2013. 03. 07.

Megállapodás a Párbeszéd Magyarországért és az Együtt 2014 közötta fenntarthatóságról és az agráriumról

Az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért (PM) egyetértenek abban, hogy Magyarország csak úgy lehet sikeres, ha a gazdasági, a társadalmi és a környezeti fenntarthatóságot egyformán fontosnak tartjuk. A PM és az Együtt 2014 között egyetértés jött létre a környezet- és természetvédelem, az energiapolitika, a zöld munkahelyteremtés és a mezőgazdaság legfontosabb feladatainak többségében.

A két szervezet között megállapodás született a hazai energiapolitika fenntartható irányba mozdítása érdekében a paksi bővítés felfüggesztéséről és a megújuló energiaforrások erőteljesebb támogatásáról. Egyetértés van egy jelentős volumenű épületfelújítási program beindításáról, mely nem csak hazánk energiafelhasználását csökkenti, de jelentős zöld munkahelyteremtő hatása is van.

A közlekedésben a közösségi és kötöttpályás közlekedési módok előtérbe helyezése áll a megállapodás középpontjában, így a két szervezet célul tűzte ki a vasút versenyhátrányának felszámolását, a fővárosi parkolási rendszer újragondolását, megfelelő előkészítés után a behajtási díj bevezetését, illetve amennyiben a kormány képtelen lenne az elektronikus útdíj-rendszer kiépítésére, annak megvalósítására is sor kerül.

A tárgyaló partnerek emellett megegyeztek többek közt az önálló és erős környezetvédelmi tárca szükségességéről, a környezet- és természetvédelmi intézményrendszer megerősítéséről, és a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa intézmény helyreállításáról. Fontos cél a hulladékgazdálkodásban kialakult káosz felszámolása, a környezetvédelmi érdekek, a hulladékmegelőzés és az újrahasznosítás előtérbe tolása. Ugyancsak megállapodtak a Szigetköz kérdésének és a dunai hajózás fejlesztésével kapcsolatos problémáknak a rendezésében.

Az agráriumban a megegyezés az önálló, a táji adottságokhoz illeszkedő termelést folytató, a helyi földügyekben aktívan részt vevő, életképes családi gazdálkodói réteg kiemelt támogatását célozza; ennek érdekében új, átlátható, ténylegesen a helyi gazdáknak kedvező állami földbérlet pályázati rendszert kell létrehozni. Határozott lépéseket kell tenni az alulról szerveződő, önkéntes szövetkezetek elterjedése érdekében. A fejlesztési forrásokkal kiemelten kell támogatni a már meglévő, sikeres helyi kezdeményezéseket és a kisléptékű, helyi élelmiszeripar újjáéledését.

A vidék népességmegtartó képességének növelése érdekében a földbirtok méretével arányos kötelező foglalkoztatást terveznek előírni és támogatják a szociális szövetkezetek létrehozását is. A megállapodás tartalmazza Magyarország GMO-mentességének fenntartását, illetve gazdatársadalom önrendelkezését megcsúfoló új agrárkamarai rendszer helyett egy független, valós érdekképviseletet és korszerű, európai szintű szakmai támogatást nyújtó kamara létrehozását is.

Nem alakult ki teljes egyetértés ugyanakkor a birtokpolitikában. A PM emellett határozottabb lépéseket tart szükségesnek az aránytalan birtokkoncentráció felszámolása érdekében, vagyis fenntartja álláspontját a birtokméret törvényben meghatározott felső korlátja és a fokozatosan bevezetett progresszív földbirtok adót illetően.  Az Együtt 2014 ezzel szemben nem kívánja a működőképes, jogszerűen szerzett földbirtokok használati viszonyait adminisztratív eszközökkel átalakítani. A tárgyaláson részt vevők ugyanakkor megállapították, hogy lényegesen több kérdésben értenek egyet, mint amelyben különbözik a véleményük.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr65121904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása