2012. 07. 12.

"Ez a politika megfojtja a Simicska-Nyerges birodalmon kívüli magyar vállalkozásokat."

napirendelőtt0712.jpg

Mai felszólalásom napirend előtt:

"Tisztelt Ház!

Orbán Viktor a 2010-es választások éjszakáján azt mondta: „Magyarország megdöntötte a hatalmukkal visszaélő oligarchák rendszerét”. Nekem úgy tűnik, hogy ebben a mondatban nem arról volt szó, hogy a korábbioligarchákat lecserélik fideszesekre. Arról sem volt szó, hogy a külföldi oligarchákat lecseréli magyarokra. Ez a mondat egészen úgy hangzik, mintha azt mondta volna: véget vetnek az oligarchák rendszerének, annak, hogy szűk érdekcsoportok kiszivattyúzzák a pénzt a közösből, hogy magánhaszonná alakítsák.

 Most mégis azt látjuk, hogy egy jól azonosítható érdekcsoport polipszerűen rátelepedett az államra.

Amit látunk, az az állami reklámköltések totális koncentrációja a Simicska-érdekeltségeknél; mások által megnyerhetetlen közbeszerzések, a kolontári helyreállítás közgépes lenyúlása, a rájuk szabott jogalkotás, a vasúti felújítások felülárazása és lenyúlása, az E-OS energiacég nyomulása és magyar versenytársak kiütése. És a törvényhozás, az állami cégek és a Közbeszerzési Hatóság asszisztálása mindehhez.

 Hogy világos legyen: az LMP álláspontja szerint lehetséges állami fejlesztéspolitikát folytatni, és lehet közösségi célokat kitűzni a közbeszerzésekben. Ez azonban nem irányulhat egyes kiválasztott cégekre. És kétséges, hogy Magyarország számára az útépítés vagy a köztéri reklámpiac lenne a nemzetközi szinten is sikereket hozó kitörési pont. Különösen nem olyan cégek, mint a Közgép és más Simicska-Nyerges cégek, ahol a nyereséget az utolsó fillérig kiszedik, fejlesztésre semmit nem szánnak – hogyan lehetne ez példa bárki számára?

 Az LMP a magyar adófizetők és a magyar vállalkozások és a magyar munkavállalók érdekében lép fel. Az adófizetők érdekében, hogy csak szükséges beruházások és csak szükséges forrással valósuljanak meg. A magyar vállalkozások érdekében, hogy legyen lehetőségük kibontakozni. És a magyar munkavállalók érdekében, akikből sokkal több lenne, ha a közpénzek nem korrupciós csatornákon folynának el, hanem valós munkahelyteremtésre mennének.

 Ezzel szemben Önök nem a magyar vállalkozásokat támogatják, hanem csak 1-2 nagy céget. És ott is nagyon hamisan cseng a „hazait védjük” szlogen, hiszen például a Közgép az elmúlt évben több mint 70 milliárd forint közbeszerzést nyert el a Strabaggal vagy leányvállalatával közösen. Idén is van már példa arra – Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási program  –, hogy a Közgép és a Strabag közösen indult egyedüli pályázóként, és nyert el nettó 16.8 milliárd forintos megbízást.

 Ez a politika megfojtja a Simicska-Nyerges birodalmon kívüli magyar vállalkozásokat.

Az oligarcha-rendszer újjáéledése ellen az LMP megalakulása óta küzd. Az első napon benyújtottuk a pártfinanszírozási törvényt, ami az így szerzett vagyonok pártpolitikába való visszajutását akadályozta volna meg – önök a napirendre vételét két év óta folyamatosan elutasítják. Elutasítottuk a közbeszerzési törvény olyan módosításait, amelyek éppen az ilyen háttéralkukon keresztül történő pénzelosztást könnyítették – például azt, hogy egy tender akkor is érvényes lehet, ha csak egy pályázó van. Felléptünk az átláthatóságot csökkentő rendelkezésekkel szemben. Küzdöttünk a szabad sajtóért és a tényfeltáró újságírás szabadságáért. Egy hónapja javasoltunk egy Strabag-Közgép vizsgálóbizottságot, ami az elmúlt 10 év közbeszerzéseit vizsgálná át. Önök mindezt, a korrupció elleni fellépés legfontos eszközeit vita nélkül lesöpörték az asztalról. A korrupció ügyében ez az Önök legvilágosabb állásfoglalása, hiszen épp Ön mondta miniszterlnök úr, hogy ne azt nézzük, amit mond, hanem azt, amit tesz.

 Tisztelt kormánypárti képviselőtársaim!

 Az a politika, amit Önök folytatnak, néhány nagytőkés további feltőkésítése közpénzekkel, nem jó az országnak, nem jó az adófizetőknek, nem jó a magyar vállalkozóknak, nem jó a munkavállalóknak, nem jó kivándorlást fontolgató fiataloknak. Ez a rendszer megmérgezi az országot. Hisz nincs annál lélekrombolóbb, mint tudni, hogy hiába küzdesz, az üzletet vagy az állást úgyis az kapja, akinek megfelelő kapcsolata van.

Teljesítsék be ígéretükett, vessenek véget valóban az oligarchák uralmának, szabaduljanak meg az államra, különösen a legnagyobb források felett rendelkező Nemzeti Fejlesztési Minisztériumra telepedő érdekcsoportoktól, egy békésebb, tisztább ország érdekében."

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr934647208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása