2013. 04. 13.

„És így tovább a csillagokig…” - Rémálom a zöldhatóságnál III.

Folytatom a zöldhatósági helyzetről szóló, eddig is jelentős érdeklődést kiváltó sorozatomat. Legutóbb Tolnainé üzleti életútját mutattam be, a Magyar Kubai Mgtsz-től a Nyerges-féle szolnoki körhöz való kapcsolódásig.

Ma azt a politikai pályát követem végig, amely végül a főfelügyelőség igazgatói székébe repítette Tolnai Jánosné dr. Szatmári Katalint.

Az erdőkertesi és veresegyházi helyi emlékezők szerint a főigazgató asszony első feltűnése a politika körül Kárpáti Zsuzsa, a később az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetet vezető, majd onnan 2010-ben eltávolított (és Budai Gyula által sikkasztási vádakkal illetett) MSZP-s képviselő környezetében történt, a 2000-es évek elején. A szocialista kötődést erősíti, hogy az atlatszo.hu cikke szerint a Tolnainé legendás doktori címét kiadó Pro Deo University mögött álló Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend magyar tagságában is, hm, némileg felülreprezentáltak az MSZP politikusai illetve a szocialistákhoz közel álló közéleti szereplők, Hunvald Györgytől Bárándy Gergelyen át Schmuck Andorig. Mégsem alakulhatott hibátlanul ez a kapcsolat, mert rövidesen pártot cserél, és a 2006-os választásokon már az SZDSZ színeiben indul. Így kerül be a megyei lista 7. helyéről a Pest megyei közgyűlés SZDSZ-frakciójába, ahol a következő négy évet tölti. Időközben a szabad demokraták országos ügyvivője is lesz, mindez mégsem elég a helyi sikerekhez. A 2006-os önkormányzati választáson – ugyancsak az SZDSZ jelöltjeként – hiába indul el Veresegyházon, nem jut be a képviselőtestületbe. A kampány ugyanakkor nem telik eseménytelenül. Tolnainé a szórólapján az önkormányzati választáson szintén induló rivális környezetvédelmi szervezetet (és még merik mondani, hogy nincs köze a környezetvédelemhez!), a Tavirózsa Egyesületet vádolja a településnek kárt okozó tevékenységgel.

szoro1.jpgszoro2.jpgAz ominózus szórólap - a pert és összesen 300 ezer forintot érő mondatok a "MELLÉKLET, DE NEM MELLÉKES!!" címet viselő második oldalon vannak.

A lejárató és hazug szórólapból azonban ügy lesz. Az egyesület úgy véli, hogy a szórólap alkalmas jó hírnevének rontására, és bíróság elé citálja a későbbi főigazgatót. Első fokon a jóhírnév valamint becsület védelméhez fűződő személyiségi jogi pert Tolnainé elveszti, de nem adja fel, fellebbezést nyújt be. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla azonban jóváhagyja az első fok ítéletét, és az elsőrendű alperes „Tüzépes Katikát” két társával együtt fejenként 100 ezer forint nem vagyoni kár megtérítésére kötelezi. Az ítéletből az is kiderül, hogy az alperes Tolnainé annyiba sem vette a bíróságot, hogy megjelenjen pere tárgyalásán. Az ítélet ezt finom jogi nyelven úgy fogalmazza meg, hogy a bíróság "(...) Ezen mérlegelési jogkörében ítéli meg azt is, szükséges-e a tanú ismételt idézése, meg nem jelenése milyen következményeket von maga után, illetve azt is, hogy a törvényi figyelmeztetés ellenére személyes megjelenés kötelezettséggel idézett fél távolmaradását hogy kell értékelni. A bizonyítási eljárás során azt is értékelni kell, ha a fél a bíróság felhívása ellenére további bizonyítási indítványt nem terjeszt elő, további bizonyítást nem ajánl fel." Magyarán tojik a bíróságra. Tolnainé mindenesetre fizetni kénytelen tehát, továbbá helyreigazítást kell közzétennie a helyi lapban.

tolnaine 001_jav.jpg

tolnaine 002_jav.jpgtolnaine 003_jav.jpgtolnaine 004_jav.jpg

tolnainé 005_jav.jpg

 

A Fővárosi Ítélőtábla ítélete. 

Az SZDSZ végnapjai alatt az utolsó pillanatig szerepet vállal. 2009. november 30-án még országos ügyvivőként ő is jegyzi azt a nyilatkozatot, amelyben az akkor már szétzilálódóban lévő Országos Ügyvivői Testület és Országos Tanács többsége kijelenti, hogy az SZDSZ parlamenti frakciója aznapi dátummal megszűnt, mivel a 2010-es költségvetés megszavazása álláspontjuk szerint ellentétes a szabad demokraták vezető testületeinek korábbi állásfoglalásaival.

Rejtély, hogy milyen kapcsolatok segítik hozzá – hacsak nem a legutóbb boncolgatott üzleti összeköttetések a szolnoki klánnal -, hogy a bíróság által elítélt SZDSZ-es főfunkcionárius alig több mint egy év múlva már az OKTVF vezetői között bukkanjon fel, és 3 év után – fittyet hányva a főfelügyelőséget övező botrányokra, Fazekas miniszter személyesen tüntesse ki annak a kormánynak a nevében, amely tevékenységének nem közpénzek lenyúlásával agyonütött idejének jó részét heveny eszdéeszezéssel tölti.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr235221632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása