2014. 01. 27.

Az évszázad üzlete számokban

orosz_atom.jpg

Lázár János szerint a paksi bővítésről kötött moszkvai paktum, melyet Vlagyimir Putyinnal kötöttek, az évszázad üzlete. Igaz, részleteket nem hajlandók közölni erről a bombaüzletről, a jelek szerint a legfontosabb kérdések (például a nyélbe ütött hitel kamata) még le sincsenek lezárva, így nehéz igazolni vagy cáfolni azt, amit állítanak. Tegyünk mégis egy kísérletet, hogy felvázoljuk a rendelkezésre álló információk alapján ennek a megabiznisznek a valódi természetét.

Mi az, amit tudunk?

Kapunk Oroszországtól 10 milliárd euró, azaz uszkve 3000 milliárd forint kölcsönt (az árfolyamkockázat a miénk – hahó, devizahitelesek!). Ennek a kamata még nem tudható, valahol 3,9-5 százalék között várható, legyen mondjuk 4,5 százalék. A projekt teljes költségének 20 százalékára tehető a magyar önrész: ez 750 milliárd forint, a teljes bekerülési költség így 3750 milliárd lesz. A teljes projektben kb. 30 százalékos hazai beszállítói aránnyal számolhatunk (az utóbbi időben ennél magasabb, 40 százalékos arány szerepel a kormányzati kommunikációban, de ez nem tűnik megalapozottnak, a végelszámolásnál szerintem még a 30 százalékos arány teljesülését is bőven sikerként lehet majd értékelni).

Mi az, ami ebből következik?

A bővítés költségének 70 százaléka, 2625 milliárd forint az orosz félnek kerül kifizetésre. A 3000 milliárdos kölcsön döntő része tehát bukófordulóval megy is vissza Oroszországba a bővítési munkák finanszírozására, mondhatnánk, hogy ideiglenesen hazánkban állomásozó pénzről lesz szó – csak ezúttal ezt az oroszok is komolyan fogják gondolni. Miután a kölcsön döntő részét azonnal vissza is adtuk, elkezdhetjük törleszteni a tartozást. De nem ám csupán a 3000 milliárdnyi tőkét! Mert ott van az a fránya kamatos kamat is! És 4,5 százalékos kamatrátával, a 9. évtől induló törlesztéssel és 30 éves futamidővel számolva, a törlesztőrészletek eloszlásától  függően, nagyon konzervatív becslés szerint is minimum 2000 milliárd forint kamatot is ki kell majd fizetni.

Összegezzük:

Magyarország rákölt a bővítésre:

   750 milliárd (önrész)

   3000 milliárd (tőketörlesztés)

+ 2000 milliárd (kamatköltség)

5750 milliárd forintot.

Ebből a projekt eredeti (kamat nélküli) költségének 30 százaléka, azaz 1125 milliárd forint segíti a hazai gazdaságot. A 750 milliárdos itthon előteremtendő forráshoz képest 400 milliárd forint a hozzáadott befektetés a magyar gazdaságba. 4625 milliárd forint meg az orosz gazdaságot pörgeti. És az egészet végül az adófizetők állják.

Ez tényleg az évszázad üzlete. Kérdés, hogy kinek? Illetve ez sem kérdés.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr685785693

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az évszázad üzlete számokban 2014.01.28. 13:13:01

A 750 milliárdos itthon előteremtendő forráshoz képest 400 milliárd forint a hozzáadott befektetés a magyar gazdaságba. 4625 milliárd forint meg az orosz gazdaságot pörgeti. És az egészet végül az adófizetők állják.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fidusz 2014.01.28. 03:08:26

Bocs, de ez csak közvetlen az erőmű építésének és a kamatait tartalmazza. Ehhez még szakértők szerint hozzájön kb. 1000 milliárd, a járulékos beruházások költsége. Tehát akkor a paksi paktum jó esetben is közel hétmilliárd összegbe fog nekünk fájni (és akkor még nem vettük be a késés és egyéb okok miatti költség túllépéseket....

antonz 2014.01.28. 13:35:45

nekem ezzel az a problémám, ha egy összegben kapnánk a kölcsönt, már a negyedénél-felénél elfogyna, mert lenyúlják vagy elköltik másra, ha apránként, mondjuk évente átlag 400at adnak, azt meg okos tervezéssel elképzelhető, h meg lehetne oldani költségvetésen belül
de a legjobb, ha meg se építjük
csináljatok megosztható és könnyen érthető összehasonlító táblázatokat vagy képeket az összköltségről, a fenti kép sokaknak túl bonyolult
egyszerű üzenet, paks2 vs www.samsungcnt.com/EN/trading/ne/501000/articleRead.do?board_id=6&article_id=1805&page_index=4 vagy paks2 vs akármilyen más zöld erőmű
a legfontosabb érvem a zöldítés mellett, h kis lépésenként fejleszthető, ezt még inkább kitudná gazdálkodni az ország, illetve ami elkészül (1-2-3 év alatt) már termel is, unió biztos ezerrel támogatná, munkahely hegyek pár éven belül stb.
persze ez is csak akkor működik, ha átláthatóan és hatékonyan költik a pénzt

tozo74 2014.01.28. 13:36:48

Kedves Benedek,

az ábra szép színes, éppen csak egy általános iskolás szúrná ki matekórán, hogy a 2625 milliárd, ami már egyszer szerepelt mint a 3000+750 milliárd költség 70%-a, a feltételezett kamatokon felül MÉG EGYSZER hozzá van adva költségoldalon. M I É R T???!

(azt már nem is említem, hogy másik oldalon a VISSZAKAPOTT 3000 milliárd tőke miért is az Oroszok "hasznát" gyarapítaná...??!)

Ennyire azért nem kell "lelkesnek" lenni az ügyben. Nem árt többet tájékozódni és legfőképpen többet gondolkodni, mert ilyen felületesség lesz a vége (fogalmazzunk jóindulatúan), amiből további hiteltelenség fakad

tozo74 2014.01.28. 14:01:02

www.youtube.com/watch?v=o2FeRZwOimk

Ezt pedig meg lehet nézni figyelmesen, mielőtt tényleg kampányt építetek rá. Kristálytisztán egyértelmű, egységes politikai akarat fogalmazódik meg Paks bővítése kapcsán, hivatkozva széleskörű szakmai és társadalmi támogatásra. A következő évben Bajnai úr is büszkén beszél erről paksi látogatásán, 2020-as évek eleji indulást említve (hogy értünk volna rá akkor erről döntést hozni 8-10 év múlva, ahogy újabban már fogalmaz...??!)

Paks un. "szovjet-típusú" erőmű, elég logikusnak tűnik, hogy az Oroszokkal bővítsük, sőt sokkal nagyobb támadási felületet biztosítana, ha ennek ellenére mondjuk nem az Oroszokkal történne a bővítés, és nem is lehet kétségünk, hogy akkor most azért támadnák a kormányt. (Bajnai múlt héten: "az Oroszok technológiával minden bizonnyal nincsen baj" - hát hogy is lehetne...?)

Költségek tekintetében egyrészt el is hangzott korábban baloldalról ez a 3000 milliárdos nagyságrend, másfelől hiába erőlködik mondjuk a NOL hogy bemutassa mennyivel drágábban épül nekünk erőmű, abból is csak az látszik, hogy az ár korrekt és abszolút összemérhető hasonló műszaki tartalmakkal.

Végül a finanszírozás. Amit tudni lehet, az alapján jó konstrukciónak tűnik. 9 év türelmi idő (ekkor pedig már elkezd termelni az erőmű is), nem növeli az államadósságot, a pontos kamatokat pedig még meglátjuk, de a várakozások szerint kedvezőek lesznek.

Gondoljátok végig jó alaposan, hogy hány öngólt akartok még rúgni a témában...?

Ashi Valkoinen 2014.01.28. 14:12:55

Elsőre nem tűnik helytelennek a számítás (most azt nem veszem figyelembe, hogy ha nem tudunk semmilyen adatot a kamatról, akkor mi alapján "árazták be", illetve Jávor Benedek mire alapozza azt, hogy nem lesz 40% magyar beszállítói részesedés), de lemaradt róla egy "apró" részlet: lesz egy 2400 MW teljesítményű újépítésű atomerőművünk, ami áramot termel.

A HUPX adatait figyelembe véve a villamos energia MWh-kénti átlagára (tehát a 2400 MW teljesítmény egy órán át történő leadása) 42.19 €. Ha feltételezzük, hogy a Paks2 reaktorok (2×1200 MW) a tervezett 30 év üzemből 29 évet üzemelnek (mert van karbantartás, fűtőanyagcsere), akkor a két reaktor az üzemideje alatt (ami persze további ráfordítással meghosszabbítható, lásd Paks1 reaktorok) kb. 25 Mrd € áron eladható villamos energiát TERMEL. Amit Paks nélkül nekünk kell importálnunk (főleg a szlovák atomerőművek adnak el nekünk villanyt).

Persze ez csak egy egyszerű számítás, mert létezik infláció, azaz növekedni fog az áram ára, és fizetést is kell adni az ott dolgozóknak, aminek a megsaccolásába nem bocsátkoznék, de nem hinném, hogy 30 év alatt milliárd eurókban mérhető béreket vesznek fel majd az ott dolgozók.

A másik, ami hiányzik Jávor Benedek infografikájából (és ez égetőbb kérdés), a kieső nem atomerőművi termelési kapacitás pótlása:

Beépített villamos energia termelési kapacitás 2014-2017 időszakban.
mavir.hu/.../9e6bbdb7-2ee7-4ce1-8a8b-ffb0a168269b
Ha jól megfigyeljük, akkor az a kapacitás, amit majd a 2 1200 MW-os reaktor fog jelenteni, 2017-ig majdnem ki is esik/esett az elöregedő, fosszilis energiával működő erőművek bezárása miatt. Tehát igenis nem várhat a két reaktor addig, amíg 2037-ig bezárólag a felújított 500 MW-os blokkol lezárásra kerülnek, sőt, ezt már előbb meg kellett volna lépni (amit 2009-ben elkezdtek előkészíteni a szocik).

A megújuló energiákról meg akkor beszéljünk, amikor a villamos energia tárolására hatékony technológiákat fejlesztettünk ki, a szél- és naperőművek akkor használhatóak a legkevésbé, amikor leginkább szükség lenne rájuk: éjszaka és/vagy télen. Ezek a technológiák sajnos nem képesek folyamatos ellátást biztosítani, márpedig a fogyasztóknak ez kell.
www.mavir.hu/web/mavir/rendszerterheles
A diagramon látható görbe egy átlagos nap teljesítményigénye az idő függvényében, a minimumterhelés 4 GW, a maximum 6-7 GW között, ebből is látszik, hogy nap/szél energiából 25%-nál többet nem nagyon tudunk fedezni. A megújulók közül még a vízenergia kérdése érdekes, de Bős-Nagymaros valahogy nincs az inyére senkinek (pedig igény lenne rá).

tozo74 2014.01.28. 14:20:07

@Ashi Valkoinen: Nem tűnik helytelennek a számítás?? ALAPVETŐEN helytelen. A 2625 milliárd kétszer szerepeltetése az akkor mi, apró kerekítési hiba...?

Ashi Valkoinen 2014.01.28. 15:08:25

A költségként való dupla elszámolás az hiba, de a pénzek útja az infografikán az kb. helyes. Mert a kapott 3000 Mrd hitelt visszafizetjük (ez a 3000-es nyíl), ennek a kamatát visszafizetjük (2000 Mrd), és mivel az általuk feltételezett összes költség 70%-a orosz cégekhez megy (2625 Mrd), az is indokolt. De tény, hogy a költség oldalon ez dupla, vagy mer tényleg ennyire amatőrök, vagy mert szándékosan csúsztatnak.

Én nem néztem meg jobban, mivel alapvetően az erőmű által termelt hasznot (amit a képviselő úr lefelejtett) akartam szembeállítani az itteni költségszámítással.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2014.01.29. 15:20:39

kapunk 3000-et, hozzáteszünk a sajátunkból 750-et, az 3750, abból 30% ittmarad a helyi cégeknél, az 1125, 2625 megy orosz cégekhez, meg a 3000-et vissza kell fizetni kamatostul, az 5000, szóval stimmel, hogy 7625 megy oda.
Az igaz, hogy nekünk marad itt egy erőművünk cserébe.

Laci A Lakli 2014.01.30. 16:59:45

@peetmaster:
Jol van de miert nem szamol a Pakson megtermelt aram ertekevel. Pakson ma 1800 MWh-van evente kb 200 mrd bevetelt hoz. Ha vissza kell 30 ev alatt 9 eves turelmi idovel ez azt jelent, hogy csak akkor kell fizetni az oroszoknak, hogyha mar uzembe helyeztuk az evi 2400 MWH ami jelenlegi aron is evente 266 mrd-os bevetel hozna. Azaz 30 ev alatt 7980 mrd forintot. Nem szamol az evi atlagos 3%-os Eurozonai inflacioval... Nem szamol azzal, hogy amig itt epitenek az oroszok bizony itt koltenek el majd nem keves penzt (szallas, kaja stb).
Osszesegeben iszonyatosan felultes es provokativak ezek a szamok amiket itt latunk!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2014.01.30. 20:38:33

@Laci A Lakli: egyrészt az urán árával se számoltunk, meg a dolgozók fizetésével se, amik, bár nem sok, de nem is 0. Meg a többi szám se számolt az inflációval.
És így a 7980 milliárd (kisker áron, csúcsidőben, amikor völgyidőszakban negatív! az áram nagyker ára) épp csak kihozza nulla fölé. Vagyis nem, még így se jön ki.

Laci A Lakli 2014.01.31. 07:40:00

@peetmaster:
Egyetertek sok kiadas is van az uzemeltetessel kapcsolatban, azonban Paks II uzemideje nem 30 ev lesz :), hanem kicsit tobb ;)
Szoval abban szerintem megallapodhatunk, hogy ez egy trehany fercmunka volt a szerzotol.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2014.01.31. 08:43:43

@Laci A Lakli: hát, ha azt számoljuk, hogy az "itt marad nekünk egy atomerőmű" kitétel a szerző szemében nettó probléma és veszteség, mi meg itt a nyereség oldalra számoltuk, akkor tényleg más jön ki :)

ropile 2014.02.02. 13:02:12

De komolyan, kik építenek atomerőművet?
Franciák, Japánok, Amerikaiak és persze az Oroszok. Egy atomreaktor soha nem volt olyan termék, amit az ebay -en vagy az alibaba -n megveszel, ráadásul a hitelkereted valószínű nem is bírja.

Az, hogy a Mo és a ruszkik közötti szerződés nem nyilvános, vérlázító. Ellenben azt mondani, hogy ennél roszabb dolog nem röténhet álságos. Tekintettel, hogy
a) Paks jelenleg is orosz rendszerű atomreaktor. A magyar egyetemeken ezt a technikát oktatják, az egyetemisták ezt tudják megnézni "élőben".
b) a Finnek esetén ugyan ez a konstrukció, habár a hitel eredendően kevesebb.

A fenti számításnak akkor van relevanciája, ha van legalább egy magyar cég, aki Atomreaktort épít / forgalmaz. De nincs ilyen. Innentől, ha
a) az oroszok nyerik, akkor az orosz gazdaságot pörgeti...
b) A westinghaus nyeri, akkor jappán / amerikába megy a pént
c) franciák, akkor meg a francia gazdaságot pörgeti.

Az, hogy nem lett tendereztetve és nem nyilvánosak a részletek baj, hiba és visszataszító, ellenben közel sem hiba.

Bogas 2014.04.08. 16:15:54

@peetmaster: Szia Peet!

Nem ehhez a témához kapcsolódik, de talán még emlékszel rám: Szabó Rebeka blogján vitatkoztunk sokat.

Nem kárörvendeni akarok, de kíváncsi volnék, hogy a PM-ben elindult-e a hibákkal történő szembenézés, vagy az egész választás tanulságaként pusztán annyi szűrődött le, hogy a nép birka, és rossz a választási törvény.

Bár a hátam borsódzik Scheiring Gábortól, el kell ismernem, hogy apait-anyait beleadott a kampányba. Pont ez kellene, hogy valamiféle felismerésre vezesse a PM-et. Rá kellene ébredni, hogy nem a marketing volt rossz, hanem maga a termék. Hogy súlyos hiba volt egy Gyurcsány-Fodor-Kuncze féle társasággal összeállni. Ilyenek...

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2014.04.10. 07:18:57

@Bogas: ha ez annak számít, az elnökség lemondott - de tartalmilag nézve is, tudtuk, hogy ez nem a legjobb, csak a létező legjobb ötlet. elindulhattunk volna külön, és azzal elérjük, hogy a szorosan ellenzéki körzeteket is a fidesz nyeri. Az mitől lenne jobb?
Egyébként annyiban tényleg a nép a birka, hogy a nevezett társaságot nem a lopás vagy bármi más miatt utasította el, mert a fidesz még többet lopott, és különben, is, aki "csak"-kal válaszol egy kérdésre, az ellenség, és úgy is kéne bánni vele.
Hanem egyszerűen a "kommunista" általánosságban baloldali címke miatt, mert ez egy jobber nép, és ez nekem fáj.
süti beállítások módosítása