2011. 06. 20.

Megmenekül-e a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata?

Azonnali kérdés a Köthálóról.

Megér-e 50 milliót a környezettudatosság?


"Tisztelt Államtitkár Úr!

Bajban van Magyarország egyik legfontosabb környezetvédelmi tudatformáló intézménye: forráshiány miatt a Környezeti Tanácsadó Irodák hálózatának egyre több tagja szünetelteti vagy redukálja a minimumra a tevékenységét. A tudatformáló munka megszakadása miatt sokkal nagyobb környezeti kár éri az országot, mint amennyit az állam a "takarékoskodással" megspórol.
Az első tanácsadó iroda az Ökoszolgálat szervezésében a 90-es évek elején jött létre. Hiánypótló szolgáltatásának sikere nyomán 1997-re felállt a közel 20 egységből álló országos irodahálózat, a Kötháló. Állami támogatások és pályázati pénzek segítségével kiépült az infrastruktúra, megkezdődött a professzionális tudatformáló szakemberek képzése, kiadványok készültek, ismeretterjesztő programok indultak. Az ezredfordulóra a Kötháló (az ökoiskolák mellett) a környezetvédelmi tudatformálás egyik legfontosabb hazai intézményévé vált - civil kezdeményezésként, rengeteg önkéntes munkával, minimális (évente tízmilliós nagyságrendű) állami forrás igénybevételével.
Az ezredfordulótól a Kötháló számára is hozzáférhető környezetvédelmi pályázati források folyamatosan szűkültek. A kormányváltás ezen a területen tovább rontott a helyzeten -  a fénykorában közel egymilliárdos mnisztériumi civil keret a tizedére zsugorodott, ráadásul a pályázatok elbírálása, a pénzek kifizetése sokszor akár fél évet is csúszik. A közfeladatot ellátó, de normatív támogatásban sosem részesült irodák immár szinte kizárólag a Norvég Alap és a KEOP pénzeiben reménykedhetnek, ám azokat működési kiadásokra (például a sokmilllióért kiképzett szakemberek bérére) nem lehet fordítani. Megkezdődött a munkatársak elvándorlása, az irodák egyharmada már csak félgőzzel, önkéntesekkel működik, vagy bezárt. Okkal kérdezzük tehát a környezetügyért felelős minisztertől: van-e a kormánynak évi 50 millió forintja arra, hogy az ország lakossága továbbra is hozzájusson a korszerű környezetvédelmi ismeretekhez és jogi tanácsadáshoz?"

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr683001044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

creativecitizen 2011.06.21. 00:50:08

És mit válaszolt Illés?

jávor benedek 2011.06.27. 10:42:20

Ángyán válaszolt, és ezt:

"DR. ÁNGYÁN JÓZSEF vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Természetesen nagyon fontosnak tartjuk a civil társadalom szerveződéseit és azokat az intézményeket, amelyek a civil társadalmat segítik. Ebben valóban meghatározó szerepe van - ahogy azt képviselő úr is elmondta - a Köthálónak, amely 1997 óta, tehát lassan 15 éve végzi azt a nagyon értékes munkát, ami akár jogsegélyszolgálatokban nyilvánul meg, de közvetlen tanácsadással is segíti a civil szervezeteket és a lakosságot, azokat, akik környezeti problémákkal hozzájuk fordulnak. Jelzi ezt az is, hogy 40 ezer azoknak a megkereséseknek a száma, amit ez az irodahálózat egy évben lebonyolít, amelynek 16 tagja és két partnerszervezete van.

Egy valóban nagyon értékes hálózatról van szó, amelyet mindenképpen segíteni szeretnénk. Több lehetőség is kínálkozik erre. Az egyik a pályázatos lehetőség. A pályázatok várhatóan még ebben a hónapban kiírásra kerülnek, és június vége táján a Zöld Forrás pályázati kiírásokban lehetőség lesz arra, hogy a Kötháló forrásokhoz jusson. Ezenkívül egyedi elbírálás alapján is lehetősége van a tárcának, miniszter úrnak személyesen egyedi megkeresés alapján kérelemre forrásokat juttatni. Persze ez a kisebb része az összegnek. Az egész összeg, ami erre rendelkezésünkre áll, sajnos jelzi, ahogy a nemzetgazdaság, ez a kassza is meglehetősen gyenge állapotban van. 181 millió forint áll rendelkezésre a civil társadalom ilyen típusú támogatására. De szerepel a Kötháló azon a listán, amely az ilyen egyedi elbírálású szervezetek esetében is lehetőségeket kínál.

S van egy harmadik terület is. Az ilyen szervezett módon hosszú ideje működő szervezeteket szeretnénk bekötni szerződéses alapon is a tárcához. Újjászervezés alatt van a Vidékfejlesztési Minisztérium teljes ügyfélszolgálati hálózata, és ebben mindenképpen szerepet szánunk a Köthálónak is.

Köszönöm, s majd még az egy percben mondanék néhány gondolatot."

jávor benedek 2011.06.27. 10:44:12

Erre én:

"JÁVOR BENEDEK (LMP): Köszönöm államtitkár úr válaszát. Biztató azt hallani, hogy a kormányzat részéről van szándék ennek a nagyon fontos hálózatnak, intézményrendszernek a működtetésére. Ugyanakkor látni kell, hogy az a 181 millió forint, amire államtitkár úr is hivatkozott, gyakorlatilag csepp a tengerben. A civil szféra finanszírozása a kormányváltás óta a töredékére esett vissza, elég ha az NCA-pénzek megfelezésére gondolunk, ami körülbelül 3,4-4 milliárd forint forráskiesést jelentett a civil szektor számára. Az európai uniós pénzek kifizetése a kis léptékű projektek, a kis szervezetek számára gyakorlatilag elérhetetlen. Igazából itt egy olyan finanszírozási űr, finanszírozási gödör van, amin ez a 181 millió forint sokat nem fog segíteni. Reméljük, hogy a Kötháló célzottan hozzá tud jutni a forrásokhoz, s ehhez azt kérnénk, hogy az itteni válaszon túl valós intézkedések is társuljanak. De az egész civil szféra finanszírozását is meg kell oldani."

jávor benedek 2011.06.27. 10:45:19

MIre Ángyán:

"DR. ÁNGYÁN JÓZSEF vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Hogy mennyire fontosnak gondoljuk ezeket a civil szerveződéseket: a Kötháló vezetőjével már tavaly ősszel elkezdtük a tárgyalásokat, hogy milyen módon tudnánk összehangolni azokat az állami hálózatokat, amelyek egyébként is működnek. Részben a KvVM korábbi hálózatát, a Zöld Pont Hálózat működtetését, valamint a VM saját hálózatát is be szeretnénk kapcsolni, amely vidéken sok helyen jelen van, és szintén segíthet ebben a rendszerben.

Ezenkívül nyitunk - hogy az állami vonalat is említsem - egy ügyfélszolgálati irodát, egy központot a minisztériumban, ahol szintén segítséget akarunk nyújtani azoknak, akiknek szükségük van a segítségre. De azt reméljük, hogy ez a finanszírozási nehézség csak egy átmeneti állapot a civil társadalom ilyen szerveződése és intézményei tekintetében. Egy újjászervezett rendszer alakul ki az országban ebben az évben, és azt reméljük, hogy a következő évtől ezek a finanszírozási gondok is lényegesen kisebbek lesznek, mint amilyenek ebben az évben voltak."

jávor benedek 2011.06.27. 10:46:31

A válaszreakcióról annyit, hogy nem lenne szükség új minisztériumi információs központra, ha nem dúlják szét az egész rendszert, hiszen a KvVM-ben működött egy.

creativecitizen 2011.07.02. 22:46:28

Ez teljesen kimerítő válasz volt :-))
Köszönöm
süti beállítások módosítása