2016. 02. 03.

Ez drága mulatság lehet- akár 4 milliárdot is visszafizethetünk

A közelmúltban bejárta a magyar sajtót a hír, hogy Magyarországon még azt a pénzt is ellopják, amit a lopás megelőzésére kapunk. Az ügyben, amelyen hosszabb ideje dolgozom, az EU Csalás Elleni Hivatalával (OLAF) folytatott és nyilvánosságra hozott levelezésem szerint az OLAF olyan súlyos hiányosságokat tapasztalt, hogy a teljes támogatási összeg visszafizetésének előírását javasolta az Európai Bizottság számára - ez 2,4 milliárd forintot jelenthet.

Van egy másik ügy is, amelyben szintén hosszú ideje kapcsolatban vagyok az OLAF-fal. A Budapest Szíve program vizsgálata szintén súlyos szabálytalanságokat tárt fel. Itt nincs pontos információnk a potenciálisan visszakövetelt pénzről, de a korábbi hírek minimum 900-900 millió forintról szóltak, mint amit a projekt kapcsán a fővárosnak és az V. kerületnek vissza kellhet fizetnie.

Január elején rákérdeztem az Európai Bizottságnál, hogy hogy állnak az OLAF ajánlásaiban szereplő pénzügyi intézkedésekkel. A most kézhez kapott válasz a magyar kormány szempontjából csúnya képet fest az ügyről. Walter Deffaa, a Regionális politikai főigazgatóság főigazgatójának levele szerint a pénzek visszafizetése ügyében már megkeresték a magyar kormányt. A kormány válaszolt a Bizottság levelére, jelenleg ezt a választ elemzik, de valószínűleg elindítják azt a pénzügyi korrekciós mechanizmust, ami a pénzek visszafizetését eredményezheti. Az NFÜ-botrány kapcsán a projekt teljes költségét (2,4 milliárd forintot) khetik vissza, a Budapest Szíve program kapcsán továbbra is bizonytalan a visszakövetelt összeg, de ha csak a - projekt teljes, 15 milliárdos költségéhez képest csekélynek mondható - korábbi hírekben szereplő 900+900 millió forint visszafizetését írják elő, az együtt így is több mint 4 milliárd forintot jelent, amelyet az uniós pénzek kezelésével megbízott NFÜ-nél, a fővárosi és az V. kerületi önkormányzatnál tapasztalható korrupció miatt veszthetünk el.

 nfu_bp_szive_160125.jpg

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr698353138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása