2018. 05. 03.

A sajtószabadság védelme a saját szabadságunk megóvását jelenti

world-press-freedom-day-2017-and-the-themes-media-are-our-best-hope-thepoliticalindia-mews-800x400.jpg

A Sajtószabadság Világnapján ideje szembenéznünk azzal, hogy a médiapiac eltorzítása, az újságírók és sajtótermékek ellehetetlenítése, tényfeltáró újságírók meggyilkolása nem harmadik világbeli, közép-ázsiai vagy az orosz médiapiacok sajátossága csupán, hanem immár Európán belül is a mindennapok része lett. Daphné Caruana Galizia és Jan Kuciak meggyilkolása, a magyar, lengyel, bolgár vagy horvát sajtóhelyzet, az álhírek és az orosz propaganda járványszerű terjedése számvetésre kell, hogy kényszerítse az EU-t. Nem maradhat az eddigi elegáns távolságtartás ezektől a problémáktól, arra hivatkozva, hogy a médiaügyek tagállami hatáskörbe tartoznak. A minőségi újságírás helyzete általában is válságos, a médiafogyasztási szokások átrendeződése, az közösségi média és az ingyenes tartalmak előretörése, a digitalizáció miatt. A tulajdonosi és tőkekoncentráció a médiapiacon a sajtó sokszínűségét, függetlenségét és kiegyensúlyozottságát veszélyezteti. Az idő- energia- és pénzigényes tényfeltáró újságírást egyre kevesebb médiaműhely engedheti meg magának Európa-szerte. Máltán és Szlovákiában Európában már rég elfeledettnek gondolt újságírógyilkosságok történtek. Magyarországon és Lengyelországban a sajtó direkt és indirekt politikai elnyomása a múlt legsötétebb árnyait hozta vissza. Három perc a magyar közszolgálati televízióból bárkit meggyőz arról, hogy hatalmas baj van – ezt a demonstrációs eszköz szerepet azért köszönjük meg az ott dolgozóknak.

Az EU-nak be kell látnia, hogy a független, minőségi média megmaradása a demokratikus működés fenntartásának az elengedhetetlen eszköze a tagállamokban, demokratikus tagállamok nélkül pedig nem csak demokratikus, de semmilyen EU nincsen. Nem lehet az Európai Unió jövőjét tervezgetni anélkül, hogy világos terv ne lenne arra, hogy hogyan védjük és erősítjük meg a független, minőségi újságírást a tagállamokban. Jogi eszközökre éppúgy szükség van, mint pénzügyi támogatásokra. És az EU-nak világossá kell tenni, hogy képes kiállni a saját értékeiért. Amíg élt az a feltételezés, hogy minden tagállam osztja az európai alapjogokat és alapértékeket, addig hivatkozhatott a Bizottság arra, hogy politikailag semleges óhajt maradni, és nem szeretne médiaprogramokat, újságírókat vagy civil projekteket finanszírozni.  A helyzet azonban változott. Ma egyes tagállamok, köztük Magyarország nyíltan kérdőjelezik meg az alapjogok és alapértékek uralmát. Az EU nem maradhat közömbös az ezeket a média területén védelmezni óhajtó műhelyekkel szemben, nem hagyhatja őket magukra. Biztosítani kell az újságírók és forrásaik magas szintű, kötelező jogi védelmét a tagállamokban. Örülök, hogy négy évi munkával sikerült elérni, hogy a közérdekű bejelentők jogi védelmére egy erős és támogatható javaslatot tett le a Bizottság az asztalra – olyasmit, amit még pár éve is határozottan elleneztek. De folytatni kell ezt a munkát nem csak a javaslat átpasszírozásával annak lehető legerősebb formájában a Parlamenten és a Tanácson. De például az újságírókat elbátortalanító jogi eljárásokat korlátozó uniós jogalkotással is, amit az elmúlt fél évben kezdtünk el szorgalmazni. Meg kell vizsgálni, mit tehetünk a tényfeltáró újságírók személyes adatainak jobb védelméért is, amire a szlovákiai Kuciak-gyilkosság kapcsán figyeltünk fel.

És szükség van pénzügyi forrásokra is. Költségvetési módosító indítványom nyomán március közepén végre elindult az a pénzügyi program, amit szintén négy éve kezdeményeztem először, határon átnyúló oknyomozó újságírói projektek finanszírozására. Egyeztetünk a Bizottsággal ennek lehetséges folytatásáról a következő évekre. Hosszú távon azonban a 2020 után költségvetésben állandó jellegű forrásokra van szükség erre a célra – ezen dolgozom most.

Meglehet, a politika világszerte a vezérelvű, populista, leegyszerűsítő, ellenségkép-kereső modellek felé mozdul el. Én mégis hiszek abban, hogy hosszú távon a közös ügyeink nyílt megvitatásán alapuló demokrácia-modell győzni fog, egész egyszerűen mert a közös életünk sokkal magasabb minőségét képes biztosítani, mint az autokratikus, centralizáló rezsimek. De hogy ez a győzelem milyen soká várat magára, az azon is múlik, hogy mennyire vagyunk képesek megőrizni, megerősíteni az efféle vitáknak teret adó, a nyilvános diskurzus feltételeit megteremtő, az ehhez szükséges információkat feltáró minőségi, független sajtót. Ne csak a Sajtószabadság Világnapján emeljük fel szavunkat a szabad sajtóért, mert ezzel végső soron önmagunk szabadságát védjük!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr10013885414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.03. 15:50:49

A liberalizmus manapság a fő veszély a sajtószabadságra.

Ballib vagyok rettegek 2018.05.03. 15:55:40

A legröhejesebb dolgok egyike a politikában, mikor magát liberálisnak hazudó ember, üvöltve követeli a cenzúrát.

Mikor Soros és szervezeti cenzúrázzák a Facebookot.
Mikor minden migráns hírre ami negatív színben tünteti fel őket (mert mondjuk nőket erőszakolnak, vagy 150-en támadnak 4 rendőrre, mint tegnap, vagy robbangatnak), azt mondják hogy orosz propaganda.
Mikor az ezek létezését is letagadó újságokat nevezik egyesek függetlennek.

Szóval mikor a ballib véleménydiktatúra EU szerte tombol, és aki ezt leleplezi "Udo Ulfkotte", azt meggyilkolják, akkor olyan szívesen megérteném mi a tökömről hadovál ez a szaralak itt a blogjában ?

különvélemény 2018.05.03. 16:23:48

"Három perc a magyar közszolgálati televízióból bárkit meggyőz arról, hogy hatalmas baj van"

1 perc a Sky Newsból bárkit meggyőz arról, hogy nyugaton sokkal durvább a helyzet:

www.youtube.com/watch?v=QZzUGHvj-Hc

Aki nem tudna angolul, a csákó nyugalmazott, kitüntetett vezérőrnagy, 2012-ig hozzá tartoztak a vegyi fegyverek, ezért is interjúvolták meg.
De amikor arról kezdett el beszélni, hogy mi a francért lőne ki Assad vegyi fegyvereket, ha már gyakorlatilag megnyerte a háborút, akkor gyorsan szóltak a csaj fülesébe, hogy lekeverjük, búcsúzz el, és így is történt, lekeverték a palit, mint a szart, érdemes megnézni a riporter feját a végén.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.05.03. 16:42:28

Én mégis hiszek abban, hogy hosszú távon a közös ügyeink nyílt megvitatásán alapuló demokrácia-modell győzni fog, egész egyszerűen mert a közös életünk sokkal magasabb minőségét képes biztosítani, mint az autokratikus, centralizáló rezsimek"
Az jó.csakeppen pont a szolasszabadsagot korlatozza pl. A faszbook....az nem zavar mi?
Eleve gyanus hogy ha valamit nem lehet leírni?
Az a helyzet hogy erdekes modon a hitelet vesztett liberális politika helyett a jobbosokat zavarja csak a fekeveszett velemenydiktatura.a ti es a sameszeitek valahol Írországban a cenzorkozponzban nyomkodjak e dél gombot es megit te brszelsz szabad sajtorol?pofam leszakad komolyan.
Szted peldaula dzsohadfigyelo ahol naponta jelennek meg a hirek az iszlám.eroszakrol...az mind statiszta es megrendezett jelenet?mind hazugság? Pont a lippsi sajtónak kene leghangosabban üvölteni hogy verik a zsidokat az utcan.....szijjal.ehelyett elhallgattaljak a velemenyeket meg az fb.n is az index a legnagyobb cenzor es feljelentő a sajat fb oldalán.
Hazudtok az van.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.05.03. 16:47:05

@különvélemény: Pont az a baja a kozszolgalatival hogy megtöri ezt a vélemény diktatúrát.
Vajon az index kitette volna hogy verik a zsidokat szíjjal az utcan?ha nem jelenik meg elotte a közszolgálatin?

kocsisj 2018.05.03. 16:48:40

Az agyhalottak és a jól fizetettek rögtön reagáltak,

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.05.03. 16:50:45

@kocsisj: Tartalmas es a temat alaposan koruljaro kis komment na.
Van még ilyened?
süti beállítások módosítása