2016. 06. 01.

Offshore-lovagok és kitiltottak - sötét üzleti hálózat Paks 2 mögött

 

Magyarország Paks 2 megépítésével végképp egyoldalú függésbe kerülhet Oroszországgal szemben energetikai szempontból. Számos alkalommal bizonyítottam már, hogy mindez miért is lenne hátrányos Magyarország számára mind energia-, mind geopolitikailag, nem olyan régen pedig a Zöld Műhely Alapítvány „Fenntartható energia forgatókönyv Magyarország számára” című konferencián mutattuk be, hogy létezik orosz függést nem eredményező, alternatív energia forgatókönyv. Az utóbbi időkben egyre sűrűbben szállingóznak azok a hírek, melyek arra engednek következtetni, hogy az orosz félnél olyan finanszírozási problémák merülhetnek fel, amelyek veszélybe sodorhatják a paksi beruházás megvalósítását. Anélkül, hogy az okok részletesebb taglalásába belemennénk, egyértelműnek tűnik, hogy az orosz gazdaság ezer sebből vérzik, egy Paks 2 léptékű beruházás Oroszország számára is komoly kihívásokat okozhat.

Az energetikai, geopolitikai és finanszírozhatósági kérdéseken túl most egy olyan szempontra szeretném felhívni a figyelmet, amely eddig talán sehol nem jelent meg, nevesül arra, hogy a Paks 2-őt finanszírozó, kivitelező cégcsoportban feltűnnek olyan orosz szereplők, akik Putyin elnök közvetlen környezetéhez  tartoznak, és akiknek érintettsége a Panama-iratokban leleplezett off-shore bizniszben, valamint az Ukrajnát ért orosz agresszió miatt Oroszországra kivetett szankciós listákban nyilvánosan elérhető információk alapján bizonyítható.

Roszatom

Bár a sajtóban sokszor a Roszatomot jelölik meg kivitelezőként, ez csak részben pontos, hiszen egy olyan gigantikus vállalatról beszélünk, melynek majd’ 50 alvállalata, leányvállalata található meg a cégcsoportban. A paksi üzletben pedig olyan, látszólag a Roszatomon kívüli szereplőt is találhatunk, melyek tulajdonosi, vagy személyi összefonódások révén mégiscsak kapcsolódnak vagy a Roszatomhoz, vagy pedig a másik orosz energia-óriáshoz, a Gazpromhoz.

 Atomsztrojexport és tulajdonosai

Az orosz atomerőmű-technológia és felszerelés kizárólagos exportőre az Atomsztrojexport, melyben többségi tulajdonos a Roszatom , és a tulajdonosi körben a Gazprombankon keresztül megjelenik a Gazprom, illetve a paksi új blokkok finanszirozására kijelölt Vnyesekonombank, valamint egy magántulajdonú nyugdíjalap, a Gazfond is.

dir="LTR">Vnyesekonombank (VEB)

A paksi beruházás mögötti sötét cégháló (a hálózat elemeire katintva az információk felugró ablakban megjelennek, vagy a kép letöltve nagyobb méretben is megnyitható)

Túl a bank likviditási problémáiról szóló fenti híren, érdemes megvizsgálni a pénzintézet Felügyelőbizottságát, melyben helyet foglal Dmitrij Kozak, az Orosz Föderáció miniszterelnök-helyettese, aki szerepel az EU és az USA által szankciókkal sújtott személyek listáján. Szintén a VEB FB-jében foglal helyet Alexej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter, aki 2013 óta a VTB bank Felügyelő Tanácsának elnöke A VTB bank a Panama-iratok kapcsán kapott figyelmet. Az iratokat feldolgozó honlap szerint gyanítható, hogy egy, a VTB tulajdonában álló ciprusi bankon keresztül hozzávetőlegesen 2 milliárd dollár került Putyinhoz hű orosz személyekhez.

Gazprom

A Gazprom a Gazprom Media Group által a Putyinhoz hű média egyik fő tulajdonosa a Bank Rosszija mellett. A Panama-iratokban leleplezett gyanús pénzmozgásokban vastagon érintett Bank Rosszijára külön is ki kell térnünk a későbbiekben, de nézzük először, hogy a Gazprom egyik vezetője hogyan érintett az offshore botrányban. A Gazprom külföldi, elsősorban ázsiai, latin- amerikai és afrikai terjeszkedéséért felelős alvállalata a Hollandiában bejegyzett Gazprom EP International B.V., melynek élére 2011-ben Valerij Gulevet nevezték ki. A Panama-iratokból kiderül, hogy Gulev 2005-től az iratok kiszivárgásáig két – valószínűsíthetően gázzal foglalkozó - offshore cégben is tulajdonos.

Bank Rosszija és a Gazprombank

A Bank Rosszija a Panama-iratokban szereplő orosz érintettségű esetek főszereplője. Az összefoglaló egy konkrét példán keresztül magyarázza el azt a módszert, amellyel hozzávetőlegesen 2 milliárd dollárt juttathattak Putyinhoz hű embereknek. Egy brit virgin szigeteki cég, a Sandalwood Continental Ltd. 200 millió dollár kölcsönt adott egy Cipruson bejegyzett cégnek, majd a következő nap a követelést 1 dollárért eladta az Ove Financial nevű szintén brit virgin szigeteki cégnek, amely szintén egy nap alatt, szintén egy dollárért eladta ezt a követelést egy panamai bejegyzésű cégnek, az International Media Overseas-nek, melynek vezetője Putyin elnök régi barátja, a csellista Szergej Roldugin, aki Putyin lányának kersztapja. A pénz forrása, a Sandalwood Continental alapítója a Bank Rossiya többségi tulajdonosa Jurij Kovalcsuk, akit Putyin személyi bankáraként szoktak nevezni.

Számunkra azért is lehet fontos, mert a Bank Rosszija több lépcsőben - elsősorban olyan vagyonkezelő cégeken keresztül, mint a Lider Asset Management, vagy Kovalcsuk tulajdonostársának Nyikolaj Samalov fiának, Jurij Samalovnak elnöki pozíciója a Gazfondban - döntő befolyást szerzet a Gazprombankban. Itt kell megjegyezni, hogy Jurij Samalov testvére, Kirill Putyin elnök veje, esküvőjük Jurij Kovalcsuk dácsájában zajlott. Látható tehát, hogy a Gazprombankon, mint az Atomstroyexport egyik tulajdonosán keresztül várható, hogy a paksi üzlet hasznából is csurran-cseppen Putyinnak és a hozzá közel álló oligarchiának. Fontos adalék, hogy a Bank Rosszija szerepel az USA szankciós listáján is.

Összességében azt látjuk, hogy - bár mind a magyar, mind az orosz fél azt állítja, hogy egy tisztán piaci, átlátható és racionális üzleti megállapodásról van szó a két fél között - a valóságban a paksi beruházás mögött egy offshore cégekből, azok tulajdonosaiból, az uniós és az amerikai kitiltási listákon szereplő személyekből álló üzleti kör húzódik meg, amely az eddigiekben is fontos szerepet játszott a közpénzek eltüntetésében és Vlagyimir Putyin, valamint szűk oligarchikus körének zsebébe játszásában. Ebből pedig az is következik, hogy a magyar kormány a paksi ügylettel - többek között - jelentős magyar költségvetési forrásokat forgatna be ebbe a sötét üzleti hálóba, ezen keresztül vélhetőleg a magyar adófizetők is részt kapnának az orosz elnök és szűk környezete magánvagyonának gyarapításában. Hisz nem elég nekik a kis magyar oligarcha univerzum eltartása.

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr938741998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása