2014. 09. 19.

Megbukik-e a Juncker-bizottság?

Tíz nap múlva, szeptember 29-én indul az új, Juncker-féle bizottság biztosjelöltjeinek meghallgatása az Európai Parlamentben. Sok találgatás, vad, és kevésbé vad teória kering arról, hogy mire lehet számítani. "Juncker fejre áll, szétszedik a jelöltjeit, bukik az egész bizottság, legkésőbb a plenáris szavazáson!" – suttogják az egyik folyosón. "Dehogy – vágják rá mások –, kölcsönösen betart majd egymásnak egy kicsit a bal- és a jobboldal, néhány kínos jelöltet elkaszálnak, lesz pár csere, aztán szépen megalakul az új bizottság". "Cirkusz az egész – állítja a harmadik –, zajlik az előzetes verbális pergőtűz, a tétek fokozása, aztán a végén szépen megegyeznek".

Mi is lesz akkor valójában?

Annyi biztos, hogy nem nehéz fogást találni Juncker csapatán. Aki ismeri a klasszikus képeslapot, „The Perfect European Should Be…” címmel, annak akár az is beugorhat az új bizottság kapcsán. A Tökéletes Európai – a képeslap szerint – úgy főz, mint egy brit, humoros, mint egy német, józan, mint egy ír, szervezett, mint egy görög, úgy vezet, mint a franciák, és szerény, mint egy spanyol. Juncker is mintha kicsit ilyen alapon válogatta volna össze, hogy melyik nemzeti jelölt milyen feladatot kap.

Miguel Arias Cañete, a jelentős olajipari érdekeltségekkel rendelkező spanyol jelölt felel azért, hogy az európai klíma- és energiapolitika kellően ambiciózus legyen, és az Unió vezető szerepet játsszon a jövő év végén rendezendő párizsi klímacsúcson, ahol az új, katasztrofális éghajlatváltozási következményeket megelőzni képes nemzetközi rendszerben kéne megállapodni. Nem tudom, mik erre a brit fogadóirodák odds-ai, én mondjuk olyan 1:100-as arányban tenném meg.

The-perfect-european.jpg

Karmenu Vella fogja irányítani a környezetvédelmet. Annak a Máltának a jelöltje – és volt turisztikai minisztere -, amelyik folytatólagos háborúban áll az Unióval a madárvédelmi irányelv be nem tartása miatt, ahol tavaszonta halomra lövöldözik a máshol súlyos uniós pénzek segítségével védett vonuló madarakat, ahol az egyik legrosszabb a légszennyezettségi helyzet Európában, ahol az ipari turizmus létesítményei gyakorlatilag akadályok nélkül falják fel a természetes élőhelyeket.

A francia gazdaság az elmúlt években, hm, finoman szólva nem szolgált az Unió motorjaként, és a költségvetési fegyelem szobrát sem Párizsról fogják mintázni, így Pierre Moscovici jelölése gazdasági-pénzügyi biztosnak sokak szemében vörös posztó, akik nem hiszik, hogy éppen ő lenne képes úrrá lenni az EU gazdasági nehézségein.

Mások abban kételkednek – joggal –, hogy az elszabadult és kontrollálatlan pénzpiacok által keltett pénzügyi válságot követően pont a konzlib, és a londoni City árnyékából érkező Jonathan Hilltől várhatjuk a tőkepiacok megregulázását, és kellően stabil felügyeleti és ellenőrzési rendszer kialakítását.

És hát végül itt van nekünk az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekért felelős Navracsics Tibor. Annak a Magyarországnak a képviseletében, ahol az elmúlt években az oktatás egy félelmetesen retrográd, XIX. századi, kirekesztő fordulaton ment keresztül; ahol a kultúra egy együgyű ideológiai uniformizmus áldozatává vált, ahol Fekete György és Kerényi Imre A Magyar Kultúra; ahonnan százezrével menekültek el a fiatalok; és ahol orosz típusú hatósági és politikai zaklatással számolják fel a civil szférát.

Ha ezt a bizottságot nem zavarja el az EP, akkor a Vecsési Asszonykórus is átmenne rajta.

Mégse vegyünk erre mérget.

Minden jel arra mutat, hogy a dolog egy néppárti-szocialista nagykoalíció felé halad, amelynek keretében levédik egymás biztosainak, a legreménytelenebbeknek is, a hátsóját. A szocialisták leginkább Moscovici bőrét féltik, a néppártiaknál se szeri, se száma az ingatag jelölteknek, az ALDE-nek, de még az ECR-nek is van vesztenivalója Hillel. És ne becsüljük alá a többieket sem.

Ezért az a legvalószínűbb, hogy senki nem fog bukni. A néppárti és szocialista fejesek, Schulz és Giovanni Pitella (szocialista frakcióvezető) az egyik oldalon, illetve Manfred Weber (EPP frakcióvezető) és Juncker maga a másik oldalon legalábbis ezen dolgoznak.

hearings.jpgA meghallgatások előzetes menetrendje

A szocialista frakcióban ugyanakkor néhány jelöltnél, elsősorban Cañete és Navracsics esetében borulhat a papírforma. Sokan vannak akik elfogadhatatlannak tartják ezeket a jelölteket, és akár Moscovici árán is szeretnének az útjukba állni, de legalább Navracsicsot leszavazni. A meghallgatások előzetes menetrendje mindenesetre megpróbálja minimalizálni ennek az esélyét. Ügyes kis trükkel a két legneccesebb jelölt meghallgatását szerda estére tették. Mivel egy időben lesz a kettő, a sajtó figyelme, és a botrány lehetősége is megoszlik köztük, nem lehet teljes nyomás alá venni egyiket sem. Ráadásul este 6 és 9 között kerül sor a meghallgatásukra, lapzárta, tévéhíradó után, az azonnali médiabotrány lehetőségének kizárásával. A jelenlegi eljárás szerint a bizottságok ráadásul nem szavaznak a jelöltekről, a meghallgatások után a pártok által delegált koordinátorok egyeztetnek, és csak akkor kerül sor szavazásra, ha ott nem kap valamelyik jelölt többséget. Elég a koordinátorokat szorosan fogni, nincs esély rá, hogy néhány kiszavazó szocialista képviselő fejre állítja az alkut. És ha mégis történne valami galiba szerda este Navracsics Tiborral vagy Cañete-vel, azonnal kész a válaszcsapás lehetősége: csütörtök reggel az első jelölt, akit meghallgatnak, Pierre Moscovici. Csak hogy biztosak lehessenek benne a szocialisták, hogy ha hiba csúszna a masinériába, a megtorlás azonnali lesz.

Majd ha legközelebb az EP elnöke megszólal Magyarország ügyében, és reakcióként felvonul a Békemenet; a magyar parlamentben, a Hír TV-ben meg a Magyar Nemzetben pedig heveny martinsulcozásba kezdenek, akkor azért idézzük fel, hogy Navracsics Tibor minden valószínűség szerint egy lassan száradó vértócsa lenne az oktatási bizottság padlóján, ha Martin Schulz nem menti meg. Akit pedig erre pusztán az indít, hogy Pierre Moscovici lekaszabolását megelőzze. És hálából megtámogatja Miguel Arias Cañetét. Amiért cserébe nem darálják le neki Karmenu Vellát. És így tovább.

Akár egy halom hasított fa, hever egymáson a világ, szorítja, nyomja, összefogja egyik dolog a másikát s így mindenik determinált.”

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr116713119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

samesz38stated 2014.09.20. 17:21:03

Te meg egy lassan máló gennytócsa vagy, takony senkiházi hazaáruló szaralak!!!Ne szavazzál rá!Téged nem magyar anya szült te gané tetű!!!

barany 2014.09.20. 19:13:26

Rossz arcú, hitvány hazaáruló. Samesz38stated durva szavai teljesen indokoltak Jávor jellemzésére.

burgener 2014.09.20. 20:53:53

Ti viszont szépek vagytok és apátok _Árpáddal jött be.

imres 2014.09.21. 18:21:44

Bendzsi!
Ne beszélj hülyeséget!
Csak szeretnétek, ha sikerülne kavarni a szart, de ahhoz már kevesek vagytok. Te is tudod. Navracsics miatt nem kezdi Juncker újra a teljes kinevezési eljárást.
Lepkefing, amit műveltek.

blz42 2014.09.23. 10:03:13

Kiváló bejegyzés, sokat láttat az uniós működésből.
A kommentek pedig szépen mutatják a fidesz-trollok szánnivaló lelkületét.
süti beállítások módosítása