2013. 11. 04.

Lesz-e 4-es metró a paksi bővítésből?

paks_atomeromu.jpg

Mai kérdésem a parlamentben, Németh Lászlónéhez

Korábbi írásbeli kérdéseim (itt és itt), és a múlt csütörtöki paksi látogatásunk tapasztalatai után, ma a parlamentben is feltettem a kérdést, hogy lehet-e bármit tudni a paksi bővítéssel kapcsolatos kormányzati kalkulációkról? Vagy bemondásra higgyük el, hogy - szemben a közgazdász szakma jelentős részének álláspontjával és a nemzetközi tapasztalatokkal - Magyarországon ez szuperül meg fogja érni, olcsó lesz, nem húzódik el a beruházás, nem fognak elszabadulni a költségek, nem fog az oroszok jelenleginél is erősebb befolyása alá kerülni a hazai energetika és nem fogják a közbeszerzéseknél átlagos 15-20 százalékot ellopni belőle frissiben felfuttatott energetikai cégek. Ha Némethné (Nyerges Zsolt jobbkeze) ezt nekem becsszóra megígéri, nekem az elég, ki ne hinne nekik!

"Tisztelt Miniszter asszony!

A paksi atomerőmű-bővítés ténylegesen még el sem kezdődött, de máris egyre jobban hasonlít a négyes metró történetéhez. Utóbbi a világ egyik legdrágább és leglassabban elkészülő metróvonalaként kerül be a történelembe, és - amennyiben az Orbán-kormány folytatja a bővítési projekt körül az alapvető információk elhallgatása és  a teljes átláthatatlanság politikáját - jó esély van rá, hogy a reaktorépítéssel is megdöntünk minden eddigi negatív rekordot. Ennek elkerülése, és a megalapozott döntések meghozatala csak az alapvető információk nyilvánossága mellett lehetséges.


Kérem ezért, tájékoztassa a parlamentet és a nyilvánosságot arról, hogy mikor és milyen tartalmú költségbecslés készült a paksi bővítésnek nevezett beruházásról az Orbán-kormány időszakában, és korrigálták-e ezeket a számításokat a fukusimai baleset nyomán megnövelt biztonsági elvárások alapján.


Válaszát várom továbbá arról is, hogy a kormány szerint mennyibe kerülne - a szükséges kiegészítő beruházásokkal, például a tartalék erőművi kapacitásokkal és az áramszállító hálózat átalakításával együtt - két új reaktorblokk felépítése Pakson, és mekkora a beruházási megtérülését biztosító áramár.


Tájékoztatást kérek arról is, lesz-e tenderkiírás illetve szerződéskötés vagy más kormányzati elköteleződés a bővítés mellett a jelen kormányzati ciklus végéig. Amennyiben igen, akkor kérem, válaszolja meg azt a kérdést is, hogy mindezt milyen parlamenti felhatalmazás alapján kívánja megtenni a kormány, az érvényes parlamenti határozat ugyanis csak az előkészületekre és az alternatívák vizsgálatára vonatkozik.

Válaszát előre is köszönöm."


Fónagy János válaszában a parlamenti felhatalmazást az energiastratégia végszavazásából(!) vezette le, és közölte, hogy ez alapján a kormány nem kíván újabb parlamenti jóváhagyást kérni a projekthez. Továbbá biztosított róla, hogy mindent kiszámoltak, de ezeket azért sem hozzák nyilvánosságra. Mert az a tendert befolyásolná. Jó érvelés, ez alapján minden közbeszerzésnél titokban kell tartani mindent. Gyanítom, hogy ebbe az irányba haladunk.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr165614112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása