hajnalban.

teéjesenmindegy 2019.05.23. 10:51:46

@paaj: Jó hogy felhoztad Nagymarost.
Az is az volt, hogy az okos ellenzék belepofázott, a sok hülye meg hirtelen szakértőnek kezdte magát hinni, és megakadályozta. Pont mint most.
Ha akkor nem lesz az egész ország energetikai meg hajózási meg vízügyi szakértő, akkor most lenne tiszta áram, és nem lenne árvíz. Ezt bírták annyival picsánrúgni, hogy dunaszaurusz...
Kiváncsi vagyok, hogy a húszezer oldalas szerződésből mennyit olvastál el, hogy véleményt alkoss, hogy előnytelen és elhamarkodott és szar. Van rá egy ötösöm, hogy semmit, csak az ilyen Jávor-félék okosságát.

Quas! 2019.05.23. 10:54:25

@paaj: Honnan vannak meg neked ezek az információk? A Zindex megírta? Neked tényleg közgáz, reaktorfizikusi, építész és energetikai végzettséged van, hogy ennyire tutira meg tudod mondani? Ahha van éjszaka is termelő naperőmű, de az nem fotovoltaikus, ráadásul ahhoz még annyira sincsenek meg magyarországon a természeti adottságok mint a szélhez...

CCnick 2019.05.23. 10:59:24

@paaj: "Egyébként már működik naperőmű a világban amelyik éjszaka is termel áramot :)" Ja soólvadékos naphőerőművek a sivatagokban. Foglaljuk el északafrikát.

CCnick 2019.05.23. 11:01:23

@teéjesenmindegy: Mondjuk az az x<1régipaksiblokk teljesítményű bösnagymaros nem oldott volna meg semmit áramellátásilag.

Pipas 2019.05.23. 11:02:40

@paaj: "Kell a villany valóban. De biztosan így kell?"

A mondás az volt, hogy már nem kell paks, mert az elmúlt tíz évben minden megváltozott. Erre írtam amit írtam.

"Paks2 egyelőre egy előkészítetlen, elhamarkodott, előnytelen, kibaszott szar szerződés szerint épülne fel."

Ezt mondod te. Nyilván igen súlyos érveid vannak, ha egyszer egy ilyen sommás véleményt alkotsz róla, nyilván értesz hozzá, utánajártál és vannak érveid.

"Igaz, csak így lehet belőle irgalmatlanul sokat lopni bárki is van éppen helyzetben."
Igen, erre is biztosan sok érved van. Miért így lehet belőle sokat lopni? Azért, mert az oroszok adják a pénzt? Akkor az ún. "EU pénzekből" vagy az ország saját pénzéből nem lehet sokat lopni?

"Hogy aztán mikorra és hogyan lesz kész? Az senkit sem érdekel..."
Ez egészen biztosan nem igaz, igen sokakat érdekel, hogy mikorra lesz kész.

"Azon sem lepődnék meg ha egyszercsak kitalálnák, hogy Paks1 üzemidejét meghosszabbítják 20 évvel. "

Hát az igencsak meglepő lenne, mert apaksi blokkok üzemidejét már nem lehetséges meghosszanbbítani. Szigorúan szabályozott dologról van szó, nemzetközi felügyelettel. Volt egy üzemídő, egyszer lehetett meghosszabbítani igen komoly felújítási és ellenőrzési folyamat után. Többet nem lehet. Ha azt mondod, hogy nem lepődnél meg, ha meghosszabbítanák, akkor azzal csak azt árulod el, hogy fogalmad sincs a témáról. :( Nem sértésként mondom...

"Egyébként már működik naperőmű a világban amelyik éjszaka is termel áramot :)"
Nem, nem működik olyan naperőmű.

"Azt meg Nagymaros óta tudjuk, a gyors és bővizű folyó egy erősen relatív fogalom :D"
Nem, nem az. Persze egy köznyelvi kifejezés, de mögötte az a konkrét tény van, hogy magyarország nem képes komoly vízerőmáűvet létesíteni a területén. Ez nem relatív fogalom, paks nem váltható ki hazai vízerőművel, az igényeink nem fedezhetőek ilyen erőművel. A bősivel sem lehetett volna megtenni ezt.

Pipas 2019.05.23. 11:07:04

@Quas!: "Honnan vannak meg neked ezek az információk? A Zindex megírta? Neked tényleg közgáz, reaktorfizikusi, építész és energetikai végzettséged van,"

Mérnöki diplomám van. Közgazdasági állításokat nem tettem.

"hogy ennyire tutira meg tudod mondani? Ahha van éjszaka is termelő naperőmű, de az nem fotovoltaikus,"

Az, amelyik éjszaka is termel az nem lehet naperőmű, mert éjszaka a nap a föld túlsó oldalán van. Csak a neutrínók jönnek át, azokkal meg nem tudsz energiát termelni. Ha a hőtárolós rendszerekről beszélsz, akkor nézd meg, hogy mekkora a tárolókapacitásuk, aztán rájössz, hogy a paksi termelésnél 100-szor kisebb rendszerekről beszélsz.

"ráadásul ahhoz még annyira sincsenek meg magyarországon a természeti adottságok mint a szélhez..."

A vízszivattyús tárolókról beszélsz? Jó, ha nincsenek meg az adottságok, akkor mi értelme van idekeverni őket?

Pipas 2019.05.23. 11:11:02

@CCnick: "Ja soólvadékos naphőerőművek a sivatagokban."

Igen, azok frankók. Csakhogy igencsak kísérletiek, kicsik, nem túl megbízhatóak és tényleg csak a sivatagban működnek. Igazából ha ilyen erőművet csinálnánk, akkor nálunk nem csak éjszakára kellene tárolni, hanem ősz közepétől tavasz közepéig, amire a világ összes sója nem lenne elég. Ezért működnek csak a sivatagban, csak ott, ahol télen-nyáron süt a nap ezerrel.

Quas! 2019.05.23. 11:12:57

@Pipas: Előbb olvasd el amit írtam és kinek, értelmezd magadban, ha nem megy akkor jegyzetelj, aztán gondold meg, hogy mit és hogyan szeretnél válaszolni és csak utánna kezd begépelni.

Quas! 2019.05.23. 11:15:14

@Pipas: Esetleg azt a hozzászólást is elolvashatod amire válaszoltam.

Pipas 2019.05.23. 11:17:51

@Quas!: "Előbb olvasd el amit írtam és kinek"

Ja, benéztem, van ilyen. :D

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.05.23. 11:23:22

@teéjesenmindegy: hát az a helyzet, hogy elég sok ződ szakembert ismerek (igazit, nem kamut) na ezek MIND lenézik és megvetik Jávort....aljasnak, kétsziínűnek és a politikai haszon zsebelésén másra nem valónak gpndolják.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.05.23. 11:24:21

Az atomerőművek óriási természet károsítása és szennyezése nagy része a hasadóanyag kitermelésénél és dúsításánál keletkezik. ( A többi meg a kiégett hasadóanyag és más sugárzó melléktermékek ártalmatlanítási próbálkozásainál)

Paksi atomerőmű azért alapjaiban véve egy nagyon elavult technológia. Nem is lehet már ésszerű, csak kamu érvekkel lobbizni a bővítéséért. Gondolj csak bele! Gyakorlatilag egy gőzgép. Nem ártana fejlődni. Jobb és okosabb lenne az arra szánt pénzt és energiát más korszerűbb energiatermelő berendezésekre költeni. Már csak azért is, mert a szakemberek becslései szerint az sohasem fog megtérülni. Még az se tévesszen meg senkit, hogy Paksra nem mennek szén szállító vonatkaravánok, mint a szénerőművekbe, és nem okád fekete füstöt a kéménye. A trükk csak annyi, hogy nem ott helyben az atomerőműnél, hanem korábban az urán kitermelésénél és dúsításánál kellett megmozgatni hatalmas tömegeket, és akkor keletkezik a környezet szennyezés nagy része is. Gondolom az eléggé közismert tény, hogy egy uránbányában dolgozni, nem éppen a hosszú élet titka.

konrada 2019.05.23. 11:32:06

@TanBá:
Gőőőőzgééééép!!!!!!
;)))

..annyira hiányzott már ide!;)))
(Elvégre ez egy viccblog...)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.05.23. 11:34:48

@TanBá: fűűűűű bmeg, ez a gőzgépezés n e v e t s é g e s nem kezdem el magyaráézni mi a különbséget gőzgép dugattyús hajtása, és egy modern gőzturbina között...
mert minek....

Pipas 2019.05.23. 11:39:45

@TanBá: "Gondolj csak bele! Gyakorlatilag egy gőzgép."

Nem, nem gőzgép. Gőzgépnek a dugattyús rendszereket szokás nevezni, a paksi erőmű viszont nem dugattyús, hanem turbinás. A turbina viszont nem elavult, korántsem.

Persze attól, hogy valam régi nem biztos, hogy elavult lenne. Elavultnak akkor mondunk valamit, ha van helyette jobb, nem azt, ami régi.

A napelemet például 1840 körül fedezték fel[1], mondanád, hogy elavult, hiszen régi?

Igazság szerint az első elektromos energiát termelő gőzturbina később készült mint az első napelem, tehát "újabb" technológia[2]. Akkor?

[1] "The first demonstration of the photovoltaic effect, by Edmond Becquerel in 1839, used an electrochemical cell. The first solar cell, consisting of a layer of selenium covered with a thin film of gold, was experimented by Charles Fritts in 1884,"

[2] "The modern steam turbine was invented in 1884 by Sir Charles Parsons, whose first model was connected to a dynamo that generated 7.5 kilowatts (10.1 hp) of electricity."

Pipas 2019.05.23. 11:40:55

@FILTOL: "mi a különbséget gőzgép dugattyús hajtása, és egy modern gőzturbina között..."

Ugye? :D Valahogy mégis túlél ez a gőzgépezés dolog. Az emberi butaság korlátlan. :(

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.05.23. 11:46:18

@Pipas: a gőzgép DINAMÓ elven működő generátor egységet hajt wazzzeeee 1860as években találták ki, írták le...mecsoda 19sz.i tekknika, kéremszépen.

Pipas 2019.05.23. 11:49:29

@FILTOL: A só meg egy nagyon elavult fűszer. :D

paaj 2019.05.23. 12:53:01

@teéjesenmindegy: Valóban nem olvastam de vettem a fáradtságot és nem csak Jávor hanem sok más ilyen olyan okból érdekelt, ellenérdekelt, támogató, ellenző véleményét elolvastam.
Gondolom itt senki nem olvasta a teljes 20 ezer oldalas szerződést.

paaj 2019.05.23. 13:11:00

@Pipas: Nekem bőven elég bizonyíték az előkészítetlenségére az, hogy még el sem kezdték de már csúszik éveket. Egy jól előkészített szerződésnél ilyen, ebben a stádiumban ahol most tart az "építkezés" nem fordulhatna elő.
Szerinted nem fognak lopni? Másról sem szól ez az ország az elmúlt 20 évben csak erről. :(
Sajnos igazam van, senkit nem érdekel mikorra lesz kész, lazán tologatják évekkel a határidőket már most. Mi lesz itt később???
Nem, nem a téma mély ismerete birtokában mondom amit mondok a üzemidő hosszabbításról hanem mert "szokássá" vált, hogy mindennek az ellenkezője is simán bekövetkezhet...
Bizony van olyan naperőmű amelyik éjszaka is termel de te már máshol ott tartasz, hogy ősztől tavaszig használhatatlan a naperőmű. Jelzem, tudom, hogy a naperőmű alkalmatlan alaperőműnek és soha nem is lesz alkalmas rá.
Dehogynem relatív fogalom a gyors és bővizű folyó, emlékezz, hiába mondták, hogy a Duna magyarországi szakasza alkalmatlan rá, csak belekezdtek volna az erőműépítésbe, "majd jól felduzzasztjuk!" felkiáltással...
Nem vagyok szakértő csak olvasok, pro és kontra véleményeket és ebből alakítom ki a saját véleményem. Ami simán lehet téves is :)

Pipas 2019.05.23. 13:40:29

@paaj: "Nekem bőven elég bizonyíték az előkészítetlenségére az, hogy még el sem kezdték de már csúszik éveket."

Az a rengeteg támadás, a rengeteg jogi és politikai jercehurca ami ment éveken keresztül az elég jól megmagyarázza, hogy miért van csúszás. Ebben az esetben a "még el sem kezdték" teljesen értelmetlen kitétel, nem az építkezés csúszik, hanem egyszerűen el sem kezdték.

"Egy jól előkészített szerződésnél ilyen, ebben a stádiumban ahol most tart az "építkezés" nem fordulhatna elő."

Nincs olyan, hogy "jól előkészített". Olyan van, hogy a döntéseket különféle nemzetközi fórumokon megtámadta a konmkurrencia és a politika. Erre nem lehet "jól előkészíteni".

"Szerinted nem fognak lopni? Másról sem szól ez az ország az elmúlt 20 évben csak erről. :("

Én semmiféle állítást nem fogalmaztam meg lopásokról. Csak annyit mondtam, hogy aki állított dolgokat annak pont úgy fogalma nincs arról, hogy mim történik a háttérben mint nekem. Nincs "szerintem", nem szoktam véleményt formálni olyan dolgokról, amikről semmiféle információm nincs.

"a üzemidő hosszabbításról hanem mert "szokássá" vált,"

Nem vált "szokássá". Egyszer lehet.

"Bizony van olyan naperőmű amelyik éjszaka is termel"
Nincs. Nem érted, hogy a "termel" meg naperőmű szavak mit jelentenek.

"de te már máshol ott tartasz, hogy ősztől tavaszig használhatatlan a naperőmű."
Nem a "naperőműről" mondtam ilyet, hanem a naphőerőműről. Arról, ami tükrökkel összegyűjti a nap hőjét és azt gőzfejlesztésre használja. Ezek borús időben, szórt fényben nem működnek. Bizony!

"Jelzem, tudom, hogy a naperőmű alkalmatlan alaperőműnek és soha nem is lesz alkalmas rá."
Mégis azt mondod, hogy éjszaka is termel. Ha éjszaka is termelne, akkor alkalmas lenne.

"Duna magyarországi szakasza alkalmatlan rá, csak belekezdtek volna az erőműépítésbe, "

Nem azt mondtam, hogy a duna alkalmatlan arra, hogy erőművet építs rá. Alkalmas. Azt mondtam,hogy nem alkalmas arra, hogy az igényeinket kiszolgálja, hogy a paksi erőművet kiváltsa. Erőművet egy patakra is lehet építeni, miért ne lehetne? Csak kicsi lesz a teljesítménye.

"Nem vagyok szakértő csak olvasok, pro és kontra véleményeket és ebből alakítom ki a saját véleményem. Ami simán lehet téves is :)"

Egy csomó dolgot félreértesz. Ami nem gond, az ember tanul, mielőtt megtanulna valamit egy csomó dolgot félreért. A problémám azokkal van, akik nem hajlandóak tanulni, akik csak a saját félreértéseiket hajtogatják.

"Sajnos igazam van, senkit nem érdekel mikorra lesz kész"
Egy csomó embert érdekel. Például engem is. Nem mondhatod, hogy senkit sem érdekel amikor vannak emberek, akiket érdekel.

"lazán tologatják évekkel a határidőket már most"
Azaz őket is érdekli, hogy mikor lesz kész. Ha nem érdekelné őket, akkor nem foglalkoznának a határidőkkel.

midnightcoder2 2019.05.23. 13:42:27

@TanBá: Nagyjából két opció létezik ezen az égövön: a fosszilis, vagy az atom. A fosszilist nem hiszem hogy magyarázni kell miért jó, hacsak nem te vagy Trump személyesen. Szóba jöhet még a szél, de ehhez nincs elég olyan hely ahol erõs és állandó szél fúj. Ehhez vagy egy nagy hegy alján kellene lenni, vagy tengerparton. A nap szintén nem játszik nagyban, mert télen úgy a 10%-a az egy négyzetméterre esõ napenergiának idehaza, ergo vagy tízszeresére méretezed az erõmûvedet, vagy az év felében fosszilis energiát használsz. Maradna még a víz, de síkvizi erõmûvet építeni megint nem annyira jó ötlet, illetve a geotermikus amit egyrészt elég drága megfúrni, másrészt az sem biztos hogy annyira jó ötlet, ha nekiállunk pontszerûen hûteni a Földet egy-egy ponton. Pl. nem tudom hosszabb távon ez mennyire módosíthatja a magma áramlását.

CCnick 2019.05.23. 13:48:01

@paaj: "de már csúszik éveket." Ez nagyjából az összes gigaberuházással előfordul kb mindenhol. "Bizony van olyan naperőmű amelyik éjszaka is termel " Csak nem a magyar éghajlati viszonyok között építik. És hogy még durvábbat írjak? Az igazából "egy elavult gőzgép" csak nem szénnel fűtik a "vizet" benne hanem a sivatagi nappal :)

"Ami simán lehet téves is :) " Az.

Pipas 2019.05.23. 14:20:42

@CCnick: "Csak nem a magyar éghajlati viszonyok között építik."

Attól, hogy egy naperőmű energiáját eltárolod az még nem fog termelni éjszaka is. Olyan ez, mintha azt mondanád, hogy Petőfi még most is ír verseket, mert még a mai nap is lehet olyan könyvet kapni, amiben az ő versei vannak. :)

midnightcoder2 2019.05.23. 14:51:25

@Pipas: Arról nem is szólva, hogy a probléma nem a nappali áram eltárolása éjszakára, hanem a nyári eltárolása télre. Persze igen, ehhez alsó hangon is legalább olyan 3-4x-es kapacitás kellene, azaz ha 100 watt atomáramot akarsz kiváltani, ahhoz úgy 400W-nyi napkollektor kellene még ideális esetben is. De nincs ideális eset, mert nem tudod eltenni a delejt gazdaságosan 6 hónapra.

2019.05.23. 15:36:43

Ha ennek a pénznek a töredékét ide juttatnák, az ország is fellendülne. Sebaj, majd megteszem én, ha beindultam. youtu.be/gThDG93LhbE

illaim 2019.05.23. 15:46:26

A fidess SA csürhéje megint megszállta a blogot, és trollkodnak ezerrel! LOL
Pedig mennyi értelmesebb dolgot is művelhetnének! Például öcsikét, vagy hugicát is csinálhatnának maguknak, de kötőtűvel is piszkálhatnák a szemüket!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.05.23. 15:54:14

@TanBá: "Gyakorlatilag egy gőzgép. Nem ártana fejlődni. " - Te akkor fasz vagy, hogy az valami elképesztő. Bazz, Paks hatásfoka alig alacsonyabb mint azt a Carnot körfolyamat megengedi. Annál a 2. főtétel értelmében nem lehet jobbat építeni. Te barom! Alapvető fizikai ismereteid nincsenek.

CCnick 2019.05.23. 16:26:03

@Pipas: Tudtommel ezek a sóleveserőművek nemcsak addig dolgoznak amig süti őket a nap hanem amíg a sólé nem hűlt vissza bennük.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.05.23. 16:52:08

Működik a memetika módszertana. Kell valami kicsit bosszantó hasonlatot írni hogy a Paksi atomerőmű "gyakorlatilag egy gőzgép" "elvét tekintve 2/3-ban" - ami egyébként igaz is és le is van vezeteve a blogbejegyzésben- és már is megragad érzelmileg a dolog az emberek fejében. Most már csak azt kell észrevenni, hogy az uránbányászok élet miért is olyan sanyarú és környezetszennyező.

vilagnezet.blog.hu/2013/08/23/paski_atomeromu_egy_elavult_gozgep

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.05.23. 16:54:45

Mi is van itt a paksi atom erőmű működési vázlatán a lényeget tekintve?

- Egy kazán, amit nem fával szénnel, olajjal, hanem mással fűtenek.

- Víz ami a felfűtés miatt gőzzé alakul.

- Gőz ami fizikai munkát végez. Meghajt valamit.

Eddig a jó öreg füstös gőzmozdony is lehetne akár, csak néhány apróbb elvi különbség módosul ahhoz képest. Az atomerőműben a gőz generátort hajt meg a gőzmozdonyban meg a dugattyúkon és mechanikus áttételeken keresztül a kerekeket. A gőzmozdonyban a használt gőz és víz a szabadba távozik, az atomerőműben lecsapatják és újra felhasználják.

Gőzmozdony_szerk.png

"A gőzmozdony szerkezeti elemeit három fő csoportba lehet felosztani, melyek a következők: Mozdonykazán, amelyben a tüzelőanyag égése során felszabaduló hőenergia átadása történik a kazánvízbe, majd az abból gőz fejlődik. Mozdony gépezet, amiben a vízgőz hőenergiája mechanikai munkává alakul át. Mozdony futómű, ami a jármű haladását teszi lehetővé, és az egyes szerkezeti részeket alátámasztja és összetartja."

Tehát amint látjuk a Paksi Atomerőmű és egy gőzmozdony elvi működése 2/3 részt megegyezik és csak maximum 1/3 részben tér el.

Quas! 2019.05.23. 17:19:18

@TanBá: Te is úgy vagy ezzel, mint az HBO-s Csernobil filmben a pártfunkcionárius, aki 5perc alatt megtanulta, hogy működik az atomreaktor...

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.05.23. 17:32:32

@Quas!: Többször jártam ott, bemutatták és egy volt kollégám ott is dolgozott évekig. Amúgy meg ha észrevetted volna, de nem vetted észre, csak a fő működési elvéről írtam egy megfogó hasonlatot. Amit a sok bugyuta emberke itt úgy értelmezett, hogy teljesen azonos. Holott nem az van oda írva.

Quas! 2019.05.23. 17:38:19

@TanBá: Annyira leegyszerűsíted az egészet, mintha azt mondanád, hogy az ember csak moszat hiszen ez is meg az is többsejtű élőlény, a többi különbség meg nem is fontos.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.05.23. 17:43:54

@midnightcoder2: Mivel az átlagos tengerszint magassághoz képest az óceánok alja sokkal mélyebb, mint a legmagasabb hegyláncok a "magma áramlás" befolyásolás feltevésed logikailag is elvethető, de akár tudományosan is utána gondolható és követhető. Már csak azért is mert már hazánkban van több ilyen kész kifúrt kút (jelenleg ledugózva az alföldön) ami 130-170 fokos 'túlfűtött' gőzt produkál. Nem emlékszem most pontosan a mélységükre, de talán még 2000 métert sem éri el. Attól meg a magma még nagyon, de nagyon messze van. Ez elvett hő meg ugyebár a felmelegedés miatt most mentő jellegű is lehet.

Wildhunt 2019.05.23. 17:58:53

@TanBá: te hülye vagy. Erőműbe még takarítani sem engednélek.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.05.23. 18:01:16

@TanBá: ja..a mozdonyban is tzrbina van...ja nem..itt a goz kozvetlenul a dugattyukat hajtja.vagyis egy dolog stimmel a gőz, de az sem mert a mozdonyban nem majdnem fluid gőzt jasznalnak. szoval csak csusztatas a dumad.
majdnem...eszem megáll...

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.05.23. 18:10:16

@FILTOL: Olvasni és értelmezni azért úgy ált iskola 4-6 osztály akörül a legtöbb ember megtanul. Neked nem sikerült. Tehát tedd fel a szemüveged és nagyíts ki a képernyődet 150-200%-ra :-) Megint idézem, sokadjára:

"- Gőz ami fizikai munkát végez. Meghajt valamit."

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.05.23. 18:30:57

@Quas!: Ilyen üres fikázással nem sokra jutsz. Pláne hogy igaz. Az embernek evolúciósan nem csak a majmokkal voltak közös ősei, hanem a csigákkal, szúnyogokkal, légyölő galócával és igen a moszatokkal is. Lásd : forum.index.hu/Article/viewArticle?a=150001228&t=9037171

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.05.23. 18:35:28

@TanBá: Tehát nem tudom pontosan a moszat és az ember DNS-ének azonosságát, de lehet, hogy az is meglepően magas szám lenne. Gilisztákkal több mint 2/3-ad talán ha jól emlékszem. (60% banán vagyunk mém talán beugrik neked)

Khonsu 2019.05.23. 18:39:07

@CCnick:

Az lmp atomellenessége miatt váltottam momentumra, buktak egy szavazatot a hülyeségükkel. Értelmesebb zöldpártok már nem ellenzik az atomot, mert tudják, hogy a klímakatasztrófától nem 1000-10000 évre vagyunk, csak néhány évtizedre, tehát baromira vissza kellene fogni a CO2 kibocsátást, arra pedig az atom kiváló.

midnight coder 2019.05.23. 18:53:36

@TanBá: Ha egy ponton jelentősen elkezdet hûteni a Föld kérgét (márpedig egy erőmû kapacitása azért elég jelentős) annak azért lehetnek következményei. Nem egy-két év alatt, de 10-20-100 év után, pláne ha nem csak egy ilyen erőmû van a világon, hanem mondjuk vagy 1000. Azért nem nagyon játszanék ezzel, mert ennek azért lehet csúnya hatása a földrengésektől akár a föld mágnesességéig is sok mindenre.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.05.23. 19:00:24

@midnight coder: Nem olvastad te sem el az adott írást. Nem kell és nem is célszerű ezt tenni másoknak. Te saját tév képzeteiddel vitázol. A tengerrel rendelkezők, árapály és szélerőmű, a sivatagi országok naperőművek. Mivel Magyarország alatt exra vékony a földkéreg, azért is van annyi meleg vízes fürdőnk, nekünk ez a legjobb adottságunk. Nem jelent sokkal többet mint a rengeteg strand. Izlandiaknak meg eleve jó ha hűtik, mert akkor ritkábban nyomja ki a felesleges hőt vulkánokban a természet.

Quas! 2019.05.23. 19:01:17

@TanBá: Még olvasni is fájdalmas amiket írkálsz, főleg, hogy már hatszázazor megcáfolták a baromságaid. Erre a legfőbb érved, hogy van valamilyen diplomád, meg láttál már olyan embert aki hallott valamit, tehát mindenki buta meg tájékozatlan rajtad kívül.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.05.23. 19:04:46

@Quas!: Egyszerűen hülye vagy! "-Gőz ami fizikai munkát végez. Meghajt valamit." az a valami meg lehet bármi. Igen dugattyú is és gőzturbina is. Jobban tennéd, ha írnál egy bocs, tévedtem-et.

Quas! 2019.05.23. 19:24:28

@TanBá: Te vagy az akiről leperegnek a cáfolatok és a tények. Mivel erre rámutattam lehülyézel. Gratulálok.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.05.23. 19:30:17

@Quas!: Sajnos tény a megállapításom és nem csak egy le...akármizés, hiszen világosan fogalmaztam. Elvet írtam gőz meghajt valamit. Tehát nem azt amivel saját magaddal vitázol, saját tév és kényszerképzeteiddel, mint Ötödik Selly az alternatív énjeivel.

teéjesenmindegy 2019.05.23. 19:32:46

@FILTOL: Én is így gondolom, de továbbra is égető a kérdés, hogy zavarjuk-e ki Brüsszelbe, vagy itthon rontsa a levegőt. :D

Mr. Waszabi 2019.05.23. 19:33:45

Már a finn projektnél beleütköztek abba a problémába, hogy nem képesek/valójában nem akarnak olyan dokumentációt készíteni egy atomerőműhöz, ami az Eu-ban elő van írva.

Most üzleti szemmel nézve, megabaruházásokról van szó, sok milliárd euróról, és másodjára sem veszik észre, Paks kettő kapcsán, hogy ezt muszáj lesz? Ép eszű cég, ha nincs meg egy ekkora projekthez a szakértő gárdájuk valamihez, hát felbérel külső céget, amelynél megvan a szükséges szakértelem - de gyanús nekem, hogy ők ezt egy félig elbukott projekt után sem teszik meg, mert minek. Ehhez vannak szokva.

Nézem a Chernobyl sorozatot. Az akkor volt, de ők ma is ugyanúgy gondolkodnak, mint 35 évvel ez előtt. És elhiszik, hogy a világ többi része nem fejlődött, csak mert a Szovjetunió csak nevét cserélte párszor ez idő alatt, de gondolkodásmódban nem fejlődött.

Azt nagyon nem szívesen látnám itt, hogy építeneks ide egy második Csernobilt. Abban sem volt köszönet.

morph on deer 2019.05.23. 19:59:44

@Pipas:
“Bizony van olyan naperőmű amelyik éjszaka is termel"
Nincs.

Rosszul tudod: van!
A nappal termelt, de fel nem használt energiát hidrogén előállítására használják fel, ami tárolható is, és villamos energia előállítására kiválóan alkalmas, mint ismeretes.

Amiért alaperőműnek - egyelőre - nem alkalmas, az az, hogy garantáltan egyenletes teljesítmény nem biztosítható éves szinten. Ma még.

Szerintem egyébként kisebb, pl regionális erőművek jóval ésszerűbbek lennének, mint az egy monstre darab, akár stratégiai szempontból is, - most, hogy ilyen vad fegyverkezésbe fogtunk, talán érdemes lenne erre is gondolni. :)))

morph on deer 2019.05.23. 20:08:49

@illaim:
“öcsikét, vagy hugicát”

Lehet, hogy ebből csak a kötőtű lenne újdonság.

Quas! 2019.05.23. 20:13:52

@morph on deer: Ez nem igaz, bármilyen, hangsúlyozom bármilyen erőművet építesz, azt engedélyeztetni kell, ami pénzbe kerül, meg kell építeni, az sincs ingyen és az üzemeltetés és a karbantartás se. Tehát a szétdarabolás igen megnövelné a költségeket, ha nem így lenne akkor valószínűleg ezt az utat választaná mindenki. Ráadásul több építkezésen többet lehetne lopni, csak, hogy a lopás mániásoknak is kedvezzünk.

morph on deer 2019.05.23. 20:14:14

“Az akkor volt, de ők ma is ugyanúgy gondolkodnak, mint 35 évvel ez előtt.”

Mert mi nem?
Igaz, nem mindenki, mert páran még a 80 évvel ezelőtti szinten tartanak.
Például pártunk és kormányunk érdemdús korifeusai, akiknél beragad a “dicsőséges” negyvenes évek...
Hát van ez így.

CCnick 2019.05.23. 20:28:11

@Mr. Waszabi: "Azt nagyon nem szívesen látnám itt, hogy építeneks ide egy második Csernobilt. "

Megnyugodhatsz, senki nem fog nálunk "Második Csernobilt" építeni. Nézz utána mi a RBMK és mi a VVER reaktor.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.05.23. 20:45:51

@morph on deer: "de fel nem használt energiát hidrogén előállítására használják fel, "

Aha, persze. Nézz utána mi a hidrogén túlfeszültsége! Tanulgass egy kis kémiát és rájössz a hatásfokára!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.05.23. 21:00:16

@TanBá: "A gőzmozdonyban a használt gőz és víz a szabadba távozik, az atomerőműben lecsapatják és újra felhasználják." - mondom hogy totál hülye vagy.
Nézd már meg a működési elvet! Bár szerintem nem fogod megérteni mi egy gőzgép és egy hőerőgép között a különbség.
www.atomeromu.hu/hu/rolunk/technika/HogyMukodik/Lapok/default.aspx
Segghülye vagy.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.05.23. 21:08:44

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Akárhogy is nézem, a te ajánlott ábrádban is ott van a kondenzálás, tehát a gőz lecsapatása vízzé és aztán újra visszavezetése a fűtőkörbe. Meg az én írásom gifjében is. Tehát Te vagy a hülye!

m.blog.hu/vi/vilagnezet/image/Paksi%20atomer%C5%91m%C5%B1%20gif.gif

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.05.23. 21:13:11

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
A te agyadat (vagy annak helyét) az zavarhatja meg, hogy az első főtőkörben nincs is gőzzé válás és én arról nem is írok, hiszen nem az hajt meg bármit is. Az csak biztonság miatti hőátadó közeg. De ez az én animációmon is pont így van.

Pipas 2019.05.23. 21:20:30

@CCnick: "Tudtommel ezek a sóleveserőművek nemcsak addig dolgoznak amig süti őket a nap hanem amíg a sólé nem hűlt vissza bennük."

Azoknak az erőműveknek van két része. Az egyik a naperőmű, a másik a tároló. A naperőmű termel, a tároló tárol. Amikor a nap nem süt a naperőmű nem termel.

Persze, mondhatod, hogy a sótartály a naperőmű része, de elég értelmetlen lenne, mert akkor például azt is mondhatnám, hogy a telefonom három évet bír aksival. Ja, csak három naponta fel kell tölteni.

De úgy is fogalmazhatnék, hogy ugyan éjjel mitől is naperőmű?

Mindegy, a lényeg, hogy én pédául nagyon jópofa dolognak tartom ezeket a sókkal működő tárolókat. Nem vagyok ellenük, miért lennék? Igaz, hogy nagy meleg kell hozzá és a mi éghajlatunkon pl. hónapokig nem termelnének gyakorlatilag semmit, meg az is igaz, hogy a teljesítményük jóval kissebb mint paksé. Színesíthetik az energiapalettát, lehet csinálni párat, akár 10 akár 100 megawattos méretben, talán nem nálunk, hanem pl. kaliforniában, de alaperőművekre attól még szükség van.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.05.23. 21:27:29

@TanBá: Bazd meg te nagyon hülye! Nem ott van a hűtés, te faszkalap! Egy ábrát nem tudsz értelmezni? Te seggfej! A te ábrádon veszíti a rendszer a fázisátalakulás hőjét, a paksiban pedig nem! Fingod nincs a hőerőgépekről, te tanulatlan barom!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.05.23. 21:31:52

@TanBá: Nem a primer körről beszéltem. A munkavégző, szekunder körről van szó. Ahol a gőz kondenzál az elsődleges turbinánál, ott nincs hűtés. Még egy ábrát sem tudsz értelmezni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.05.23. 21:41:25

@TanBá: Írod a blogodon hogy a fúziós erőmű is egy gőzgép. Annyi fáradságot nem vettél, te retardált barom, hogy utánanézzél, a ITER esetén hélium munkaközeget használnak.

teéjesenmindegy 2019.05.23. 22:01:32

@TanBá: A gőz meghajt valamit. Most úgy nagyon hirtelen tudsz olyat mondani a napelemeken kívül (nem naperőmú) ahol nem az van, hogy valami meghajt valamit (leginkább egy generátort) és ezzel csinálják a delejt?
Mert tudtommal áramot forgatással csinálnak.
Szóval lehet, hogy a gőzgép régi találmány, de a szélkerék meg a vizimalom még régebbi.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.05.24. 16:02:59

@TanBá: "Izlandiaknak meg eleve jó ha hűtik"

Az emberi tevékenység nincs érezhető hatással a földkéreg hőmérsékletére. Legyen az a legnagyobb építhető geotermikus erőmű, vagy akármi, amire a mai mérnökök képesek. Sok nagyságrend különbségről beszélünk.

CCnick 2019.05.24. 16:24:05

@büdösmacska 1919.03.12. 14:32:34

"Az emberi tevékenység nincs érezhető hatással a Föld légkörére. Legyen az a legnagyobb építhető szénerőmű, vagy akármi, amire a mai mérnökök képesek. Sok nagyságrend különbségről beszélünk. "

Suszt Máté 2019.05.27. 13:13:43

Kövezettek meg, de szerintem nagy szükség van Paks II-re, az energiafüggetlenség miatt. Egész Európa-szerte fontosabb esélyt és ipari lehetőséget jelent az atomenergia, mint Magyarországon. Aki a zöld érzület ellenére szeretne a témához kapcsolódó, tényekkel alátámasztott információkat olvasni szakembertől, annak ajánlom ezt a blogot és például ezt a cikket. atombiztos.blogstar.hu/2019/05/22/europara-es-a-vilagra-csak-az-atommal-var-zold-jovo/73403/
süti beállítások módosítása