2011. 01. 15.

Blöff és mélységes csalódás - az Új Széchenyi Tervről

Tegnap mutatta be a kormány az Új Széchenyi Tervet. Kiderült, hogy a korábbi zöld gazdaságfejlesztési ígéreteket csupán blöffnek szánták, a valóság - ahogy a költségvetési törvény esetében is - köszönőviszonyban sincs a korábbi ígéretekkel.

 fotó: Kovács Ágnes

"Az Új Széchenyi Terv kapcsán kiderült, hogy a kormánynak esze ágában sincs betartania a zöld gazdaságfejlesztésről szóló ígéreteit, és nem fog a szektor fellendítésével elegendő új munkahelyeket teremteni." - áll a tegnap délben az ÚSZT kapcsán tartott sajtótájékoztatóm sajtóközleményében.

A korábban emlegetett évi 100 milliárd forintos épületfelújítási támogatás helyett 8 milliárd forint szerepel 3 évre, a Nemzeti Megújuló Cselekvési Tervben foglaltak eléréséhez a minisztérium szerint szükséges évi 120-150 milliárd helyett pedig évi 10-12 milliárd forint támogatást nyújtanak a megújuló energiaforrásokra.

Ebből következően az évi 100-200 ezer lakás energetikai rekonstrukciója sem valósulhat meg, jó esetben évi 10 ezer körül alakulhat a támogatott felújítások száma, a korábban vizionált, a zöld szektorban létrejövő 200 ezer új munkahely is legfeljebb 10-20 ezer állás születhet az ágazatban 2020-ig.

Ez alapján mindaz, amit korábban zöld gazdaságfejlesztési prioritásként emlegetett a kormány, üres ígéret, hazug választási szlogen volt csupán.

Az ÚSZT ráadásul ennek a folyamatnak csupán a betetőzése, teljesen elmaradt az adórendszer ugyancsak ígérgetett zöldítése (az összes zöld adókra vonatkozó elempés javaslatot leszavazták korábban), sehol nem látszik a sokat emlegett zöld beruházási bank, és most a fejlesztési források elosztásánál is marad az elmúlt évek megszokott, antizöld gyakorlata (a fosszilis energiahasználat támogatására gázártámogatás, kedvezményes ÁFA, szénfillér, kapcsolt energiatermelés finanszírozása, stb. formájában kb. háromszor annyit költenek, mint megújulókra).

A teljes közlemény elérhető itt.

Néhány sajtómegjelenés:

Hírszerző/Profit: "Egyszerűen blöff" - így vélekedik az LMP Orbánék ígéreteiről

HVG/Gazdaság: Blöffnek bizonyultak a kormány gazdaságfejlesztési ígéretei 

Híradó/Belpolitika: Blöffnek bizonyultak a kormány gazdaságfejlesztési ígéretei

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr292585325

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Széchenyi Terv újratöltve 2011.01.15. 20:03:10

Az Új Széchenyi Terv célja, hogy talpra állítsa a magyar gazdaságot, beindítsa a növekedést, és tíz év alatt egymillió új munkahelyet teremtsen - összegezte a terv lényegét Orbán Viktor miniszterelnök január 14-én, az új gazdaságélénkítő program elindí...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása