2018. 09. 27.

Paks2 tényleg haldoklik: sorra eredménytelenek a közbeszerzések

Eredménytelenül zárult egy újabb paksi tender az orosz közbeszerzési portál alapján, mivel nem sikerült céget találni, amelyik megtervezné a paksi hűtővízcsatorna bővítését az új paksi blokkok ellátás céljából. A hűtővíz kérdése amúgy is a paksi bővítés egyik legkritikusabb pontja. Idén nyáron az alacsony vízállás és a Duna magas hőmérséklete miatt a most működő 4 blokk is olyan mértékben melegítette fel a folyót, hogy csak intenzív trükközéssel lehetett elkerülni az erőmű egyes blokkjainak leállítását. Elképzelhető, hogy milyen súlyos korlátot jelenthet ez majd, ha Paks2-vel több mint megkétszereződik az erőművek teljesítménye (2000-ről 4400 MW-ra) és hűtővíz-igénye (100 m3/s-ról 232 m3/s-ra). 

A hőterhelés mellett azonban a hűtővízellátás kialakítása is gondot okozhat. A jelenlegi tervek szerint Paks2 a jövőben Paks1 meglevő, Dunából kivezetett hűtővízcsatornájából kapna hűtővizet. Annak kapacitása azonban nem elegendő a közel másfélszeresére növekvő vízigény kiszolgálására, ezért jelentős mértékben ki kéne bővíteni. Erre Paks2 tervezői azt a szédületes, Mekk mestert állva hagyó megoldást eszelték ki, hogy Paks1 folyamatos üzeme, azaz az üzemvízcsatorna folyamatos használata közben fogják duplájára növelni annak kapacitását. Kb. mintha az autópályán 130-cal száguldva bemásznának a motorba, hogy hengerfejet szereljenek. Nagyon teoretikusan nézve akár még jól is elsülhet. Mondjuk ha nem jön be az a fél százalék valószínűség, hogy minden rendben pont úgy zajlik, ahogy tervezték, akkor azért elég nagy baj van. De miért ne hinnénk el annak a csapatnak, hogy mindent nagyon pontosan előre tudnak tervezni, amelyik a projektbe 4 év alatt 3 év késést halmozott fel, mert egy sima engedélyezési eljárás időigényét is képtelenek nagyságrendileg megbecsülni? 

hutovizcsatorna.jpeg

A hűtővízcsatorna mai állapota (fotó:nepszava.hu)

Szóval van elvi lehetősége még annak is, hogy nem lesz katasztrófa. Az előjelek mindenképpen biztatóak. Augusztus végén írta ki a Roszatom leánycége a tenderfelhívást az üzemvízcsatorna-bővítés kiviteli tervezésére és megvalósítására. Az orosz közbeszerzési honlapon napokban közzétett közlemény szerint nem érkezett egyetlen, a tenderfeltételeknek megfelelő ajánlat sem a projektre. Az egyik pályázó, a Főmterv, a beadási határidőt sem tudta tartani, a másik, határidőn belül érkezett orosz ajánlat viszont nem teljesíti a speciális szakértőkre vonatkozó előírásokat, így el kellett utasítani. Azaz érvényes pályázat híján a közbeszerzés eredménytelenül zárult. Erősen aggasztó, hogy az egész építkezés nukleáris biztonság szempontjából egyik legkritikusabb lépésére, az üzemvízcsatorna működés közbeni kibővítésére szemmel láthatólag nem tolonganak a megfelelő, hozzáértő pályázók. Márpedig itt tényleg nem lehet hibázni. Nem férnek bele olyan balesetek, mint a Paks2-vel azonos típusú belorusz asztraveci, vagy szentpétervári Leningradszkaja2 erőművek építésénél, ahol túl széles vasúti rakománnyal kaszáltak el oszlopokat, meg leejtették (nb. leejtették!!) a reaktortartályt a magasból. Ha egy munkagép építkezés közben megcsúszik, és befordul a hűtővízcsatornába, vagy suvadni kezd a part, és akadály képződik a csatornában, váratlanul lehetetlenné téve a biztonságos üzemhez szükséges vízmennyiség eljutását az erőműbe, akkor legjobb esetben le kell állítani Paks1-et (az ország villamosenergia-igényének 40 százaléka hirtelen kiesik), de ha nem történnek megfelelő időben megfelelő lépések, ennél rosszabb forgatókönyv is elképzelhető. És azt már a 2003-as súlyos üzemzavarnál is láthattuk, hogy ha valamivel, hát azzal nem lehet Paks1-et vádolni, hogy vészhelyzetben professzionálisan és a helyzetnek megfelelően járna el. Erre az egyszerű és kockázatmentes feladatra nincs egyelőre megfelelő jelentkező, csak egy olyan, amelyik egy beadási határidőt sem képes betartani, meg egy másik, amelyik nem tudja elolvasni, hogy hány darab magyar mérnökkamarai mérnök kell ahhoz, hogy érvényes legyen az ajánlat. Biztató helyzet.

A sötét fellegek azonban nem csak a mi fejünk fölött gyülekeznek. A paksi bővítés haldoklása hónapok óta nyilvánvaló. Minden elképzelhető határidővel csúszásban vannak, összességében vagy 3 év késést gyűjtöttek be 4 év alatt; a finanszírozási szerződést a projektért felelős miniszter szerint is módosítani kell; a miniszterelnök szerint a határidők már nem is érdeklik őket, annyira reménytelen a helyzet; és sorban érkeznek a hírek az eredménytelen közbeszerzésekről. Nyár végén az  atomerőmű létesítéséhez és üzembe helyezéséhez kapcsolódó dokumentumok véleményezésére, illetve a személyzetképzéshez szükséges tananyagok szakmai felülvizsgálatára vonatkozó tenderek zárultak eredménytelenül (az ezzel kapcsolatban benyújtott adatkérésemre küldött válasz pedig ugyan a maga nemében tökéletes, amennyiben ennél üresebb választ már nem lehetett volna adni, ugyanakkor teljes tanácstalanságról árulkodik, hogy hogyan lesz ebből eredményes közbeszerzés). Most pedig az üzemvízcsatorna bővítése szenved késedelmet a megfelelő jelentkezők hiánya miatt. A közbeszerzések sorozatos eredménytelensége nem csak az okozott késés miatt veszélyezteti az egész beruházást. Arra utal, hogy komoly piaci szereplők egyszerűen nem érdeklődnek a projekt iránt, és nehézséget okozhat a megfelelő felkészültségű cégek és szakemberek bevonása az építkezésbe. És komoly biztonsági aggályokat is felvet, hogy vajon a kritikusan kockázatos munkákra lesz-e minden szempontból megfelelő jelentkező, vagy majd ha ló nincs, szamár is megteszi alapon valami buhera-cégnek végül odaadják az egész üzemvízcsatorna-bővítést, hadd tanuljanak mély vízben úszni. Biztos vagyok benne, hogy a közbeszerzés ajánlattételi árát legfeljebb kétszeresére kéne növelni ahhoz, hogy Mészáros Lőrinc, Garancsi "Luxusgépenröptetemaminiszterelnököt" István, vagy valamelyik másik oligarcha meg ne lássa benne a fantáziát. Az ő gazdagodásuk pedig, mint tudjuk, a Fidesz politikájának lényege. Ezért a célért egy nukleáris baleset kockázatát szívesen venné nyakába az ország, ebben biztos vagyok, aki meg nem, az mind Soros György. 

Jó hír is van azért. Takarításra, őrző-védő szolgáltatásokra és fordításra sikerült érvényes közbeszerzéseket kiírni az idén Pakson! 

 extract_from_protocol_12391-52-paks-18-p_page_1.jpg

extract_from_protocol_12391-52-paks-18-p_page_2.jpg

extract_from_protocol_12391-52-paks-18-p_page_3.jpg

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr7114265629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Géza vagyok. 2018.09.28. 09:45:12

Remek politikai cikk lett egy komoly dologból. Gratulálok. : -(

Kivlov 2018.09.28. 09:53:08

Benő, osztan cipőre telik-e már? Vagy még mindig meztélláb nyomod? :D

röf 2018.09.28. 10:07:41

A sok sületlenség közül csak egyre reagálnék, miután konzekvensen nyomja az író a Duna nyári forralását és következményeit.
Írja:
"...a Duna magas hőmérséklete miatt a most működő 4 blokk is olyan mértékben melegítette fel a folyót, hogy csak intenzív trükközéssel lehetett elkerülni az erőmű egyes blokkjainak leállítását."
Ezzel szemben a valóság, hogy a limit túllépése esetén 0,1 fokonként 20MW-tal kell csökkenteni az erőmű teljesítményét. Ez messze nem a blokkok leállását (vagy annak elszabotálását) jelenti.
De van ennek irodalma is, hátha segít.
www.atomeromu.hu/hu/rolunk/vizhomerseklet/Lapok/default.aspx

John Doe3 2018.09.28. 10:40:37

@röf: Messze? Azért 4 fok hőmérséklet-emelkedés már teljesítményfelezést jelent. Ami igen csak ütős...

röf 2018.09.28. 11:02:03

@John Doe3:
Igen, de.....
Itt egy hónapja azon rugózott mindenki, főleg JB (kár hogy nem J&B), hogy a vízhőmérséklet meghaladta a 30 fokot, vagy nem.
Mindezt úgy, hogy extrém meleg volt, és extrém alacsony volt a Duna vízállása.
Ezért nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy lehet akár 34 fokos is a víz az erőmű alatt.
JB szándéka, hogy az erőművet minél rosszabbnak és -veszélyesebbnek tüntesse föl, ebben a kérdésben is torpedót kapott.
Hiszen a 34 fokos extrém-extrém esetben sem az erőmű kerülne veszélybe, hanem a Duna élővilágát védenék.

Etniez 2018.09.28. 11:05:53

@John Doe3: ő egy fidesztrollk, nem kell komolyan venni amit ír, ő sem teszi.
Csak a dolgát végzi.

$pi$ 2018.09.28. 11:18:41

"A hűtővíz kérdése amúgy is a paksi bővítés egyik legkritikusabb pontja."

Butaság. Egyszerűen csak divat mindenféle laikusoknak erről beszélni. Előtte meg fukusimázás ment meg putyinozás, előtte meg "nem éri meg" volt, előtte meg "nem is igaz, hogy éjjel nem süt a nap".

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.09.28. 11:26:10

Van egy gyanúm, möszjö JB az atomcsapda.blog.hu/ -ra is szokott nagy hozzáértéssel írni :-)

konrada 2018.09.28. 11:41:44

Én kb. eddig olvastam ezt a sületlenséget:
" Mekk mestert állva hagyó megoldást eszelték ki, hogy Paks1 folyamatos üzeme, azaz az üzemvízcsatorna folyamatos használata közben fogják duplájára növelni annak kapacitását. Kb. mintha az autópályán 130-cal száguldva bemásznának a motorba, hogy hengerfejet szereljenek. "

...aztán feladtam, mert aki ennyire hülye ennyi mindenhez - földmunkákhoz és a gépészethez is egyszerre - abból ennyi bőven elég....

Visceroid 2018.09.28. 11:53:00

Olyan imádnivaló, amikor a szakbarbár találkozik a kibiccel. Az egyik nem tudja rendesen megcsinálni, a másik meg pont abba pofázik bele, amihez nem ért. Igazi magyar sajátosság.

Egyébként ez a Paks2 soha nem fog megépülni. Felvettük a hitelt Putyintól, visszafizetjük neki kamatostól, a forint pedig még mélyebbre zuhan, a Fideszt pedig megválasztják újból. Az unotodox gazdaságpolitikát meg tanítani fogják a jövő generációinak, mint tökéletes példát arra, hogy hogyan kell elkúrni egy ország gazdaságát.

molnibalage 2018.09.28. 11:58:23

@röf: Bizony. Ráadásul úgy, hogy a blokkok emelt villamos teljesítményűek, mert 440MWe-ről 500-ra lettek emelve. Tehát a "leállítás" még azt sem jelentette, hogy az eredeti névleges alá kellett volna menni nagyon vagy egyáltalán.

Az ilyen jávor féle - szigorúan kisbetűvel - hazudozókat legszívesebben tarkónbasznám.

Mistral1011 2018.09.28. 12:05:17

Lehet, ez is a koreográfia része, majd a végén már odaadják akarkinek (mármint a NER-ből, természetesen) akár tízszerannyiért is, akkor miért adnának be most csak dupla áras ajánlatot?

chrisred 2018.09.28. 12:06:07

@röf: Senki nem tudja megjósolni, hogy két évtized múlva majd mit tekintünk extrém meleg időjárásnak, vagy extrém alacsony vízállásnak a Dunán.

$pi$ 2018.09.28. 12:17:35

@chrisred: A klímaváltozásokat elég jól lehet tudni két évtizedre előre. Szóval de, a szakemberek elég megbízhatóan meg tudják jósolni.

CCnick 2018.09.28. 12:35:01

Nem értek hozzá, tehát politikus leszek és blogot írok róla.

röf 2018.09.28. 12:35:24

@chrisred:
Csak Notfall stratégiának említem, hogy vannak atomerőművek, amelyeknek még a közelében sincs sem patak, sem folyó, sem tenger.
És megoldható a dolog....

citrix 2018.09.28. 12:46:28

Döcögősen halad a Paks 2 beruházás. Több millás fizuk és 60db Skoda Octavia már megvan, ezzel nincs hiba és csúszás. Maga a beruházás sehol nem tart, ezek szerint még a pályáztatás és az engedélyek beszerzése is problémás. Az eddigi, rendszerváltás óta történt bármely állami beruházás tervezett és tényleges bekerülési költsége köszönőviszonyban sincs egymással. Paks 2 esetén azonban nyilván nem haladja meg a bekerülési költség a tervezettet, ez hihető. Pontosan úgy ahogy a határidőket betartják.

konrada 2018.09.28. 12:48:05

@röf:
...csak ott hűtőtornyokkal, amiket nem akarnak Paksra építeni.

...de hát csak meg lehet oldani valahogy egy legkisebb minimumnál is óránként közel 2 millió köbméteres vízhozamú folyónál egy erőmű hűtését...

sas70 2018.09.28. 12:49:52

@$pi$: A szakemberek megjósolták a bősi-papírtigrist, meg a szigetközi állapotot, aztán egy "kicsit" tévedtek.
Minden valószínűség számítás csak annyit ér, amennyire az alapadatok helyesek. Az időjárás pedig egyre kiszámithatatlanabb, szélsőségesebb és ez valószínűleg fokozódni fog.
Ez persze nem jelenti azt, hogy ezt a problémát műszakilag ne lehetni megoldani. Simán megoldható, csak lehet, hogy a tervezetnél jóval többe kerül a megoldás. Valószínűleg jó pár ilyen probléma felmerül még a jövőben, amiket meg kell oldani, csak ha mindegyik többe kerül, mint a tervezésnél, akkor a végösszeg is sokkal több lesz. Akkor viszont a beruházás már nem lesz olyan évszázadi üzlet. Sőt lehet, hogy tök veszteség lesz. Mert már most benne van vagy ezermilliárdba, ami valószínűsíti, hogy a vége sokkal több lesz, mint a tervezett 3200 mrd.

igazi hős 2018.09.28. 12:57:30

@$pi$: Ezzel azt mondod, hogy egyre valószínűbbek lesznek az ilyen "extrém" állapotok? Hiszen az elmúlt 50 évből extrapolálva ez elég egyértelmű. (Apropó: A "putyinozás" és a "nem éri meg" továbbra is érvényes: Magyarország még soha nem nyert oroszokkal kötött üzleten, PaksII csak erősíti ezt a sort.)

chrisred 2018.09.28. 13:05:01

@$pi$: Tényleg? Húsz éve megjósolták, hogy most augusztusban egész Skandináviában harminc fok feletti hőmérséklet maximumok lesznek heteken keresztül? Még a klímakutatók is napról napra futnak bele nem várt eseményekbe.

röf 2018.09.28. 13:07:20

@konrada:
Csak megjegyeztem, azok kedvéért, akiknek rángatózik a szája széle ha szóba kerül Paks hűtése és a Duna.

Kivlov 2018.09.28. 13:12:18

@Visceroid:
Azt már tanítják: 2002-2010 között megtörtént. nem véletlenül kellett a 20 mrd ojró hitel azonnal...

molnibalage 2018.09.28. 13:37:04

@$pi$: A természettudományos és műszakai analfabéták szoktak olyan bullshitteket tolni, mint ez a chris.

szepipiktor 2018.09.28. 13:41:17

Istenem... Innen usmerszik meg a politikus.
Mindenki tudja, hogy a Paks2 nem az energiáról szól.
Mindenki tudja, hogy ez egy ellenőrizhetetlen hitel putyinéktól orbánéknak, ezt fedték le a valójában akár indokolható erőműdologgal.
Tehát ez egy baráti kölcsön ellentételezése.
Aztán pont a politikus ne tudná, hogy a hatalmas pénz nem a beruházásban van, hanem a tervezésben! Milliók, százmilliók mehetnek tanulmányokra, tervekre stb. és ezek bármikor változhatnak, ami újabb pénzszivattyú. A tervek kényelmes irodákban, hatalmas alapfizetésért, sikerdíjakért készülnek, a beruházás melóigényes, költségigényes.
Ezért rombolnak az önkormányzatok is a felújítás helyett.
Tehát az ingyenhitel egy részét a tervezési szakaban lapátolják ki.
Ezzel szemben kamu ökoterrorista demogógiát nyomni...
.
A másik ez a víz, meg meleg dolog.
Ez pontosan olyan csúsztatás, mint az lmp elnökaszonyának ostoba vitája a rezsidisznóval. Amikor nem létező, scifikből ismert fikciókkal érvelt, de tehette, a politikus léte a hazudozás, számukra a tények, a fizika, a matematika, a valóság nem szerepel a "képletekben".
Ez a víz dolog is úgy van tálalva, hogy a hőségben, és alacsony vízállásnál az erőmű hőterhelése megöli a Duna élővilágát.
Egy nagy fszt öli meg, a Duna vízmennyisége és az erőmű hűtővizének mennyisége azért nem összemérhető, egy erőmű által generált 1 C-fokos terhelés a Duna adott szakaszának egy részét terheli csupán, mondjuk 1-2 folyamkilométert és ugye nem is a teljes vízmennyiségét, mert nincs Paksnál valami keverőrendszer beépítve.
A Duna magas hőmérséklete ilyen kor alap, a Paks utáni szakaszok isméyt a környzete befolyásolja a hőmérsékletét. Igen, ökológiailag kockázatos lenne több fokos és folyamatos, az egész vízmennyiségre érvényes emelkedés. De Pakstól függetlenül is ingadozik a vizek hőmérséklete, ha nincs Paks és a felmelegedés alapból beállítja egész nyárra a magas vízhőmérsékletet, akkor vajon kipusztul az élővilága a folyónknakj? Ha igen (persze nem), akkor ki a felelős?
Az állóvizek gyakran extrém hőmérsékletűek, de soha nem a meleg miatt következik be halpusztulás, hanem az oxigénhiány miatt, de ez a folyóvizeinkre nem vonatkozik. A hal nem buta, ha nem jó neki, odébbúszik.
Sajnálatos, hogy a "környzetvédők" ennyire ostobának hiszik az embereket, a tisztességes tájékoztatás többet érne, mert akkor a kormány hazugságaival szemben a becsületesség állna szemben, és az választható alternatíva.
A hazugsággal szemben a másik hazugság azonban nem...

matchbox75 2018.09.28. 13:50:34

@konrada:
kb. 3 nagyságrendet tévedsz.

konrada 2018.09.28. 13:57:56

@matchbox75:
Mert?
Neked mennyi jön ki?

paaj 2018.09.28. 14:32:47

@konrada: Csak azt nem értem, ha te meg röf és a többi itt tobzódó szakértő ennyire tudjátok, hogy hülyeségeket ír jávor ( ami egyébként lehet ) miért nem jelentkeztek a tenderekre? Hiszen a szaktudásotok szemlátomást megvan, tudjátok mit és hogyan kellene csinálni, mi tart vissza? Nem akartok könnyen sok pénzt keresni? Nem akarjátok egyengetni a hőn szeretett atomerőmű sorsát?
Mert az fel sem merül bennem ekkora önbizalmat és ilyen kinyilatkoztatásokat látva, hogy fotelszakértők vagytok, legalább annyira nem értetek hozzá mint jávor. Persze veletek ellentétben ő nem bújik a névtelenség mögé.

CCnick 2018.09.28. 14:44:43

@paaj: komolyan kíváncsi lennék mit akartál ezzel a hozzászólással igazolni. Aki nem bukott meg fizikából az induljon atomerőmű tendereken? Vagy mit?

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2018.09.28. 15:12:40

"Szóval van elvi lehetősége még annak is, hogy nem lesz katasztrófa. "

Az lenne a katasztrófa, ha a JB-k kijönnének a brüsszeli iskolapadból, ahol még azt is elfelejtették, ami belement a fejükbe

konrada 2018.09.28. 15:18:35

@molnibalage: ebből számoltam az órás minimális hozamot...

konrada 2018.09.28. 15:30:23

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: a hozzászólásod tartami érdeméhez nem ártott volna az egyesszám első személyt használni.

$pi$ 2018.09.28. 15:35:50

@molnibalage: "A természettudományos és műszakai analfabéták szoktak olyan bullshitteket tolni, mint ez a chris."

Jesszusom, hát összekeverik a klímát az időjárással.

De a legviccesebb az, hogy amikor sírni kell, hogy globális felmelegedés van, akkor mindenki esküdözik, hogy száz évre előre lehet tudni, hogy mekkora nagy felmelegedés lesz. Amikor meg paksot kell kitalálni, akkor mindegyik azt tolja, hogy hiszen fogalmunk sem lesz, hogy húsz év múlva milyen meleg lesz.

És közben mindegyik azt hiszi, hogy 5 meg 10 fokokat fog melegedni az idő 20 év alatt. :D

1880 óta a globális klíma állítólag körülbelül 0,8 fokot emelkedett. Ja, majd biztos fel fogjuk forralni a dunát. :(

BiG74 Bodri 2018.09.28. 15:43:07

@szepipiktor:
Sok hülyeséget összeírtál.

VT Man 2018.09.28. 15:53:21

"Ha egy munkagép építkezés közben megcsúszik, és befordul a hűtővízcsatornába"

Aha.
Poenbol megneztem google maps-en, a paksi bejovo csatorna szelessege 55-90 meter. (Kifele 37 meter.)

Hany meter szeles egy munkagep a szerzo szerint?

BiG74 Bodri 2018.09.28. 15:56:36

@VT Man:
Miért nem fordulhat bele egy munkagép a csatornába, szimplán az említett méretek alapján?

pioneer2016 2018.09.28. 17:16:44

Lehet itt fikázni a szerzőt, de az előzmények ismeretében elég komolytalannak és veszélyesnek tűnik, egy komoly létesítmény megvalósítása körüli események sorozata.

röf 2018.09.28. 17:19:00

@paaj:
"Csak azt nem értem, ha te meg röf és a többi itt tobzódó szakértő ennyire tudjátok, hogy hülyeségeket ír jávor ( ami egyébként lehet ) miért nem jelentkeztek a tenderekre? Hiszen a szaktudásotok szemlátomást megvan, tudjátok mit és hogyan kellene csinálni, mi tart vissza?"
A szaktudásom ahhoz van meg, hogy az alapból műszaki baromságokat meg tudjam itélni annak, ami....
Erőmű technológiában, sugárvédelmi témában J.Benedek szintjét egészen biztosan megütöm.
Nem csak azért, mert vele ellentétben ezt tanultam, hanem mert ilyen helyen is dolgoztam.
Benedek nem csinál mást, mint innen-onnan összeollóz olyan szövegrészeket, amelyeket kicsit megfésülve a saját mondanivalójának szolgálatába állíthat.
Annak ír, aki megeszi.
Van egy politikai töltetű elve, amihez keres látszólag egzakt "szakmai" irodalmat.

jeriko 2018.09.28. 17:49:47

@citrix: Én azon izgulok, vajon mi lesz előbb: felépül Paks2, vagy bevezetik az Eurót Magyarországon?

fhdgy 2018.09.28. 17:49:47

Ha atomerőmű ellenes vagyok, ha nem, ha szeretem Jávor Benedeket, ha nem, van a cikkben néhány dolog, ami elgondolkodtató:

1. van három éves csúszás vagy nincs?
2. sikeres volt egy fontos tender vagy nem?
3./a a jelenleg érvényes törvények szerint volt-e kritikus helyzetben a hűtés vagy nem?
3. /b történt-e csalás, hogy rendben levőnek tűnjön a dolog vagy sem?

Nos, én ezekről szeretnék érdemi információkat kapni!

9mmPara 2018.09.28. 18:18:31

@$pi$: Itt azért erős összemosásba estél, T. kommentársam! A globális felmelegedés lényege, hogy globális. Per def a Föld bolygó _átlag_hőmérsékletének emelkedése. Senki nem állította (aki mégis, az többnyire tévedett), hogy ebből lokálisan bármi is kiszámolható. Az nagyon valószínű, hogy a bolygó minden területén változik a helyi klíma is. A hol, hogyan és mennyire -- tudomásom szerint -- momentán kb. a kávézaccjóslás pontosságával bír, csak sokkal nagyobb számítási kapacitást vesz ehhez igénybe.

Szóval, abból, hogy a globális melegedést igenis lehetett jósolni ((hosszú távú hőmérsékletgrafikonok extrapolációja plusz az okok keresgélése során erős pozitív korrelációkra vadászás), még nem következik, hogy helyi éghajlatváltozásokat is képesnek kell lennünk precízen előrejelezni. Ez is az egyik, eléggé elhanyagoltnak tűnő költségtényező a paksi új beruházásnál.

Paks2 egyébként szerintem egyszerűen közgazdasági kérdés (kellene, hogy legyen): a minden bizonytalansági és kockázati tényező (egy súlyos nukleáris baleset költségei inkluzíve, alacsony valószínűség × k...drága) figyelembe vételével is kalkulált áramár piacképes vagy sem.
Én most még azt sem tudom eldönteni (egyetemi fizika és főiskolai közgazdász diplomával), hogy szerencsés dolog ez ez a késlekedés vagy sem? Arra hajlok, hogy szerencsés.

$pi$ 2018.09.28. 19:04:54

@9mmPara: "momentán kb. a kávézaccjóslás pontosságával bír"

Ó igen. Lehetséges, hogy húsz év alatt úgy fog emelkedni 0,1 fokot a bolygó hőmérséklete, hogy Pakson 40 fokkal melegebb lesz, az afrikai ungabungaföldön meg 39,9 fokkal hidegebb. Lehetséges. Csak nagyob valószínűtlen.

Persze ezzel a bölcsességgel felvértezve kimondhatjuk, hogy igazából semmit sem szabad építeni, mert lehet, hogy húsz év múlva 90 fok lesz és már rég mindannyian ungabungaföldön fogunk síelni, de én ezt azért elég erőltetett dolognak tartanám.

"Paks2 egyébként szerintem egyszerűen közgazdasági kérdés (kellene, hogy legyen): a minden bizonytalansági és kockázati tényező (egy súlyos nukleáris baleset költségei inkluzíve, alacsony valószínűség × k...drága) figyelembe vételével is kalkulált áramár piacképes vagy sem."

Ez meg a másik őrültség, mindennek ki lehet számolni az árát és minden döntést meg lehet indokolni pénzzel. Majd az lesz, hogy nem éri meg az áramot előállítani, merthogy ugyanmár, túl drága, aztán ötven éven keresztül minden este elmegy a villany mi meg üldögélünk a sötétben. Merthogy nekünk nem éri meg áramot termelni.

Azért az emberben felmerül a kérdés, hogy úgy egy hét után a kilencedik áramszünet után mennyit is érne meg neked a villany. Mennyivel lennél hajlandó többet fizetni csak azért, hogy ne olvadjon le megint a hűtőd?

Hát persze, egyszerű közgazdasági kérdés, amérnökök menjenek a fenébe, nekik ebbe ne legyen beleszólásuk. Aztán meg mikor sóhajtozol a sötétben törött gerinccel
elgondolkozol azon, hogy nem kellett volna olyan gúnyosnak lenni a mérnökökkel, akkor talán nem estél volna le e lépcsőn a nagymama papucsába.

Nem, nem "csupán közgazdasági kérdés". Semmi sem az.

molnibalage 2018.09.28. 19:25:22

@paaj: Mert a műszaki tudás és fizika ismerete azt nem EPC képesség te balfasz. Vagy szerinted minden ide kommentelőnek milliárdos kivitelező cége van?

@CCnick: Hát kb.

molnibalage 2018.09.28. 19:29:47

@VT Man: Idáig én már el sem olvast jávorbalfasz kommentjét. Úgy látszik vannak kitartóak, akiknél nem telik meg a hócipő a hazugságoktól és nem irritálja őket a nettó kreténség.

molnibalage 2018.09.28. 19:36:19

@9mmPara: Tévedés. Első körben műszaki kérdés. Kb. mindenkit fejbekúrnák, aki jön azzal, hogy "de a szél és nap".

Ha megértjük a műszaki szükségszerűséget, akkor utána meg úgyis látni lehet, hogy semmi nem rúg labdába életciklus költségben.

Halibuli 2018.09.28. 20:04:34

1989: Ruszkik haza!
2018: Ruszkik Paksra!

Látens Inszinuáció 2018.09.28. 20:44:11

@konrada:

Szerintem azért adtad fel, mert az egybites - Stop Soros, lippsi, libsi, migráncs, - vonalon mozgó agykapacitásodat már meghaladta a poszt írójának a témába vágó hasonlata.

Fél millió agyhalott már öntudatra ébredt, mint a SKYNET, te is próbálj meg feltápászkodni a fotelból, menj ki a plebs közé, és tájékozódj, hátha rájössz, hogy itt sok-sok millió ember élete forog kockán, ha valami balfasz hozzá nem értő próbálja megoldani a hűtővízkérdést.
Bár élek a gyanúperrel, hogy esélytelen.

konrada 2018.09.28. 21:00:25

@Látens Inszinuáció: inkább azért, mert kb annyi esze van a gyakorlati dolgokhoz, mint neked. Politikai okoskodáshoz, fikázáshoz elég, de racionális eszérvekre kevés.

BiG74 Bodri 2018.09.28. 21:16:30

Műszaki vita jó, klassz! Szeretem, ha korrekt, tényekkel támogatott. Komoly projekt csúszások is lehetnek. De milyen tender az, amire nincs jelentkező?

Látens Inszinuáció 2018.09.28. 21:48:11

@konrada:

Aham. Perszepityu. Egyetlen gyakorlati észrevételt, vagy véleményt nem olvastam tőled. Nyilván azért, mert nem szállsz le a köz közé a Parnasszusról igaz-e?
Ugyan már kicsi rigó. Neked annyi eszed van, amennyi nekem felesleg.
Menjél inkább homokozni, abban még jó lehetsz.

nyerafidesz 2018.09.29. 05:02:18

Ez egy küldetés. Savazni kell Paksot, mert nem amerikai és nyugat-európai cégek nyerték a tendereket.

CCnick 2018.09.29. 07:19:39

@Látens Inszinuáció: " ha valami balfasz hozzá nem értő próbálja megoldani a hűtővízkérdést. "

Egyelőre a "balfasz hozzá nem értő" az a sötétzöldpolitikusblogger meg az őt felszopó orbánfób kommentelők köre.

V. Orbán pápa reinkarnációja 2018.09.29. 07:24:27

A hős orbánc megvédi az országot sorostól és a nemlétező migráncsoktól, egy atomkatasztrófával meg kiirt egy várost.

Ménár Atya 2018.09.29. 07:35:03

@V. Orbán pápa reinkarnációja:
Majd kérdezd meg az angolokat is miért kell sorostól védeni az országot.
Tényleg nincs migráció, nem is értem mit akar akkor brüsszel szétosztani :)
Az atomos marhaságod meg már említésre sem méltó, főleg hogy egy működő erőmű mellett élsz, amit az elvtársaid telepítettek ide.
Néha azért ne csak evésre használd a fejed.

CCnick 2018.09.29. 07:41:59

Tényleg, az atomcsapdával mi van? Elfogyott az ezévi támogatás és ha nincs pénz nincs hetirettegés sem?

Ménár Atya 2018.09.29. 07:44:47

2003-as üzemzavar..............
Hát igen, amikor a franciás megoldást választotta a szoci vezetés, emlékszem rá, a bevált módszer helyett egy rosszul megtervezett új berendezés majdnem katasztrófát okozott.
Na akkor maradjunk az orosz technológiánál egy orosz erőműben.
Amúgy, szerintem ha már elbaxták a 70-es években , akkor legalább használjuk ki amit lehet, amíg nincs megfelelő,olcsó,környezetbarát megoldás, addig nem sok választásunk van jelenleg.
Megújulót lehet fejleszteni, de az idő és pénz, és a működése nem egyenletes, a szén meg koszos,környezetszennyező.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.09.29. 07:56:32

Szerencsére a bukott ballib agyak nedves álmaiban bukik Paks...

V. Orbán pápa reinkarnációja 2018.09.29. 08:03:40

@Ménár Atya: Menj inkáb imádkozz atya. Jót tesz az elbaszott lelkednek, ami tolvaj gerinctelen férgeket támogat.

Stenonis 2018.09.29. 08:11:40

@Ménár Atya:
Az angol font túl volt értékelve. Ha nem Soros, akkor valamelyik másik spekuláns rángatta volna meg.

Tudod, a spekulánsok olyanok, mit az oroszlánok. A csorda leggyengébb állatát támadják meg, nem a legerősebbet. Ezért nem hallani arról, hogy a svájci frankot spekulánsok támadták volna meg.

Szerinted mennyi migráns akar ide migrálni? Még a nagysikerű kötvényprogramban résztvevők sem Magyarországon élnek. Hanem pl. Finnországban bűnöznek vagy az EU-ban kémkedek.

Egyébként géz szokott lenni az orosz kivitelezéssel. A finnek simán leállították egy időre az egész atomerőmű építést, mert egy ellenőrzés során rájöttek, hogy az oroszok eléggé kreatívan értelmezik a biztonságtechnikai előírásokat. A magyar hatóságokból kinézel ilyen szigorú ellenőrzést?

Stenonis 2018.09.29. 08:20:56

@fhdgy:
Röviden összefoglalva.

1. Van.
2. Nem volt sikeres.
3. Kritikushelyzet volt.
3/b. Csak trükközéssel lehetett megoldani a dolgot.

A hűtés egyébként teljesen jól működött. Annyi szerencse volt, hogy pont akkor történt pár üzemzavar, ami miatt csökkenteni kellett a kapacitást. Így alapból kevesebb volt a hűtővíz igény. Nem mellékesen pont akkor romlott el az automata hőmérő rendszer. Ezért manuálisan mérték a Duna hőmérsékletét, eléggé kreatívan.

A Dunával simán lehet hűteni az erőművet, az a probléma, hogy az élővilágra eléggé káros, ha jól felmelegíti a folyót a visszatáplált víz. Összefoglalva: Paks simán működhet, legfeljebb a Duna élővilága döglik ki.

Ménár Atya 2018.09.29. 08:31:15

@Stenonis: Nem az angol font árfolyama volt a kérdés, hanem hogy miért nem szeretik arrafelé, és más felé is ezt a jó ember sorost.
De végül is jól válaszoltál, pont ahogy vártam, de nem tőled, soros, egy gátlástalan spekuláns, jobb távol tartani, mert ma a barátod, holnap pedig kidob a házadból szemrebbenés nélkül.
Nem tudom mennyi migráns akar ide jönni, nem is érdekel, és nem is ez a fő kérdés.
Azért remélem kicsit hosszabb a memóriád,mint egy halé, és emlékszel a kötelező kvótára, meg ha nem hajtjuk végre akkor pénzt vonnak meg stb.
Na ebben az a gáz, hogy egy 40 év megszállás után egy ujabb diktatórikus külső irányítás alá akarnak helyezni minket.
Az eredeti tervük pedig az volt, hogy majd itt keleteurópában üzemeltetik a milliós menekülttábort, és majd innen szemezgetnek használható emberek után, kb leszarva a helyi lakosságot, na ebbe alaposan beleköpött viktor,amikor lezárta a határokat,és kiengedett minden migrit,akire annyira vágyott a labanc,meg a frank.és germán vezetés.
Persze, ezek a kormányok mára bukásban vannak ennek következményeként.
A közbiztonság rossz, állandó terrorfenyegetettség van.
Az erőműről ne ítélj előre, a te születendő gyereked egy pedofil gyilkos lesz,mert egyszer már élt egy ilyen ........tudom ez erős hasonlat, de lényegében az.
A meglévő orosz normálisan működik, akkor lett gáz,amikor franciákat hívtak,akik egy olyan tervezési hibát követtek el, amiért örökre el kellett volna tiltani őket mindenféle erőművi munkától.
Amúgy nincs sehol leírva, hogy mi nem állíthatnánk le építkezést, várjuk meg míg elkezdik, de nem hinném hogy gond lenne, mivel ha a finneket 2 szem figyelte, akkor minket 200.

Ménár Atya 2018.09.29. 08:33:30

@V. Orbán pápa reinkarnációja:
Bocsáss meg fiam, azt hittem érdemi mondanivalód van, de látom csak egy újabb orbánfóbiás makogását olvashatom tőled :)

bzsoa 2018.09.29. 08:58:47

Az azért érdekes hogy az "elmaradott" és migránsokkal teli Németországban már minden második háztetőn napelemeket látni és szó sincs atomerőmű építésekről meg bővítésekről, inkább bezárják azokat, nálunk (ahol azért nagyobb a napsütéses órák száma) meg az atomerőművet akarjuk bővíteni horror összegért. Persze télen amikor a legtöbb áramot használjuk keveset süt a nap de ez gondolom Németországban is így van és ha ez ott nem probléma akkor talán nálunk sem lehet az. Kérdezem egy hozzáértő szakértőtől hogy Magyarország miért nem inkább a napenergiát próbálja sokkal intenzívebben hasznosítani Paks bővítése helyett?? Szerintem ha csak a Paksra költött összeg felét támogatásként odaadnák azoknak a polgároknak meg cégeknek akik hajlandóak lennének napenergiát igénybe venni(ha jól tudom a németeknél is komoly támogatási rendszer miatt van ennyi napelem a háztetőkön) akkor abban a pillanatban gazdaságilag is bőven megérné vállalni ezt a beruházást és lehet hogy nem is lenne szükség Paks 2-re. De biztos lesz majd egy FIDESZ szimpatizáns szakértő aki elmagyarázza hogy ez miért lenne nagy hülyeség.

gabest1 2018.09.29. 09:09:19

Ha egész paksot elektromos autók töltésére foglaljuk le, akkor legfeljebb 20000 autó tankolhat egyszerre. 3 milliót kéne lecserélni pár évtized alatt.

XXXXXL 2018.09.29. 09:21:21

Rosszul vagyok tőle mikor politikusok belemàsznak valamilyen szakmàba, miutàn azt hiszik hogy mindenhez èrtenek. Ugyanez volt a vìzerőművel is; most lehetne jobb àrvìzvèdelem, hajòzhatòsàg ès zöld energia, de a sötètzöld politikusok megfúrtàk. Nem baj hogy alattunk 4, felettünk 20 vìzlèpcső van, csak nàlunk kàros.
Gèpèszmèrnök vagyok ès el szoktam làtogatni Paksra a volt èvfolyamtàrsakhoz-mindig jókat röhögünk a Jàvor úrhoz hasonlò "szakèrtőkön" akik csak azèrt mondjàk a magukèt, mert ti ugrotok rà ès ő ebből fènyesen megèl. A műszaki biztonsàg a jelenlegi ès a tervezett lètesìtmènyben nagyon magas szintű, olyan esemènyek kezelèsère is van eljáràs amiknek a bekövetkezèsère extrèm alacsony a valòszìnűsèg. Mindenkinek jogàban àll rettegni bàrmitől, de az atomerőmű helyett tiltakozhatnànak pèldàul a lègszennyezès ellen amibe èvente 14 ezren halnak bele hazànkban, csak az nem olyan konkrèt ès nem hoz szavazatot.

9mmPara 2018.09.29. 09:23:58

@$pi$: " Lehetséges, hogy húsz év alatt úgy fog emelkedni 0,1 fokot a bolygó hőmérséklete, hogy Pakson 40 fokkal melegebb lesz, az afrikai ungabungaföldön meg 39,9 fokkal hidegebb. Lehetséges. Csak nagyob valószínűtlen."

Magyarország középhőmérséklete az OMSz adatai szerint az utóbbi évszázadban kb. 1 fokot emelkedett. Nem egyenletesen, hanem kb. 1980-tól gyorsuló tendencia látszik. Továbbá, az előrejelzetthez képest a mért eltérések egyre nagyobb hányada pozitív, tehát a ténylegesen mért hőmérsékletek egyre nagyobb arányban magasabbak, mint ami várható. 2005-től egyetlen év volt, amikor a mért éves középhőmérséklet alacsonyabb volt (0,15 fokkal) a várhatónál, minden más esetben többet mértek. Sőt, hat alkalommal elérte vagy meghaladta az 1 fokot. Még továbbá, a hőmérsékletváltozás Magyarországon belüli eloszlása is olyan, hogy nagyjából a Balaton szélességében van egy észak-déli sáv, ahol a magyarországi átlaghoz képest sokkal kisebb a melegedés, de onnan kelet felé már legalább 1,5 fok. Paks környéke konkrétan az 1,5-1,6 fokos sávba esik. Ez csupán az elmúlt pár évtized eredménye, mégis elég volt arra, hogy idén már csak kreatív méréssel sikerüljön kicselezni az erőmű üzemeltetésének szabályait.

Szóval, egyáltalán nincs szükség a tényleg valószínűtlen +40 fok változásra. Még 2 fokra se. És merne-e bárki akár csak egyetlen évi jövedelmében fogadni arra, hogy pont a leendő erőmű környékén, pont az üzemeltetése időszakában nem lesz egy pár tized foknyi kellemetlen irányú anomália?

Másik dolog: az áram hiányának is van költsége, tehát beárazható és a termék/szolgáltatás árában meg lehet próbálni érvényesíteni. Nem tudok magyarországi áramszolgáltatóról, amelyik 100%-os ellátást garantál. Aki olyan cég, amelyiket különösen kellemetlenül érinti az áramszünet, annak -- jó pénzért -- pl. az eon is biztosít második, független irányú betáplálást (valami ilyesmi a neve), de ezzel sem vállal 100%-ot. Ha még ez se elég, építhető saját áramellátás -- nem ingyen. Vannak ilyenek (pl. kórházak, hogy a törött gerinc se maradjon ki) és az üzemeltetésük árában benne van ez a biztonság. Gazdasági kérdés.

@molnibalage: Nem, nem műszaki kérdés, még első körben sem. Egyáltalán nem kérdés, hogy az oroszok, amerikaiak, franciák, akárkik képesek-e viszonylag üzembiztos atomerőművet építeni. Amennyire tudom, a fissziós atomipar egyetlen nyitott műszaki pontja a nagy aktivitású, hosszú felezési idejű hulladék "végleges" kezelése, ebből viszont nem keletkezik olyan sok, hogy holnapra feltétlenül kész megoldással kelljen előállni. Az viszont nagyon is kérdés, hogy mennyibe kerül mindez.
És igen, szél- és nap. Itt tényleg van nyitott műszaki kérdés, főleg a tárolás, illetve személy szerint nem szeretem a madárgyilkos dolgokat. De valójában az van, hogy az általánosan elfogadott, szokásos tárolási megoldás nem alakult még ki, hanem ehelyett különféle ötletek versenyeznek, hogy melyik lesz az "iparági szabvány".

Azért tippelem, hogy szerencsésebb, hogy van most pár év csúszás, mert jobb eséllyel elkerülhető, hogy műszakilag elavult és drága valamit építsünk. Ugyanis alapvető, dogmává merevedett energiaipari elvek kezdik elveszíteni az érvényességüket, épp ezekben az években. Hogy mást ne is említsek: nagy távolságú áramszállítás módja, illetve -- részben ehhez kapcsolódóan -- az "alaperőmű plusz kiegészítés" szervezési elv.

Gyorgy007 2018.09.29. 09:30:50

A delfin egy okos állat és hülyéskedik.
Jávor Benedek egy hülye állat és okoskodik.

130 nál hengerfejet cserél....

Visceroid 2018.09.29. 09:34:12

@Kivlov: " 2002-2010 között megtörtént. "

Nem unjátok még? 2002 és 2010 között??? Az már 8 éve vcolt! Emútnyócév, ismerős? Azóta mit csináltak az elvtársaitok, azon kívül, hogy szétlopták, a szakadék szélére juttaták az országot, a mostani 4 éves ciklusban pedig bele is fogják lökni?

XXXXXL 2018.09.29. 09:36:04

@bzsoa: sajnos nem vagyok narancssàrga, de talàn elgondolkozik az alàbbi tènyeken:
-a villamos energia ipari mennyiségben nem tàrolhatò,
-a szèl ès napenergia rendelkezèsre àllàsa időjàràsfüggő,
-mivel a fogyasztàs nem a szèlhez ès a napfènyhez igazodik, szüksèg van időjàràstòl független erőművekre,
-ha ezek az erőművek (ha az atonenergiàt elutasìtjuk) fosszilis tüzelőanyaggal működnek akkor szennyeznek,
-Nèmetorszàgban èvi 25milliàrd EUR tàmogatàst kapnak a megújulòk amit a fogyasztòkkal fizettetnek meg, 85Ft/kWh àrat összehozva,
-a leàllìtott atomerőművek helyett szenes, főleg barnaszenet tüzelő blokkok üzemelnek ìgy a germànok nàlunk 60 szàzalèkkal több CO2-t meg CO-t, NOx-et pöfögnek ki egy főre vetìtve,
-a nèmet napelemgyàrtòk helyett a kìnaiakat arattàk le az Energiewende gyümölcseit, a tàmogatàs Àzsiàba vàndorolt.
Összessègèben dràgàbban termelve többet szennyeznek.

Gyorgy007 2018.09.29. 09:39:15

@bzsoa: Gondolom azért nem költözöl a migránsokkal és napelemekkel gazdag németországba, mert buta vagy németül megtanulni. :) Pedig milyen szívesen bújnál ágyba fiatal izmos migráns fiúkkal...

Ha értenél az energetikához, akkor tudnád, hogy a rendszerbe alaperőművek is kellenek. Az olyan gyengék kedvééért mint te: éjszaka is kell áram, és ködben is, és felhős idő esetén.

Javaslom kerüld az olyan témákat amihez halvány lila fingod sincs (mint Jávor Benedeknek).

Gyorgy007 2018.09.29. 09:44:16

@Stenonis: Ez azért elég nagy csúsztatás.
Max a visszafolyásban csökken az élővilág egy rövidebb szakaszon. Ennek is a jelentősége kb a kánikula esetén van.

Az szinte összes termálfürdő vizét élővízbe engedik. Van ahol a földalól feltörő vizet nem lehet elzárni és folyamatosan 50 fokos vizet engednek a tóba. Ennek ellenére tele van halakkal, kacsákkal, siklókkal.
Pl Berekfürdő

Gyorgy007 2018.09.29. 09:45:59

@Visceroid: Szakadék szélér jutatták az országot?
Te már korán reggel ittas vagy?
Nézz már rá a munkanélkülségre 8 éve és most.

Ménár Atya 2018.09.29. 09:50:18

@bzsoa: Kicsit olvass utána ,jelenleg mi a gond.
A fő probléma a tárolás, a nem állandó működés miatt.
Ráadásul a kiegésztő termelés akármilyen erőműből történik, ennek leállítása túltermelésnél,és indítása alultermelés esetén 3komoly időt vesz igénybe, nem is beszélve az elfogadott légszennyezési kvóták betarthatatlanságáról.
Szóval ez nem pártpolitikai, hanem energetikai kérdés.
Amúgy most is építenek napelemparkot, ill te is rakhatsz magadnak, csak hát az egy hosszú megtérülés, ha egyáltalán megtérül, de szerintem amúgy is a hasonló technológiák felé megyünk, az atom az átmeneti szükséges rossz.
Amúgy a legjobb példa szerintem az ingyen melegvíz napkollektorral, felteszel néhány kollektort, mellé tárolót szivattyút, vezérlést, és kiderül hogy annyit költöttél rá, hogy 50 évig gázzal megoldottad volna, és nem is beszéltem arról, hogy amikor nyáron a te kis mondjuk 4 fős családod melegvize reggel 10-kor készen van, akkor a 10-18 közötti időben mit csinálsz a nappal, lekapcsolod?
Hát nem, szerencsés esetben van egy nagyobb medencéd, és oda küldöd az energiát, nehogy tönkremenjen a rendszered, ha ilyen nincs ,akkor jön a szívás, meg a szerelő, meg a csere, nem kevés pénzért.

Ménár Atya 2018.09.29. 09:51:52

@Ménár Atya: Na, most látom más is képes nem pártalapon szemlélni ezt a kérdést. :)

molnibalage 2018.09.29. 10:05:48

@BiG74 Bodri: Tudod, munkaerőhiány? Olyan, mint a betöltetlen pozíció.

molnibalage 2018.09.29. 10:06:17

@nyerafidesz: Ez sem igaz, mert a turbinákat emlékeim szerint a GE hozza.

molnibalage 2018.09.29. 10:08:04

@bzsoa: A német fajlagos CO2 kibocsátás a francia 8-12-szere és az áram kétszer drágább.

Ha ez szerinted eredmény kb. 500-1000 Mrd EUR eltapsolása után, akkor irány a diliház.

molnibalage 2018.09.29. 10:08:37

@gabest1: Ez ebben a formában nem igaz, mert változó teljesítménnyel lehet tölteni, nem valószínű, hogy minden autó gyorstöltést hajt végre.

molnibalage 2018.09.29. 10:09:45

@molnibalage: Ehhez jön a brutális importfüggőség és csak azért képesek a hülyeségüket tolni, mert paraziták egész K-E hálózatán.

Ménár Atya 2018.09.29. 10:21:40

@molnibalage: Ezt tudtad:
Budapesten, a Késmárk utcában készülhetnek az új paksi atomerőműblokkok turbináinak egyes részei. A Késmárk utcában van Európa legnagyobb, egyben a világ második legnagyobb turbinalapátgyára. A világ számos erőművében, például a dél-texasi atomerőműben és a lauswardi hőerőműben dolgoznak Magyarországon gyártott alkatrészek. Az Origo körülnézett a gyárban."
Csak érdekességnek másoltam ide.

gabest1 2018.09.29. 10:23:13

@molnibalage: Most még nem valószínű, de ami most extrém, egy évtized múlva lehet hogy alap.

$pi$ 2018.09.29. 10:33:49

@9mmPara: "Nem tudok magyarországi áramszolgáltatóról, amelyik 100%-os ellátást garantál."

Van némi különbség aközött, hogy néha van tíz persz áramszünet vagy minden este elmegy az áram és reggelig nem is jön vissza. De persze ezek műszaki kérdések, téged pedig kizárólag a közgazdasági kérdések érdekelnek.

"hanem kb. 1980-tól gyorsuló tendencia látszik"

Annak idején az Al Gore nyomta a klímahisztit, olyan "tendenciákat" mutatott be, aminek alapján mára a fél világ víz alatt lenne, magyarország meg egy merő sivatag volna. Aztán nem jött be. Mostanra már kicsit visszafogtak, száz évre mondanak egy fokot meg hasonló óvatos becsléseket nyomnak.

"pont a leendő erőmű környékén, pont az üzemeltetése időszakában nem lesz egy pár tized foknyi kellemetlen irányú anomália?"

Egy erőmű megtervezése komoly mérnöki munka. Sok mérnök, többféle mérnök dolgozik rajta, sőt biológusok is, szakemberek. Sok ezer oldalnyi tanulmány, mérés, kutatás még mielőtt egyáltalán eldöntik, hogy építenek -e valamit.

Te laikus vagy, aki olvasott pár ismeretterjesztő cikket, meg politikikai propagandát.

Ezek után kijelented, hogy az egész csak közgazdasági kérdés és nekiállsz a duna élővilágára hivatkozva tiltakozni.

Rendben, jogod van hozzá, de én a szakembereknek hiszek. Nem neked. Nem csak azért, mert kétségbevonom a szakértelmedet, nem látom bizonyítottnak, hogy pártatlan lennél, nem látom, hogy komolyan foglalkoztál volna a támával, hanem azért is, mert az érveidet nem tartom elég meggyőzőnek. Még a közgazdaságtani vonatkozását sem.

Nem mérted fel, hogy milyen következményei lennének az energetikai rendszer összeomlásának és azt hiszed, hogy a piacon korlátlan mennyiségű villamos energia (zsinóráram) áll a rendelkezésre, amit a jelenlegi áron tetszőleges mennyiségben, tetszőleges időn keresztül meg tudunk majd vásárolni.

Sőt, azt állítod, hogy nálunk nem éri meg zsinóráramot termelni, másutt viszont megéri és mi onnan fogunk tudni vásárolni. Ezt a vad feltevést igen erős bizonyítékokkal kellene alátámasztanod.

Stenonis 2018.09.29. 10:39:45

@Ménár Atya:

Soros egy spekuláns. Ezt soha, senki sem vitatta. Még ő maga sem.

Egy darab migráns sem akar idemigrálni.

2015-ben átvonult rajtunk minimum 200 ezer migráns. Egy sem választotta kies Magyarországot, hogy itt telepedjen le.

Keményen gyártod az összeesküvés elméleteket. :)

Kötelező kvóta: a magyar menekültügyi hatóságoknak pár ezer főnél el kellett volna bírálniuk, hogy Magyarországon kaphatnak-e menedékjogot az emberek.
Ennyit a diktatórikus ráerőltetésről.

A migránsválság kezdetekor sehol sem voltak őrzött menekülttáborok. Valakik (akik a gonosz tervet kidolgozták), azt hitték, hogy majd itt marad sok millió menekült? Őrzés nélkül?
Ha ezek a valakik szervezik a nagy világösszeesküvéseket, akkor igencsak bénák.

Nem ítéltem előre. Csak tisztában vagyok a magyar szakhatóságok működésével. Mészáros és Mészáros Kft. engedélykérelmét 3 nap alatt kiadja a környezetvédelmi hatóság, más cégekkel meg 2 hónapon át szórakozik. Akkor szerinted Paks II-nél milyen ellenőrzés lesz majd?

És a finn eset is eléggé elgondolkodtató, hogy a magára hagyott orosz kivitelező miként építkezne.

Jelenleg annyit tudunk, hogy az orosz hitel sokkal drágább (4-5%), mit a világpiaci (1,5%).

Nem mellékesen az eredeti terv szerint az egyik új blokk 2026-ban már hálózatra kellene, hogy termeljen. Ehhez képest 2018 vége felé még az engedélyezés sincs kész, nem hogy az építést elkezdenék.

fhdgy 2018.09.29. 10:42:50

@Stenonis: Az 1.-3/a pontokról a legmegveszekedettebb trollok sem írnak, mert abszolút védhetetlen, így agyon hallgatják. Amiről nem beszélünk, az ugye nincs!

A 3/b-re adott válaszod második fele már erősen lehet ideális troll téma. Ha troll lennék ( nem vagyok az ), akkor arra olyan hülyeségeket írnék, hogy nem veszne ki a Duna élővilága, csak átalakulna, lennének piranyák, anakondák, aligátorok vagy krokodilok stb. Nem lenne az sem gond, mert Tiborczné született orbán rachel csodálatos turisztikai lehetőséget látna benne. Pakstól az országhatárig lenne egy temperált strandunk, amiben télen is lehetne fürdeni, egy jó kis kerítés építésével ( ebben van rutinjuk ) pedig az is megoldható lenne, hogy krokodil, aligátor kaja csak a NER ellenesekből lehessen.

Stenonis 2018.09.29. 10:48:31

@Gyorgy007:

A Duna élővilága annyira nem szokott hozzá a 30 foknál melegebb vízhez. Az a Dunában már extrém melegnek számít.

És lehetőleg ne csökkenjen már az élővilág a Dunában. Se kicsit, se nagyon.

Stenonis 2018.09.29. 10:52:15

@fhdgy:

Ha meg extrém alacsony lenne a Duna vízhozama és nagyon magas a hőmérséklete, akkor Paksnál már csak sót és paprikát kell beleönteni, Baján már lehet is kimerni a halászlét. Nagy hungarikum fesztiválokat lehetne ott tartani.

$pi$ 2018.09.29. 10:53:22

@Stenonis: "Kötelező kvóta: a magyar menekültügyi hatóságoknak pár ezer főnél el kellett volna bírálniuk, hogy Magyarországon kaphatnak-e menedékjogot az emberek.
Ennyit a diktatórikus ráerőltetésről."

Akkoriban a német és svéd hatóságok jelezték, hogy összesen körülbelül 55 000 főt küldenének magyarországra, mert nálunk regisztrálták elsőként. Ennyit a pár ezer főről.

Mára már régóta a felső korlát nélküli kvótáról van szó.

De te azt állítod, hogy a magyar kormány feleslegesen hisztizik, hiszen csak pár ezer bevándorlóról van szó. Felmerül a kérdés, hogy ha tényleg csak pár ezer főről van szó, akkor az EU miért rugózik rajta évek óta? Talán azért, mert ha megvan a precens az első turnusról, akkor semmiféle jogi vagy erkölcsi alapunk nem lesz a második meg harmadik turnust visszautasítani?

konrada 2018.09.29. 10:58:40

@Stenonis: jaja! Aki szerint meg nem így van, az a abba a buta hibába esett, hogy járkálgat a Nyugati, Keleti, meg a Körút környékén, és buta fejével a saját vaksi szemének hisz.
... pedig ott a dombon fent tényleg nincs migráns, ezt el kell hinni!

konrada 2018.09.29. 10:58:40

@Stenonis: jaja! Aki szerint meg nem így van, az a abba a buta hibába esett, hogy járkálgat a Nyugati, Keleti, meg a Körút környékén, és buta fejével a saját vaksi szemének hisz.
... pedig ott a dombon fent tényleg nincs migráns, ezt el kell hinni!

Stenonis 2018.09.29. 10:59:43

@$pi$:

Az atomerőmű építésének eldöntésekor semmilyen mérnöki munka nem volt. Putyin magához rendelte Orbánt és aláírták a szerződést. Ezután a mérnökök megtervezik és megépítik. A közgazdászok meg sikítófrászt kaptak.

Jelenleg úgy néz ki, hogy atomerőművel nem éri meg villamos áramot termelni. Nem véletlen, hogy titkosítani próbál mindent a kormány.

Zsinóráramot vízi erőműben sokkal olcsóbban lehet előállítani, mint az atomerőművekben. Persze csak akkor, ha az atomerőműveknél nem vesszük figyelembe az externális költségeket. Ahogy Paks I. esetében sem vesszük figyelembe.

$pi$ 2018.09.29. 11:00:50

@Stenonis: "Jelenleg annyit tudunk, hogy az orosz hitel sokkal drágább (4-5%), mit a világpiaci (1,5%). "

Nekem az a gyanúm, hogy egy hosszúlejártú hitel kamatát hasonlítod össze egy napi kamatozású hitel kamatával.

Az orosz hitel 30 éves futamidejű. Amikor ennél kedvezőbb kincstárjegyeket tudunk kibocsájtani, akkor azokat használjuk, az orosz hitel előtörleszthető. Épp a minap volt hír, hogy előtörlesztettük az eddig lehívott minimális összeget.

Szóval a vad elképzelésed miszerint te általános iskolai matekkal meg tudod mutatni mennyire rossz döntéseket hoztak a szakemberek igencsak kamu.

$pi$ 2018.09.29. 11:02:17

@Stenonis: "Az atomerőmű építésének eldöntésekor semmilyen mérnöki munka nem volt. Putyin magához rendelte Orbánt és aláírták a szerződést. "

Kár, hogy amikor eldöntötték, hogy bővíteni kell paksot nem az Orbán, hanem a Gurcsány volt a miniszterelnök. :D

Stenonis 2018.09.29. 11:02:56

@konrada:
Nem Budapesten élek.
Mennyi migráns van most a Nyugati, Keleti és a Körút környékén?

Akik 2015-ben ott voltak, ott is akartak maradni?

Ménár Atya 2018.09.29. 11:04:56

@Stenonis: Ok tehát akkor sorosban megegyezhetünk, nem kell semmilyen formában, mert kárt okoz gátlástalanul.
Az a 200 ezer az olyan 400-450 ezer volt.
Az én véleményem szerint egy is sok,aki engedély nélkül keresztül megy az országon, de gondolom, te a kertedről lakásodról már leszerelted az ajtókat, az jön megy aki akar, és oda szarik ahova akar :)
Nincs összeesküvés elmélet, egészen addig jó volt a migráció,amg itt tartózkodtak, amint megkapták, fordult a kocka, ez tény , látható,mérhető.
Arról már ne is beszéljünk, hogy a közbiztonság hogy romlik a befogadó országokban.
A néhány ezer idegen, jól hangzik, de egyrészt az is sok, másrészt meg a "kellett volna" kissé erőszakos, miért kellene ha nem akarom?
Ráadásul, én azért nem felejtek, és emlékszem rá, hogy a néhány ezer az egy végtelen történet lenne, ahogy most is látjuk, hogy csak jönnek és jönnek.
Az orosz hitel drágább, kérdés hogy a működtetés is az e, de akkor nem az erőmű a problémád, hanem a hitelező, ez gazdasági kérdés,nem energetikai.
Az orosz erőművek ugyan olyan jól működnek mint bárhol a világon, az emberi felelőtlenség meg nem kizárható sehol sem, de ha jól emlékszem a kiváló japán erőművel elég nagy gebasz van.
Az építés meg felügyelhető, tehát előre ítélsz feleslegesen.
Az hogy mikor épül meg, részlet kérdés jelenleg.
Kicsit olvass utána hol mennyi atomerőmű üzemel, és ezek leállítása milyen problémákat okoz.
Most komolyan mondom, felejtsd el hogy fideSS,meg orbán a patás, szimplán az adatok és tények alapján nézd, ez pedig jelenleg még mindig az atomenergia felé billenti a mérleg nyelvét,főleg a mi helyzetünkben.
Vagy pedig leszarjuk a co kvótát, és felhúzunk még vagy 6 nagy teljesítményű szenes erőművet, és no problem............
Ami pedig pedig Jávor B.-t illeti, csak égeti magát a dunába dölt munkagép teóriákkal, ami eltorlaszolja a Duna folyam útját :D:D
Jó hogy nem azt írja, hogy az esetlegesen szabadon engedett krokodilok szétrágják a reaktort.................. :D

konrada 2018.09.29. 11:05:06

@Stenonis:... az mondjuk tény, hogy igazi horgászparadicsom mint a battai, mint a Paksi üzemvíz kifolyó oldala. Valószínűleg azért, mert ott nem piszkálják ott a halak a kapással, - mert a melegebb víztől már kihaltak - , így lehet nyugiban pihizni...

$pi$ 2018.09.29. 11:05:26

@Stenonis: "Zsinóráramot vízi erőműben sokkal olcsóbban lehet előállítani, mint az atomerőművekben. "

Ahhoz olyan folyók is kellenének. :D Egyébként igen, a vízi erőművek sok mindenben jobbak, én is órülnék, ha építhetnénk vízi erőműveket paks helyett.

Egy kérdés: ha a vízi erőművek olyan jók, akkor szerinted németeknél miért van olyan hatalmas szénerőmű kapacitás? :D

Ménár Atya 2018.09.29. 11:06:12

@Stenonis: Hát látszik hogy nem itt élsz, van belőlük épp elég így is, de a többséget azért sikerült exportálni :)

$pi$ 2018.09.29. 11:07:21

@konrada: "Valószínűleg azért, mert ott nem piszkálják ott a halak a kapással, - mert a melegebb víztől már kihaltak"

Butaság! A paksi duna hőmérsékleti korlát nem a halak miatt van, hanem különféle egysejtűek miatt. Ha emelkedne a hőmérséklet nem a halak szívnák meg, átalakulna az ökoszisztéma az egysejtűek miatt.

Quas! 2018.09.29. 11:08:46

Ezt a migránsozást be lehetne fejezni itt. Csak annyit tennék azért hozzá, hogy az eredeti megállapodás, amit Orbánék fel akartak mondani, nem arról szólt, hogy évi 1500 menekültet kellene befogadni, hanem arról, hogy az összes menekültet akit itt regisztrálnak, itt kellene elhelyezni, amíg azok az országok, ahová menni akarnak, el nem bírálják a kérésüket. Ha mégis tovább mennének, akkor oda kellene visszavinni, ahol először regisztrálták őket, vagyis ide. Ha csak 200ezer menekültről beszélünk 2 év alatt, akkor is elég súlyos helyzet alakult volna ki. Szóval nem az 1500 emberke jelentett gondot, hanem a többi, akiket évekig kellett volna itt elhelyezni, amíg a többi ország kimazsolázza közüllük a számukra vállalhatóakat. A többivel meg nekünk kellene továbbra is foglalkozni...

Stenonis 2018.09.29. 11:09:10

@$pi$:
Heti hír:

Egymilliárd euró összegben, 1,25 százalékos kamaton bocsátott ki hétéves futamidejű államkötvényt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) – jelentette be Varga Mihály kedden.

2017-ben 78,2 millió eruo hitelt hívtunk le. Ezt előtörlesztettük. De az oroszoknak így is nagyon megéri hitelezni nekünk.

Ki kell, hogy ábrándítsalak. Egyetemen tanultam matekot :) 4 féléven át :)

És nem szakemberek hozták a döntéseket, hanem Putyin. Aki orosz szakemberek tanácsait vette figyelembe. Viktor meg aláírta azt a papírt, amit elé tettek. Ugyanígy baszták át a kínaiak is a kormányt a Belgrád-Budapest vasúttal.

konrada 2018.09.29. 11:11:28

@Stenonis: hát jó részük nem, de attól még a nem kevésnek jobb életnek tűnt az is, mint az afgán hegyekben ráváró, igy elég sokan maradgak.

... s még többen maradtak volna, ha nyugaton zárul a kapu, keleten meg nyitvamarad.

... de térjünk vissza Jávor Beni humoreszkjéhez, mert ez a blog most arról szól.

Stenonis 2018.09.29. 11:14:16

@Ménár Atya:
Miért engedett át az országon a fidesz kormány 400-450 ezer embert ellenőrzés nélkül?

Tudod, Magyarország tagja egy nagyobb közösségnek. Ez az Európai Unió. És az EU nem arról szól, hogy csak pénzt ad, hanem arról is, hogy probléma esetén a gondban is osztoznunk kellene. A jogok mellé sajnos kötelezettségek is járnak.

$pi$ 2018.09.29. 11:15:30

@Stenonis: "Jelenleg úgy néz ki, hogy atomerőművel nem éri meg villamos áramot termelni. Nem véletlen, hogy titkosítani próbál mindent a kormány."

Hát persze, hogy nem éri meg. A paks elleni osztrák támadások is ezt bizonyítják. Az osztrákok például arra hivatkoznak, hogy ha a magyarok pakson bővítenek, akkor elárasztják a régiót olcsó villamosenergiával és nekik tönkremennek a szélfarmjaik, mert senki sem fogja tőlük drágán megvenni a villanyt.

Hát igen, ennyire nem éri meg. A lényeg, hogy a magyarok nehogy megtermeljék a villanyt maguknak, mi akarunk eladni nekik villanyt jó drágán.

Az már csak hab a tortán, hogy miután beleöltek sok-sok milliárd állami pénzt a napelemekbe meg széllfarmokba most azzal jönnek, hogy a magyarok állami pénzen támogatják az energiaiparukat, amit tiltott finanszírozás meg hogy néz már ki.

Igen, nem éri meg. Annyira nem, hogy ahol leállították az atomerőműveket vagy kétszer annyiba kerül a villany (Németország) vagy több évtized óta sír a kormány, hogy mennyire megszívták (Olaszország).

Azt javaslom, hogy ne csak ellenzéki bulvárt olvass, ha meg akarod tudni az igazságot.

Stenonis 2018.09.29. 11:15:58

@$pi$:
A vízi erőműveket alapvetően csak Bajorországban éri meg telepíteni. Viszont iszonyat nagy mennyiségű szénen ülnek a németek.

Stenonis 2018.09.29. 11:17:44

@$pi$:
A halaknak azért szívás a magasabb hőmérséklet, mert csökken a víz oxigéntartalma. Nő a halakat érő stressz. És sokkal könnyebben betegednek meg.

$pi$ 2018.09.29. 11:20:09

@Stenonis: "Tudod, Magyarország tagja egy nagyobb közösségnek. Ez az Európai Unió. És az EU nem arról szól, hogy csak pénzt ad, hanem arról is, hogy probléma esetén a gondban is osztoznunk kellene."

Bármikor segítünk a németeknek vagy az olaszoknak megvédeni a határaikat. Gondba vannak, szóljanak, segítünk. Ha kell én magam is küldök paypal-on pénzt drótra, lőszerre, meg olyan távcsőre, tudod... ami olyan ződ képet ad!

A szolidaritás azonban nem terjed ki arra, hogy "nédd má', tökön szúrom magam, te is fogj egy hegyes tárgyat". A szolidaritás nem azt jelenti, hogy a németek eldöntik, hogy nálunk mi legyen, a szolidaritás azt jelenti, hogy a németek megértik végre, hogy nekünk nincs annyi pénzünk, hogy elosztogassuk az afrikaiaknak.

A svédek meg a németek generációk óta élnek szabad országban, megunták. Mi még csak most kezdjük, nekünk még tetszik, hogy nem ülnek idegenek a nyakunkon.

$pi$ 2018.09.29. 11:21:56

@Stenonis: "A halaknak azért szívás a magasabb hőmérséklet, mert csökken a víz oxigéntartalma. Nő a halakat érő stressz. És sokkal könnyebben betegednek meg."

Igen, tudom. Általános oskolai tananyag. A halak azonban nem állnak neki tömegesen pustulni 30 fok körül, az ökoszisztéma mégis felborul. Algák, moszatok, meg mittudomén mik. Ezért van a 30 fokos határ, nem a halak miatt.

konrada 2018.09.29. 11:22:19

@$pi$:.. a Duna kb 6-8 km-rel folyó folyam. Extrém esetben a 30 fokos vízet az szélességének max 20%-án a befolyásnál +2-3 fokos víz - ami max 2 km-en belül elkeveredik, em nagyon képes bezavarni, azaz ha pont ott pár különösen kényes egysejtűt megzavarna is, igen gyorsan regenerálódik azon a párezer köbméteren is.

Stenonis 2018.09.29. 11:22:55

@$pi$:
Jaja.

Az osztrák megújuló kapacitást a Hinkley Point C is veszélyezteti és attól is félnek, hogy a britek olcsó villamos árammal árasztanák el Ausztriát. Ezért azt a projektet is beperelték 2015. júniusában.

$pi$ 2018.09.29. 11:23:19

@Stenonis: "A vízi erőműveket alapvetően csak Bajorországban éri meg telepíteni. "

Igen. Magyarország nem tudja vízierőmvekből kielégíteni az energiaigényét. Valamiért mégis ilyesmit szokás javasolni ezeken a blogokon. :)

Ménár Atya 2018.09.29. 11:25:37

@Stenonis: Miért engedett át az országon a fidesz kormány 400-450 ezer embert ellenőrzés nélkül?"

Látod már itt alapvetően butaságot beszélsz.
Először is nem akart senkit keresztül engedni, ez volt az első probléma, ezért lettünk fasiszták, mert ellenőrizni akartuk őket.
Ha viszont kicsit jobban megnézzük, akkor ezek a menekültek már átjöttek a görögökön ahol ugye mindet ellenőrizték,regisztrálták, ha így nézzük akkor szabadon mehetnek akárhova .
Én nem emlékszem, hogy bármelyik menekült országgal határosak lennénk, és itt kellene regisztrálni őket, tehát előbb a minket kritizálók nem tartottak be semmit sem.
Igy semmiféle kötelezettségünk nincs.
Pénzt meg nem ezért kapunk, az egy teljesen másik játék.
Ne úgy képzeld már el, hogy azért kapsz pénzt mert a nyugat a mi jótevőnk, azért kapunk alamizsnát, mert tudják, hogy kaptak egy 100 milliós piacot, meg olcsó munkaerőt cserébe.
Tehát a mérleg még mindig feléjük billen erősen.
Ezt a 4 matek féléveddel is kitudod számolni simán.

$pi$ 2018.09.29. 11:28:31

@Stenonis: "Ezért azt a projektet is beperelték 2015. júniusában."

Politikai okokból rossz döntéseket hoznak, aztán megpróbálják minden lehetséges eszközzel akár erővel is védeni. Ez az európai demokrácia halála. A háziasszonyok mondják meg, hogy mi legyen a bevándorlással, az energetikával, az iparral.

Láttam egy riportfilmet svédországból. Azt mondja a csávó, hogy negyvenes elvált nők 16 évesnek hazudott 23 éves arab faszikat fogadnak be otthonra állami támogatással. Azt mondja a riportban, hogy egyértelmű a szexuális indíttatás, tömeges és közismert ez az egész. Demokrácia, szolidaritás, fékek meg ellensúlyok mi?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.09.29. 11:31:07

@$pi$: nem folyo kell. az meg van is. szintkulonbseg nincs.

$pi$ 2018.09.29. 11:31:11

@konrada: "ha pont ott pár különösen kényes egysejtűt megzavarna is, igen gyorsan regenerálódik azon a párezer köbméteren is."

Igen, csakhogy a jogszabályokat nem úgy hozták, hogy "majd regenerálódik", hanem úgy, hogy "nem okozhat károsodást". Miközben a románok nyomják a folyókba a ciánt... de jogos, mi urak vagyunk, szerintem is ügyelni kell a vizeinkre.

$pi$ 2018.09.29. 11:32:12

@FILTOL: "nem folyo kell. az meg van is. szintkulonbseg nincs."

Világos. Úgy értettem, hogy "olyan folyó, ami rendesen folyik is" :)

Visceroid 2018.09.29. 13:59:59

@Gyorgy007: "Nézz már rá a munkanélkülségre 8 éve és most."

1: Ja, közmunkásokkal szépen lehet kozmetikázni, aki viszont nem akar oda menni az szívhat
2: A forint lassan sz@rt se ér.

$pi$ 2018.09.29. 18:31:40

@Visceroid: "1: Ja, közmunkásokkal szépen lehet kozmetikázni, aki viszont nem akar oda menni az szívhat"

Az utolsó pillanatban Bajnai cirka 200-250 000 embert irányított a munkaerőpiacra. Ez körülbelül annyi, mint ahányan közmunkán szoktak lenni. Akkor?

"2: A forint lassan sz@rt se ér."

Annak idején 240 forint volt egy euró és 12%-on állt az alapkamat. Maga Gyurcsány mondta, hogy "ez a kamat megöl minket", de olyan sok hitelt vettek fel, annyi volt a hiány, annyira nagy szükségük volt a kölcsönökre, hogy magasan kellett tartani a kamatot.

Jó magas kamaton, jó erős forint mellet valutában adósították el az a magyar államot. Amint visszaállítottak egy normális alapkamatot visszaállt az árfolyam a normális értékére.

Amúgy az MSZP alatt 240-ről 310-ig ugrott a forint. Most 320... igen, tudom, hiszen az gazdasági válság volt, nem az mszp tehet róla, a fidesznek meg szerencséje volt meg ilyenek.

BiG74 Bodri 2018.09.29. 18:53:17

@$pi$:
Nem feltétlenül energiatermelésért duzzasztunk folyókat, patakokat.

Viszlát és kösz a halakat 2018.09.29. 19:11:11

@Stenonis: "az élővilágra eléggé káros, ha jól felmelegíti a folyót a visszatáplált víz"
Ezt tudnád valamivel igazolni? Mi döglik ki attól ha pl 2 fokkal melegebb lesz a Duna 500 méteren?

Viszlát és kösz a halakat 2018.09.29. 19:17:09

@bzsoa: "Németországban már minden második háztetőn napelemeket látni"

ha az állam évente 2 paks2 árát beletolja a napelem és szélerőműbiznisz támogatásába indezt jól megfejeli kötelezően magas átvételi árral akkor persze, hogy sok napelemet fogsz látni. Meg duplájára emelkedett lakossági áramárat, meg a magyar co2 kibocsátásnak a dupláját és ez csak romlani fog amikor az atomerőműveket leállítják és még intenzívebb szénégetéssel fogják pótolni a kieső kapacitásokat.

Viszlát és kösz a halakat 2018.09.29. 19:31:06

@Stenonis: "Zsinóráramot vízi erőműben sokkal olcsóbban lehet előállítani, mint az atomerőművekben. Persze csak akkor, ha az atomerőműveknél nem vesszük figyelembe az externális költségeket."

Meg ha nem számoljuk bele a költségekbe pl Ausztria elfoglalásának költségeit. merthogy vízerőművel ott lehet áramot nagymennyiségben és olcsón tzermeli ahol ehhez vannak megfelelő vizek. Magyarország nem ilyen. A híres gigamegaüberállesz bősnagymarosi erőműrendszer ha megcsinálják akkor tudott volna ideális esetben 360MW-ot termelni nekünk. Ez kevesebb mint 1 paks1 blokk termelése és bősnagymarosi erőműrendszerből nem lehet az országban 6-ot építeni mert nincs hol.

Gyorgy007 2018.09.29. 20:11:39

@Visceroid: Hazudozhatsz arról, hogy nem jobb a helyzet, de attól még nem lesz igaz.
2002 ben egyszerüen nem tudtam elhelyezkedni.
2006 ban 80 helyre adtam be a jelentkezésemet és 3 helyre hívtak be és egy helyre vettek fel.
Most heti szinten kapom az ajánlatokat a linkedinen keresztül.

A közmunka a teljesen képzetlen cigányoknak való. Mivel egyre többen vannak egyre többen közmunkások.
Mindenki más válogat a munkahelyek között.

molnibalage 2018.09.29. 22:43:19

@Viszlát és kösz a halakat: Valahol nevetséges, hogy egyesek szerint az átlagosan 1000-2500 m3/s-os Dunába visszaeresztve annak kb. 2-3%-ét pár fokkal melegebben az problémát okoz.

@Stenonis: Ja persze. Ezért van az, hogy a francia áram a fele a német és dán áramnak úgy, hogy a fajlagos CO2 szennyezés 8-12-ede az ottaninak.

Aktuális állapot.
www.electricitymap.org/?page=map&solar=false&remote=true&wind=false

Ez meg egy hétre a FRA vs. GER
data.electricitymap.org/?utm_source=electricitymap.org&utm_medium=referral&utm_campaign=country_panel

Röviden. Hazudozzál másnak...

Ha a magadfajta sipákoló faszok nem lennének, akkor a CO2 probléma nukleáris energiatermeléssel letudható lenne 20 éve. Ehelyett szarra sem jó szélkerekeket meg naperőművekkel kúrják tele a világot.

Eszemfaszom megáll a magadfajta idiótáktól, akik tényeket tagadnak.

molnibalage 2018.09.29. 22:45:32

@bzsoa: Olvasd eggyel fentebbi kommentem. Ha ennyire nem értesz hozzá, akkor bullshittek posztolgatása helyett kussolhatnál.

Elegem van azokból a meg nem értett zsenikből, akik számok és források nélkül dolgoznak.

Igen bazdmeg, a németek ostobák, a populizmus oltárán beáldozták az egész energetikát.

Az éves 20 mrd közvetlen zöldáram adóból régen létezhetne az az atomerőmű park, ami valóban 0 CO2 emissziós lenne és a francia szinten lennének.

Ehhez képest kb. 500-1000 mrd eltapsolása után a CO2 fajlagos emisszió az 1990-es szarabb.

Vastaps...

Stenonis 2018.09.30. 08:10:57

@Viszlát és kösz a halakat:
Valamiért hoztak egy szabályt arról, hogy korlátozzák az erőmű üzemét, ha 30 fokot meghaladja a Duna hőmérséklete a bebocsátás utáni mérési ponton.

És ez egy nemzetközi gyakorlat.

Ha jóindulatúak vagyunk, akkor tételezzük fel, hogy ezt az értéket nem hasraütés szerűen állapították meg.

De a helyzet nagyon egyszerű. Ha ennyire érdekel a dolog, elslattyogsz a Dunához. Veszel belőle vízmintát. Megállapítod a planktonok mennyiségét és fajszámát. Utána szépen felmelegíted a vizet 31 fokra és ott tartod pár órán át. Megismétled a planktonvizsgálatot.
Utána párszor elvégzed ezt a vizsgálatsort.

Most nincs kedvem szakirodalmat bogarászni, de a google a barátod.

Stenonis 2018.09.30. 08:20:40

@molnibalage:
Olvasgass hatástanulmányt. Mondjuk a Paks II-ét. Ott szépen lemodellezték, hogy hat a bevezetett víz a Duna hőmérsékletére.
Utána térjünk vissza erre :).

Hol írtam bárhol is, hogy fúj-fúj atom? A probléma a paksi új erőművel van.
A franciák simán csökkentik az erőműveik teljesítményét, ha 26 fok fölé nő a befogadó folyó hőmérséklete. A magyar szabályozás ebben is nagyon megengedő.

Az új építésű erőművekkel az a gond, hogy irtóztató sokba kerülnek. Nagyon másik a követelmények, mint amik voltak Csernobil előtt. Ezért nincs értelme egy érig erőművet összehasonlítani egy újjal.

A kormány nem véletlenül titkosított szinte mindent. Független szakértői számítások szerint a jelenlegei áramár kb. kétszeres kell ahhoz, hogy Paks II a végén nullszaldóra jöjjön ki.

$pi$ 2018.09.30. 08:46:41

@Stenonis: "A franciák simán csökkentik az erőműveik teljesítményét, ha 26 fok fölé nő a befogadó folyó hőmérséklete. A magyar szabályozás ebben is nagyon megengedő."

Amikor ezt a 30 fokos határt megállapították biológusok vizsgálták a duna élővilágát. Nem a francia folyókat. Használhatatlan összehasonlítást tettél.

$pi$ 2018.09.30. 08:52:45

@Stenonis: "A kormány nem véletlenül titkosított szinte mindent. Független szakértői számítások szerint a jelenlegei áramár kb. kétszeres kell ahhoz, hogy Paks II a végén nullszaldóra jöjjön ki."

Én is láttam ezeket a "szakértői" számításokat. Előszeretettel használták pl. az intermittent áram árát. Olyan mintha azt mondták volna, hogy tankolj petróleumot meg pakurát a benzines autódba, mert az olcsóbb.

De mondok egy másik érdekes dolgot, amit el szoktak felejteni: tegyük fel, hogy a paksi erőmű nullszaldós. Kifizeti az iparűzési adót, a fizetéseket, a fizetésekre az szja-t, a TB-t, az áfát, a környezetvédelmi adót a képzési hozzájárulást, mindent, aztán nem marad egy fillér nyereség sem.

Akkor az államnak mint tulajdonos, akihez befolyt az összes adó megérte -e a dolog? Hahh, úgy tűnik, hogy a nullszaldós atomerőmű szép vastag bevételt termelt az államnak, azaz a tulajdonosnak.

Nem, nem lesz nullszaldós, nyereséget fog termelni, de ha nem termelne, még akkor is jó üzlet lehetne.

$pi$ 2018.09.30. 08:57:58

@Stenonis: "a jelenlegei áramár kb. kétszeres kell ahhoz"

Még egy. Tegyük fel, hogy nem építünk reaktort, majd veszünk külföldről. Igen ám, de ekkora kapacitás nincs csak úgy szabadon, úgyhogy mit ad isten akkor külföldön kell erőművet építeni.

Szlovákia, csehország, ausztria ennyi vizierőművet nem fog betolni, mert ha tudna, akkor már megtette volna. Németország jelenleg is a franciákon lóg, azok meg atomenergiát használnak. Románokat, szerbeket, stb. nagyjából el lehet felejteni.

Akkor ki fog erőművet építeni a kedvünkért? Milyet? Miért fogja nekik megérni, ha nekünk nem? Mi lesz, ha nekik is kell a villany, lekapcsolják a saját iparukat, hogy nekünk el tudjanak adni áramot?

$pi$ 2018.09.30. 09:01:59

@BiG74 Bodri: "Nem feltétlenül energiatermelésért duzzasztunk folyókat, patakokat."

Persze, de itt most az energiatermelésről volt szó. Másrészt a duzzasztás ebből a szempontból mellékes. A duzzasztás lehetővé teszi, hogy kinyerd az energiát, de nem növeli meg az energiát. A patak a duzzasztás után is patak marad, maximum lesz annyi esése helyileg, hogy kinyerd azt a kevés energiát.

Quas! 2018.09.30. 09:22:16

@$pi$: Nem úgy van, nem jól tudod a napenergia szövetség elnöke, vagy mi a lótúró, megmondta, hogy a villanyt csak be kell táplálni a hálózatba, amikor felesleged van belőle, aztán amikor kell, akkor csak ki kell onnan venni. Amíg ilyen pöcsök lökik az IGÉT nagy nyilvánosság előtt, addig mit vársz?

Viszlát és kösz a halakat 2018.09.30. 10:08:56

@Stenonis: "Valamiért hoztak egy szabályt "

Arról is hoztak szabályt, hogy országúton maximum 80-al szabad közlekedni. Aztán megváltoztatták és azóta 90-el szabad. Ezek szerint ha 95-el megyünk az országúton akkor meghalunk hiszen valamiért csak meghozták azt a szabályt.

molnibalage 2018.09.30. 10:10:45

@Quas!: Kardántengelyt ékeli a nemlétező agyuk helyére és problem solved.

Komolyan mondom valahol nevetséges, hogy olyan emberek akarják osztani az észt energetikában, akik középiskolás fizika, matek és logikán meg szövegértésből elhasalnak úgy, hogy közben a valóságot tagadják.

(német és dán árak az emissziós értékekkel azok tények.)

$pi$ 2018.09.30. 10:13:04

@Quas!: "Amíg ilyen pöcsök lökik az IGÉT nagy nyilvánosság előtt, addig mit vársz?"

Igazából én azt várnám, hogy az általános iskolai tananyagból kétévente le kelljen vizsgázni és elvegyék a személyit attól, aki egymás után háromszor megbukik. :( Kezdésnek! :D

Viszlát és kösz a halakat 2018.09.30. 10:14:10

@Stenonis: Egyébként a 30C szép kerek szám, nyilván 29,9C-én még vidáman él a dunai élővilág 30,1C-n meg kipusztul. A természet szereti a szép kerek számokhoz kötni a kihalást. Mennyivel szarabbul lehetne kommunikálni, hogy 86Fahrenheit vagy 303,15 Kelvin alatt no problem, felette meg kipusztulás :)

Viszlát és kösz a halakat 2018.09.30. 10:16:39

@Stenonis: "Megállapítod a planktonok mennyiségét és fajszámát. Utána szépen felmelegíted a vizet 31 fokra és ott tartod pár órán át. " A vízben LEBEGŐ planktonok hány ÓRÁT töltenek a Duna FOLYÓ-ban közvetlenül a paksi beömlőnél?

Viszlát és kösz a halakat 2018.09.30. 10:19:28

@Stenonis: "Független szakértői számítások szerint a jelenlegei áramár kb. kétszeres kell ahhoz, hogy Paks II a végén nullszaldóra jöjjön ki."

Ha abból indulunk ki, hogy a német szuperzöld áramár több mint duplája a magyarnak, ez nem tűnik valami fenyegető rémségnek.

molnibalage 2018.09.30. 11:27:36

@Viszlát és kösz a halakat: Persze steon barátnuk azt sem magyarázza már meg, hogy miért ott a legolcsóbb az áram Európában, ahol magas a nuki aránya....

Viszlát és kösz a halakat 2018.09.30. 13:36:20

@molnibalage: az a te bajod, hogy nem tudood megérteni: a nap ingyen süt a szél ingyen fúj az atom meg halál :)))))

BiG74 Bodri 2018.09.30. 14:53:00

@Viszlát és kösz a halakat:
Van szakértői jogosítványod és tudásod az ökológiai határérték kérdésköréhez?
Mert a nagy magabiztosság sok esetben nagyon taszító tud lenni, aztán valójában egy blogon ötletelgető szimpla emberke vagy.
Nem mondom, hogy hülyeség a jogszabály. Jelenleg is van olyan ami végrehajthatatlan, mert szarul honosították, de még szakértőkkel sem sikerült megtámadni. Viszont azon esetben mi az elejétől a végéig szakemberekkel, laborokkal átvizsgáltuk az egészet. Tényszerűen dokumentáltunk.
Te mi alapján kötsz bele a jogszabályi határértékbe?

@$pi$: Csak azért mondtam, mert megfordítva a dolgot, hogy:
Ha nem tud elegendő energiát termelni a duzzasztott víz akkor felesleges foglalkozni vele gondolat, nem igaz. Nem jó ha keveredik a kettő.

Paks II. szükségszerű tény. Tessék kevesebb elektromos energiát fogyasztani, és máris lehet alternatívákon gondolkozni. Addig viszont sajna ez van. Még csak nem is fosszilis kontra nukleáris lobbi közötti harcot nézhetjük, hanem egyszerűen azt, hogy az az országvezetés, ami nem fogja tudni kielégíteni az ország energiaigényét, demokratikus viszonyok között bukni fog. Lehet drágább az a kurva áram, ha legalább van. Ha nincs, akkor az egyszerű nép vért fog követelni.
Hiába vannak energiatakarékos alternatívák, ha az életszínvonal és a technológiai fejlődés olyan szintre jutott, hogy elektromos kütyük tömkelegét használják a legegyszerűbb házakban is, és a folyamat egyáltalán nem állt le.
Paks esetében az a legfontosabb, hogy körültekintő mérnöki tevékenység alapozzon meg minden mozzanatot, ne politikusi, ne önjelölt természetvédői.

chrisred 2018.10.01. 05:39:55

@$pi$: Senki nem vitatja, hogy az államnak, meg az államhoz közel álló nagyvállalkozói körnek egyszerűen nem lehet veszteséges a paksi projekt, mert bármilyen költséget rá tudnak terhelni az adófizetőkre. Hiszen ők a beruházásra felvett hitel finanszírozói, egyben a fogyasztók is, akik az államosított energiaszektorban nem is tudnak máshogy áramhoz jutni, minthogy kifizetik a paksi áramért azt a díjat, amit az állam megállapít.

chrisred 2018.10.01. 05:41:20

@Viszlát és kösz a halakat: A benzin árába is bele szoktuk számolni Szaúd-Arábia elfoglalásának költségeit, vagy a banán árába Ecuador megszállását?

chrisred 2018.10.01. 05:42:42

@Viszlát és kösz a halakat: Ahhoz képest, hogy a német munkaerő ára a négyszerese a magyarnak, ez nem is tűnik nagy különbségnek.

Viszlát és kösz a halakat 2018.10.01. 07:11:27

@chrisred: Egész biztos vagy benne, hogy az energiatermelésben a munkaerő költsége meghatározó? A drága német munkaerő cipeli a napsugarakat a napelemre meg a drága német munkaerő fingja pörgősre a szélkerekeket? És a nagy zöldülés előtt a német munkaerő ocsó volt?

"A benzin árába is bele szoktuk számolni"

Ha nem érted mi a különbség a benzin meg a villanyáram között akkor minek pofázol bele? Komolyan kérdezem.

Viszlát és kösz a halakat 2018.10.01. 07:13:34

@BiG74 Bodri: "Van szakértői jogosítványod és tudásod az ökológiai határérték kérdésköréhez?"

Nincs mint ahogy egyik kommentelőnek sincs. Viszont némelyikünknek nincs csőlátása és működik az agya. Pl tudja mit jelent az a szó, hogy "folyó".

Kivlov 2018.10.01. 09:00:44

@Visceroid:
Szerencsére a számok nem ezt mutatják, hanem azt hogy a csodás maszopbagázs lökte bele majdnem, fityiszék meg kihúzták. :D

BiG74 Bodri 2018.10.01. 11:04:20

@Viszlát és kösz a halakat:
" Viszont némelyikünknek nincs csőlátása és működik az agya."
Csodás! De kevés. Ezzel a mondattal felvértezve ülnek emberek olyan pozíciókban ahol kellene egyéb szakirányú, években mérhető elméleti, gyakorlati képzés is, hozzáértés. Nem csupán józan paraszti ész.

chrisred 2018.10.02. 05:26:25

@Viszlát és kösz a halakat: 1. Egészen biztos vagyok abban, hogy az energiatermelő megoldások közül messze a megújulók a leginkább munkaerőigényes változatok.

2. Nem az energiatermelés költségeiről, hanem a villanyszámláról volt szó. Abban meg ezer és egy humán szolgáltatás költsége benne foglaltatik, kezdve a hálózat kiépítésétől és karbantartásától a fogyasztóig, de akár a számviteli és ügyfélszolgálati feladatok ellátása is etc.

chrisred 2018.10.02. 05:27:49

@Viszlát és kösz a halakat: A különbséget meg a hasonlóságot is ismerem, láthatóan veled ellentétben.

Viszlát és kösz a halakat 2018.10.03. 20:28:22

@chrisred: 1, Egy napelemrendszer a telepítése után mennyi élőmunkát igényel és mennyit egy szénerőmű?
2, "Abban meg ezer és egy humán szolgáltatás költsége benne foglaltatik"
Ami csak a nagy energiafordulat óta van. Előtte ingyen dolgoztak a germán villanyászok

chrisred 2018.10.04. 08:05:07

@Viszlát és kösz a halakat: 1. Elsősorban az arányok számítanak. Adott egy hőerőmű, ami egy megye áramellátását biztosítja. És a mérleg másik oldalán a megye százezres nagyságrendű lakóingatlana, amelyeknél napkollektor telepítése esetén külön-külön kell ellátni a tervezési, jóváhagyási, kivitelezési, beüzemelési és karbantartási feladatokat. Szerinted hol merül fel nagyobb munkaóraigény?
2. Természetesen nem, ezért a németeknél az áramdíj már az Energiewende előtt sokkal magasabb volt.
www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/ten00117.html