2012. 05. 07.

Ilyen ország nincs

Mai napirend előtti felszólalásom:

"Tisztelt Ház!

Egy hét híján két éve alakult meg az Országgyűlés. Eljött tehát a félidős értékelések időszaka, eljött az ideje annak, hogy értékeljük a második Orbán-kormány majd két évét. Nincs könnyű dolgunk. A kapkodva bejelentett megszorító-csomagok és adóemelések mellett ma alig van ember az országban, aki tudná, hogy ez a kormány mit is akar valójában. Nem értik az emberek, nem értik az elemzők, nem érti az Önök értelmiségi hátországa sem. Őszintén szólva elég ijesztő, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, hogy nyilvánvalóan Önök sem értik. Az Önök szemében a legtöbbször ugyanazt a tanácstalanságot látom, amit a folyamatos improvizációktól szenvedő emberek szemében.

Egy biztos. A Széll Kálmánról elnevezett megszorítás-sorozat második szakasza mindent és mindenkit megadóztatna, aki él és mozog. Eközben a legfontosabb társadalmi célok - a beteg emberek gyógyításától a közösségi közlekedésig - egytől-egyig a költségvetési kiadáscsökkentés áldozatává válnak.

T. képviselőtársaim. Az új Orbán-csomag számai alapján a napnál világosabb, hogy a rövid távú pénzbehajtás és a hangzatos hosszú távú tervek között zéró összefüggés van. Mert hát hogyan is lehetne egy agyonadóztatott országban gyorsuló növekedés? Hogyan is nőhetne a felsőoktatási hallgatók aránya, ha a Önök az egyetemek megcsonkításával, a tandíj bevezetésével épp az ellenkezőjén dolgoznak?

Ez az újabb megszorító csomag, és beterjesztője, Orbán Viktor, a Fidesz jelenleg Magyarország fejlődésének legfőbb akadálya. Nem a válság, és nem az Európai Unió - amire Önök az elmúlt 8 év mellett mostanában oly nagy szeretettel mutogatnak. Hanem maga Orbán Viktor és a Fidesz miatt nem tud ma Magyarország egyről a kettőre jutni. 

Orbán Viktor és a Fidesz egyszerűen útban vannak - a magyar emberek boldogulásának útjában.

A magyar emberek boldogulásának útjában állnak, amikor a szétvert egészségügyben csak őszre lehet már időpontot kapni súlyos betegek szűrővizsgálataira. A magyar emberek boldogulásának útjában állnak, amikor a helyi gazdák helyett Orbán Viktor nagybirtokos cimborái, új földesurai, a Fidesz-oligarchák nyerik agyon magukat a földbérleti pályázatokon. A magyar emberek boldogulásának útjában állnak, amikor a nagyléptékben űzött pénzügyi spekuláció megadóztatása helyett az átlagemberek egyszerű banki tranzakcióit sarcolják meg a sárgacsekk adóval.

Ráadásul, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim Önök konkrétan oroszrulettet játszanak Magyarországgal, amikor egy ilyen sárgacsekk-adóra, rezsiadóra és telefonadóra építik fel a Brüsszelnek kiküldött konvergenciaprogramot. A kormánynak a parlamenti tárgyalás előtt lövése sem volt arról, hogy mennyi pénzre számít az újabb sarcokból. A “sárgacsekk adó” célszámai valahol 130 és 230 milliárd forint között vannak – majd kétszeres a különbség a felső és alsó becslés között, magyarán a tervezet készítőinek csak homályos elképzelései vannak arról, miképpen fognak a Széll Kálmán tervbe foglaltak teljesülni.   Önök pedig a hírekből értesültek erről a megszorításról is. Ez röhej, T. képviselőtársaim, ilyen ország nincs - legfeljebb Rejtő Jenő munkáiban, a Szaharától délre.

Az pedig már látszik, hogy a javaslatok folyamatosan puhulnak majd, míg végül a behajtani kívánt összeg töredéke sem jön majd be az államkasszába. A sárgacsekk-adóból épp a sárgacsekket a hírek szerint törlik, a bevételi várakozásokat viszont nem módosítják – jelezve, hogy nem lehet és nem is kell a konvergencia-programot komolyan venni. Az eredmény  nyilvánvalóan a tervek borulása lesz - és akkor újra indul a verkli, a végtelenített pénzhajtás újabb köre. A magánnyugdíj-pénztári és az önkormányzati vagyon után az újabb einstandolások, az államadósság növekedése, a gazdaság stagnálása. Az Orbán-csomag a létező legrosszabb üzlet, mert senkinek sem éri meg: az újabb két évre szóló megszorítások senkinek nem hoznak felemelkedést. 

A felemelkedéshez ugyanis ma Magyarországon csak két ember kap valódi támogatást a kormánytól. Korunk hőse, Simicska Lajos és Nyerges Zsolt, a Fidesz gazdasági háttéremberei, akik épp a napokban vettek ki egymilliárd forint osztalékot állami pénzekkel kibélelt plakátcégükből. És ezekben a napokban kapott Simicska és Nyerges polgártársunk az általuk tulajdonolt Közgépen keresztül újabb hétmilliárd forintos autópálya-építési megrendelést.

Aki ma nyitva tartja a szemét és a fülét, az tudja, hogy Magyarország Orbán Viktor, Simicska Lajos és a Fidesz-oligarchák gyarmatává vált. Ez ma Magyarország fejlődésének legfőbb akadálya. Ezt az akadályt kell elsőként elhárítani. Ebben az LMP számít minden jóérzésű magyar emberre - így a velem szemben ülő fideszes képviselőkre is."

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr894494189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tetovaoda 2012.05.07. 18:25:11

Nagyon jó összefoglalása annak, hogy igenis van ilyen ország. Sajnos éppen a miénk. Gratulálok, képviselő úr! Csak így tovább. Határozottan és világosan fogalmazva.

tomwar 2012.05.08. 15:46:44

ASZURDISZTAN. A hely, ahol elunk.
Ahol ezt a beszedet meg se hallgatja szinte senki, nemhogy ertelmezze.
Sajnos...
süti beállítások módosítása