2015. 04. 27.

Fazekas miniszter egyetlen vétke

A Napi Gazdaság információi szerint inog Fazekas Sándor széke, mert az utóbbi időben olyan események történtek, amelyek „nem kedveztek a miniszter megítélésének”.

Nos, tisztelettel jelentem, hogy a „nem kedvező jelenségek” nem tekinthetők újszerűnek, Fazekas Sándor megítélése hosszú idő óta csak batiszkáffal vagy mélyfúrásos-repesztéses technológiával elérhető mélységben van. Csak néhányat hadd említsek a nem a közelmúltban történtek közül, amelyek alapján Fazekas Sándort a delírium előszobáján innen lévő állampolgár évek óta az egyébként felfoghatatlanul erős mezőnyt jelentő magyar kormányzat legalkalmatlanabb, legostobább, legfelkészületlenebb és legkorruptabb szereplői között kell, hogy számon tartsa.

Jószerével meg sem melegítette maga alatt a bársonyszéket, amikor 2012 januárjában felállt minisztériumának stratégiai ügyekért felelős államtitkára, Ángyán József, arra való hivatkozással, hogy nem látja garanciáját annak, hogy az általa képviselt, a kis és közepes családi gazdaságokat, a vidék népességmegtartó képességét előtérbe helyező vidékstratégiát kívánja megvalósítani a kormányzat. Amely gyanúra aztán bőven láttunk bizonyítékot a későbbiekben, nem utolsó sorban a fideszes ámokfutás egyik legsötétebb, legcinikusabb fejezetének, az állami földbérletpályázatok elmutyizása, haveri oligarcháknak való kijátszása keretében. Magára valamit adó országban Fazekas Sándor tekintélye ekkoriban hatolhatott volna át a földköpeny alsóbb rétegein, maga a miniszter pedig gyors nyomozati és bírósági eljárást követően jól megérdemelt börtönbüntetését töltené mostanában, amikor kormányzati körökben megingott a bizalom.

Emlékezetesek Fazekas miniszter megszólalásai a három éven át általam elnökölt Fenntartható fejlődés bizottság ülésein is, ahol például Kishantos beszántása kapcsán rezzenéstelen arccal közölte, hogy micsoda öröm, hogy a nagytőke helyett a helyi gazdálkodók jutnak földhöz. Vagy amikor maga is bevallotta, hogy a zirci arborétum átadása az egyháznak jogszerűen nem lehetséges, de sebaj, majd módosítjuk a törvényt!

Semmiképp nem hagynám ki kedvencemet, Tolnainé Tüzépes Katikát sem, akivel kapcsolatosan a visszatérő korrupciógyanú, az általa vezetett hatóság minősíthetetlen tájékoztatási gyakorlata, majd az egymás után felszívódó doktorátus, nyelvvizsga, és végül diploma nyomán sem rendült meg Fazekas miniszter bizalma. Tolnainé lemondásának percéig (hónapokon keresztül) bármiféle vizsgálatot pökhendin visszautasítva védett és óvott egy címeres szélhámost. (Jegyezzük meg, itt komoly versenytársa akadt Illés „Megvilágosodott” Zoltán személyében, aki mostanában váratlanul ráébredt, hogy az elmúlt négy évben a Fidesz szétverte a környezetvédelmet, amelyet éppen ő irányított a szétverés folyamata során, akkoriban azonban fennhangon állt ki Tolnainé mellett, azt állítva, hogy „személyesen látta a diplomáját” – amelyről ugye utóbb bebizonyosodott, hogy nem létezik).

tolnaine.jpgTüzépes Katika kitüntetve

Csak futólag említenék olyan apróságokat, mint az akác hungarikummá nyilvánítása, amellyel politikailag abszurd mederbe sikerült terelni egy súlyos szakmai problémát; a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál működő maffia ügye, ahol ugye a felügyelete alatt – bár kis jóindulattal a tudta nélkül – hónapokon keresztül szabadon garázdálkodott egy bűnszervezet, vagy legendás „megtekintései”, amelyekkel azt a kétes hírnevet tudta besöpörni, hogy ismételten meghonosította Magyarországon az ötven éve kihaltnak hitt termelési riport műfaját.

Ha Fazekas Sándor szakmai teljesítménye egy fikarcnyit is számítana, miniszterként nem élte volna túl a 2010-es Fidesz-győzelem egyéves évfordulóját. Csak hogy tisztán lássunk: az, hogy most megingott a megítélése, annak semmi köze ahhoz, hogy egy alkalmatlan, cinikus balfácán. Nem Kiss Szilárd moszkvai mezőgazdasági attasé futtatása, vagy a Hungária Értékpapír Zrt-be odaveszett közel félmilliárd minisztériumi forint az oka annak, hogy vélhetőleg rövidesen más megélhetés után kell néznie. Az ok sokkal prózaibb. Fazekas miniszter, az egész siralmas minisztériumával együtt annak a szolnoki klikknek a találmánya és terméke, amelyet a Nyerges-Simicska kör bázisának szoktak tekinteni. Az F(V)M hemzsegett az ebből a körből érkező emberektől (akiknek most alighanem szintén útilaput kötnek a talpára). Nem az ő megítélése ingott meg mostanában, hanem Simicska Lajosé. Ha történetesen Garancsi István bábozna vele évek óta, akkor senkit nem zavarna, hogy köztörvényes bűnözőkkel képviselteti a magyar államot külföldön, hogy felfoghatatlan könnyelműséggel szórja a rábízott közpénzt. Ezek ma Magyarországon nem számítanak véteknek. Csak hogy tisztán értsük Orbán Viktor hatalmának természetét: egyetlen bűnt lehet itt manapság elkövetni. Olyasvalakihez tartozni, akinek lojalitása kérdésessé vált. Ezért mehet Fazekas miniszter. Ha csak valami nagyon meggyőző hűségnyilatkozatot nem tud tenni Orbán Viktornak. Például szállít valami terhelőt Simicska Lajosra.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr977403522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása