2013. 05. 13.

A Közgép és a szólásszabadság

T. Ház! Kérem mentelmi jogom felfüggesztését.

„Mutyigyár!”, „Itt tűnik el a pénzed!”, „Elég volt az oligarchákból!”. Sokan vannak Magyarországon hasonló a véleménnyel az Orbán-Simicska rendszer talpkövéről, a Közgépről. Tavaly nyáron mi a nyilvánosság előtt ki is mondtuk, hogy mit gondolunk. A Közgép telephelyén tartott tiltakozó megmozdulásunk („Közgép-foglalás”) tábláin egyértelművé tettük, hogy véleményünk szerint miként működik a rendszer, és mi a Simicska-birodalom ékkövének szerepe benne. Most  majd kiderül, hogy ez a vélemény elmondható-e ma Magyarországon.

kozgeplmp.jpgA rágalmazás (fotó: www.delhir.hu)

A demonstrációt követően az igazságszolgáltatás már megpróbált lebeszélni minket a hasonló akciókról. A részt vevő aktivistákra változó, a képviselőkre egységesen 100 ezer forint szabálysértési bírságot szabott ki – jóllehet ennek jogalapja többszörösen is megkérdőjelezhető volt (pl. előbb cipeltek el a rendőrök, az intézkedésnek való ellenállásra hivatkozva, minthogy ezt az intézkedést megalapozó birtokvédelmi határozat megszületett volna).

De az oligarcha-kormányzás nem nyugszik. Újabb forduló készül a lassan egy éves ügyben. A Közgép feljelentése alapján rágalmazás miatt magánvádas büntető ügyben kellene május végén újra bíróság elé állnunk. Ami teljesen abszurd. A rágalmazás tényállása csak magánszeméllyel szemben áll meg, a jog cégekkel szemben nem ismeri ezt az alakzatot. Nem akarok ötleteket adni, de legfeljebb Simicska Lajos perelhetne rágalmazásért, ő azonban eddig nem tette.

kozgep_lmp(1).jpgAz Orbán-rendszert fenyegető veszély (fotó: hir24.hu)

További probléma is van. Az akcióban részt vevők jó része parlamenti képviselő, és büntető ügyben csak akkor járhatnak el velük szemben, ha az Országgyűlés mentelmi jogukat felfüggeszti. Láttunk már hasonlót. 2011. december 23-án a Fidesz akkori lépései (pl. az új választási törvény, az Alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek elfogadása) elleni tiltakozásul mintegy harmincan, köztük az akkori LMP-frakció jelentős része, a parlament bejárataihoz láncoltuk magunkat. A demonstrálók elleni fellépés akkor is teljesen abszurd hivatkozással, személyi szabadság korlátozásának gyanújával indult el. A lehetetlen gyanúsítás pillanatok alatt összeomlott volna a bíróságon, amit a kormányoldal nem engedhetett meg: egy, az érintettek által elutasított, rendkívüli közkegyelmi törvény elfogadásával mentesítették a demonstrálókat a jogkövetkezmények alól, amivel annyit értek el, hogy a rendőrség által megfogalmazott alaptalan gyanúsítást azóta sem mondta ki tévesnek semmilyen fórum (emiatt az akkori aktivisták a strasbourg-i emberi jogi bírósághoz fordultak, ahol folyik az ügy tárgyalása).

A jelenlegi közgépes ügyben a bíróság Kövér László házelnökhöz fordult, kérve az érintett képviselők mentelmi jogának felfüggesztését. Jóllehet a mentelmi jog a képviselői véleménynyilvánítás szabadságának egyik fontos garanciája, és a politikai tevékenység ellehetetlenítésének gátja; ebben a helyzetben egyet tehetek: kérem az Országgyűlést, hogy adjon ki a bíróságnak, hogy lefolyhasson ez a per. Egyrészt az akciót aktivistákkal közösen hajtottuk végre, akikre nem terjed ki a mentelmi jog védelme. És amit együtt kezdtünk el, azt együtt is csináljuk végig. Ezért mondtunk le az akció helyszínén mentelmi jogunkról a szabálysértési eljárás kapcsán (büntetőügyben csak a parlament függesztheti azt fel), és így vált lehetővé a szabálysértési bírság kiszabása. A demonstráción részt vevő aktivistáknak tudniuk kell: számíthatnak ránk az ügy teljes lezárultáig, és ennek a nonszensz eljárásnak a legvégéig közösen lépünk fel.

Másfelől a 2011 decemberi Kossuth téri, és a tavalyi közgépes akciónk kísérlet volt arra is, hogy a polgári engedetlenség Magyarországon alig-alig ismert eszköztárát a demokrácia védelmének szolgálatába állítsuk. A polgári engedetlenség szerves része az is, hogy a fellépés esetleges jogkövetkezményeinek tudatában vagyunk, és azokat vállaljuk.

Harmadrészt véget kell vetni az ilyen lehetetlen eljárásoknak. Tűrhetetlen, hogy közkegyelmi jogbuherálással, mentelmi jog fenntartásával meneküljön el az Orbán-Simicska-rezsim az elől, hogy bíróság mondja ki: a velük szembeni ellenvélemények kifejezésére adott zsigeri reakcióik összeegyeztethetetlenek a jogállamisággal, és ütköznek a magyar joggal.

Végül negyedsorban itt az ideje, hogy bíróságon derüljön ki: a közbeszerzéseket zsinórban nyerő, gyanúsan túlárazott vasútfelújítások sorát kivitelező, a gazdaság szinte valamennyi szegmensébe legalább is a nevével  (és profitrészesedésével) beférkőző Közgéppel kapcsolatban kimondható-e nyilvánosan a korrupció gyanúja. Vagy Magyarországon bírói tilalom alá esik annak az egyszerű ténynek a kimondása, hogy a király meztelen. Hogy a lózungok és a nemzetiszín szósz mögött a rendszer egyetlen valódi természete a trafikmutyizó, közgépező, lenyúlós nyomulás. Minden más csak díszlet ennek elfedésére.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr785297780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása