2013. 05. 29.

Az Orbán-kormány energiapolitikája Európa számára is kockázatos

20130529_153506.jpgRebecca Harms, az EP zöld frakciójának (balra), és Reinhard Bütikofer, az Európai Zöld Párt társelnöke a mai vitában.

Ma Brüsszelben az Európai Parlament zöld frakciója által szervezett csúcstalálkozón veszek részt. Az európai és tagállami parlamentekben ülő zöld képviselőkkel a klímaváltozás elleni küzdelem, egy fenntartható európai energia- és iparpolitika, továbbá a válságkezelés, az adópolitika és a pénzügyi integráció kérdéseit vitatjuk meg az Európai Parlamentben.

Az energiapolitika területén zöld képviselőkkel az eddigiekben egyetértettünk abban, hogy a miközben a megújuló energiaforrások mára valós versenytársaivá váltak a hagyományos energiahordozóknak, komoly ellenérdekek dolgoznak azon, hogy az EU ne köteleződjön el erőteljesebb célkitűzések mellett. A nukleáris beruházások finanszírozási válsága miatt pedig meg kell küzdeni azokkal az erőfeszítésekkel is, amelyek az ilyen projektek számára közpénzekből származó támogatásokat szeretne kiharcolni. Arra is felhívtam a figyelme, hogy a magyar energiapolitika Oroszország felé való elköteleződése nem csak Magyarország, hanem Európa számára is biztonsági kockázatokat jelent. Hangsúlyoztam emellett, hogy az energiaszegénység kérdése az új tagállamokban más léptékben jelentkezik, mint az unió nyugati felében, és ez hosszú távon is komoly kísértést jelent ezen országok kormányainak, hogy a létező problémát fenntarthatatlan és az energiaellátást is veszélyeztető rövid távú lépésekkel kezelje. Ezekkel szemben fenntartható és valóban működő megoldások felmutatásával lehet csak fellépni. Kritizálta a biomassza alapú energiatermelés hazai gyakorlatát is, és a megújuló energiaforrások közötti európai szintű különbségtételt szorgalmaztam.

A válságkezelés kapcsán arra emlékeztettem, hogy az unió félperifériás, mediterrán illetve újonnan csatlakozott tagállamai más gazdasági problémákkal küzdenek, mint az unió központi tagjai, miközben az EU által felvetett megoldások elsősorban az utóbbiak tapasztalataira és problémáira építenek. A felzárkózó gazdaságok számára azok az intézkedések, amelyek segítenek a centrumországoknak a válsággal való megbirkózás során, akár károsak is lehetnek. Közös európai fellépés lehet csak sikeres a globális gazdasági térben, ennek azonban érzékenynek kell lennie az egyes országok sajátos helyzetére.

A Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás megszüntetése kapcsán elmondtam, hogy a döntés örömteli, és növelni fogja a kormány mozgásterét, ugyanakkor az ezt lehetővé tevő súlyos megszorítások még évekig óriási teherként nehezednek a magyar társadalomra, miközben tartós fenntarthatóságuk és eredményességük megkérdőjelezhető. Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikával és az igazságtalan egykulcsos adó elfelejtésével az oktatás, az egészségügy vagy a környezetvédelem kivéreztetése nélkül is teljesíteni lehetett volna a szükséges feltételeket.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr915332363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása