2013. 08. 02.

Hecckampányból hatósági vizsgálat - Rémálom a zöldhatóságnál VIII.

Még a tavasz folyamán írásbeli kérdéssel fordultam Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez az Országos Környezet- Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél tapasztalt, botrányok, többek közt a véleményünk szerint jogsértő információközlési és hatósági ügyintézési gyakorlat miatt. Tünetértékű, az Orbán-kormány hivatalainak működéséről az utókor számára is hasznos tájékoztatást nyújtó válaszlevelében a miniszter a következőket írta:

"Tisztelt Képviselő úr! Politikai hecckampány helyett tegyen feljelentést az illetékes szerveknél. Amennyiben jogilag megalapozott és hatáskörömbe tartozó konkrétumokat tud a rendelkezésemre bocsátani, akkor természetesen magam is el fogok eljárni." (sic!)

Miniszter úr, van egy jó hírünk, sőt kettő is. Az írásbeli kérdés beadását követően az adatvédelmi hatóság vezetőjét is megkerestem, vizsgálatot kérve a fentiek miatt, Péterfalvi Attila pedig meglátta - válaszlevelének tanúsága szerint -, amit Fazekas Sándornak nem sikerült:

"Mivel a Főfelügyelőség sem a http://www.orszaqoszoldhatosaq.qov.hu/ honlapon, sem az egységes közadatkereső rendszerben továbbra sem teljesíti maradéktalanul az Infotv. szerinti közzétételi kötelezettséget, az Infotv. 56.  (1) bekezdése alapján a Hatóság felszólította a Főfelügyelőséget, hogy haladéktalanul pótolja az általános közzétételi lista hiányzó elemeit - különös tekintettel a gazdálkodási adatokra  az Infotv. IV. fejezetének, a ‘IS/2005. (XII. 27.) IHM rendelet és a 305/2005. (XII. 25.) Kormányrendelet közérdekű adatok elektronikus közzétételére vonatkozó rendelkezéseinek megfelelően".

peterfalvi.jpg Péterfalvi Attila. Szerinte a hatóság törvénysértő adatkezelési gyakorlatot folytat.

Immár tehát hivatalos dokumentum is megerősíti, hogy a Tolnainé vezette hatóság évek óta törvénysértő adatkezelési gyakorlatot folytat. Ennyi konkrétum talán elegendő ahhoz, hogy felelős miniszterként Fazekas Sándor is észrevegye végre, amit az egész ország tapasztal: a környezetvédelmi főhatóságot alkalmatlan, a jogot semmibe vevő ember vezeti.

Időközben az is kiderült, hogy megkeresésem nyomán Szabó Máté ombudsman is vizsgálatot indított az intézménynél, mivel alaposnak találta azt a gyanúnkat, hogy az OKTVF a Tolnainé irányítása alatt kialakult hatósági ügykezelési gyakorlat során fittyet hány az alaptörvény környezeti jogokat biztosító passzusaira, valamint a Magyarország által is aláírt, a környezeti információk szabad hozzáférését szolgáló Aarhusi Egyezményre.

szabo_mate.jpeg Szabó Máté. Szerinte alapos a gyanúja annak, hogy a főfelügyelőség sérti az alaptörvényben biztosított jogokat.

Kíváncsian várjuk tehát, hogy betartja-e kissé elhamarkodottnak tűnő ígéretét Fazekas Sándor, és "el fog-e eljárni" az OKTVF eszkalálódó botrányai ügyében, levonva végre a személyi konzekvenciákat is. Hogy kicsit segítsem ebben a döntésben, írásbeli kérdés formájában emlékeztetem korábbi ígéretére, és kérdezem meg tőle, hogy akkor most fog-e végre lépni?

cikk.jpg Fazekas Sándor. Szerinte minden rendben van.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr475439482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása