2015. 10. 07.

Mi baja az EU-nak a magyar menekültüggyel? - itt az EB levele

Az Európai Parlament plenáris ülésén tegnap jelentette be Frans Timmermans, hogy levelet küldött a magyar kormánynak, amelyben tájékoztatást kért a menekültügyi intézkedésekről. A Népszabadság már tegnap kiszivárogtatta a levél főbb pontjait, köztük a szeptember 15-én hatályba lépett jogszabályi módosításokról, a menekültügyi ellátórendszer működéséről, a gyermekekre vonatkozó különleges szabályok hiányáról szóló kérdéseket. Most azonban birtokomba került a Várhelyi Olivérnek, a brüsszeli magyar állandó képviselet vezetőjének küldött teljes levél, és a hozzá kapcsolódó 10 oldalas melléklet a részletes indoklásokkal.

Ez alapján a Bizottság szerint a magyar intézkedések rendszerszinten sérthetnek egy sor irányelvet (köztük a menekültügyi eljárásokról szóló 2013/32/EU, a befogadás körülményeiről szóló 2013/33/EU, a bevándorlók visszatéréséről szóló 2008/115/EU, az illegális tartózkodóknak nyújtott segítségről szóló 2002/90/EC, a büntetőeljárásokban való információhoz jutásról szóló 2012/13/EU direktívákat), valamint az Alapjogi Kartát.  

A Bizottság szerint mindmáig nem történt meg a magyar jogszabályok uniós notifikációja, ezért végleges álláspontot csak akkor tudnak kialakítani, ha ebben az eljárásban megkapják a jogszabályok hivatalos fordítását. Ugyanakkor már előzetes elemzésük alapján is problémák vannak a menekültkérelmek mérlegelés nélküli, automatikus visszautasításával, a megfelelő jogorvoslat, az anyanyelvi lehetőségek és a gyermekekre vonatkozó specifikus rendelkezések hiányával, a határátkelők lezárásával és a hadseregnek nyújtott széleskörű jogosítványokkal. Nagyjából azokkal, amelyeket Szabó Tímea, a PM társelnöke már korábban is EU-s jogba ütközőnek tartott (itt, itt és itt).

De merülnek fel problémák a személyek szabad mozgásával kapcsolatos szabályok, valamint a rendőrség és a menekültek közti összecsapások kapcsán is a Bizottság szerint. Ha valakinek van ideje, az itt olvasható dokumentum alapján megpróbálhatja megkeresni, hogy van-e olyan pontja a magyar menekültügyi intézkedéseknek, amely nem problémás az Európai Bizottság véleménye alapján.

A teljes dokumentum a képre kattintva nyílik meg.

menekult_varhelyi_eblevel_jo.jpg

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr287925244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása