2011. 04. 21.

Fenntarthatóságra nevelés konferencia a parlamentben

A fenntarthatóságra nevelés az elmúlt években egyre sanyarúbb helyzetbe került. Sorra megszűntek az intézményei (pl. KÖNKOMP), radikálisan lecsökkent a programok és szervezetek finanszírozása, a pályázati pénzekből drágán megvalósított infrastruktúra is sokszor kihasználatlanul áll vagy nem az eredeti célnak megfelelően használják, a hiányzó tartalmi programok, szakemberek, szervezetek hiányában. Mit lehetne tenni a helyzet javításáért? Melyek a fenntarthatóságra nevelés legégetőbb problémái? Hogyan lehetne segíteni a környezeti nevelőket, az iskolai programokat, a civileket? Mik a jogszabályi problémák? Mik a szakmai problémák? Mi egyáltalán a fenntarthatóságra nevelés? Vagy maga a fenntarthatóság?

Ezekre a kérdésekre kerestük a választ április 21-én a Fenntartható fejlődés bizottság által rendezett "A fenntarthatóságra nevelés helyzete és jövője Magyarországon" című konferencián és műhelybeszélgetésen a Parlamentben. Az előadók között Lányi András és Victor András a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselői is szerepeltek.

shambhala: 5FFKKörnynev

Lányi András a tőle várható pontosságú és mélységű előadásában a fenntarthatóság mibenlétét elemezte. Része-e a fenntarthatóságnak egymás megbecsülése, vagy az emberi kapcsolataink? Vagy a demokratikus döntéshozatalban való aktív részvétel? Mikor fogjunk gyanút, hogy a politika csak a semmittevést leplezi a fenntarthatóságról való beszéddel?

Victor András ugyancsak a fenntarthatóságra nevelés alapkérdéseit feszegette, de kitért a terület jelenlegi helyzetére és állapotára is.  A minisztériumok részéről sem csupán a folyó programok, finanszírozási sémák, tervek kerültek terítékre, de a fenntarthatóságra nevelés tágabb kontextusa is.

Az előadásokat követően a résztvevők kiscsoportokban beszéltek a fenntarthatóságra neveléssel kapcsolatos legégetőbb tennivalókról. A kiscsoportos beszélgetések eredményeiről újabb plenáris fórumon számoltak be. Az eredményekre alapozva készülünk kialakítani annak a Fenntarthatóságra nevelési kerekasztalnak a munkamenetére ajánlást megfogalmazni, amelyet a bizottság égisze alatt készülünk felállítani a civilek, szakemberek, gyakorló nevelők, minisztériumi és más szereplők bevonásával. A kerekasztal létrehozásáról még tavaly hozott elvi határozatot a bizottság. Az április 21-i műhely alapján pedig a tényleges működésmódra és a munka megkezdésére vonatkozó javaslatot terjesztünk a bizottság elé, hogy a kerekasztal lehetőség szerint még a nyári szünet előtt elkezdhesse a munkát - és így már részt tudjon venni a közoktatási és felsőoktatási törvények ősszel várható parlamenti vitájában, véleményekkel, tanácsokkal segítve a bizottságot.

Rövidesen a konferencia szó szerinti jegyzőkönyve is elérhető lesz.

 

 Fotók: fh

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr732846277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása