2010. 09. 16.

Jávor Benedek: Omoljon össze a választás után az MSZP

Az LMP célja: országosan hosszú távon építkezni

 

Az MSZP minket támadó stratégiája végtelenül ostobának és elhibázottnak mondható, ellenzéki szempontból mindenképpen – mondta lapunknak Jávor Benedek. Az LMP főpolgármester-jelöltje megjegyezte: pártja elképzelései szerint a várhatóan fideszes városvezetésnek kisebbségben, kompromisszumokat kötve, párbeszédre, együttműködésre alapozva kellene irányítania Budapestet. Az LMP főpolgármester-jelöltje szerint a hajléktalankérdést illetően óriási különbség van a Fidesz és a pártja között.


– Szocialista politikusok azzal vádolják, hogy a főpolgármester-jelöltséghez szükséges számú ajánlószelvényt csak az utolsó pillanatban sikerült összegyűjtenie, ami szerintük csak a Fidesz segítségével jöhetett össze. Az LMP-nél alig valamivel többet gyűjtő Jobbik jelöltjét ugyanakkor nem vádolta meg a Fidesz azzal, hogy MSZP-sek adhattak neki kopogtatócédulákat, pedig Staudt Gábor csak Tarlós Istvántól vehet el esetleg szavazatokat. Mi lehet a szocialisták dühödt LMP-ellenességének az oka?

– Nyilvánvaló, hogy mivel az MSZP-nek egyszerűen nincs Budapest-programja, egyáltalán nincs érdemi mondanivalója, ezért potenciális riválisait, köztük az LMP-t próbálja gyöngíteni, kétségbe vonva legitimitásunkat.

– A szocialisták azt állítják, van Budapest-programjuk.

– Ezt megpróbáltuk kiszorongatni a kampányfőnökükből, Szanyi Tiborból, aki erre néhány oldalas szórólappal hozakodott elő, amelyet egyébként a postaládákba dobálnak. Ráadásul az MSZP-s kampányanyagok zöldben pompáznak, miközben a párt logója csak mikroszkopikus méretben látható rajtuk.

– Éppen Szanyi Tibor szokott arra hivatkozni, hogy ő van olyan „zöld” beállítottságú, mint az LMP. Ilyenkor az elmúlt ciklusbeli tevékenységére szokott hivatkozni.

– Az országgyűlési választásokra készült MSZP-programot láttam, és abban nyomát sem leltem ennek a rettenetesen nagy „zöldülésnek”, ahogyan a kormányzásuk alatt sem tapasztaltam ilyet. Egyébként a szocialisták bennünket támadó politikai stratégiája végtelenül ostobának és elhibázottnak mondható, ellenzéki szempontból mindenképpen.

– Miért?

– Azt gondolom, az ellenzéknek az önkormányzati választásokon Budapesten az lehet a legfontosabb célja, hogy a közgyűlésben olyan helyzetet idézzen elő, hogy a Fidesz–KDNP ne tudjon minden döntést egymaga keresztülnyomni, így az Országgyűlésben tapasztaltakhoz képest kénytelen legyen politikai stílust váltani. Elképzeléseink szerint a várhatóan fideszes városvezetés tehát kisebbségben, kompromisszumokat kötve, párbeszédre, együttműködésre alapozva irányítaná Budapestet. Ennek pedig akkor van esélye, ha az ellenzéki pártok külön-külön jól szerepelnek.

– Az LMP-nek tehát hovatovább az is az érdeke, hogy az MSZP és a Jobbik szintén sikeresen szerepeljen Budapesten?

– Paradox módon ebből a szempontból érdekünk, hogy az MSZP jól szerepeljen.

– És a Jobbik?

– Pusztán matematikailag a Jobbik jó szereplése is segítené a fentieket, de a radikálisok budapesti előretörése túl nagy politikai ár lenne.

– Az MSZP stabilizálódása nem lenne túl nagy ár?

– Az MSZP omoljon össze az október 3-i választásokat követően, akkor már mindegy lesz, hogy „hol, merre”.

– Tarlós István programját nézve az LMP adott esetben miben tudna együttműködni vele és miben nem?

– A belvárosi forgalomcsillapítást, a közösségi közlekedés fejlesztését vagy a zöld felületek megóvását célzó programpontjaink jórészt egyeznek, ahogy a főváros önkormányzati rendszerének újragondolása is szerepel mind a két programban. A hajléktalankérdést illetően viszont óriási különbség van a Fidesz és az LMP között, amíg ugyanis a kormánypárt közrendvédelmi, illetve közterület-rendészeti problémaként tekint erre, addig mi komplex módon kezelnénk, az önkormányzati lakáspolitika átalakításával.

– Mi lehet az LMP célja vidéken?

– Az, hogy minden megyében legyenek vagy a városokban, vagy a megyei közgyűlésben képviselői az LMP-nek, és ezáltal megteremtődjön a feltétele annak, hogy az ország egész területén elindulhasson a hosszú távú építkezésünk.

Forrás: Magyar Hírlap Online

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

Címkék: budapest

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr992301175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása