2013. 12. 20.

Vízügy: Pintér mindent visz

víz.jpgVízügy: merre tart?

"Lerombolta, és behinté azt sóval", írtam december elején Illés Zoltánról annak a várható átalakításnak a kapcsán, ami az amúgy is tökéletesen szétzilált környezetügyi intézményrendszernek megadja a kegyelemdöfést. Azóta csak nőtt a káosz a környezetügyben. Az általam feltárt diplomabotránya miatt lemondott a környezetvédelem legmagasabb szintű hatósági szervét szétverő Tolnainé Szatmári Katalin - tevékenységének, kinevezésének, pozícióban tartásának semmiféle felelőse vagy következménye nincs. Most pedig, az újabb és újabb hatáskörök eddigi elvételét követően, rakétasebességgel megkezdődött a december elején megjósolt átalakítás-sorozat. Első lépésként Pintér Sándor belügyminiszter ráteszi kezét a vízügy maradékára is. 

Írásbeli kérdésemre adott válaszában Fazekas Sándor megerősítette: rövid határidővel sor kerül az első lépésre, a vízügy maradékának BM általi befoglalására. Mindezt a létező legpimaszabb érveléssel indokolva. Fazekas miniszter szerint ugyanis "a szakmai munka eredményességének növelése, a hatékonyabb feladatellátás és kommunikáció érdekében az eddig megosztott módon működő vízügyi szervezetrendszer egységesítésre kerül".

Csakhogy ugyanezek az érvek egyáltalán nem hatották meg a tárcát a vízügy 2011-es kettéválasztásakor, és egyik részének a Belügyminisztériumba való áthelyezésekor!   A szétválasztás szakmai elhibázottságát hangoztattam nem csak én, hanem a vízügyi szakma egésze is, jelezve, hogy az átalakítás akadályozza az egységes, hatékony vízügyi munkát. Akkor a kormány azzal vágott vissza, hogy ez csak politikai hangulatkeltés, a vízügy kétfelé vágva is kiválóan fog működni. Két évvel később  azzal érvelnek a maradék Pintér-általi lenyúlásakor, hogy értsük meg, kettéválasztva nem működhet a vízügy, és mennyivel hatékonyabb lesz, ha végre egységesítik a vízügyi igazgatást. Azonban - éppúgy, mint 2011-ben -, most is hazudnak. A vízügyet ugyanis ez a lépés sem egységesíti. Hiszen a miniszter válasza egyértelműen tartalmazza, hogy egyes maradványai (vízminőség-védelem, kármentesítés) továbbra is maradnak a VM-ben. Épp csak újabb falatot harapnak ki a már eddig is szilánkosra lőtt környezetvédelmi államtitkárságból.

Az átalakítás abszurditására az alapvető jogok biztosának levele is felhívja a figyelmet. Nem csak maga a konstrukció káros, de Székely László szerint ráadásul szembemegy a kormány által az ősszel társadalmi vitára bocsátott szinte valamennyi, környezetügyi stratégiával is - így húzva alá kettős piros vonallal, hogy a kormány szerint mennyit érnek ezek a stratégiák, és mi a véleménye a társadalmi egyeztetésről. A toalettpapír, és annak véleményezése valamivel több jelentőséggel bír, mint a Nemzeti Vízstratégia, vagy a Nemzeti Környezetvédelmi Program 4.

A jogszabálytervezet egyeztetési eljárása maga is egy vicc. A VM honlapjára december 11-én került fel a szöveg, véleményezési határidőnek december 12-ét jelölve meg. Egy egész nap állt rendelkezésre a szakmai szervezeteknek, civileknek, állampolgároknak, hogy észrevegyék, elolvassák, véleményezzék a jogszabályt és visszaküldjék álláspontjukat a minisztériumnak. De az ombudsmannak sem hagytak sokkal több időt, levele szerint másfél napja volt az intézményrendszer átalakításának értékelésére. Amiről a jelek szerint az Országos Környezetvédelmi Tanács véleményét - ami az AB korábbi határozatai alapján is alkotmányos jelentőségű eleme a környezeti jogalkotásnak - egyáltalán nem kérték ki. A sietség nem csak a jogszabály megalkotását, hanem hatályba lépését is jellemzi: a rendelettervezet 2014. január 1-én a tervek szerint már hatályba is lép, a karácsony és újév közötti időszakot hagyva meg az intézményrendszernek a teljes átállásra. Nem kell jóstehetségnek lenni, hogy belássuk: káosz, munkaképtelenség, átállási zűrzavar fog uralkodni a vízügyben hónapokig, színvonalas szakmai munka helyett.

A környezetügy kálváriája folytatódik. Újabb és újabb területek vesznek el, és bár Fazekas miniszter szerint nem született kormánydöntés az átalakítás további lépéseiről, arra, hogy a későbbiekben sem fog, mérget azért nem vennék. Hiszen ugyanezen a miniszter szerint "az államtitkárság pedig az elmúlt három és fél évben megítélésem szerint kiválóan ellátta mindazon feladatokat, amelyeket számára a Kormány, illetve az Országgyűlés megszabott." Aki Tolnainéval, a vízügy elvesztésével, a hulladékgazdálkodás szétverésével a háta mögött nem pirul amikor ezt leírja, annak a szavára bízni Magyarország természeti környezetének, a jövő nemzedékek létfeltételeinek védelmét - hát, minimum bátor gondolat. 

Ehelyett a siralmas lefelé csúszás, szétesés helyett nem kérdés, mire lenne szükség ahhoz, hogy kiválóan el legyen látva a környezetügyre a Kormány és az országgyűlés által szabott feladat. Önálló, erős zöld minisztériumra, amely a környezet- és természetvédelem mellett felügyeli a valóban egységes vízügyi igazgatást, végre valahára az erdőket, továbbá a klímapolitikát is - ideértve az ahhoz kapcsolódó hazai és uniós forrásokat plusz a kvótabevételeket. És amely intézményes felhatalmazással rendelkezik, hogy más tárcákhoz tartozó területeken is érvényesítse a fenntarthatóság szempontjait, így a közlekedésben, az energiapolitikában vagy a területfejlesztésben. Akkor reménykedhetnénk, hogy propagandaízű lózungokkal takargatott rombolás helyett végre valami előrelépés is történni fog.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr225701249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.12.20. 22:21:39

A hatósági és a nemzeti parki rendszer megy a KIM-be, azaz a kormányhivatalok alá - "
tényként állítottál pletyókat és ahogy látszik, akkor mégsem mentek a kim-be, vagy a kormányhivatalba a nemzeti parkok.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.12.20. 22:26:30

..és még valami
Molnár Bélánán (OVF) nagyobb mocsok nincs Mo-on. őt is levadászhatnád, komolyabb trófea lenne mint Tolnainé..amúgy. a hulladéktörvény miatti fájdalmad meg eléggé átlátszó.

jávor benedek 2013.12.21. 13:38:19

@FILTOL: Nem zajlik a környezetvédelem szétszedése, ki kell vizsgálni, ki terjeszt ilyen rémhíreket!
www.youtube.com/watch?v=Qxy7ByWp27U

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.12.21. 16:50:26

@jávor benedek: mellébeszélsz. a nemzeti parkokról volt szó az idézett cikkedben. a vízügyi engedélyezés visszatétele a vizügyi igazgatóságokhoz átgondololatlan és felesleges, ezt nem vitattam.

György Barna 2013.12.27. 09:45:05

Szerintem a vízügy hanyatlása Bős-Nagymarossal kezdődött. Nem állt ki a szakma teljes súlyával az ügyért, melynek következtében egyre inkább vesztette el szakmai tekintélyét, átadva helyét fokozatosan az álzöldeknek. (Híres, Hírhedt vezetőik azóta eltűntek és jól szituáltnak álcázott "illések" vették át a teljes irányítást. Sajnos más szakmákban is van hasonló jelenség, de a vizes szakma a legjellegzetesebb ezen területen (mármint a hanyatlásban). Sokba fog még ez kerülni nekünk.
süti beállítások módosítása