2016. 01. 12.

Tiborcz Istvánnak priusza van Brüsszelben

 

 

Európai forrásokat veszélyeztetett a kormány, hogy a Család a saját lábára állhasson - ez derült ki egy, az Európai Bizottság által nekem küldött levélből.

A történethez vissza kell mennünk 2013 nyaráig-őszéig, az NFÜ által kiírt emlékezetes naperőmű-tenderig. Részletes elemzést tettem akkor közzé arról, hogy milyen módszerekkel, hogyan vitte el egy Tiborcz Istvánhoz köthető befektetői kör a forrásokat. Az Átlátszó feltárta az ügyben érintett céghálót. Világos volt, hogy nevetségesen és arcpirítóan átlátszó módszerekkel próbálták lenyúlni az uniós pénzeket. Az ügyben az Unió Csalás Elleni Hivatalához (OLAF) és a főügyészséghez fordultam korrupció gyanújával. A Fővárosi Főügyészség szinte postafordultával válaszol, hogy nem látja indokoltnak nyomozás elrendelését. Eddig persze a történet csupán a szokásos ügymenet. Ám szeptemberben váratlanul felgyorsulnak az események. Lázár János, aki nyáron vette át az NFÜ-től az uniós pénzek felügyeletét, szeptemberben váratlanul bejelenti, hogy visszavonják a kérdéses tendert. Az év végéig a pénzeket átcsoportosítják oktatási intézmények megújulós beruházásainak finanszírozására. Épkézláb magyarázat sem Lázártól, sem mástól nem érkezik. „Technikai hibákra”, „téves adatokra” hivatkoznak. Mi történt? A nyilvánosságnak mégiscsak van valami ereje Magyarországon?

 Egy másik ügyben az Európai Bizottság regionális politikai főigazgatójától, Walter Deffaa-tól tegnap kapott levél utolsó bekezdése megvilágítja az idestova két és fél éves rejtélyt. Nem a nyilvánosság ereje szorította rá a kormányt a nyilvánvaló tolvajlás leállítására. A jelek szerint, ha a magyar ügyészség hozta is a tőle elvárhatót (tőlük akár a Főügyészség épületét is ki lehetne lopni alóluk, ha azt Tiborcz István cége csinálja), az OLAF-nak küldött bejelentésem nem volt hiábavaló, és csak megmozdított valamit. A napelem-tender lefújása ugyanis az Európai Bizottságnak volt köszönhető. Akik – a Főügyészséggel ellentétben – igenis korrupciót gyanítottak, és közbeléptek.

Az egyik ilyen ellenőrzés során a Bizottság által a napelemes projektek kiválasztásával kapcsolatban feltárt hiányosságok eredményeképpen Magyarország már végrehajtott egy pénzügyi korrekciót.

- írja Walter Deffaa. Kármentésként kellett tehát rohamtempóban visszavonni az eredményhirdetés után lévő pályázatot, és kapkodva átcsoportosítani a pénzeket, nehogy elvesszenek. Tiborcz István gyarapodásának erőltetése veszélybe sodorta a pénzek felhasználhatóságát. Akkor még ezt sikerült döntetlenre hozni. De emlékeztetnék, hogy az OLAF vizsgálatot folytatott Tiborcz cégének, az Elios Zrt.-nek az önkormányzati közvilágítási tendereken befutott karrierje miatt, és súlyos korrupciógyanút állapítottak meg. Emiatt a magyar hatóságokhoz is fordultak, a szükséges lépések megtétele érdekében. De a szokásos ügymenet részeként az OLAF ilyenkor a Bizottsághoz is elküldi megállapításait, és javaslatokat tesz a megfelelő szankciókra. 2015. december 31-én véglegesen lezárult a 2007-2013 közötti költségvetési időszakban kifizetett pénzek felhasználása. Ha a Bizottság – csakúgy, mint a Bizottságnál immáron priuszos Tiborcz korábbi stiklijénél – ismét pénzügyi korrekciót, magyarán a pénz visszafizetését írja elő, akkor azt már nem lehet átcsoportosítani. Azt a pénzt a magyar költségvetésből fogják kifizetni. Hacsak a magyar ügyészség könyörtelenül vissza nem szerzi tőlük a pénzt. Szerintetek?

Nem akarnék populistáskodni, hogy vajon az egészségügy vagy az oktatás területéről vonnak-e el forrásokat majd ehhez, annyit azonban világosan állíthatunk, hogy Tiborczék saját lábra állása nagyon is a mi lábunkon zajlik.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr458265918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miklós Ihász 2016.01.12. 17:36:11

Csak így tovább Jávor Úr! Köszönet a munkájért!

kalaposinas 2016.01.12. 18:10:53

Szép munka! Javasolnám megkeresni pl Szanyi és Újhelyi képviselő urakat, hátha van nekik is kedvük dolgozni.

digedige 2016.01.13. 12:30:23

@kalaposinas: Öreg szocik ilyesmivel nem sározzák be a kezüket. Nekik mondandójuk van! Nem dolgozni mentek Brüsszelbe.

Fidler2 2016.01.13. 13:12:16

Ebben a számomra a legszomorúbb, hogy szívem, lelkem a megújulóenergiáé! Azt, hogy ez a maffia kormány, és az őket kiszolgáló kollaboráns gerincüket tört emberek a "család" érdekében mások kezét, lábát törik tudtam. Tudom, hogy a Quaestor valós ügyfeleinek lenne a kötelességük a visszaélések feltárása, és azt, hogy korrupt "családtagként" sosem fogják megtenni. Azt majd egy új kormánynak kell utólag leverni rajtuk, remélem így lesz. A napkollektorok ügyét őszintén szívemből sajnálom!
süti beállítások módosítása